Skip to main content

Andalusiens skatter med Granada, Sevilla, Córdoba & Ronda

Alhambra med Sierra Nevada

Alhambra med Sierra Nevada. Foto Spanska Turistbyrån

Alhambra

Alhambra. Foto Per Gunnar Ljungquist

Alhambra

Alhambra. Foto Per Gunnar Ljungquist

Alhambra fontän

Alhambra. Foto Per Gunnar Ljungquist

Alhambra

Alhambra. Foto Per Gunnar Ljungquist

Vår guide Agneta. Foto Per Gunnar Ljungquist

Sevilla

Sevilla. Foto Per Gunnar Ljungquist

Vindruvor

Druvor för sherry? Foto Per Gunnar Ljungquist

Fyr Gibraltar

Gibraltar. Foto Per Gunnar Ljungquist

Apor på klippan Gibraltar

Aporna på klippan. Foto Per Gunnar Ljungquist

El Tajo i Ronda

El Tajo i Ronda. Foto Per Gunnar Ljungquist

Den vita staden Arcos de la Frontera. Foto: Spanska Turistbyrån

Inne i Mezquita i Córdoba.

Puente nuevo i Ronda

Spektakulärt belägna Ronda med bron Puente Nuevo. Foto: Wolfgang Moroder

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

Andalusien är i mångt och mycket själva sinnesbilden av Spanien – tapas, tjurfäktning, flamenco, vita byar etc. Regionen har formats av en mängd olika kulturer och var morernas sista utpost på den iberiska halvön. De efterlämnade ett rikt arv som gör sig påmint inte minst i sagolika städer såsom Granada, Córdoba och huvudstaden Sevilla. Sagopalatset Alhambra, den säregna moskén La Mezquita, och katedralen i Sevilla är bara några av ”underverken” vi möter.

Vi besöker ”tjurfäktningens vagga” Ronda, provar sherry i Jerez och njuter av det andalusiska landskapets färger och dofter, som präglats av det varma och soliga klimatet. En eldig flamenco sätter extra krydda på vår andalusiska ”odyssé”.

Guide på resan är Agneta Sporsén eller Martin Törnebohm.

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till Granada. (M)
Dag 2: Bussrundtur i Granada. (F,M)
Dag 3: Ankomst till Códoba. Besök på La Mezquita. (F,M)
Dag 4: Guidad promenad genom Santa Cruz. Besök på katedralen i Sevilla. (F)
Dag 5: Besök på en bodega för provsmakning. Stopp i Arcos de la Frontera. Stadsvandring i Ronda. (F)
Dag 6: Bussresa till Fuengirola. (F,M)
Dag 7: Utflykt till kronkolonin Gibraltar. Med hjälp av minibussar guidas man runt. (F,M)
Dag 8: Avfärd mot hemort. (F)

F=Frukost    M=Middag

Bor du långt från flygplatsen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och kan lätt ta dig till flyget.  

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg Malaga t/r inkl flygskatt
 • Bussresor i Andalusien
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (2 nätter i Granada, 2 Sevilla, 1 Ronda, 2 Fuengirola)
 • 7 frukostar
 • 5 middagar
 • Sherryprovning (3 sorter)
 • Inträde till katedralen i Sevilla och La Mezquita
 • Rundtur i Sevilla och Granada med lokalguide
 • Stadsrundtur i Ronda
 • Besök i Córdoba och Arcos de la Frontera
 • "Rock Tour" i Gibraltar

Tillägg

 • Enkelrum 3.295 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr
 • Inträde & lokalguide Alhambra & Generalife fr. ca 345 kr
 • Flamenco ca 250 kr
 • Tapas ca 30 €

Dagsprogram

 • Dag 1: Flyg till Málaga-Granada

  Under dagen anländer vi med flyget till Málaga, där vår spanske busschaufför väntar på att ta oss vidare mot Granada. Här ska vi bo två nätter på 4-stjärniga, centralt belägna Hotel Occidental Granada. Middag på hotellet. Ca 13 mil med buss.

 • Dag 2: Granada med Alhambra (tillägg)

  Med Sierra Nevadas vita toppar som tjusig dekor tar vi oss med hjälp av en lokalguide an Granada, som först genom morernas erövring på 700-talet blev en betydande ort. Storhetstiden inföll dock under nasriderna, den sista islamiska dynastin i Spanien, 1238-1492, då bl a Alhambra uppfördes och filosofer, vetenskapsmän m fl sökte sig till staden. 1492 intogs Granada så av de katolska regenterna, Ferdinand och Isabella, som även lade grunden till kungariket Spanien. Morerna fördrevs förvisso, men än idag bär Granada på ett rikt arabiskt arv som starkt bidrar till stadens charm.

  Efter avslutad bussrundtur har vi tid att på egen hand upptäcka Granada. En lämplig utgångspunkt är den gamla stadskärnan, en labyrint av smala gator och gränder. Här ligger bl a katedralen, där Ferdinand och Isabella ligger begravda, och basaren Alcaicería.

  På eftermiddagen finns det möjlighet att följa med på guidade rundvisningar på Alhambra och Generalife, nasridernas sommarpalats (tillägg ca 345 kr - inkl Granadakort 675 kr). Kaliferna ville med Alhambra förverkliga sin föreställning av paradiset på jorden. Rymd, ljus, vatten och utsmyckningar i perfekt harmoni gör palatset till ett veritabelt underverk. Panoramat över Granada är betagande! Efter besök i Generalifes ljuvliga trädgårdar tar vi oss åter ner till hotellet och en väntande middag.


  Alhambra med Sierra Nevada. Foto Spanska Turistbyrån

  Granada med Alhambra (tillägg)
 • Dag 3: Granada-Córdoba-Sevilla

  Genom ett landskap berikat med olivträd och moriska lämningar går färden till Córdoba, som liksom Granada är en stad präglad av sitt fängslande förflutna. Under moriskt styre på 900-1000-talen var Córdoba en av de främsta städerna i världen och det var också då den magnifika moskén La Mezquita, Europas största, uppfördes. Sedan Córdoba 1236 återerövrats av de kristna kom La Mezquita att fungera som kyrka, vilket kulminerade med byggandet av en katedral mitt i moskén! Efter ett gemensamt besök i La Mezquita får vi tid att äta lunch och strosa i de idylliska judiska kvarteren. Missa inte de blomstersmyckade patiorna!

  Förbi ”Andalusiens stekpanna” Ecija och Carmona kommer vi till Sevilla och 4-stjärniga Hotel Fernando III, beläget mitt i centrum, i Barrio de Santa Cruz – de gamla judiska kvarteren. Här ska vi bo två nätter och här avnjuter vi även aftonens middag. Ca 36 mil.


  Inne i Mezquita i Córdoba.

  Granada-Córdoba-Sevilla
 • Dag 4: Sevilla

  Från vårt hotell har vi nära till flera av Sevillas största sevärdheter, men också till stora musikaliska verk såsom t ex Carmen och Don Juan, vars handlingar utspelar sig här! Vår lokalguide lotsar oss genom romantiska Santa Cruz’ virrvarr av pittoreska gränder, undangömda torg och blommande patior. Vi besöker Sevillas praktfulla katedral, en av världens största, med klocktornet La Giralda, som ursprungligen var en morisk minaret. Inte långt därifrån ståtar det kungliga palatset Real Alcázar. Härifrån skickade Isabella I ut sjöfarare för att upptäcka Nya världen. En av de främsta, Christofer Columbus, ligger begravd i katedralen. Från 1503 och drygt 200 år framåt hade Sevilla monopol på Amerikahandeln.

  Självklart får vi även tid att upptäcka på egen hand. Kanske njuter Du av en båttur på Guadalquivir, strosar på eleganta gågatan Calle Sierpes eller avlägger visit i adelspalatset Casa Pilatos? Möjlighet att förgylla kvällen med flamenco – Andalusiens själ. Eldig dans, smattrande kastanjetter, innerlig sång, och finstämda gitarrer gör kvällen till något alldeles extra (tillägg ca 25 €). Efter föreställningen finns det möjlighet att följa med ut och äta tapas (tillägg ca 30 €).


  Sevilla. Foto Per Gunnar Ljungquist

  Sevilla
 • Dag 5: Sevilla-Jeréz-Arcos de la Frontera-Ronda

  Vi checkar ut och beger oss söderut till Sherryns huvudstad Jerez, där vi under ett besök på en av stadens välrenommerade bodegor provsmakar det ”flytande guldet” och lär oss mer om framställningen. Det var för övrigt engelsmännens förvanskning av ”Jerez” som gav drycken dess namn. Vår resa går så vidare och vi närmar oss strax den pittoreska staden Arcos de la Frontera, vars arketypiska vita hus ”balanserar” på kanten av en sandstenklippa. En verklig klenod! Här ges vi tid att äta lunch och strosa en stund.

  Vi fortsätter därefter till den spektakulärt belägna bergsstaden Ronda, som delas i två delar av den bråddjupa klyftan El Tajo och sammanbinds av bron Puente Nuevo. Efter incheckning på 4-stjärniga Catalonia Reina Victoria bekantar vi oss under en guidad promenad med staden. Rondas dramatiska, i det närmaste ointagliga läge, gjorde staden till en av de sista moriska bastionerna, innan den slutligen föll i kristna händer 1485. På den södra sidan breder den gamla delen, “La Ciudad”, ut sig – en klassisk morisk “pueblo blanco” med kullerstensgränder och vitkalkade hus. I centrum av den modernare delen på andra sidan ravinen ståtar Spaniens äldsta tjurfäktningsarena. Här hade Ernest Hemingway, som spenderade många somrar i staden, en egen loge! Ca 21 mil.


  Den vita staden Arcos de la Frontera. Foto: Spanska Turistbyrån

  Sevilla-Jeréz-Arcos de la Frontera-Ronda
 • Dag 6: Ronda-Fuengirola

  Vi njuter av en frukost med utsikt och en behaglig förmiddag i Ronda och tar oss därefter i lugn takt ner mot kusten. Exklusiva Marbella passerar revy och vi närmar oss Fuengirola. Här ska vi bo två nätter på Hotel Las Palmeras, centralt beläget, 200 meter från stranden. Middagarna intar vi på hotellet.

  Eftermiddagen disponeras på egen hand. Säkert lockar sol och salta bad – här finns en 8 km lång strand och kustens vackraste strandpromenad! Ca 10 mil.


  El Tajo i Ronda. Foto Per Gunnar Ljungquist

  Ronda-Fuengirola
 • Dag 7: Gibraltar

  På dagens program står en utflykt till kronkolonin Gibraltar, som vid fördraget i Utrecht 1713 tillföll engelsmännen. Klippuddens strategiska läge vid infarten till Medelhavet har gjort den mycket omstridd. Enligt legenden ska Gibraltar emellertid förbli brittiskt så länge aporna – de enda vilda i Europa, finns kvar på klippan. Och brittisk är den. Patrullerande bobbies, pubar och engelsk mat är en självklar del av stadsbilden. Med hjälp av minibussar guidas vi runt och får också tillfälle att “bekanta oss” med några av våra förfäder. Ca 28 mil.


  Aporna på klippan. Foto Per Gunnar Ljungquist

  Gibraltar
 • Dag 8: Fuengirola-Málaga-flyg hem

  Efter frukost lämnar vi Fuengirola för Málaga flygplats. Ca 4 mil med buss.

Karta

Hotell

Resturang Hotel Fernando lll Sevilla

Fernando III

Hotel Fernando III ligger mitt i det historiska Sevilla nära katedralen St Maria med klocktornet Giralda. I närheten finns shopping- & nöjescenter. Ett klassiskt och bekvämt hotell. Hotel Fernando III...
Occidental Granada

Occidental Granada

Occidental Granada ligger mitt i stadens centrum. Nära till flera populära sevärdheter samt bara en kort promenad från stadens historiska del. Hotellet är en perfekt utgångspunkt för upptäckande, själ...
Resturang Hotel Catalonia Reina Victoria

Catalonia Reina Victoria, Ronda

Catalonia Reina Victoria ligger i en unik miljö bredvid pinjeskog och med närhet till Rondas landmärken och Tajo de Ronda. Runt hotellet finns en stor trädgård, där man kan sitta på hotellets terrass...
Entré Hotel Las Palmeras Fuengirola

Hotel Las Palmeras, Fuengirola

Hotel Las Palmeras ligger i hjärtat av Las Palmeras på Costa de Sol. Framför hotellet ligger marinan placerad. Från hotellet är det endast 200 m till stranden. Eller kanske föredrar du ett dopp i hote...

Andra resenärer har också tittat på

Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Spanien men ändå inte Spanien. Strävan efter självständighet ligger djupt rotad i den baskiska själen. Baskerna, liksom galicierna, värnar om sitt urspung, det egna språket och gamla traditioner. Med...
Antikens Grekland med Aten, Delfi, Meteora & Olympia

Antikens Grekland med Aten, Delfi, Meteora & Olympia

Det var i antikens Grekland allt började. Här föddes demokratin och de flesta av alla vetenskaper. Och här föddes litteraturen, teatern och idrotten. Under en dryg vecka lär vi känna detta enstående l...
Paris - med tåg från London under Engelska kanalen

Paris - med tåg från London under Engelska kanalen

London och Paris - två världsmetropoler med en alldeles speciell dragningskraft, platser man kan återvända till om och om igen utan att tröttna! Vi inleder med en heldag i det ständigt trendiga London...
Kiruna-Narvik med Malmbanan & Lofoten

Kiruna-Narvik med Malmbanan & Lofoten

Storslagna vyer genomsyrar vår nordskandinaviska odyssé från Luleå till Lofotens sagolika övärld i nordväst. Vi åker tåg på den berömda Malmbanan, som tillkom för att frakta järnmalm från de stora mal...
Leipzig med Bach-festival, Hamburg & Weimar

Leipzig med Bach-festival, Hamburg & Weimar

Kulturstaden Leipzig är den nya innestaden i Tyskland. Hit söker sig de unga och de kreativa. Det var också här som den fredliga revolution tog fart som skulle få muren och kommunismen att falla för 3...
Äventyr i Ätradalen

Äventyr i Ätradalen

Vår dagsutflykt till Halland och Ätradalen inleds i Slöinge med förmiddagsfika på Berte Museum - Livet på landet. Här ska vi även lyssna på ett intressant föredrag om museet, som skildrar landsbygden...
Indien med Delhi, Agra & Taj Mahal, Jaipur, Ranthambore & husbåt i Kerala

Indien med Delhi, Agra & Taj Mahal, Jaipur, Ranthambore & husbåt i Kerala

Världens näst folkrikaste land Indien är ett land med svindlande mångfald och skarpa kontraster. Ett potpurri av intryck. På denna omfattande resa upplever vi den sjudande mångmiljonstaden Delhi, Agra...
Beethoven 250-årsjubileum med Bonn & Köln

Beethoven 250-årsjubileum med Bonn & Köln

2020 var det 250 år sedan den store tyske kompositören Ludwig van Beethoven föddes i Bonn, vilket firas med en rad olika arrangemang under 2021. JÖRNS uppmärksammar händelsen med en specialkomponerad...
Berlin - världsmetropolen med Potsdam & Bauhaus-skolan 100 år

Berlin - världsmetropolen med Potsdam & Bauhaus-skolan 100 år

Historia. Kultur. Mångfald. Det finns tusen skäl att åka till Berlin! Denna fängslande metropol sjuder av liv och rörelse, av kreativitet och nyskapande. Att ge en kortfattad bild av staden är inte en...
Resekalender
2/4Påsk på Schloss Wedendorf, 4 dfrån 5 495:-
13/4Holland med blomstertåget (endast fr Skåne), 6 dfrån 8 995:-
15/4Apulien (fr Göteborg), 8 dfrån 16 795:-
15/4Apulien (fr Köpenhamn), 8 dfrån 16 795:-
15/4Apulien (fr Stockholm), 8 dfrån 16 795:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo