Skip to main content

Alsace, Bourgogne & Chablis

Målseriska Colmar i Alsace.

Quai de la Poissonnerie i Colmar. Foto: Emmanuel Fromm/Colmar Tourisme

Druvor som blir till Alsace-vin. Foto Tourisme Alsace

Village Pont Campagne Rivière, Bourgogne. Foto Maitre Pascal/Maison de la France

Hospice de Beaune känt för sina vackra tak. Foto Maitre Pascal/Maison de la France

Hôtel Dieu i Beaune. Foto: Alain Doire/Bourgogne Tourisme

Vingården Clos de Vougeot. Foto: Alain Doire/Bourgogne Tourisme

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

Alsace, Bourgogne, Chablis. Namn som får vinentusiaster och livsnjutare världen över att sukta och brista ut i lovsång. I dessa regioner finner man inte bara flera av världens främsta vinhus, utan också ett storslaget landskap. Ett landskap där böljande vinfält och sömniga vingårdar här och var lämnar plats för idylliska medeltidsstäder. Städer genomsyrade av genuin byggnadskonst och romantiska tavernor. Tavernor som tar besökaren till gastronomiska höjder.

Colmar, Riquewihr och Beaune är några av städerna vi möter. Välkommen till en njutbar resa i vinets tecken!

Avresa från Skåne, Halland, Västkusten.

Bor du långt från påstigningen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och sen är det bara att promenera i lugn och ro för att möta upp övriga resenärer.

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg och Malmö.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Bro-, väg- & färjeavgifter
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt i Hannover, 2 Colmar, 2 Beaune, 1 Trier, 1 Bremen)
 • 7 frukostar
 • 1 lunch
 • 5 middagar
 • 5 vinprovningar (Alsace, Cöte de Beaune, Chassange-Montrachet & Chablis)
 • Inträde Le Château du Clos de Vougeot

Tillägg

 • Enkelrum 2.695 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr

Bra att veta

På hotellet ibis Style Beaune Centre i Beaune är det 160 cm bred säng i dubbelrummen.

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Hannover

  Med sydligare breddgrader i sikte lämnar vi tidig morgon Göteborg och västkusten för Skåne, där fler resenärer väntar. Via Öresundsbron och Rødbyfärjan kommer vi till Puttgarden och vi fortsätter i rask takt söderut genom Schleswig-Holstein och Niedersachsen.

  Tidig kväll räknar vi med att vara framme vid vårt hotell, 4-stjärniga H4 Hannover Messe, där vi även serveras middag.
  Ca 76 mil fr Göteborg & 49 mil fr Malmö.

 • DAG 2: Hannover-Colmar

  Välkända städer som Frankfurt och den omsjungna studentstaden Heidelberg passeras på vår väg mot den franska gränsen. Längs med vägen gör vi uppehåll för lunch och bensträckare. Parallellt med Rhen och förbi Alsace huvudstad Strasbourg, som också är säte för Europaparlamentet, närmar vi oss slutligen charmiga Colmar.

  I denna ”Alsacevinernas huvudstad” ska vi bo två nätter på Best Western Grand Hotel Bristol, beläget mitt i centrum. Säkert förlägger man en kvällspromenad till det idylliska kanalkvarteret Petite Venise, ”Lilla Venedig”, på vars vattenvägar vinhandlarna förr i tiden skeppade sitt vin.

  Slå dig ner och njut av de blommiga vita Alsacevinerna på någon mysig ”winstub”! Middag på hotellet.
  Ca 63 mil.


  Måleriska Colmar. Foto: Emmanuel Fromm/Tourisme Colmar

  Hannover-Colmar
 • DAG 3: Alsace Route du Vin

  I Alsace harmonierar böljande vinfält med djupa skogar och medeltida byar. Ludvig XIV kallade området för Frankrikes trädgård. De tyska influenserna är tydliga, men så har ju också Alsace vandrat fram och tillbaka mellan Tyskland och Frankrike genom hela sin historia.

  Under dagen gör vi små nedslag längs ”Route du Vin”, som är själva livsnerven i bygden. Här i gränslandet mellan Vorgesernas bördiga sluttningar och Rhen ligger de idylliska vinbyarna som på ett pärlband. En självklar anhalt på vinvägen är Riquewihr, den kanske vackraste orten i Alsace. Trånga, vinglande, kullerstensgränder, och vackra korvirkeshus med pelargonieprydda balkonger ger en ljuvlig inramning.

  Ribeauvillé, känd för sin Riesling, och Kaysersberg, missionsläkaren Albert Schweizers födelseort, är andra byar som säkert känns bekanta. Vi kommer även att besöka ett välrenommerat vinhus för provsmakning och lärdomar om framställningen och får förstås också tillfälle att botanisera i vinbutiker i byarna vi möter.

  Man brukar säga att vin som görs i Alsace är tyska viner gjorda på franskt vis. Efter ytterligare en vinprovning återvänder vi till Colmar, där vi får vi tillfälle att se mer av vår gemytliga ”värdstad”.


  Druvor som blir till Alsace-vin. Foto Tourisme Alsace

  Alsace Route du Vin
 • DAG 4: Colmar-Beaune

  Efter frukost lämnar vi Alsace och Colmar för Beaune, beläget i hjärtat av Bourgogne och centrum för handeln med regionens berömda viner. Strax efter lunchtid räknar vi med att vara framme vid vårt hotell, ibis Styles Beaune Centre, som ligger på ca 5 minuters promenadavstånd från stadens ”pièce de resistance”, Hôtel-Dieu. Detta berömda hospis med sitt vackra, geometriska, färgstarka taktegel, grundades av kanslern Nicolas Rolin och hans hustru 1443 för att mildra fattigdomen och svälten som drabbade området efter det hundraåriga kriget.

  Under vår gemensamma stadspromenad i stadens äldre delar, som skyddas av en ringmur, får vi veta mer om detta och mycket annat. Som sig bör i Beaune, besöker vi också ett vinhus för att smaka på några av de utsökta Bourgognevinerna. På kvällen avnjuter vi gemensamt en god middag på en restaurang på stan. Ca 26 mil.


  Hospice de Beaune känt för sina vackra tak. Foto Maitre Pascal/Maison de la France

  Colmar-Beaune
 • DAG 5: Utflykt Côte d’Or, Chateau Du Clos De Vougeot

  Förmiddagen är fri för egna strövtåg - kanske passar du på att besöka vinmuseet? Efter lunch gör vi en utflykt till Bourgognes världsberömda vindistrikt Côte d’Or som sträcker sig 50 km mellan huvudstaden Dijon och Satenay i söder. Från Dijon till Beaune kallas området Côte de Nuits och här dominerar de röda, dyra vinerna på druvan Pinot Noir, söder om Beaune; Côte de Beaune, som har en blandning av röda och vita viner.

  Vi färdas utmed ”Route des Grands Crus”, som passerar flera av världens främsta vinproducenter. I Chassange-Montrachet provar vi några av regionens goda viner.

  Vår utflykt tar oss också till 1500-talsslottet Clos De Vougeot, som är den största vingården i Côte de Nuits med beteckningen Grand Cru. Efter ett spännande besök på slottet, som är högkvarter för ett brödraskap för bourgogneentusiaster, vänder vi åter mot Beaune. Kvällen är fri för att på egen hand äta middag på någon av stadens trivsamma restauranger. Måhända avrundar du med en bit Epoisses till dessert?


  Village Pont Campagne Rivière, Bourgogne. Foto Maitre Pascal/Maison de la France

  Utflykt Côte d’Or, Chateau Du Clos De Vougeot
 • DAG 6: Beaune-Trier via Chablis

  Vi tar farväl av Beaune, men blir kvar i Bourgogne - för att besöka ytterligare ett berömt vindistrikt, Chablis, som breder ut sig nordväst om Dijon. Vinerna här är torra och friska och görs uteslutande av druvan Chardonnay. Friskt som en porlande vårbäck. Gracilt som Audrey Hepburn. Ja, mycket gott har sagts om vinerna från kullarna kring den sömniga staden Chablis. Efter vår provning hos en lokal vinproducent instämmer vi sannolikt i superlativen!

  En välanrättad lunch avslutar vår visit i Chablis och vi fortsätter norrut mot den tyska gränsen. Genom Champagne, det mousserande vinets vagga, och Luxemburg går färden mot Tysklands äldsta stad Trier. Hör föddes Karl Marx. Övernattning och middag på 4-stjärniga Vienna House Easy Trier, i närheten av lämningarna efter de väldiga kejsartermerna från 300-talet.
  Ca 55 mil.


  Hôtel Dieu i Beaune. Foto: Alain Doire/Bourgogne Tourisme

  Beaune-Trier via Chablis
 • DAG 7: Trier-Bremen via Moseldalen

  Vi lämnar efter frukost Trier och beger oss norrut via den ljuvliga Moseldalen med sina romantiska byar och vinodlingar på sluttningarna. Förbi Köln och Münster går färden vidare mot Bremen och 4-stjärniga Atlantic Hotel Galopprennbahn, beläget vid stadens galoppbana. En välanrättad middag avrundar dagen på bästa sätt.
  Ca 52 mil.


  Mosel-loopen, Zeller Hamm. Foto Daniel Geiger/DZT

  Trier-Bremen via Moseldalen
 • DAG 8: Bremen-Hemorten

  På snabba vägar går färden norrut mot färjeanslutningen i Puttgarden. Innan vi lämnar Tyskland har vi fått tillfälle att komplettera eventuella inköp av vin och ost i Frankrike med godsaker från gränsbutiken. En smakrik och lustfylld resa närmar sig sitt slut. Vid 17-tiden räknar vi med att vara åter i Malmö, ca fem timmar senare i Göteborg. ´
  Ca 48 mil till Malmö & ca 75 mil till Göteborg.

Karta

Hotell

Utsida Hotel Atlantic Galopprenbahn Bremen

Atlantic Hotel Galopprennbahn, Bremen

Atlantic Hotel Galopprennbahn i Bremen.
Grand Hotel Bristol, Colmar

Grand Hotel Bristol, Colmar

Grand Hotel Bristol är beläget mittemot Colmars tågstation.
H4 Hotel Hannover Messe, Hannover

H4 Hotel Hannover Messe, Hannover

H4 Hotel Hannover Messe , beläget söder om Hannover.
ibis Styles Beaune Centre, Beaune

ibis Styles Beaune Centre, Beaune

ibis Styles Beaune Centre , Beaune

Mercure Colmar Centre Unterlinden, Colmar

Mercure Colmar Centre Unterlinden i Colmar.
Reception Hotel Vienna House Trier

Vienna House Easy, Trier

Vienna House Easy i Trier.

Wyndham Hotel Hannover Atrium, Hannover

Wyndham Hotel Hannover Atrium i Hannover.

Andra resenärer har också tittat på

Andalusiens skatter med Granada, Sevilla, Córdoba & Ronda

Andalusiens skatter med Granada, Sevilla, Córdoba & Ronda

Andalusien är i mångt och mycket själva sinnesbilden av Spanien – tapas, tjurfäktning, flamenco, vita byar etc. Regionen har formats av en mängd olika kulturer och var morernas sista utpost på den ibe...
Antikens Grekland med Aten, Delfi, Meteora & Olympia

Antikens Grekland med Aten, Delfi, Meteora & Olympia

Det var i antikens Grekland allt började. Här föddes demokratin och de flesta av alla vetenskaper. Och här föddes litteraturen, teatern och idrotten. Under en dryg vecka lär vi känna detta enstående l...
Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Spanien men ändå inte Spanien. Strävan efter självständighet ligger djupt rotad i den baskiska själen. Baskerna, liksom galicierna, värnar om sitt urspung, det egna språket och gamla traditioner. Med...
De sju italienska vulkanöarna - Eoliska öarna

De sju italienska vulkanöarna - Eoliska öarna

I havet utanför Siciliens nordkust reser sig sju vulkaniska öar, skapade av naturens förunderliga krafter. Döpta efter vindguden Aiolus av grekerna och präglade av 5000 års kulturhistoria. Möt Isole E...
Kroatien - de 1000 öarnas land med Dubrovnik, Split och Korcula

Kroatien - de 1000 öarnas land med Dubrovnik, Split och Korcula

"De som söker himmelen på jorden måste komma till Dubrovnik". Det menade den nobelprisbelönte irländske författaren George Bernard Shaw. Och just Dubrovnik och Trogir, en annan av Adriatiska havets pä...
Medelhavskryssning med lyxiga Costa Smeralda

Medelhavskryssning med lyxiga Costa Smeralda

Luta dig tillbaka och njut av en underbar kryssning på Medelhavet med Costa Smeralda, Costa Cruises nya flaggskepp, som invigs i december 2019! Det lyxiga fartyget som har 20 våningar och 2641 hytter...
Nice, Provence & Barcelona - konst, vin & anrika städer

Nice, Provence & Barcelona - konst, vin & anrika städer

Glamorösa Côte d'Azur - den Franska rivieran och Provence har i århundraden lockat såväl aristokrater och andra celebriteter som konstnärer och njutningslystna. Här fann storheter som Matisse, C...
Medelhavsön Malta - bland riddare & tempel

Medelhavsön Malta - bland riddare & tempel

Fenicier och kartager, romare och araber, korsriddare, fransmän och britter – alla har de någon gång varit Maltas herrar. Och alla har de satt sin prägel på detta vackra örike, format den maltesiska i...
Paris - med tåg från London under Engelska kanalen

Paris - med tåg från London under Engelska kanalen

London och Paris - två världsmetropoler med en alldeles speciell dragningskraft, platser man kan återvända till om och om igen utan att tröttna! Vi inleder med en heldag i det ständigt trendiga London...
Resekalender
31/1Reseträff 2020 på Rügen, 3 d, buss Sfrån 3 795:-
31/1Reseträff 2020 på Rügen, 3 d, buss VKfrån 3 795:-
1/2Madeira - blomsterön 1 (fr Göteborg), 8 dfrån 14 995:-
1/2Madeira - blomsterön (fr Göteborg), 8 dfrån 14 995:-
1/2Madeira - blomsterön (fr Köpenhamn), 8 dfrån 14 995:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo