Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

Antikens Grekland med Aten, Delfi, Meteora & Olympia

Bild: Akropolis, Aten.
Bild: Klostret Agia Trias, Meteora
Bild: Athena Pronaia i Delfi. Foto: Grekiska Statens Turistbyrå
Bild: Epidauros antika teater. Foto: Grekiska Turistbyrån
Bild: Palaestra, Olympia.
Bild: Atens akademi. Foto: Grekiska Turistbyrån
Bild: Hisnande vyer vid Meteora. Foto: Peter Olséni
Bild: Nafplion sett från fortet Palamidi. Foto: Jean Housen
Pris från:
16 895:-
Dagar:8
Guide, whispers, flyg till Aten & från Thessaloniki inkl flygskatt, bussresor i Grekland, logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (2 nätter i Aten, 1 Tolo, 1 Olympia, 1 Nafpaktos, 1 Kalambaka, 1 Thessaloniki), 7 frukostar, 2 luncher (dag 2 & 3), 6 middagar (dag 1, 3-7), guidade stadsrundturer i Aten & Thessaloniki, inträde & guidning till Akropolis och Nya Akropolismuseet, Mykene, Epidauros, Olympia, Delfi - arkeologiska området & museum, 2 kloster i Meteora, 1 vinprovning i Nemea, promenad i Nafplion.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Det var i antikens Grekland allt började. Här föddes demokratin och de flesta av alla vetenskaper. Och här föddes litteraturen, teatern och idrotten. Under en dryg vecka lär vi känna detta enstående land.

Genom storslagna landskap, och årtusenden av historia och mytologi, går vår resa från huvudstaden Aten till det sprudlande Thessaloniki. Vi möter Akropolis och dess smäckra tempel, och det andlöst vackra Delfi. Vi förundras över Meteoras himlasträvande kloster, och förnimmar sorlet från antikens olympiader i Olympia. Välkommen till den västerländska civilisationens vagga!

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Aten & från Thessaloniki inkl flygskatt
 • Bussresor i Grekland
 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (2 nätter i Aten, 1 i Tolo, 1 i Olympia, 1 i Nafpaktos, 1 i Kalambaka, 1 i Thessaloniki)   
 • 7 frukostar
 • 2 luncher (dag 2 o 3)
 • 6 middagar (dag 1, 3-7)
 • Guidade stadsrundturer i Aten och Thessaloniki
 • Inträde & guidning till Akropolis & Nya Akropolismuseet, Mykene, Epidauros, Olympia, Delfi - arkeologiska området och museum, 2 kloster i Meteora
 • 1 vinprovning i Nemea
 • Promenad i Nafplion

Tillägg

 • Enkelrum 2.795 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr

Dagsprogram

Dag 1 Flyg till Aten. Stadsrundtur
Under dagen landar vi på Atens flygplats, där en buss och vår guide Andreas väntar på att ta oss in till vårt 4-stjäringa hotell, Titania Hotel, beläget i stadens hjärta. I hotellets takrestaurang kan man njuta av en måltid med den ikoniska Akropolisklippan som pampig kuliss. På vägen in till centrum får vi ett första intryck av den sprudlande miljonstaden. Vi får lite tid att upptäcka på egen hand och därefter görs en panoramatur, som avslutas med  gemensam middag i mysiga Plaka, "Gudarnas kvarter".

Dag 2 Aten med Akropolis mm
Under en guidad rundtur ska vi idag lära känna Aten, staden som mer än någon annan plats format den västerländska civilisationen. Det är med andakt vi närmar oss Akropolisklippan och dess magnifika marmortempel. Uppförda på 400-talet f.Kr. av den store statsmannen Perikles med hjälp av skulptören Fidias, står de monument över den tid då demokratin föddes, individen stärktes – genom filosofer som Sokrates och Platon, och konsten, arkitekturen och teatern blomstrade. Från det berömda Parthenontemplet, dedikerat gudinnan Athena, blickar vi ut över Aten.

Vi besöker även det nya fina Akropolismuseet och Areopagen, varifrån aposteln Paulus talade till atenarna, liksom det kolossala Zeustemplet, färdigställt av kejsar Hadrianus. Antikens Aten må vara i fokus, men vi möter förstås också det moderna Aten. I samband med vår rundtur serveras vi en god lunch.

Dag 3 Aten-Nemea-Epidauros-Tolo
Vi lämnar efter frukost Aten och beger oss utmed havet västerut mot den smala Korintkanalen, som skär genom Korintiska näset och delar fastlandet från halvön Peloponnesos. Kanalen, som påbörjades redan av kejsar Nero 67 e.Kr., men invigdes först 1893, har avsevärt förkortat sjövägen mellan Adriatiska och Joniska havet. Efter ett fotostopp fortsätter vi förbi den strategiskt viktiga antika staden Korinth, där Paulus skrev några av sina välkända brev.

Vi kommer så till Nemea, känt från den grekiska mytologin, men också Greklands främsta rödvinsappellation. Här har man odlat vin sedan antiken. Efter en rundvisning på en av vingårdarna provar vi några viner och serveras därefter lunch.

Från Nemea går färden till Epidauros, där Asklepios, läkekonstens gud, tillbads. Till Asklepiostemplet sökte sig sjuka från alla landsändar i hopp om botemedel. Vi förundras över den magnifika teatern och dess exceptionella akustik – en viskning från scen hörs ända upp till de översta raderna! I teatern, som rymmer ca 13 000 åskådare, spelas än idag, mer än 2 300 år efter "premiären", dramer! Vid kusten, ett par mil västerut, ligger Tolo och Tolo Hotel, där ska vi inkvartera oss och äta middag. Ca 21 mil.

Dag 4 Tolo-Nafplion-Mykene-Olympia
Förmiddagen tillägnar vi Nafplion, en av landets mest romantiska städer, som breder ut sig i den vackra Argolisbukten. Vi strosar en stund längs stadens mysiga gränder, som kantas av venetianska byggnader och neoklassisistiska hus från kung Ottos era. Från klipporna ovanför kastar forten Akronafplia och Palamidi ett vakande öga.

Färden går så vidare till världsarvet Mykene, där vi tas tillbaka till den mykenska civilisationen, ca 1600-1100 f.Kr. När vi träder in genom Lejonporten i resterna av Mykenes borg, väcks Homeros sagor om kung Agamemnon och kriget med Troja till liv. Vi lämnar så småningom Mykenes suggestiva miljöer till förmån för Peloponnesos högland. Tidig kväll når vi så den antika staden Olympia på västsidan av halvön. På tjusiga Olympion Asty Hotel ska vi övernatta och äta middag. Ca 23 mil.

Dag 5 Olympia-Nafpaktos
Det var i Olympia som antikens olympiader, förebilden till de moderna olympiska spelen, som återupplivades i Aten 1896, utspelades. Inte mycket återstår av den gamla stadion, men det är en mäktig känsla att beträda platsen. Här har idrottsmän sedan 776 f.Kr. vart fjärde år i nästan 1 200 år tävlat om den åtråvärda segerkransen, flätad av kvistar från guden Zeus olivträd. Omsvepta av det pastorala landskapet strosar vi runt bland kolonner och tempelruiner. Lugnet till trots tycks spänningen och jublet från spelen fortfarande hänga i luften. På det arkeologiska museet ser vi bl a marmorstatyer från Zeustemplet och den berömda Hermesstatyn.

Parallellt med kusten går vår resa vidare norrut. Via bron över Patrabukten tar vi oss till det grekiska fastlandet och den måleriska kuststaden Nafpaktos (Lepanto), där vi ska inkvartera oss på Plaza Hotel. I vattnen utanför stod 1571 ett berömt sjöslag som innebar slutpunkten för den osmanska expansionen i Medelhavet. "Ledig" eftermiddag. Säkert lockar ett dopp i havet! Middag. Ca 14 mil.

Dag 6 Nafpaktos-Delfi-Kalambaka
Längs med Korintiska vikens klarblå vatten och vidare genom Pleistosdalens olivlundar närmar vi oss det magiska Delfi, som inramat av ett fabulöst landskap vilar på Parnassosbergets sluttning. Under antiken ansågs detta vara jordens medelpunkt. Vi följer den heliga processionsvägen som slingrar sig upp till områdets mitt, Apollotemplet. Här satt det berömda oraklet och lämnade osammanhängande svar på frågor om framtiden. I skattkammare utmed vägen lagrades ofantliga rikedomar. Längre upp på berget tronar teatern, där man belönas med en magnifik vy över Delfi och Pleistosdalen.

Vi avslutar med ett besök på museet och fortsätter fyllda av intryck nu vår resa norrut genom centrala Grekland. Målet för dagen är Kalambaka, vackert beläget vid foten av en spektakulär klippformation och floden Pinios. Middag och övernattning på Hotel Antoniadis. Ca 33 mil.

Dag 7 Meteora. Kalambaka-Thessaloniki
Efter frukost ska vi bekanta oss med det smått overkliga världsarvet Meteora, vars kloster ter sig som fågelbon där de tronar på toppen av branta sandstensklippor. Sedan 1000-talet har detta varit en plats för stillhet och kontemplation. Det första klostret byggdes runt 1340 och under glansdagarna fanns här inte mindre än 24 stycken. Vi får äran att besöka två av dem. Namnet Meteora betyder ungefär "hängande i luften" och ger en antydan om vad som väntar oss! Under vårt besök ser vi också några av de rika konstskatter som göms innanför murarna.

Efter denna nästan sakrala upplevelse får vi tillfälle att äta lunch och därefter tar vi sikte på Thessaloniki, Greklands till storleken andra stad och ett betydande lärosäte. Tidig kväll räknar vi med att checka in på centralt belägna, 4-stjärniga Holiday Inn, där vi även äter middag. Ca 23 mil.

Dag 8 Thessaloniki-flyg hem
Under en guidad rundtur får vi en känsla för Thessaloniki och dess historia, som tar sin början på 300-talet f.Kr då Kassander, kung av Makedonien grundade staden. Från den övre, gamla staden – pittoreska Ano Poli, har vi en härlig utsikt över stadskärnan, havet och berget Olympos. Under rundturen ser vi också stadens symbol – Vita tornet, romerska monument från kejsar Galerius era, och några av de bysantinska kyrkorna. Fylld av intryck beger vi oss så ut mot flygplatsen. Våra Stockholmsresenärer flyger hem först en stund senare och kan därför njuta ytterligare några timmar av stadens myllrande gatuliv.

Bra att veta

Valuta: Euro

Kommentarer

2018

Har i många år velat besöka dessa platser och resan med Jörns gjorde det möjligt. Det var enkelt och bekvämt att resa så här, fantastiskt bra organiserat. Denna resa blir ett minne för livet. Andreas (guiden) är mycket kunnig och berättar intressant om antiken och om det nutida Grekland efter krisen. Ibland blev det svårt att uppfatta namn på personer och platser eftersom Andreas använder två namnformer både svensk och nygrekisk . Den som inte har förhandskunskaper om gudar och historiska personer hade då svårt att hänga med. Andreas tog oss till fantastiskt bra lunchrestauranger på resan. Underbart god mat om man vågade pröva annat än moussaka och ”grekisk sallad”. Andreas är en mycket trevlig guide som ledde oss med fast hand till alla dessa ”greatist hits”, han kunde alltid peka ut vad som var viktigt på platserna och på muséerna. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

2017

Det var verkligen en mycket intressant och välorganiserad resa. /Betyg resan 5, guiden 5 /Bertil Fransson

Suverän resa med bra guide och trevliga människor. Bästa guiden (Andreas C) jag har haft. /Betyg resan 5, guiden 5 /Per-Olof Johansson

En fantastisk resa! Bra info innan. Spännande platser att besöka. Hotellen bra. Likaså bussresan. Bra att komma till Athen och resa från Thessaloniki. Chans att se mer av landet o att uppleva också Thessaloniki o dess historia. (Guiden Andreas C) Hade inte kunnat vara bättre. Så oerhört kunnig. Om platser, historiska personer, hjältar o gudar, myter resp aktuell forskning. Hade ett väldigt levande sätt att berätta. Och hans analyser gav förståelse av sammanhang, både i antiken och nutiden. - Han var noga med att se till att alla deltagare hade det bra. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Min fru och jag är maximalt nöjda med denna resa till Greklands viktigaste antika platser. Hans (Andreas C) kunskaper var fullständigt heltäckande och särskilt beundrade vi hans perfekta språkkunskap i svenska efter bara 5 år i Sverige. /Betyg resan 5, guiden 5 /Sven Tage Teodorsson

Mycket kunnig, trevlig, personlig ,humoristisk ! En erfaren vis guide som som grek och svensk kunde belysa olika kulturer ! Vi var hans gäster/ inte enbart turister enligt vår guide. Varmt tack Andreas C. /Betyg resan 5, guiden 5/ Peter Wallin

Guiden Andreas C - Oerhört kunnig i grekisk mytologi och dessutom mycket trevlig och rar. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

2016

Bra upplägg och bra hotell. (Guiden Andreas C) Mycket kunnig och hjälpsam. Inte bara kunskap om sevärdheterna utan allmänt om Grekland. /Betyg resan 5, guiden 5 /Jan-Ivar Jonsson

En mycket fin resa, bra upplagd, minnesvärd och kunskapsrik. Rik på intryck. Andreas (guiden) var fantastisk i Grekland, kunnig och erfaren samt omhändertagande. /Betyg resan 5, guiden 5 /Peter Holm

Vi fick bred och kunnig information om den ömsesidiga påverkan mellan kultur och historia i antika och klassiska Grekland och dess påverkan i resten av Europa. Guiden (Andreas) gav även inblick i dagens situation i landet. /Betyg resan 4, guiden 5 /Anna Bång

Mycket sevärt och lärorikt. Mycket kunnig och engagerad (guiden Andreas). /Betyg resan 5, guiden 5 /Arne Brolin

Överträffade vår förväntningar. Bra hotell och bra komponerad resa. Vi hade två guider. En svensk (Lis H) och en grekisk (Andreas C), som talar svenska. Dessa var utomordentligt bra och duktiga, /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Uppläggningen passade mina intressen perfekt. Jag studerar antikens kultur och samhällsliv och var mycket väl påläst om de olika resmålen. Såväl Andreas som Lis skötte sig utomordentligt bra. /Betyg resan 5, guiden 5 /Sven Söderberg

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
27/4Göteborg, LandvetterUnika Grekland (fr Göteborg), 8 d
Guide: Andreas Coniavitis
Mer än 816 895:-BokaMer information
27/4Köpenhamn, KastrupUnika Grekland (fr Köpenhamn), 8 d
Guide: Andreas Coniavitis
Mer än 816 895:-BokaMer information
27/4Stockholm, ArlandaUnika Grekland (fr Stockholm), 8 d
Guide: Andreas Coniavitis
516 895:-BokaMer information

Hotell

Entré Tolo Hotel i Tolo

Hotel Tolo, Tolo

Hotel Tolo i Tolo.
Pool Hotel Olympion Asty

Olympion Asty Hotel, Olympia

Olympion Asty Hotel i Olympia.
Utsidan av Hotel Antoniadis

Hotel Antoniadis, Kalambaka

Hotel Antoniadis i Kalambaka.
Lobby Holiday Inn Thessaloniki

Holiday Inn Thessaloniki

Holiday Inn Thessaloniki i Thessaloniki...

Resekalender

26/11Barcelona - vinprovning & julshopping (fr Göteborg), 5 dfrån 8 245:-
26/11Barcelona - vinprovning & julshopping (fr Köpenhamn), 5 dfrån 8 245:-
26/11Barcelona - vinprovning & julshopping (fr Stockholm), 5 dfrån 8 245:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo