Skip to main content

Alsace, Bourgogne & Chablis

Riquewihr

By i Alsace. Foto: www.tourisme-alsace.com

Chateau du Clos de Vougeot. Foto: JL Bernuy

Colmar. Foto: Pixabay

Quai de la Poissonnerie i måleriska Colmar. Foto: Emmanuel Fromm

Måleriska Colmar. Fransk idyll.

Måleriska Colmar i Alsace.

Route du Vin

Vindruvor. Foto: Pixabay

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

Alsace, Bourgogne, Chablis. Namn som får vinentusiaster och livsnjutare världen över att sukta och brista ut i lovsång. I dessa regioner finner man inte bara flera av världens främsta vinhus, utan också ett storslaget landskap. Ett landskap där böljande vinfält och sömniga vingårdar här och var lämnar plats för idylliska medeltidsstäder. Städer genomsyrade av genuin byggnadskonst och romantiska tavernor. Tavernor som tar besökaren till gastronomiska höjder.

Colmar, Riquewihr och Beaune är några av städerna vi möter. Välkommen till en njutbar resa i vinets tecken!

Guide på resan är Lena Persson.

Avresa från Skåne, Halland, Västkusten.

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till Bremen. (M)
Dag 2: Vi reser vidare parallellt med Rhen och kommer så småningom till Colmar. (F,M)
Dag 3: Under dagen gör vi nedslag längs "Route du Vin". Vi besöker vinhus för provsmakning. (F)
Dag 4: Idag går resan vidare mot Beaune. Provsmakning av några utsökta Bourgogneviner. (F,M)
Dag 5: Utflykt till Côte d’Or med besök på Clos De Vougeot och vinprovning i Chassange-Montrachet. (F)
Dag 6: Utflykt till Chablis, besök hos lokal vinproducent och lunch. Vi reser sedan vidare till Trier. (F,L,M)
Dag 7: Vi lämnar Trier och reser norrut via Moseldalen och kommer så småningom till Bremen. (F,M)
Dag 8: Innan vi lämnar Tyskland får vi tillfälle att komplettera med godsaker från gränsbutiken. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Bor du långt från påstigningen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och sen är det bara att promenera i lugn och ro för att möta upp övriga resenärer.

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg och Malmö.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Bro-, väg- & färjeavgifter
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1+1 natt i Bremen, 2 Colmar, 2 Beaune, 1 Trier)
 • 7 frukostar
 • 1 lunch
 • 5 middagar
 • 5 vinprovningar (Alsace, Cöte de Beaune, Chassange-Montrachet & Chablis)
 • Inträde Le Château du Clos de Vougeot

Tillägg

 • Enkelrum 2.995 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr

Bra att veta

På hotellet ibis Style Beaune Centre i Beaune är det 160 cm bred säng i dubbelrummen.

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Bremen

  Med sydligare breddgrader i sikte lämnar vi tidig morgon Göteborg och västkusten för Skåne, där fler resenärer väntar. Via Öresundsbron och Rødbyfärjan kommer vi till Puttgarden och vi fortsätter i rask takt söderut genom Schleswig-Holstein och Niedersachsen.

  Tidig kväll räknar vi med att vara framme vid vårt hotell, Atlantic Hotel Galopprennbahn, där vi även serveras middag.
  Ca 74 mil fr Göteborg & 47 mil fr Malmö.

 • DAG 2: Bremen-Colmar

  Välkända städer som Frankfurt och den omsjungna studentstaden Heidelberg passeras på vår väg mot den franska gränsen. Längs med vägen gör vi uppehåll för lunch och bensträckare. Parallellt med Rhen och förbi Alsace huvudstad Strasbourg, som också är säte för Europaparlamentet, närmar vi oss slutligen charmiga Colmar.

  I denna ”Alsacevinernas huvudstad” ska vi bo två nätter på Best Western Grand Hotel Bristol, beläget mitt i centrum. Säkert förlägger man en kvällspromenad till det idylliska kanalkvarteret Petite Venise, ”Lilla Venedig”, på vars vattenvägar vinhandlarna förr i tiden skeppade sitt vin.

  Slå dig ner och njut av de blommiga vita Alsacevinerna på någon mysig ”winstub”! Middag på hotellet.
  Ca 72 mil.


  Måleriska Colmar. Foto: Emmanuel Fromm/Tourisme Colmar

  Bremen-Colmar
 • DAG 3: Alsace Route du Vin

  I Alsace harmonierar böljande vinfält med djupa skogar och medeltida byar. Ludvig XIV kallade området för Frankrikes trädgård. De tyska influenserna är tydliga, men så har ju också Alsace vandrat fram och tillbaka mellan Tyskland och Frankrike genom hela sin historia.

  Under dagen gör vi små nedslag längs ”Route du Vin”, som är själva livsnerven i bygden. Här i gränslandet mellan Vorgesernas bördiga sluttningar och Rhen ligger de idylliska vinbyarna som på ett pärlband. En självklar anhalt på vinvägen är Riquewihr, den kanske vackraste orten i Alsace. Trånga, vinglande, kullerstensgränder, och vackra korvirkeshus med pelargonieprydda balkonger ger en ljuvlig inramning.

  Ribeauvillé, känd för sin Riesling, och Kaysersberg, missionsläkaren Albert Schweizers födelseort, är andra byar som säkert känns bekanta. Vi kommer även att besöka ett välrenommerat vinhus för provsmakning och lärdomar om framställningen och får förstås också tillfälle att botanisera i vinbutiker i byarna vi möter.

  Man brukar säga att vin som görs i Alsace är tyska viner gjorda på franskt vis. Efter ytterligare en vinprovning återvänder vi till Colmar, där vi får vi tillfälle att se mer av vår gemytliga ”värdstad”.


  Route du Vin

  Alsace Route du Vin
 • DAG 4: Colmar-Beaune

  Efter frukost lämnar vi Alsace och Colmar för Beaune, beläget i hjärtat av Bourgogne och centrum för handeln med regionens berömda viner. Strax efter lunchtid räknar vi med att vara framme vid vårt hotell, ibis Styles Beaune Centre, som ligger på ca 5 minuters promenadavstånd från stadens ”pièce de resistance”, Hôtel-Dieu. Detta berömda hospis med sitt vackra, geometriska, färgstarka taktegel, grundades av kanslern Nicolas Rolin och hans hustru 1443 för att mildra fattigdomen och svälten som drabbade området efter det hundraåriga kriget.

  Under vår gemensamma stadspromenad i stadens äldre delar, som skyddas av en ringmur, får vi veta mer om detta och mycket annat. Som sig bör i Beaune, besöker vi också ett vinhus för att smaka på några av de utsökta Bourgognevinerna. På kvällen avnjuter vi gemensamt en god middag på en restaurang på stan. Ca 26 mil.


  Vindruvor. Foto: Pixabay

  Colmar-Beaune
 • DAG 5: Utflykt Côte d’Or, Chateau Du Clos De Vougeot

  Förmiddagen är fri för egna strövtåg - kanske passar du på att besöka vinmuseet? Efter lunch gör vi en utflykt till Bourgognes världsberömda vindistrikt Côte d’Or som sträcker sig 50 km mellan huvudstaden Dijon och Satenay i söder. Från Dijon till Beaune kallas området Côte de Nuits och här dominerar de röda, dyra vinerna på druvan Pinot Noir, söder om Beaune; Côte de Beaune, som har en blandning av röda och vita viner.

  Vi färdas utmed ”Route des Grands Crus”, som passerar flera av världens främsta vinproducenter. I Chassange-Montrachet provar vi några av regionens goda viner.

  Vår utflykt tar oss också till 1500-talsslottet Clos De Vougeot, som är den största vingården i Côte de Nuits med beteckningen Grand Cru. Efter ett spännande besök på slottet, som är högkvarter för ett brödraskap för bourgogneentusiaster, vänder vi åter mot Beaune. Kvällen är fri för att på egen hand äta middag på någon av stadens trivsamma restauranger. Måhända avrundar du med en bit Epoisses till dessert?


  Chateau du Clos de Vougeot. Foto: JL Bernuy

  Utflykt Côte d’Or, Chateau Du Clos De Vougeot
 • DAG 6: Beaune-Trier via Chablis

  Vi tar farväl av Beaune, men blir kvar i Bourgogne - för att besöka ytterligare ett berömt vindistrikt, Chablis, som breder ut sig nordväst om Dijon. Vinerna här är torra och friska och görs uteslutande av druvan Chardonnay. Friskt som en porlande vårbäck. Gracilt som Audrey Hepburn. Ja, mycket gott har sagts om vinerna från kullarna kring den sömniga staden Chablis. Efter vår provning hos en lokal vinproducent instämmer vi sannolikt i superlativen!

  En välanrättad lunch avslutar vår visit i Chablis och vi fortsätter norrut mot den tyska gränsen. Genom Champagne, det mousserande vinets vagga, och Luxemburg går färden mot Tysklands äldsta stad Trier. Hör föddes Karl Marx. Övernattning och middag på 4-stjärniga Vienna House Easy Trier, i närheten av lämningarna efter de väldiga kejsartermerna från 300-talet.
  Ca 55 mil.


  Hôtel Dieu i Beaune. Foto: Alain Doire/Bourgogne Tourisme

  Beaune-Trier via Chablis
 • DAG 7: Trier-Bremen via Moseldalen

  Vi lämnar efter frukost Trier och beger oss norrut via den ljuvliga Moseldalen med sina romantiska byar och vinodlingar på sluttningarna. Förbi Köln och Münster går färden vidare mot Bremen och 4-stjärniga Atlantic Hotel Universum. En välanrättad middag avrundar dagen på bästa sätt.
  Ca 52 mil.


  Mosel-loopen, Zeller Hamm. Foto Daniel Geiger/DZT

  Trier-Bremen via Moseldalen
 • DAG 8: Bremen-Hemorten

  På snabba vägar går färden norrut mot färjeanslutningen i Puttgarden. Innan vi lämnar Tyskland har vi fått tillfälle att komplettera eventuella inköp av vin och ost i Frankrike med godsaker från gränsbutiken. En smakrik och lustfylld resa närmar sig sitt slut. Vid 17-tiden räknar vi med att vara åter i Malmö, ca fem timmar senare i Göteborg. ´
  Ca 48 mil till Malmö & ca 75 mil till Göteborg.

Karta

Hotell

Utsida Hotel Atlantic Galopprenbahn Bremen

Atlantic Hotel Galopprennbahn, Bremen

Atlantic Hotel Galopprennbahn ligger precis vid kapplöpningsbanan Galopprennbahn Bremen, i distriktet Vahr. Omgivningen är grön och rofylld med enastående vyer över kapplopningsbanan. Hotellets restau...

Atlantic Hotel Universum, Bremen

Atlantic Hotel Universum ligger bredvid vetenskapscentret Universum Bremen och Teknologiparken, vid Bremens universitet. Hotellet har en restaurang som heter Campus, stort fokus är på aromer och krydd...
ibis Styles Beaune Centre, Beaune

ibis Styles Beaune Centre, Beaune

ibis Styles Beaune Centre är beläget i hjärtat av Beaune. Hotellet har en vacker terrass där man kan njuta av utsikten över den vackra staden. För den som vill släcka sin törst så har hotellet en bar...
Mercure Colmar Centre Unterlinden, Colmar

Mercure Colmar Centre Unterlinden, Colmar

Mercure Colmar Centre Unterlinden är beläget centralt i Colmars historiska stadskärna, endast en promenad på 1 minut från Unterlinden museum. Ett helt fantastikt läge för den som vill utforska staden...
Reception Hotel Vienna House Trier

Vienna House Easy, Trier

Vienna House Easy ligger vid det stora romerska badkomplexet Kaiserthermen och endast en promenad på ca 10 minuter från centrala Trier. Hotellets restaurang serverar lokala specialiteter samt andra in...

Andra resenärer har också tittat på

Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Spanien men ändå inte Spanien. Strävan efter självständighet ligger djupt rotad i den baskiska själen. Baskerna, liksom galicierna, värnar om sitt urspung, det egna språket och gamla traditioner. Med...
Beethoven 250-årsjubileum med Bonn & Köln

Beethoven 250-årsjubileum med Bonn & Köln

2020 var det 250 år sedan den store tyske kompositören Ludwig van Beethoven föddes i Bonn, vilket firas med en rad olika arrangemang under 2021. JÖRNS uppmärksammar händelsen med en specialkomponerad...
Dag Hammarskjölds Backåkra & Nordic Sea Winery

Dag Hammarskjölds Backåkra & Nordic Sea Winery

Under morgonen går färden mot Simrishamn, där vi ska besöka Nordic Sea Winery, en av norra Europas modernaste vinanläggningar. I vineriet, som startade sin verksamhet 2008, produceras några av Systemb...
Kullabygden i skördetid med Arilds vingård

Kullabygden i skördetid med Arilds vingård

Denna dag tillägnar vi Kullabygden. Efter att vi har avnjutit kaffe i Linneaträdgården går färden vidare till Vikentomater. Här får vi en guidad rundvisning samt introduktion till verksamheten och ges...
Nyårsfirande i Bremen med galamiddag & vinprovning på Bremer Ratskeller

Nyårsfirande i Bremen med galamiddag & vinprovning på Bremer Ratskeller

Vid floden Weser breder den gamla hamnstaden Bremen ut sig. Här i "stadsmusikanternas stad" ryms mer 1200 år av historia. Världsarv och pittoreska kvarter, stolta öltraditioner, rymdcenter och spännan...
Äventyr i Ätradalen

Äventyr i Ätradalen

Vår dagsutflykt till Halland och Ätradalen inleds i Slöinge med förmiddagsfika på Berte Museum - Livet på landet. Här ska vi även lyssna på ett intressant föredrag om museet, som skildrar landsbygden...
Vinfestival

Vinfestival "Smaka Svenska Viner" & annat gott & grönt på Österlen

Vår smakrika dag på Österlen inleds med mustprovning på Rörumsro Must & Frukt, vars delikata drycker har vunnit dubbla guld i must-SM. Vi ges även tillfälle att handla i butiken innan vi fortsätter et...
Andalusiens skatter med Granada, Sevilla, Córdoba & Ronda

Andalusiens skatter med Granada, Sevilla, Córdoba & Ronda

Andalusien är i mångt och mycket själva sinnesbilden av Spanien – tapas, tjurfäktning, flamenco, vita byar etc. Regionen har formats av en mängd olika kulturer och var morernas sista utpost på den ibe...
Antikens Grekland med Aten, Delfi, Meteora & Olympia

Antikens Grekland med Aten, Delfi, Meteora & Olympia

Det var i antikens Grekland allt började. Här föddes demokratin och de flesta av alla vetenskaper. Och här föddes litteraturen, teatern och idrotten. Under en dryg vecka lär vi känna detta enstående l...
Resekalender
2/4Påsk på Schloss Wedendorf, 4 dfrån 5 495:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo