Andalusiens skatter, 8 d

Alhambra med Sierra Nevada. Foto Spanska Turistbyrån
Alhambra. Foto Per Gunnar Ljungquist
Alhambra. Foto Per Gunnar Ljungquist
Alhambra. Foto Per Gunnar Ljungquist
Alhambra. Foto Per Gunnar Ljungquist
Vår guide Agneta. Foto Per Gunnar Ljungquist
La Mezquita Cordoba. Foto Per Gunnar Ljungquist
Sevilla. Foto Per Gunnar Ljungquist
Klädd för fest Sevilla. Foto Spanska Turistbyrån
Druvor för sherry? Foto Per Gunnar Ljungquist
Från bussen. Foto Per Gunnar Ljungquist
Spansk blomlåda. Foto Per Gunnar Ljungquist
Falkenerare. Foto Per Gunnar Ljungquist
Gibraltar. Foto Per Gunnar Ljungquist
Aporna på klippan. Foto Per Gunnar Ljungquist
Skönt att svalka fötterna. Foto Per Gunnar Ljungquist
El Tajo i Ronda. Foto Per Gunnar Ljungquist

Andalusien är i mångt och mycket själva sinnesbilden av Spanien – tapas, tjurfäktning, flamenco, vita byar etc. Regionen har formats av en mängd olika kulturer och var morernas sista utpost på den iberiska halvön. De efterlämnade ett rikt arv som gör sig påmint inte minst i sagolika städer såsom Granada, Córdoba och huvudstaden Sevilla. Sagopalatset Alhambra, den säregna moskén La Mezquita, och katedralen i Sevilla är bara några av ”underverken” vi möter.

Vi besöker ”tjurfäktningens vagga” Ronda, provar sherry i Jerez och njuter av det andalusiska landskapets färger och dofter, som präglats av det varma och soliga klimatet. En eldig flamenco sätter extra krydda på vår andalusiska ”odyssé”.

Kortprogram
Dag 1 Flyg till Málaga. Buss till Granada.
Dag 2 Rundtur med lokalguide i Granada. Guidad visning Alhambra & Generalife.
Dag 3 Buss till Sevilla med stopp i Córdoba och besök i La Mezquita.
Dag 4 Rundtur med lokalguide i Sevilla. Flamenco & tapas på kvällen (tillägg).
Dag 5 Buss till Fuengirola. Stopp i Jerez för sherryprovning & Arcos de la Frontera.
Dag 6 Utflykt till Gibraltar.
Dag 7 Utflykt till Ronda. Stopp i Puerto Banús.
Dag 8 Buss till Málaga. Flyg hem.

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Resenärskommentarer:
"Utmärkt guide och allt flöt utmärkt. Jörns koncept med guider, bra hotell är rätt. Agneta (guiden) var strålande. Satsningen på whispers är utmärkt." (av Per Wetterlundh)
"Jag är mycket nöjd med resan. Kommer att föreslå för andra att resa med er." (av Mari-Anne Lindfors)
"Ni valde de bästa resmålen Granada, Cordoba och Sevilla samt annat som jag var nyfiken på Gibraltar. Utmärkt guide (Agneta S). Kunde allt. Löste alla problem. Outtröttlig. Högklassig humor. Guiden en del av upplevelsen." (av anonym)

Boka resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg Malaga t/r inkl flygskatt
 • Bussresor i Andalusien
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (2 nätter i Granada, 2 Sevilla, 3 Fuengirola)
 • 7 frukostar
 • 6 middagar
 • Sherryprovning (3 sorter)
 • Inträde till katedralen i Sevilla, Alhambra, Generalife och La Mezquita
 • Rundtur i Sevilla och Granada med lokalguide
 • Lokalguide Alhambra/Generalife
 • Besök i Arcos de la Frontera, Ronda och Puerto Banús
 • "Rocktour" i Gibraltar

 

Tillägg

 • Enkelrum 2.295 kr, avg 31/3 2015 2.495 kr
 • Avbeställningsskydd 500 kr
 • Flamenco ca 16 €
 • Tapas ca 33 €

 

Dagsprogram

 

 

Dag 1 Flyg till Málaga-Granada. Under dagen anländer vi med flyget till Málaga, där vår spanske busschaufför väntar på att ta oss vidare mot Granada. Här ska vi bo två nätter på 4-stjärniga Hotel Carmen, centralt beläget, endast en kortare promenad från katedralen. Efter att ha tvättat av oss resdammet låter vi oss väl smaka av en god middag. Ca 13 mil med buss.

Dag 2 Granada
Med Sierra Nevadas vita toppar som tjusig dekor tar vi oss med hjälp av en lokalguide an Granada, som först genom morernas errövning på 700-talet blev en betydande ort. Storhetstiden inföll dock under nasriderna, den sista islamiska dynastin i Spanien, 1238-1492, då bl a Alhambra uppfördes och filosofer, vetenskapsmän m fl sökte sig till staden. 1492 intogs Granada så av de katolska regenterna, Ferdinand och Isabella, som även lade grunden till kungariket Spanien. Morerna fördrevs förvisso, men än idag bär Granada på ett rikt arabiskt arv som starkt bidrar till stadens charm. Efter avslutad bussrundtur har vi tid att på egen hand upptäcka Granada. En lämplig utgångspunkt är den gamla stadskärnan, en labyrint av smala gator och gränder. Här ligger bl a katedralen, där Ferdinand och Isabella ligger begravda, och basaren Alcaicería.

Eftermiddagen bjuder på verkliga höjdpunkter i form av guidade rundvisningar på Alhambra och Generalife, nasridernas sommarpalats. Kaliferna ville med Alhambra förverkliga sin föreställning av paradiset på jorden. Rymd, ljus, vatten och utsmyckningar i perfekt harmoni gör palatset till ett veritabelt underverk. Panoramat över Granada är betagande! Efter besök i Generalifes ljuvliga trädgårdar tar vi oss åter ner till hotellet och en väntande middag.

Dag 3 Granada–Córdoba–Sevilla
Genom ett landskap berikat med olivträd och moriska lämningar går färden till Córdoba, som liksom Granada är en stad präglad av sitt fängslande förflutna. Under moriskt styre på 900-1000-talen var Córdoba en av de främsta städerna i världen och det var också då den magnifika moskén La Mezquita, Europas största, uppfördes. Sedan Córdoba 1236 återerövrats av de kristna kom La Mezquita att fungera som kyrka, vilket kulminerade med byggandet av en katedral mitt i moskén! Efter ett gemensamt besök i La Mezquita får vi tid att äta lunch och strosa i de idylliska judiska kvarteren. Missa inte de blomstersmyckade patiorna!

Förbi ”Andalusiens stekpanna” Ecija och Carmona kommer vi till Sevilla och 4-stjärniga Hotel Fernando III, beläget mitt i centrum, i Barrio de Santa Cruz – de gamla judiska kvarteren. Här ska vi bo två nätter och här avnjuter vi även aftonens middag. Ca 36 mil.

Dag 4 Sevilla
Från vårt hotell har vi nära till flera av Sevillas största sevärdheter, men också till stora musikaliska och litterära verk såsom t ex Carmen och Don Juan, vars handlingar utspelar sig här! Vår lokalguide lotsar oss genom romantiska Santa Cruz’ virrvarr av pittoreska gränder, undangömda torg och blommande patior. Vi besöker Sevillas praktfulla katedral, en av världens största, med klocktornet La Giralda, som ursprungligen var en morisk minaret. Inte långt därifrån ståtar det kungliga palatset Real Alcázar. Härifrån skickade Isabella I ut sjöfarare för att upptäcka Nya världen. En av de främsta, Christofer Columbus, ligger begravd i katedralen. Från 1503 och drygt 200 år framåt hade Sevilla monopol på amerikahandeln.

Självklart får vi även tid att upptäcka på egen hand. Kanske njuter Du av en båttur på Guadalquivir, strosar på eleganta gågatan Calle Sierpes eller avlägger visit i adelspalatset Casa Pilatos?

Kvällen förgyller vi med flamenco – Andalusiens själ. Eldig dans, smattrande kastanjetter, innerlig sång, och finstämda gitarrer gör kvällen till något alldeles extra! Innan föreställningen finns det möjlighet att följa med ut och äta tapas – ingen Andalusienvistelse är ju komplett utan tapas! (tillägg)

Dag 5 Sevilla–Jerez–Fuengirola
Vi checkar ut och beger oss söderut till Sherryns huvudstad Jerez, där vi under ett besök på en av stadens välrenommerade bodegor provsmakar det ”flytande guldet” och lär oss mer om framställningen. Det var för övrigt engelsmännens förvanskning av ”Jerez” som gav drycken dess namn. På vår väg har vi också hunnit med en avstickare till den pittoreska staden Arcos de la Frontera, vars arketypiska vita hus ”balanserar” på kanten av en sandstenklippa. En verklig klenod!

Med smaklökarna tillfredsställda tar vi oss ner mot Gibraltarsund och följer därefter kusten förbi välkända semesterorter som Estepona och exklusiva Marbella mot Fuengirola. Här ska vi bo tre nätter på 4-stjärniga Hotel Las Palmeras (26/10), centralt beläget vid hamnen, 200 meter från stranden. Middagarna intar vi på hotellet. Ca 30 mil.

Dag 6 Utflykt Gibraltar
På dagens program står en utflykt till kronkolonin Gibraltar, som vid fördraget i Utrecht 1713 tillföll engelsmännen. Klippuddens strategiska läge vid infarten till Medelhavet har gjort den mycket omstridd. Enligt legenden ska Gibraltar emellertid förbli brittiskt så länge aporna – de enda vilda i Europa, finns kvar på klippan. Och brittisk är den. Patrullerande bobbies, pubar och engelsk mat är en självklar del av stadsbilden. Med hjälp av minibussar guidas vi runt och får också tillfälle att “bekanta oss” med några av våra förfäder. Kanske föredrar Du att njuta av den behagliga andalusiska våren i Fuengirola, som lockar med salta bad, en 8 km lång strand och kustens vackraste strandpromenad? Ca 28 mil.

Dag 7 Utflykt Ronda och Puerto Banús
Idag ställer vi färden till bergsstaden Ronda och lyxhamnen Puerto Banús. Spektakulärt belägna Ronda delas i två delar av den bråddjupa klyftan El Tajo och sammanbinds av bron Puente Nuevo. Utsikten över berg och dalar, olivlundar, gårdar och floden Guadalevín som ringlar genom landskapet är fabulös! Rondas dramatiska, i det närmaste ointagliga läge, gjorde staden till en av de sista moriska bastionerna, innan den slutligen föll i kristna händer 1485. På den södra sidan breder den gamla delen, “La Ciudad”, ut sig – en klassisk morisk “pueblo blanco” med kullerstensgränder och vitkalkade hus. I centrum av den modernare delen på andra sidan ravinen ståtar Spaniens äldsta tjurfäktningsarena. Här hade Ernest Hemmingway, som spenderade många somrar i staden, en egen loge! På hemvägen stannar vi till i välkända Puerto Banús, där lyxyachterna ligger på rad. Ca 20 mil.

Dag 8 Fuengirola-Málaga–flyg hem
Om vårt flyg från Málaga avgår först på eftermiddagen får vi tillfälle att botanisera i butiker, ta ett dopp i poolen, koppla av på stranden eller vad som nu kan tänkas locka, innan vi lämnar Fuengirola. Utvilade och kulturellt berikade återkommer vi så småningom till Sverige. Ca 4 mil med buss.

 

Karta

Avgångar & priser

Avresa Avreseort Destination Lediga platser Från pris
17/10 Göteborg, Landvetter Andalusiens skatter (fr Göteborg), 8 d
Guide: Agneta Sporsén
Fullbokad, väntelista 12 395:- Boka på väntelistaMer information
17/10 Köpenhamn, Kastrup Andalusiens skatter (fr Köpenhamn), 8 d
Guide: Agneta Sporsén
Fullbokad, väntelista 12 395:- Boka på väntelistaMer information
17/10 Oslo Andalusiens skatter (fr Oslo), 8 d
Guide: Agneta Sporsén
Fullbokad, väntelista 12 395:- Boka på väntelistaMer information
17/10 Stockholm, Arlanda Andalusiens skatter (fr Stockholm), 8 d
Guide: Agneta Sporsén
Fullbokad, väntelista 12 395:- Boka på väntelistaMer information

Hotell

Hotel Carmen, Granada

Hotel Carmen, Granada

Hotel Carmen ligger i Granadas centrum.
N/A

Hotel Palmeras, Fuengirola

Hotel Las Palmeras  ligger vid hamnen och 200 m från stranden.
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo