Skip to main content

Andalusiens skatter med sagopalatset Alhambra

Alhambra med Sierra Nevada

Alhambra med Sierra Nevada. Foto Spanska Turistbyrån

Alhambra

Alhambra. Foto Per Gunnar Ljungquist

Alhambra

Alhambra. Foto Per Gunnar Ljungquist

Alhambra fontän

Alhambra. Foto Per Gunnar Ljungquist

Alhambra

Alhambra. Foto Per Gunnar Ljungquist

Vår guide Agneta. Foto Per Gunnar Ljungquist

Sevilla

Sevilla. Foto Per Gunnar Ljungquist

Vindruvor

Druvor för sherry? Foto Per Gunnar Ljungquist

Fyr Gibraltar

Gibraltar. Foto Per Gunnar Ljungquist

Apor på klippan Gibraltar

Aporna på klippan. Foto Per Gunnar Ljungquist

Från bussen. Foto Per Gunnar Ljungquist

El Tajo i Ronda

El Tajo i Ronda. Foto Per Gunnar Ljungquist

Puente nuevo i Ronda

Spektakulärt belägna Ronda med bron Puente Nuevo. Foto: Wolfgang Moroder

Pris från:
14 595:-
Dagar:8
Guide, whispers, flyg till Malaga t/r inkl flygskatt, bussresor i Andalusien, logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (2 nätter i Granada, 2 Sevilla, 1 Ronda, 2 Fuengirola), 7 frukostar, 5 middagar, sherryprovning (3 sorter), inträde till katedralen i Sevilla, Alhambra och Generalife samt La Mezquita, rundtur med lokalguide i Sevilla och Granada, lokalguide Alhambra/Generalife, besök i Córdoba och Arcos de la Frontera, "rocktour" i Gibraltar och stadspromenad i Ronda.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Andalusien är i mångt och mycket själva sinnesbilden av Spanien – tapas, tjurfäktning, flamenco, vita byar etc. Regionen har formats av en mängd olika kulturer och var morernas sista utpost på den iberiska halvön. De efterlämnade ett rikt arv som gör sig påmint inte minst i sagolika städer såsom Granada, Córdoba och huvudstaden Sevilla. Sagopalatset Alhambra, den säregna moskén La Mezquita, och katedralen i Sevilla är bara några av ”underverken” vi möter.

Vi besöker ”tjurfäktningens vagga” Ronda, provar sherry i Jerez och njuter av det andalusiska landskapets färger och dofter, som präglats av det varma och soliga klimatet. En eldig flamenco sätter extra krydda på vår andalusiska ”odyssé”.

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg Malaga t/r inkl flygskatt
 • Bussresor i Andalusien
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (2 nätter i Granada, 2 Sevilla, 1 Ronda, 2 Fuengirola)
 • 7 frukostar
 • 5 middagar
 • Sherryprovning (3 sorter)
 • Inträde till katedralen i Sevilla, Alhambra, Generalife och La Mezquita
 • Rundtur i Sevilla och Granada med lokalguide
 • Lokalguide Alhambra/Generalife
 • Stadsrundtur i Ronda
 • Besök i Córdoba och Arcos de la Frontera
 • "Rock Tour" i Gibraltar

Tillägg

 • Enkelrum 3.095 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr
 • Flamenco ca 250 kr
 • Tapas ca 30 €

Bra att veta

Valuta: Euro

OBS! Då biljetterna till Alhambra är personliga och kräver ID-handling, behöver vi uppgifter om passnummer från samtliga deltagare.

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Málaga-Granada

  Under dagen anländer vi med flyget till Málaga, där vår spanske busschaufför väntar på att ta oss vidare mot Granada. Här ska vi bo två nätter på 4-stjärniga Hotel Barcelò Carmen, centralt beläget, endast en kortare promenad från katedralen. Middag på hotellet.
  Ca 13 mil med buss.


  Alhambra med Sierra Nevada. Foto Spanska Turistbyrån

  Flyg till Málaga-Granada
 • DAG 2: Granada

  Med Sierra Nevadas vita toppar som tjusig dekor tar vi oss med hjälp av en lokalguide an Granada, som först genom morernas erövring på 700-talet blev en betydande ort. Storhetstiden inföll dock under nasriderna, den sista islamiska dynastin i Spanien, 1238-1492, då bl a Alhambra uppfördes och filosofer, vetenskapsmän m fl sökte sig till staden. 1492 intogs Granada så av de katolska regenterna, Ferdinand och Isabella, som även lade grunden till kungariket Spanien. Morerna fördrevs förvisso, men än idag bär Granada på ett rikt arabiskt arv som starkt bidrar till stadens charm.

  Efter avslutad bussrundtur har vi tid att på egen hand upptäcka Granada. En lämplig utgångspunkt är den gamla stadskärnan, en labyrint av smala gator och gränder. Här ligger bl a katedralen, där Ferdinand och Isabella ligger begravda, och basaren Alcaicería.

  Eftermiddagen bjuder på verkliga höjdpunkter i form av guidade rundvisningar på Alhambra och Generalife, nasridernas sommarpalats. Kaliferna ville med Alhambra förverkliga sin föreställning av paradiset på jorden. Rymd, ljus, vatten och utsmyckningar i perfekt harmoni gör palatset till ett veritabelt underverk. Panoramat över Granada är betagande! Efter besök i Generalifes ljuvliga trädgårdar tar vi oss åter ner till hotellet och en väntande middag.


  Alhambra. Foto Per Gunnar Ljungquist

  Granada
 • DAG 3: Granada–Córdoba–Sevilla

  Genom ett landskap berikat med olivträd och moriska lämningar går färden till Córdoba, som liksom Granada är en stad präglad av sitt fängslande förflutna. Under moriskt styre på 900-1000-talen var Córdoba en av de främsta städerna i världen och det var också då den magnifika moskén La Mezquita, Europas största, uppfördes. Sedan Córdoba 1236 återerövrats av de kristna kom La Mezquita att fungera som kyrka, vilket kulminerade med byggandet av en katedral mitt i moskén! Efter ett gemensamt besök i La Mezquita får vi tid att äta lunch och strosa i de idylliska judiska kvarteren. Missa inte de blomstersmyckade patiorna!

  Förbi ”Andalusiens stekpanna” Ecija och Carmona kommer vi till Sevilla och 4-stjärniga Hotel Fernando III, beläget mitt i centrum, i Barrio de Santa Cruz – de gamla judiska kvarteren. Här ska vi bo två nätter och här avnjuter vi även aftonens middag.
  Ca 36 mil.

 • DAG 4: Sevilla

  Från vårt hotell har vi nära till flera av Sevillas största sevärdheter, men också till stora musikaliska verk såsom t ex Carmen och Don Juan, vars handlingar utspelar sig här! Vår lokalguide lotsar oss genom romantiska Santa Cruz’ virrvarr av pittoreska gränder, undangömda torg och blommande patior. Vi besöker Sevillas praktfulla katedral, en av världens största, med klocktornet La Giralda, som ursprungligen var en morisk minaret. Inte långt därifrån ståtar det kungliga palatset Real Alcázar. Härifrån skickade Isabella I ut sjöfarare för att upptäcka Nya världen. En av de främsta, Christofer Columbus, ligger begravd i katedralen. Från 1503 och drygt 200 år framåt hade Sevilla monopol på Amerikahandeln.

  Självklart får vi även tid att upptäcka på egen hand. Kanske njuter Du av en båttur på Guadalquivir, strosar på eleganta gågatan Calle Sierpes eller avlägger visit i adelspalatset Casa Pilatos? Möjlighet att förgylla kvällen med flamenco – Andalusiens själ. Eldig dans, smattrande kastanjetter, innerlig sång, och finstämda gitarrer gör kvällen till något alldeles extra (tillägg). Efter föreställningen finns det möjlighet att följa med ut och äta tapas (tillägg).


  Sevilla. Foto Per Gunnar Ljungquist

  Sevilla
 • DAG 5: Sevilla–Jerez–Ronda

  Vi checkar ut och beger oss söderut till Sherryns huvudstad Jerez, där vi under ett besök på en av stadens välrenommerade bodegor provsmakar det ”flytande guldet” och lär oss mer om framställningen. Det var för övrigt engelsmännens förvanskning av ”Jerez” som gav drycken dess namn. Vår resa går så vidare och vi närmar oss strax den pittoreska staden Arcos de la Frontera, vars arketypiska vita hus ”balanserar” på kanten av en sandstenklippa. En verklig klenod! Här ges vi tid att äta lunch och strosa en stund.

  Vi fortsätter därefter till den spektakulärt belägna bergsstaden Ronda, som delas i två delar av den bråddjupa klyftan El Tajo och sammanbinds av bron Puente Nuevo. Efter incheckning på 3-stjärniga Hotel Don Miguel (5/10 4-stjärniga Catalonia Reina Victoria), utsökt beläget alldeles intill bron, bekantar vi oss under en guidad promenad med staden. Rondas dramatiska, i det närmaste ointagliga läge, gjorde staden till en av de sista moriska bastionerna, innan den slutligen föll i kristna händer 1485. På den södra sidan breder den gamla delen, “La Ciudad”, ut sig – en klassisk morisk “pueblo blanco” med kullerstensgränder och vitkalkade hus. I centrum av den modernare delen på andra sidan ravinen ståtar Spaniens äldsta tjurfäktningsarena. Här hade Ernest Hemingway, som spenderade många somrar i staden, en egen loge!
  Ca 21 mil.


  Druvor för sherry? Foto Per Gunnar Ljungquist

  Sevilla–Jerez–Ronda
 • DAG 6: Ronda-Fuengirola

  Vi njuter av en frukost med utsikt och en behaglig förmiddag i Ronda och tar oss därefter i lugn takt ner mot kusten. Exklusiva Marbella passerar revy och vi närmar oss Fuengirola. Här ska vi bo två nätter på Hotel Las Palmeras, centralt beläget, 200 meter från stranden. Middagarna intar vi på hotellet.

  Eftermiddagen disponeras på egen hand. Säkert lockar sol och salta bad – här finns en 8 km lång strand och kustens vackraste strandpromenad!
  Ca 10 mil.


  Spektakulärt belägna Ronda med bron Puente Nuevo. Foto: Wolfgang Moroder

  Ronda-Fuengirola
 • DAG 7: Utflykt Gibraltar

  På dagens program står en utflykt till kronkolonin Gibraltar, som vid fördraget i Utrecht 1713 tillföll engelsmännen. Klippuddens strategiska läge vid infarten till Medelhavet har gjort den mycket omstridd. Enligt legenden ska Gibraltar emellertid förbli brittiskt så länge aporna – de enda vilda i Europa, finns kvar på klippan. Och brittisk är den. Patrullerande bobbies, pubar och engelsk mat är en självklar del av stadsbilden. Med hjälp av minibussar guidas vi runt och får också tillfälle att “bekanta oss” med några av våra förfäder.
  Ca 28 mil.


  Aporna på klippan. Foto Per Gunnar Ljungquist

  Utflykt Gibraltar
 • DAG 8: Fuengirola-Málaga–flyg hem

  Om våra flygtider tillåter det får vi tid att koppla av på stranden, ta ett dopp i poolen, gå i affärer, eller vad som nu kan tänkas locka, innan vi lämnar Fuengirola för Málaga flygplats.
  Ca 4 mil med buss.


  Vår guide Agneta. Foto Per Gunnar Ljungquist

  Fuengirola-Málaga–flyg hem

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
5/10Göteborg, LandvetterAndalusiens skatter (fr Göteborg), 8 d
Guide: Agneta Sporsén
Fullbokad, väntelista14 595:-Boka på väntelistaMer information
5/10Köpenhamn, KastrupAndalusiens skatter (fr Köpenhamn), 8 d
Guide: Agneta Sporsén
Fullbokad, väntelista14 595:-Boka på väntelistaMer information
5/10Stockholm, ArlandaAndalusiens skatter (fr Stockholm), 8 d
Guide: Agneta Sporsén
Fullbokad, väntelista14 595:-Boka på väntelistaMer information

Hotell

Lobby Hotel Carmen Granada

Hotel Carmen, Granada

Hotel Carmen ligger i Granadas centrum.
Resturang Hotel Fernando lll Sevilla

Fernando III

Hotel Fernando III i Sevilla.
Resturang Hotel Catalonia Reina Victoria

Catalonia Reina Victoria, Ronda

Catalonia Reina Victoria i Ronda.
Entré Hotel Las Palmeras Fuengirola

Hotel Las Palmeras, Fuengirola

Hotel Las Palmeras ligger vid hamnen och 200 m från stranden.

Andra resenärer har också tittat på

Måleriska Colmar i Alsace. Fransk idyll.

Alsace, Bourgogne & Chablis

Alsace, Bourgogne, Chablis. Namn som får vinentusiaster och livsnjutare världen över att sukta och brista ut i lovsång. I dessa regioner finner man inte bara flera av världens främsta vinhus, utan ock...
Italiens okända skatt Apulien -

Italiens okända skatt Apulien - "klacken" på den italienska stöveln

Det exotiska Apulien, ”Italiens klack” och det hemlighetsfulla Basilicata är tveklöst gömda skatter som väntar på att upptäckas. Många kulturer har satt sin personliga prägel på landskapet, maten och...
Apulien - på cykel runt Italiens klack

Apulien - på cykel runt Italiens klack

Följ med oss till Italiens klack och upplev Apuliens soldränkta landsbygd på cykel! Vi färdas på fridfulla landsvägar mellan måleriska byar och gamla städer med tjusig arkitektur, längs med olivlundar...
Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Spanien men ändå inte Spanien. Strävan efter självständighet ligger djupt rotad i den baskiska själen. Baskerna, liksom galicierna, värnar om sitt urspung, det egna språket och gamla traditioner. Med...
De sju italienska vulkanöarna - Eoliska öarna

De sju italienska vulkanöarna - Eoliska öarna

I havet utanför Siciliens nordkust reser sig sju vulkaniska öar, skapade av naturens förunderliga krafter. Döpta efter vindguden Aiolus av grekerna och präglade av 5000 års kulturhistoria. Möt Isole E...
Kanada - Ontario till Québec

Kanada - Ontario till Québec

Kanada är inte bara väldigt stort och vackert, det är också ett av världens mest multikulturella länder. Med fokus på Ontario och Québec, där brittiska influenser blandas med ett starkt franskt arv, t...
Lagring av ost.

Konst & kultur i Toscana med Italiens gröna hjärta Umbrien

Pittoreska byar och medeltidsstäder pryder kullarna och blickar ner över ändlösa vinodlingar, grönskande cypresser och lummiga olivlundar. Magnifika palats influerade av renässansen, kyrkor smyckade a...
Kroatien - de 1000 öarnas land med Dubrovnik, Split och Korcula

Kroatien - de 1000 öarnas land med Dubrovnik, Split och Korcula

"De som söker himmelen på jorden måste komma till Dubrovnik". Det menade den nobelprisbelönte irländske författaren George Bernard Shaw. Och just Dubrovnik och Trogir, en annan av Adriatiska havets pä...
Cap de Formentor Mallorca.

Mallorca - lyxigt & genuint med förträffliga Hotel Bonsol

Till det mångfacetterade Mallorca sökte sig redan storheter som Chopin och Agatha Christie för inspiration och rekreation. På 60-talet spred sig ryktet om Mallorcas förträfflighet och den fattiga, men...

Resekalender

21/9Kullabygden i skördetid med Arilds vingård, 1dfrån 1 165:-
21/9Hamburg med Elbphilharmonie (m Sydsvenskan-HD), 3 dfrån 6 195:-
27/9Stockholm med 'Så som i himmelen'/'Häxorna i Eastwick', 3 dfrån 3 745:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo