Toscana med finess, 7 d

Florens berömda bro Ponte Vecchio.
Domen i Siena.
Statyer i Florens.
Davidsstatyn i Florens.
San Gimignano.
Norcineria. Foto Åse Bjurstam

Pittoreska byar och medeltidsstäder pryder kullarna och blickar ner över ändlösa vinodlingar, grönskande cypresser och lummiga olivlundar. Magnifika palats influerade av renässansen, kyrkor smyckade av tidens stora konstnärer och museer fyllda med konstskatter - i Toscana möter vi konst och kultur, skönhet och inspiration! Vi bor tre nätter i centrala Florens, renässansens förlovade stad!

Två dagar dedikerar vi till Umbrien, "Italiens gröna hjärta" med pärlor som pilgrimsstaden Assisi, Norcia och Orvieto. Välkommen till en härlig vecka i kulturens vagga!

Kortprogram
Dag 1 Flyg till Rom. Buss till Talamone.
Dag 2 Buss till Florens via vingård i Maremma och besök i Siena inkl vinprovning.
Dag 3 Rundtur med lokalguide i Florens. Besök Uffizierna.
Dag 4 Besök i San Gimignano och Volterra inkl Etruscan Guarnacci Museum.
Dag 5 Buss till Norcia. Stopp på vägen i Assisi med guidad rundtur.
Dag 6 Besök på ricotta-farm. På eftermiddagen lagar vi mat och avnjuter resultatet.
Dag 7 Buss till Rom. Besök i Orvieto. Flyg hem.


Bor du utanför Skåne och vill flyga från Kastrup? Läs om vårt hotellerbjudande i Malmö.

Resenärskommentarer: "Härlig blandning av kultur, mat, avkoppling med nya intryck och nya bekantskaper!" (av anonym)
"Mycket kunnig och trevlig guide (Ulla Dieden), som skapade god stämning och delade med sig av sina breda historiska och kulturella kunskaper." (av anonym)
"Välkomponerad och informativ. Skön resa." (av anonym)


Kartan visar läge för Hotel Cellai, Florens.

Status:
Fullt

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Rom t/r inkl flygskatt
 • Bussresor i Italien
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt Talamone, 3 Florens, 2 Norcia)
 • 6 frukostar
 • 3 luncher inkl vin/vatten (dag 2, 6, 7)
 • 4 middagar inkl vin/vatten (dag 1, 3, 5, 6)
 • Rundvandring inkl provsmakning av lokala specialitéer Antica Fattorina La Parrina
 • Vinprovning Enoteca Italiana (2 viner)
 • Vinsmakning med tilltugg i San Gimignano (3 viner)
 • Matlagningskurs
 • Besök på ricotta-farm
 • Rundtur med lokalguide i Assisi och Florens
 • Inträde och guidning i Uffizierna
 • Inträde Etruscan Guarnacci Museum i Volterra
 • Besök i San Gimignano, Volterra och Orvieto 

 

Tillägg

 • Enkelrum 1.800 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr

 

Dagsprogram

Dag 1 Flyg till Rom. Rom-Talamone
Mitt på dagen ankommer vi med flyg till Rom, där inhyrd buss väntar. Vi följer Tyrrenska havet norrut och närmar oss snart den antika staden Tarquinia, ett av Etruriens viktigaste centra. Efter ett kortare stopp här fortsätter vi vår resa och lämnar snart Lazio för Toscana. Om tid finns, tar vi oss längs en lagun ut på den vackra halvön Monte Argentario för en kort rundtur. Övernattning och middag på 3-stjärniga Hotel Il Telamonio i Talamone. Ca 16 mil med buss.
 
Dag 2 Talamone-Siena-Florens
Efter en kortare bussresa kommer vi till den traditionsrika vingården La Parrina i vindistiktet Maremma, enligt många Toscanas mest spännande vinområde. Att gårdens vin och mat håller hög klass kan Bo Hagström intyga – han var här på besök med "Solens mat". Så här på förmiddagen nöjer vi oss med att prova maten, som består av lokala delikatesser.

Mätta och belåtna fortsätter vi mot Siena, ansedd som Italiens vackraste medeltidsstad. Här ska vi göra ett besök på Enoteca Italiana, en institution som syftar till att lyfta fram landets bästa viner och vinproducenter. Vi provar några väl utvalda viner och njuter även av en god avsmakningslunch. Vår tid i Siena är begränsad men vi får i alla fall en uppfattning om dess skönhet. Hjärtat i staden är det sluttande torget Piazza del Campo, som omges av palats i Sienas karakteristiska röda färg, däribland Palazzo Pubblico med sitt berömda klocktorn.

På kvällen ankommer vi så till Florens, där vi ska bo tre nätter på det tjusiga boutique-hotellet Hotel Cellai, beläget mitt i centrum. Ca 20 mil. 

Dag 3 Florens
Florens ligger för våra fötter! Under den enormt förmögna bankfamiljen Medici, som styrde från 1434 och tre hundra år framåt, blomstrade Florens och blev Europas kulturella och intellektuella hjärta. Målare, skulptörer och arkitekter samlades i staden och fyllde dess gator, kyrkor och palats med renässansverk av sällan skådad prakt. Botticelli, Michelangelo m fl gjorde för alltid Florens till konstens huvudstad, författare som Dante och Machiavelli bidrog till dess rika litterära arv. Under en guidad stadspromenad ser vi några av godbitarna i denna fantastiska stad, där domen Santa Maria del Fiore - den fjärde största domkyrkan i världen, och den bebyggda bron Ponte Vecchio från 1345, är självklara riktmärken.

På eftermiddagen besöker vi Uffizierna - Italiens främsta konstgalleri, som byggdes 1560-1574 för att hysa kontor (uffici) för hertig Cosimo I. Grunden för museet är släkten Medicis samlingar, som skänktes till storhertigdömet Toscana då den siste storhertigen av släkten dog. Här får vi beskåda Botticellis "Venus födelse" och en mängd andra ovärderliga målningar och skulpturer! Kvällens middag serveras på stan och kan sammanfattas med orden; rikligt, rustiskt, gott och mycket trevligt!

Dag 4 Utflykt San Gimignano & Volterra
En majestätisk siluett bestående av tretton torn förkunnar att vi närmar oss den pittoreska medeltidsstaden San Gimignano, belägen på en kulle ovanför ett lapptäcke av vingårdar. Det strategiska läget utmed pilgrimsleden från norra Europa till Rom inbringade på 1100- och 1200-talen stora rikedomar till staden. Historiens vingslag är påtagliga när vi strosar i de välbevarade medeltida gatumiljöerna. Vi fortsätter så ner till Fattoria San Donato, där vi ska prova några av traktens goda viner, serverade med harmonierande tilltugg.

På eftermiddagen kommer vi till den gamla staden Volterra, som från sin plats på en högplatå bjuder på ett tjusigt panorama över bergen runt omkring. Innanför de delvis raserade stadsmurarna gömmer sig en idyllisk stad med karaktärsfulla stenbyggnader från olika århundraden. Volterra var en av tolv etruskiska stadsstater. Spåren från denna era är många – på Museo Etrusco Guarnacci ser vi en av Italiens finaste samlingar av etruskiska föremål. Vi vänder så småningom åter till Florens, där middag denna kväll sker i "egen regi". Ca 16 mil. 

Dag 5 Florens-Assisi-Norcia
Efter en stärkande frukost beger vi oss söderut genom Toscanas böljande landskap. Målet är Umbrien. Längs med sjön Lago Trasimeno och förbi Perugia kommer vi mitt på dagen till högt belägna Assisi, ett arv efter den helige Franciskus, som ligger begravd i Basilica di San Francesco. Ackompanjanerade av en lokalguide utforskar vi staden. Basilikan påbörjades 1228, två år efter helgonets död, och under de följande hundra åren utsmyckades dess övre och nedre kyrkor av den tidens främsta konstnärer, däribland Giotto. Stora skaror pilgrimmer söker sig årligen till basilikan, som är en av de främsta kristna helgedomarna.

Motvilligt lämnar vi Assisis pelargonsmyckade gator, fontänprydda piazzor och vackra kyrkor bakom oss och fortsätter vår resa. "Kompensation" i form av bergsstaden Norcia, en av Italiens främsta kulinariska städer, väntar dock. Här ska vi bo två nätter på Hotel Salicone, beläget strax utanför stadsmurarna. Kvällens middag är extra påkostad och serveras i Palazzo Seneca. Ca 26 mil.
 
Dag 6 Norcia - ricotta-farm & matlagning
Norcia är berömd för sin tryffel och några av landets bästa skink-, korv- och salamisorter. Under dagen får vi tillfälle att ta del av staden, som är S:t Benedictus födelseplats. Vi inleder emellertid med ett besök på en ricotta-farm i bergsbyn Castelluccio, belägen ovanför den storslagna högslätten Piano Grande i Sibillini-bergen. Här får vi en guidad rundvisning. Vid återkomsten till Norcia serveras en god lunch.

På eftermiddagen skall vi med skicklig handledning bekanta oss med det umbriska köket och dess stolta matlagningstraditioner. Lokala råvaror används och vi deltar själv aktivt i matlagningen! Slutligen avnjuter vi resultatet - en sällsynt läcker middag! Ca 6 mil.

Dag 7 Norcia-Orvieto-Rom-flyg hem
Alla vägar bär till Rom, så även vår. Efter frukost tar vi farväl av Norcia och beger oss på natursköna vägar västerut. I horisonten skymtar vi på förmiddagen konturerna av Orvieto, magnifikt belägen på en vulkanisk klipplatå. Väl uppe i den lilla staden belönas vi med en storslagen utsikt över de omkringliggande vinslätterna och vajande solrosfälten. Orvieto är berömt för sin vackra katedral, men också för sitt utsökta vita vin.

Efter en inledande stadspromenad provar vi vinet. Till detta serveras läckert tilltugg med italiensk prägel. Innan vi fortsätter mot Roms flygplats, gör vi även ett kort besök i stadens grottor, som ursprungligen grävdes ut av etruskerna, men senare vidgades på order av påven Clemens VII; detta för att förse staden med vatten. Vid 18-tiden lyfter vi så från Fiumicino. Ca 30 mil med buss.

Bra att veta

På denne resa går vi mycket - ta med bekväma skor.

Valuta: Euro
 

Karta

 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo
 • Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.