Skip to main content

Ahr, Rhen & Mosel - vinprovningar hos små kvalitativa producenter

Vacker vy över Ahrdalen. Foto: Dominik Ketz / Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH

Reichsburg i Cochem från ovan: Foto: Hans Peter Merten/DZT

Cochem med Reichsburg. Foto: Dominik Ketz / Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH

Oberwesel från ovan. Foto: Eike Kunz.

Gemytlig servering i Oberwesel. Foto: Dominik Ketz / Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH

Pris från:
10 295:-
Dagar:7
Guide, whispers, resa med helturistbuss, bro-, väg- & färjeavgifter, logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (1 natt Bremen, 4 Bad Bertrich, 1 Hannover), 6 frukostar, 5 middagar, 1 vinprovning i Mosel, 1 i Ahr & 1 i Rhen (4-6 viner/provning), stadspromenad i Bad Bertrich, 4-timmarsbiljett till Thermal bad med bastu & pooler, linbana Koblenz, inträde fästningen Ehrenbreitstein, båtresa Cochem-Beilstein, utflykt Altenahr.
Transportsätt:Buss
Boka resa

Tyskland är världens nionde största vinland och tveklöst ett av de bästa. Vinerna produceras huvudsakligen i landets sydvästra del, längs Rhen och dess bifloder, på branta sluttningar mot syd och sydväst. Vinarealen är indelad i 13 kvalitetsregioner. Ledsagade av vår egen vinexpert Lena Persson bekantar vi oss på denna resa med tre av dem – Mosel, Mittelrhein, och Ahr, där landets främsta rödviner produceras!

Tre omfattande, fantastiska vinprovningar väntar oss, liksom storslagna naturupplevelser och romantiska byar. Vår bas har vi i den fina kurorten Bad Bertrich, där vi även kopplar av med termalbad.

Avresa från Skåne, Halland, Västkusten.

Sök resa

Ingår & tillägg

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Bro-, väg- & färjeavgifter
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt Bremen, 4 Bad Bertrich, 1 Hannover)
 • 6 frukostar
 • 5 middagar
 • 1 vinprovning i Mosel, 1 i Ahr & 1 i Rhen (4-6 viner/provning)    
 • Stadspromenad i Bad Bertrich
 • 4-timmarsbiljett till Thermal bad med bastu och pooler
 • Linbana Koblenz
 • Inträde till fästningen Ehrenbreitstein
 • Båtresa Cochem-Beilstein
 • Utflykt Altenahr

Tillägg

 • Enkelrum 1.285 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Bremen

  Från Göteborg går färden under morgonen och förmiddagen via Halland och Skåne mot färjeläget i Rødby. Väl i Puttgarden fortsätter vi söderut förbi Hamburg och nalkas tidig kväll Bremen. På 4-stjärniga Atlantic Hotel an der Galopprennbahn, beläget vid stadens galoppbana, ska vi övernatta och äta middag.
  Ca 73 mil fr Göteborg & 46 mil fr Malmö.

 • DAG 2: Bremen-Bad Bertrich

  Efter frukost går vår resa vidare genom Niedersachsen och Nordrhein-Westfalen. Lagom till lunch kommer vi till Köln, som grundades redan 50 e.Kr. av kejsar Claudius. Kölns 12 bevarade romanska kyrkor vittnar om att kyrkan haft stor betydelse under stadens framväxt. Det är dock en annan helgedom, den väldiga gotiska katedralen Kölner Dom, som stjäl vår uppmärksamhet. Det tog över 600 år att färdigställa detta 156 meter höga byggnadsverk!


  Vi får tillfälle att besöka domen och även tid att äta en bit mat innan vi sätter kurs mot vårt slutmål, den lilla kurorten Bad Bertrich, belägen i den idylliska Üßbachdalen strax väster om Mosel, i regionen Vulkaneifel. Här ska vi bo fyra nätter på trevliga Kurhotel Quellenhof, som ligger ett stenkast från stadens termalbad. En god middag avrundar dagen på bästa sätt.
  Ca 46 mil.


  Kurträdgården i Bad Bertrich. Foto: Staatsbad Bad Bertrich GmbH

  Bremen-Bad Bertrich
 • DAG 3: Bad Bertrich med spa

  Under en gemensam promenad bekantar vi oss på förmiddagen med Bad Bertrich, som ligger vackert omgivet av trädbeklädda vulkaniska berg. Orten är berömd för sin varma källa – den enda glaubersaltkällan i hela Tyskland. Det 32-gradiga mineralrika vattnet hämtas från 2000 meters djup. Redan för 2000 år sedan upptäckte romarna den hälsobringande källan och uppförde ett badhus på platsen. På 1780-talet lät kurfursten Clemens Wenzeslaus av Sachsen bygga ett slott här, hans sommarresidens. I "Kavaliershaus", som numera utgör vårt hotell, inkvarterade han sina gäster.


  Under dagen kopplar vi av i termalbadet Vulkaneifel Thermal Spa, som har såväl utomhus-, som inomhus- och träningspool, liksom varmbad och flera olika bastur, däribland en vulkanbastu. Vi får också tid att strosa runt i den vackra kurparken, sondera utbudet i ortens butiker och äta en bit mat på någon trevlig restaurang, om så önskas. Middag på hotellet.

 • DAG 4: Mosel - vinprovning & båttur

  Första halvan av dagen tillägnar vi Koblenz, som växte fram kring ett strategiskt placerat romerskt kastell grundat år 9 f.Kr. Det är här, vid Deutsches Eck, som Mosel förenar sig med Rhen. En jättelik ryttarstaty av kejsar Vilhelm I står på platsen; mittemot, på andra sidan Rhen, tronar Ehrenbreitstein, en av världens största fästningar.


  Vi strosar en stund i Gamla stan, som genomsyras av smala kullerstensgränder och pittoreska torg, och tar därefter linbanan över Rhen till Ehrenbreitstein för ett besök. Fästningen uppfördes under preussiskt styre 1817-1828 sedan den ursprungliga förstörts av franska trupper. Från terrassen har vi en vidunderlig utsikt över Koblenz, Rhen och Mosel. Linbanan, som även den bjuder på spektakulära vyer över övre Mittelrheintal, tillkom till den stora trädgårdsutställningen BUGA 2011.


  Vi lämnar så Koblenz och kör den vackra vägen längs med Mosel mot den idylliska vinorten Cochem. Härifrån ska vi göra en njutningsfull båttur till Beilstein, en annan av Moseldalens välrenommerade vinbyar. Vi kastar loss och ser snart fästningen Reichsburg, som tronar på en klipplatå högt ovanför, försvinna i bakgrunden. I stilla mak glider vi fram på floden; på de soliga sluttningarna runt omkring oss växer och frodas de gröna druvorna som blir till dalens fina viner.

  Efter ett par mjuka krökar lägger vi till. Hos en av ortens vinproducenter ska vi prova 6 goda viner, som ackompanjeras av bröd och ost. Med buss tar vi oss så småningom åter till Bad Bertrich. Middag på egen hand.
  Ca 17 mil.


  Reichsburg i Cochem från ovan: Foto: Hans Peter Merten/DZT

  Mosel - vinprovning & båttur
 • DAG 5: Ahr - vinprovning

  Efter en "ledig" förmiddag i Bad Bertrich kan vi se framemot en utflykt till det lilla vindistriket Ahr, "Tysklands röda vinparadis". Vindruvorna i den djupa Ahrdalen växer i terrasser på branta sluttningar ner mot floden Ahr och har en jordmån som består av skiffer. Det var franska munkar som planterade de första vinrankorna här.


  Vår utflykt inleds i den lilla staden Altenahr, som växte fram omkring 1100 i samband med byggandet av borgen Burg Are, av vilken numera endast återstår ruiner. Längs med Ahr tar vi oss vidare till grannbyn Mayschoß, där världens första vinkooperativ grundades. Idag tillhör 90% av Ahrdistriktets vinproducenter kooperativ. På Winzergenossenschaft Mayschoß-Altenahr provar vi 6 av regionens hyllade viner. Den största delen av vinet som produceras här är rödvin och då framförallt Spätburgunder. På kvällen är vi tillbaka på hotellet, där vi avnjuter en gemensam middag.
  Ca 16 mil.


  Vacker vy över Ahrdalen. Foto: Dominik Ketz / Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH

  Ahr - vinprovning
 • DAG 6: Bad Bertrich-Hannover via Rhendalen med vinprovning

  Frukosten avslutar vår vistelse i Bad Bertrich och vi korsar Mosel och beger oss österut in i Rhendalen. I vinbyn Oberwesel vid Rhens vänstra strand, i det världsarvsklassade Mittel-rhein, gör vi uppehåll för att besöka en vinproducent och prova några goda Rhenviner. Här är det Riesling som dominerar.


  Fästningen Schönburg, den välbevarade stadsmuren med sina 16 försvarstorn, och flera ståtliga kyrkor vittnar om stadens forna ställning. Vår färd går så småningom vidare norrut, bitvis parallellt med "Vater Rhein", som Rhen populärt kallas. Romantiska slott och borgar, dramatiska klippor, branta vinodlingar och medeltida byar karakteriserar denna sägenomspunna region. På kvällen närmar vi oss Hannover och H4 Hotel Hannover Messe, där vi ska övernatta och äta middag.
  Ca 50 mil.


  Gemytlig servering i Oberwesel. Foto: Dominik Ketz / Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH

  Bad Bertrich-Hannover via Rhendalen med vinprovning
 • DAG 7: Hannover-Hemorten

  På Autobahn går färden efter frukost norrut i riktning Puttgarden. Vi håller paus för lunch och inköp och kör därefter ombord på färjan till Rødby. En härlig vecka som bjudit på såväl utsökta viner som vackra vyer och avkoppling närmar sig sitt slut.

  Vid halvsextiden räknar vi med att vara i Malmö, några timmar senare i Göteborg. Och sannolikt har det egna vinförrådet fyllts på med några goda viner. Ca 49 mil till Malmö & 76 mil till Göteborg.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
5/10BussVinresa Ahr, Rhen & Mosel, 7 d
Guide: Ewa Basilewsky
Mer än 410 295:-BokaMer information

Hotell

Utsida Hotel Atlantic Galopprenbahn Bremen

Atlantic Hotel Galopprennbahn, Bremen

Atlantic Hotel Galopprennbahn i Bremen.

Resekalender

21/9Kullabygden i skördetid med Arilds vingård, 1dfrån 1 165:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo