Alsace, Bourgogne & Chablis, 8 d

Village Pont Campagne Rivière, Bourgogne. Foto Maitre Pacal/Maison de la France
Druvor som blir till Alsace-vin. Foto Tourisme Alsace
Hospice de Beaune känt för sina vackra tak. Foto Maitre Pascal/Maison de la France
Colmar i Alsace.

Alsace, Bourgogne, Chablis. Namn som får vinentusiaster och livsnjutare världen över att sukta och brista ut i lovsång. I dessa regioner finner man inte bara flera av världens främsta vinhus, utan också ett storslaget landskap. Ett landskap där böljande vinfält och sömniga vingårdar här och var lämnar plats för idylliska medeltidsstäder. Städer genomsyrade av genuin byggnadskonst och romantiska tavernor. Tavernor som tar besökaren till gastronomiska höjder.

Colmar, Riquewihr och Beaune är några av städerna vi möter. Välkommen till en njutbar resa i vinets tecken!

Avresa från Skåne, Halland, Västkusten.

Resenärskommentarer:
"Att resan blev så bra berodde mycket på guiden Lena Persson som var helt fantastisk. Mycket kunnig, inte bara inom vin utan även historiskt. Hon delgav oss sina kunskaper på ett väldigt bra sätt. Var rädda om henne!" (Ann-Kristin Jönsson)
"En klar fördel att ha en guide som verkligen kan vin på en vinresa. Är hon dessutom trevlig som vår och samarbetar bra är det mycket bra." (Magnus Sjöblom)

"Ingen kan som Lena P skapa nyfikenhet och god stämning. Och Överraskningar. Chaffören Roger är en stjärna på att ta oss till alla spännande ställen. Så duktig o trevlig. Jag har lärt mig så mycket  och har goda minnen med hem. Precis som en aktiv resa ska vara." (Marianne Ransmyr)
"En fantastisk juvel. Rolig charmig, mycket omtänksam, mycket kunnig. Var rädd om den pärlan. Även en mycket god psykolog." (Ingrid Kronvall-Winberg)
"Lena var mycket kunnig, trevlig, rolig och omtänksam." (Carl Gustaf Olofsson)

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Bro-, väg- & färjeavgifter
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt i Hannover, 2 Colmar, 2 Beaune, 1 Newel, 1 Bremen)
 • 7 frukostar
 • 1 lunch
 • 5 middagar
 • Vinprovning i Alsace (6 viner)
 • Vinprovning i Beaune (5 viner)
 • Vinprovning i Ladoix Serrigny (6 viner)
 • Vinprovning i Chablis (5 viner)
 • Inträde och guidning Le Château du Clos de Vougeot

Tillägg

 • Enkelrum 2.195 kr
 • Avbeställningsskydd 500 kr

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten-Hannover
Med sydligare breddgrader i sikte lämnar vi tidig morgon Göteborg och västkusten för Skåne, där fler resenärer väntar. Via Öresundsbron och Rødbyfärjan kommer vi till Puttgarden och vi fortsätter i rask takt söderut genom Schleswig-Holstein och Niedersachsen. Tidig kväll räknar vi med att vara framme vid vårt hotell i trakten av Hannover. Middag. Ca 76 mil fr Göteborg & 49 mil fr Malmö.

Dag 2 Hannover-Colmar
Välkända städer som Frankfurt och den omsjungna studentstaden Heidelberg passeras på vår väg mot den franska gränsen. Längs med vägen gör vi uppehåll för lunch och bensträckare. Parallellt med Rhen och förbi Alsace huvudstad Strasbourg, som också är säte för Europaparlamentet, närmar vi oss slutligen charmiga Colmar.

I denna ”Alsacevinernas huvudstad” ska vi bo två nätter på Mercure Colmar Centre Unterlinden Hotel, beläget mitt i centrum. Säkert förlägger man en kvällspromenad till det idylliska kanalkvarteret Petite Venise, ”Lilla Venedig”, på vars vattenvägar vinhandlarna förr i tiden skeppade sitt vin. Slå dig ner och njut av de blommiga vita Alsacevinerna på någon mysig ”winstub”! Middag på hotellet. Ca 63 mil.

Dag 3 Alsace Route du Vin
I Alsace harmonierar böljande vinfält med djupa skogar och medeltida byar. Ludvig XIV kallade området för Frankrikes trädgård. De tyska influenserna är tydliga, men så har ju också Alsace vandrat fram och tillbaka mellan Tyskland och Frankrike genom hela sin historia.

Under dagen gör vi små nedslag längs ”Route du Vin”, som är själva livsnerven i bygden. Här i gränslandet mellan Vorgesernas bördiga sluttningar och Rhen ligger de idylliska vinbyarna som på ett pärlband. En självklar anhalt på vinvägen är Riquewihr, den kanske vackraste orten i Alsace. Trånga, vinglande, kullerstensgränder, och vackra korvirkeshus med pelargonieprydda balkonger ger en ljuvlig inramning.

Ribeauvillé, känd för sin Riesling, och Kaysersberg, missionsläkaren Albert Schweizers födelseort, är andra byar som säkert känns bekanta. Vi kommer även att besöka ett välrenommerat vinhus för provsmakning och lärdomar om framställningen och får förstås också tillfälle att botanisera i vinbutiker i byarna vi möter. Man brukar säga att vin som görs i Alsace är tyska viner gjorda på franskt vis. Vid återkomsten till Colmar får vi tillfälle att se mer av vår gemytliga ”värdstad”.

Dag 4 Colmar-Beaune
Efter frukost lämnar vi Alsace och Colmar för Beaune, beläget i hjärtat av Bourgogne och centrum för handeln med regionens berömda viner. Redan vid tvåtiden räknar vi med att vara framme vid vårt hotell, ibis Styles Beaune Centre, som ligger på ca 5 minuters promenadavstånd från stadens ”pièce de resistance”, Hôtel-Dieu. Detta berömda hospis med sitt vackra, geometriska, färgstarka taktegel, grundades av kanslern Nicolas Rolin och hans hustru 1443 för att mildra fattigdomen och svälten som drabbade området efter det hundraåriga kriget.

Under vår gemensamma stadspromenad i stadens äldre delar, som skyddas av en ringmur, får vi veta mer om detta och mycket annat. Som sig bör i Beaune, besöker vi också ett vinhus för att smaka på några av de utsökta Bourgognevinerna. På kvällen avnjuter vi gemensamt en god middag på en restaurang på stan. Ca 26 mil.

Dag 5 Utflykt Côte d’Or, Chateau Du Clos De Vougeot
Förmiddagen är fri för egna strövtåg - kanske passar du på att besöka vinmuseet? Efter lunch gör vi en utflykt till Bourgognes världsberömda vindistrikt Côte d’Or som sträcker sig 50 km mellan huvudstaden Dijon och Satenay i söder. Från Dijon till Beaune kallas området Côte de Nuits och här dominerar de röda, dyra vinerna på druvan Pinot Noir, söder om Beaune; Côte de Beaune, som har en blandning av röda och vita viner.

Vi färdas utmed ”Route des Grands Crus”, som passerar flera av världens främsta vinproducenter, och stannar till vid några väl utvalda platser för att ”fynda” vin till den egna vinkällaren. I Ladoix-Serrigny provar vi sex av regionens goda viner.

Vår utflykt tar oss också till 1500-talsslottet Clos De Vougeot, som är den största vingården i Côte de Nuits med beteckningen Grand Cru. Vi får en guidad rundvisning av slottet, som är högkvarter för ett brödraskap för bourgogneentusiaster, och vänder därefter åter mot Beaune. Kvällen är fri för att på egen hand äta middag på någon av stadens trivsamma restauranger. Måhända avrundar du med en bit Epoisses till dessert?

Dag 6 Beaune-Newel via Chablis
Vi tar farväl av Beaune, men blir kvar i Bourgogne - för att besöka ytterligare ett berömt vindistrikt, Chablis, som breder ut sig nordväst om Dijon. Vinerna här är torra och friska och görs uteslutande av druvan Chardonnay. Friskt som en porlande vårbäck. Gracilt som Audrey Hepburn. Ja, mycket gott har sagts om vinerna från kullarna kring den sömniga staden Chablis. Efter vår provning hos en lokal vinproducent instämmer vi sannolikt i superlativen!

En välanrättad lunch avslutar vår visit i Chablis och vi fortsätter norrut mot den tyska gränsen. Genom Champagne, det mousserande vinets vagga, och Luxemburg går färden mot Newel, strax norr om Tysklands äldsta stad Trier. Övernattning och middag på Zenners Landhotel. Ca 54 mil.

Dag 7 Newel-Bremen via Moseldalen
Vi lämnar efter frukost Newel och beger oss norrut via den ljuvliga Moseldalen med sina romantiska byar och vinodlingar på sluttningarna. Förbi Köln och Münster går färden vidare mot Bremen och 4-stjärniga Atlantic Hotel Galopprennbahn, beläget vid stadens galoppbana. En välanrättad middag avrundar dagen på bästa sätt. Ca 46 mil.

Dag 8 Bremen-Hemorten
På snabba vägar går färden norrut mot färjeanslutningen i Puttgarden. Innan vi lämnar Tyskland har vi fått tillfälle att komplettera eventuella inköp av vin och ost i Frankrike med godsaker från gränsbutiken. En smakrik och lustfylld resa närmar sig sitt slut. Vid 17-tiden räknar vi med att vara åter i Malmö. Ca 48 mil till Malmö & ca 75 mil till Göteborg.

Bra att veta

På hotellet ibis Style Beaune Centre i Beaune är det 160 cm bred säng i dubbelrummen.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
26/9BussAlsace, Bourgogne & Chablis, 8 d
Guide: Lena Persson
110 995:-BokaMer information
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo
 • Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.