Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

Alsace, Bourgogne & Chablis

Bild: Målseriska Colmar i Alsace.
Bild: Quai de la Poissonnerie i Colmar. Foto: Emmanuel Fromm/Colmar Tourisme
Bild: Druvor som blir till Alsace-vin. Foto Tourisme Alsace
Bild: Village Pont Campagne Rivière, Bourgogne. Foto Maitre Pascal/Maison de la France
Bild: Hospice de Beaune känt för sina vackra tak. Foto Maitre Pascal/Maison de la France
Bild: Hôtel Dieu i Beaune. Foto: Alain Doire/Bourgogne Tourisme
Bild: Vingården Clos de Vougeot. Foto: Alain Doire/Bourgogne Tourisme
Pris från:
12 395:-
Dagar:8
Guide, whispers, resa med helturistbuss, bro- väg- & färjeavgifter, logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt i Hannover, 2 Colmar, 2 Beaune, 1 Trier, 1 Bremen), 7 frukostar, 1 lunch, 5 middagar, 5 vinprovningar (2 Alsace, Côte de Beaune, Chassange-Montrachet & Chablis), inträde och guidning Le Château du Clos de Vougeot.
Transportsätt:Buss
Boka resa

Alsace, Bourgogne, Chablis. Namn som får vinentusiaster och livsnjutare världen över att sukta och brista ut i lovsång. I dessa regioner finner man inte bara flera av världens främsta vinhus, utan också ett storslaget landskap. Ett landskap där böljande vinfält och sömniga vingårdar här och var lämnar plats för idylliska medeltidsstäder. Städer genomsyrade av genuin byggnadskonst och romantiska tavernor. Tavernor som tar besökaren till gastronomiska höjder.

Colmar, Riquewihr och Beaune är några av städerna vi möter. Välkommen till en njutbar resa i vinets tecken!

Avresa från Skåne, Halland, Västkusten.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Bro-, väg- & färjeavgifter
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt i Hannover, 2 Colmar, 2 Beaune, 1 Trier, 1 Bremen)
 • 7 frukostar
 • 1 lunch
 • 5 middagar
 • 5 vinprovningar (Alsace, Cöte de Beaune, Chassange-Montrachet & Chablis)
 • Inträde Le Château du Clos de Vougeot

Tillägg

 • Enkelrum 2.695 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten-Hannover
Med sydligare breddgrader i sikte lämnar vi tidig morgon Göteborg och västkusten för Skåne, där fler resenärer väntar. Via Öresundsbron och Rødbyfärjan kommer vi till Puttgarden och vi fortsätter i rask takt söderut genom Schleswig-Holstein och Niedersachsen.

Tidig kväll räknar vi med att vara framme vid vårt hotell, 4-stjärniga H4 Hannover Messe, där vi även serveras middag. Ca 76 mil fr Göteborg & 49 mil fr Malmö.

Dag 2 Hannover-Colmar
Välkända städer som Frankfurt och den omsjungna studentstaden Heidelberg passeras på vår väg mot den franska gränsen. Längs med vägen gör vi uppehåll för lunch och bensträckare. Parallellt med Rhen och förbi Alsace huvudstad Strasbourg, som också är säte för Europaparlamentet, närmar vi oss slutligen charmiga Colmar.

I denna ”Alsacevinernas huvudstad” ska vi bo två nätter på Best Western Grand Hotel Bristol, beläget mitt i centrum. Säkert förlägger man en kvällspromenad till det idylliska kanalkvarteret Petite Venise, ”Lilla Venedig”, på vars vattenvägar vinhandlarna förr i tiden skeppade sitt vin.

Slå dig ner och njut av de blommiga vita Alsacevinerna på någon mysig ”winstub”! Middag på hotellet. Ca 63 mil.

Dag 3 Alsace Route du Vin
I Alsace harmonierar böljande vinfält med djupa skogar och medeltida byar. Ludvig XIV kallade området för Frankrikes trädgård. De tyska influenserna är tydliga, men så har ju också Alsace vandrat fram och tillbaka mellan Tyskland och Frankrike genom hela sin historia.

Under dagen gör vi små nedslag längs ”Route du Vin”, som är själva livsnerven i bygden. Här i gränslandet mellan Vorgesernas bördiga sluttningar och Rhen ligger de idylliska vinbyarna som på ett pärlband. En självklar anhalt på vinvägen är Riquewihr, den kanske vackraste orten i Alsace. Trånga, vinglande, kullerstensgränder, och vackra korvirkeshus med pelargonieprydda balkonger ger en ljuvlig inramning.

Ribeauvillé, känd för sin Riesling, och Kaysersberg, missionsläkaren Albert Schweizers födelseort, är andra byar som säkert känns bekanta. Vi kommer även att besöka ett välrenommerat vinhus för provsmakning och lärdomar om framställningen och får förstås också tillfälle att botanisera i vinbutiker i byarna vi möter.

Man brukar säga att vin som görs i Alsace är tyska viner gjorda på franskt vis. Efter ytterligare en vinprovning återvänder vi till Colmar, där vi får vi tillfälle att se mer av vår gemytliga ”värdstad”.

Dag 4 Colmar-Beaune
Efter frukost lämnar vi Alsace och Colmar för Beaune, beläget i hjärtat av Bourgogne och centrum för handeln med regionens berömda viner. Strax efter lunchtid räknar vi med att vara framme vid vårt hotell, ibis Styles Beaune Centre, som ligger på ca 5 minuters promenadavstånd från stadens ”pièce de resistance”, Hôtel-Dieu. Detta berömda hospis med sitt vackra, geometriska, färgstarka taktegel, grundades av kanslern Nicolas Rolin och hans hustru 1443 för att mildra fattigdomen och svälten som drabbade området efter det hundraåriga kriget.

Under vår gemensamma stadspromenad i stadens äldre delar, som skyddas av en ringmur, får vi veta mer om detta och mycket annat. Som sig bör i Beaune, besöker vi också ett vinhus för att smaka på några av de utsökta Bourgognevinerna. På kvällen avnjuter vi gemensamt en god middag på en restaurang på stan. Ca 26 mil.

Dag 5 Utflykt Côte d’Or, Chateau Du Clos De Vougeot
Förmiddagen är fri för egna strövtåg - kanske passar du på att besöka vinmuseet? Efter lunch gör vi en utflykt till Bourgognes världsberömda vindistrikt Côte d’Or som sträcker sig 50 km mellan huvudstaden Dijon och Satenay i söder. Från Dijon till Beaune kallas området Côte de Nuits och här dominerar de röda, dyra vinerna på druvan Pinot Noir, söder om Beaune; Côte de Beaune, som har en blandning av röda och vita viner.

Vi färdas utmed ”Route des Grands Crus”, som passerar flera av världens främsta vinproducenter. I Chassange-Montrachet provar vi några av regionens goda viner.

Vår utflykt tar oss också till 1500-talsslottet Clos De Vougeot, som är den största vingården i Côte de Nuits med beteckningen Grand Cru. Efter ett spännande besök på slottet, som är högkvarter för ett brödraskap för bourgogneentusiaster, vänder vi åter mot Beaune. Kvällen är fri för att på egen hand äta middag på någon av stadens trivsamma restauranger. Måhända avrundar du med en bit Epoisses till dessert?

Dag 6 Beaune-Trier via Chablis
Vi tar farväl av Beaune, men blir kvar i Bourgogne - för att besöka ytterligare ett berömt vindistrikt, Chablis, som breder ut sig nordväst om Dijon. Vinerna här är torra och friska och görs uteslutande av druvan Chardonnay. Friskt som en porlande vårbäck. Gracilt som Audrey Hepburn. Ja, mycket gott har sagts om vinerna från kullarna kring den sömniga staden Chablis. Efter vår provning hos en lokal vinproducent instämmer vi sannolikt i superlativen!

En välanrättad lunch avslutar vår visit i Chablis och vi fortsätter norrut mot den tyska gränsen. Genom Champagne, det mousserande vinets vagga, och Luxemburg går färden mot Tysklands äldsta stad Trier. Hör föddes Karl Marx. Övernattning och middag på 4-stjärniga Vienna House Easy Trier, i närheten av lämningarna efter de väldiga kejsartermerna från 300-talet. Ca 55 mil.

Dag 7 Trier-Bremen via Moseldalen
Vi lämnar efter frukost Trier och beger oss norrut via den ljuvliga Moseldalen med sina romantiska byar och vinodlingar på sluttningarna. Förbi Köln och Münster går färden vidare mot Bremen och 4-stjärniga Atlantic Hotel Galopprennbahn, beläget vid stadens galoppbana. En välanrättad middag avrundar dagen på bästa sätt. Ca 52 mil.

Dag 8 Bremen-Hemorten
På snabba vägar går färden norrut mot färjeanslutningen i Puttgarden. Innan vi lämnar Tyskland har vi fått tillfälle att komplettera eventuella inköp av vin och ost i Frankrike med godsaker från gränsbutiken. En smakrik och lustfylld resa närmar sig sitt slut. Vid 17-tiden räknar vi med att vara åter i Malmö, ca fem timmar senare i Göteborg. Ca 48 mil till Malmö & ca 75 mil till Göteborg.

Bra att veta

På hotellet ibis Style Beaune Centre i Beaune är det 160 cm bred säng i dubbelrummen.

Kommentarer

2017

Vår andra resa med Lena Persson. Otroligt proffsig. Kan mycket om viner, historia m. m. /Betyg resan 5, guiden 5 /Ulla-Britt Andersson

2015

Lena (guiden) hade mycket intressant att berätta på vägen ner o hem förutom hennes gedigna kunskaper om vin. En helt fantastiskt duktig chaufför från Bodafors som heter Karin. Hon får 5 extra plus! /Betyg resan 5, guiden 5 /Eva-K Nilsson

Både guiden och chauffören bidrag till att resan blev så lyckad. All heder åt dem! Lena Persson (guiden) var helt super. Hon var mycket kunnig och påläst och berättade på ett trevligt sätt. Hon var också mycket duktig på att organisera. Karin, vår chaufför, var också mycket duktig. Hon körde bussen på ett sätt så att man riktigt svävade fram. Alla medpassagerare var också trevliga. /Betyg resan 4, guiden 5 /Stellan Bengtsson

2014

Att resan blev så bra berodde mycket på guiden Lena Persson som var helt fantastisk. Mycket kunnig, inte bara inom vin utan även historiskt. Hon delgav oss sina kunskaper på ett väldigt bra sätt. Var rädda om henne! /Betyg resan 5, guiden 5 /Ann-Kristin Jönsson

En klar fördel att ha en guide som verkligen kan vin på en vinresa. Är hon dessutom trevlig som vår och samarbetar bra är det mycket bra. /Betyg resan 5, guiden 5 /Magnus Sjöblom

Resan var helt fantastisk. Ingen kan som Lena P skapa nyfikenhet och god stämning. Och Överraskningar. Chaffören Roger är en stjärna på att ta oss till alla spännande ställen. Så duktig o trevlig. /Betyg resan 5, guiden 5 /Marianne Ransmyr

En fantastisk juvel (guiden Lena P). rolig charmig mycket omtänksam. mycket kunnig. Var rädd om den pärlan. Även en mycket god psykolog. /Betyg resan 5, guiden 5 /Ingrid Kronvall-Winberg

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
7/9BussAlsace, Bourgogne & Chablis, 8 d
Guide: Lena Persson
Mer än 812 395:-BokaMer information

Hotell

Atlantic Hotel Galopprennbahn, Bremen

Atlantic Hotel Galopprennbahn, Bremen

Atlantic Hotel Galopprennbahn i Bremen.

Grand Hotel Bristol, Colmar

Grand Hotel Bristol är beläget mittemot Colmars tågstation.
H4 Hotel Hannover Messe, Hannover

H4 Hotel Hannover Messe, Hannover

H4 Hotel Hannover Messe , beläget söder om Hannover.
ibis Styles Beaune Centre, Beaune

ibis Styles Beaune Centre, Beaune

ibis Styles Beaune Centre , Beaune

Vienna House Easy, Trier

Vienna House Easy i Trier.

Resekalender

5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Göteborg), 4 dfrån 11 495:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo