Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

Italiens okända skatt Apulien - "klacken" på den italienska stöveln

Sassi di Matera i Basilicata
Bild: Sassi di Matera. Foto Anneli Skåreby
Olivlund i Apulien
Bild: Olivlund.
Smakprov av ost och vin
Bild: Smakprov ost och vin i ett Trullihus. Foto Anneli Skåreby
Inuti Grotti di Castellana
Bild: Inuti en av grottorna. Foto Anneli Skåreby
Pris från:
16 795:-
Dagar:8
Guide, whispers, flyg till Bari t/r inkl flygskatt, bussresor i Italien, logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (4 Bisceglie, 3 Cisternino), 7 frukostar, 4 luncher (inkl vin/vatten), 7 middagar, stadsrundtur i Matera med grottdistriktet Sassi, utflykt Grotte di Castellana och Castel del Monte, utflykt med stadspromenad i Ruvo di Puglia, vinprovning på vingård, aperitif på Barbro Guacceros gård, besök hos ostproducent och olivoljeproducent med provsmakning, besök i Alberobello och Locorotondo.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Det exotiska Apulien, ”Italiens klack” och det hemlighetsfulla Basilicata är tveklöst gömda skatter som väntar på att upptäckas. Många kulturer har satt sin personliga prägel på landskapet, maten och arkitekturen. De egendomliga Trulli-husen i Alberobello och Materas mystiska grottdistrikt, båda klassade som världsarv, exemplifierar regionernas sägenomspunna, småstäder som Cisternino och Locorotondo idyllen.

Apulien är med sitt bördiga landskap och många soltimmar också ett himmelrike för vin, oliver, grönsaker mm. Frodiga olivlundar med upp till 3000 år gamla olivträd och vidsträckta vinodlingar präglar landskapsbilden. Faktum är att Apulien är Italiens näst största vinproducent och svarar för 50 % av produktionen av olivolja. På denna resa står den utsökta maten i centrum. Vi äter gott och rikligt - flera riktiga festmåltider och provar vin, ost och olivolja!

Kortprogram
Dag 1 Flyg till Bari. Buss till Bisceglie.
Dag 2-4 Utflykt vinprovning på vingård, aperitif på Barbro Guacceros gård.
Dag 2-4 Utflykt till Ruvo di Puglia, Castel del Monte & Trani.
Dag 2-4 Utflykt till Matera och grottdistriktet Sassi. 
Dag 5 Buss till Cisternino via Locorotondo. Besök masseria med rundvisning & provsmakning ost.
Dag 6 Besök olivoljeproducent med provsmakning. Utflykt till Alberobellos trullihus.
Dag 7 Utflykt till Grotte di Castellana. En fascinerande värld möter oss under jorden

Dag 8 Buss till Bari och flyg hem.

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg Bari t/r inkl flygskatt
 • Bussresor i Italien
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (4 nätter i Bisceglie, 3 i Cisternino)
 • 7 frukostar
 • 4 luncher (inkl vin/vatten)
 • 7 middagar
 • Stadsrundtur i Matera med grottdistriktet Sassi
 • Utflykt Grotte di Castellana och Castel del Monte 
 • Utflykt med stadspromenad i Ruvo di Puglia, vinprovning, aperitif på Barbro Guacceros gård
 • Besök hos ostproducent och olivoljeproducent med provsmakning
 • Utflykt till Alberobello och Locorotondo

Tillägg

 • Enkelrum 1.500 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr

Dagsprogram

Dag 1 Flyg till Bari. Bari-Bisceglie
Med flyg anländer vi till hamnstaden Bari, där vår italienska buss möter upp. Vi följer så kusten norrut mot Bisceglie och 4-stjärniga Nicotel Bisceglie. Här ska vi bo fyra nätter. Ca 3 mil med buss.
 
Dag 2-4 Bisceglie med utflykter
Med Bisceglie som bas ska vi under de kommande dagarna upptäcka våra omgivningar. Frukostmål och middagar intar vi på hotellet. 

Vinprovning & Barbro Guacceros gård
Besök på vingård, där vi ska smaka på några goda viner. Aperitif med tilltugg hos den svenska vinprofilen Barbro Guaccero. Ca 6 mil.

Ruvo di Puglia, Castel del Monte & Trani
Vi inleder dagen i Ruvo di Puglia, som var centrum för keramiken under den storgrekiska perioden. Här producerades lergods inspirerad av de slående röda och svarta färgerna på arkaisk korintisk och attisk keramik. Under vårt besök i den lilla staden ser vi bl a den vackra katedralen och vi får även ta del av 2.500 år gamla grekiska föremål.

På en låg kulle en bit utanför staden tronar ett världsarv - den gåtfulla borgen Castel del Monte, som kejsar Fredrik II lät uppföra i mitten av 1200-talet. Den till formen åttakantiga byggnaden är ett under av geometrisk harmoni och är invändigt delvis klädd i marmor. Anledningen till den exakta utformningen är höljd i mystik. Efter ett spännande besök i borgen beger vi oss till den historiskt betydelsefulla hamnstaden Trani, som under medeltiden hade konsulat i hela den gamla världen. Vi strosar i stadens gamla judiska kvarter och tittar också in i den normandiska katedralen, som reser sig vid havet. Ca 8 mil.

Utflykt till Matera
Idag överger vi för en stund Apulien för det ”orörda”, bergiga Basilicata. Vi närmar oss strax Matera, belägen på kanten till en djup ravin. En guidad promenad ger oss en god bild av den kontrastrika staden. Matera består av en livlig övre del och det mer stillsamma, lägre (grott-) distriktet Sassi, som i en mindre smickrande skildring jämfördes med Dantes Inferno.

I boningar  som huggits ut direkt ur klippan levde här flera av stadens invånare ända fram till på 60-talet, då regeringen omplacerade dem till modernare bostäder. Från 700-talet till 1200-talet tros grottorna  ha fungerat som skydd åt bysantiska munkar. Ett 100-tal kyrkor uthuggna ur klippväggarna, s k chiese rupestri, fullbordar bilden av de säregna kvarteren, som utsetts till UNESCO världsarv. Då Sassis stadsbild i mångt och mycket påminner om det Gamla Jerusalem, har stadsdelen förekommit i flera filmer. Under vår utflykt serveras en välkomponerad lunch inklusive vin, vid återkomsten till hotellet middag. Ca 13 mil.

Dag 5 Bisceglie-Locorotondo-Cisternino med ostprovning
Längs med kusten går färden under förmiddagen söderut. På en autentisk ”masseria” – en form av lantegendom, oftast uppförd på 1700- eller 1800-talet – får vi en rundvisning och  provar några av traktens utsökta ostar. Efter en god lunch fortsätter vi till bergsbyn Locorotondo, en verklig idyll. Snirkliga små gator och gränder inbjuder till strövtåg - under en promenad insuper vi den genuina atmosfären.

Härifrån har vi inte långt till vårt slutmål, pittoreska Cisternino, som breder ut sig på en kulle i den natursköna Itriadalen. Denna –  Itriadalens bländande bazar – anses vara en av Italiens vackraste medeltida byar. Efter incheckning på Hotel Aia del Vento, där vi ska bo tre nätter, får vi en känsla för stadens slingriga gränder och skuggivande arkader, vilka mynnar i marknadstorg av arabiskt snitt. Middag på hotellet. Ca 15 mil.

Dag 6 Utflykt olivoljeproducent & Alberobello
Under förmiddagen besöker vi en lokal olivoljeproducent för provsmakning. Apulien är för övrigt Italiens största olivoljeproducerande region och olivoljan intar därför föga förvånande en viktig plats i Apuliens hälsosamma kök.

Vi tar oss så ett stycke norrut och möts snart av en säregen vy. Likt svampar i det torra, med olivlundar, fruktträdgårdar och vinodlingar smyckade landskapet, reser sig små vitkalkade runda hus med konformade tak, s k trulli. Vi har kommit till den charmanta staden Alberobello. Husens ursprung är höljt i dunkel, men de är byggda med kalksten från trakten som staplas utan murbruk. Detta för att lura skattmasen – vår guide förklarar! Vi  ges gott om tid att beundra de sällsamma byggnaderna, som löper som en röd tråd genom staden, innan vi slutligen beger oss åter mot Cisternino. Ca 4,5 mil.

Dag 7 Utflykt till Grotte di Castellana
Några mil söder om Bari ligger de magnifika grottorna Grotti di Castellana, som beräknas vara 50 miljoner (!) år gamla och mer än 70 m djupa och 3 km långa. En fascinerande värld möter oss under jorden. När solens livgivande strålar letar sig ner i grottorna skapas stor konst såväl för ögat som för själen. Åter ovan jord tar vi oss ut mot havet till den själfulla kustbyn Polignano a Mare. På vägen stannar vi och äter en synnerligen utsökt lunch. Ca 9 mil.

Dag 8 Cisternino-Bari. Flyg hem från Bari.
Under dagen lyfter vårt plan från Baris flygplats. Ca 9 mil med buss.

Bra att veta

Valuta: Euro

Våra resenärer har efterfrågat receptet på auberginebullar. Från vår guide Tom har vi fått ett recept från restaurangen vi besöker i Matera.

Polpette di melanzane - friterade auberginebullar
4 personer

3 stora auberginer
2 msk kapris
Några basilika- och myntablad
2 dl riven ost, gärna parmesan
1 klyfta vitlök
1 dl dagsgamla brödsmulor
2 ägg
salt och peppar
olja till fritering (helst olivolja)

Skölj och skiva auberginerna och lägg dem sedan i kokande vatten. När de är mjuka, ta upp och låt rinna av, pressa lite för att få ut det mesta av vattnet. Hacka i mindre bitar och lägg i en matmixer tillsammans med kapris, vitlök, basilika, mynta, ost, salt, peppar och 1 ägg, rör om men låt det inte bli för fint. Om blandningen verkar för lös tillsätt några brödsmulor. Forma bollar i storlek som en biljardboll, doppa i uppvispat ägg och rulla i kryddat ströbröd så att bollarna blir helt täckta. Fritera i het olivolja tills de är gyllenbruna. När de är färdiga låt överflödig olja rinna av på hushållspapper. Servera med en dippsås eller två. En varm tomat- och chilisås rekommenderas.

Kommentarer

2018

Bra upplägg, intressanta utflykter, jättebra guide. Bodil var så bra och påläst. /Betyg resan 5, guiden 5 /Ulla

Bodil är den perfekta guiden, kunnig, trevlig och omtänksam. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Guiden Bodil var väldigt bra. Kunnig och omtänksam. Såg till att alla hade det bra. Jag har emellanåt svårt att hänga med men då anpassade hon farten. Humor och glädje i allting. /Betyg resan 5, guiden 5 /Monica

Efter önskemål från medresenärer införs här vår växelrap som tack till Bodil. Masso trulli e Castello, katedrali e capello- Bodillo fixatillo, Trappo uppo trappo nero, tutto historio Italiano- Bodillo fixatillo, Utsikto alla bello, toaletti alla ställo- Bodillo fixatillo, Vino rosso vino bianco, antipasto milliono- Bodillo fixatillo, Alla pasta e fromaggio, hela mio e ballongo- Bodillo fixatillo, Bodillo gratzie- gratzie millo /Betyg resan 5, guiden 5 /Jan

Troligen min mest givande resa! Guiden Tom - Kunnig, trevlig, lugn, pratade inte ”ihjäl” oss! /Betyg resan 5, guiden 5 /Ingemar Stubelius

Mkt trevlig resa, bra program. Jättebra guide (Tom). Omsorg om alla. Kompetent!! /Betyg resan 5, guiden 5 /Anders Jönsson

Fantastiska matupplevelser. Guiden Tom - Kunnig, spirituell, inspirerande, omtänksam - med andra ord perfekt reseledare. /Betyg resan 5, guiden 5 /Göran Lindgren

Lagom blandning av kultur, mat och vin. Härligt udda resmål. Oväntat intressant. Den perfekta guiden (Tom) med glimten i ögat och en räv bakom varje öra. /Betyg resan 5, guiden 5 /Sylvie Bergh

2017

Lugnt tempo utan stress Inte så tidiga morrnar. (Guiden Tom) Mycket kunnig i de lokala förhållandena, även i de historiska händelserna, påläst i det mesta. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Det ingick väldigt mycket, bra! Tom är så rutinerad och ändå lättsam. Har koll på så gott som allt. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Bra avvägt utan alltför långa bussturer, och även lite egentid. (Guiden Tom) Mycket kunnig om resmålet och landets förhållanden och alltid behjälplig om man undrade något. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Mycket bra resa med många intressanta sevärdheter. Mycket bra guidning av en intresserad och kunnig guide (Bodil B) som kunde improvisera vid behov. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anders Ahlryd

Spännande, intressant och vackert. Lagom tempo. Uppskattade sovmorgonarna i slutet av resan. Väldigt fina Masserier ni hittat. Bra guide, god mat och mycket trevligt ressällskap. Tom är väldigt kunnig och berättar intressant på ett engagerande sätt. Är flexibel och lägger in intressanta saker när vi har tid över, t.ex. Bari och ett vingårdsbesök. /Betyg resan 5, guiden 5 /Cecilia Olausson

Guiden Tom B - Kunnig, förmedlar sin kunskap på ett trevligt sätt vilket gör att man vill veta mera. /Betyg resan 5, guiden 5 /Karin Magnusson

Mycket prisvärd resa m tanke på att middagar och många luncher ingick. Fantastisk mat och dryck. Mycket positivt med whispers även med hörslinga. Tom B. var som vanligt mycket påläst, flexibel, omtänksam och trevlig. Vi imponerades av hans lokalkännedom. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Tom B. var mkt kunnig. Väldigt bra på att överföra sina kunskaper till oss resande. Han skapade en bra stämning, höll en bra ordning på gruppen. Vi var dessutom en trevlig grupp tyckte vi alla. /Betyg resan 4, guiden 5 /Lisa Bergendal

Vi fick se och uppleva mycket intressanta platser som man aldrig hade hittat själv. Tom (guiden) är suverän, mycket kunnig och trevlig. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Fantastiskt trevlig resa, bästa tänkbara guide och dessutom en jättetrevlig grupp. +all god mat, gott vin, intressanta platser mm. Bättre guide/reseledare än Tom Birkeland är svårt att tänka sig. Så kunnig och omtänksam. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Allt var bara toppen! Suverän!!! kunnig, rolig, trevlig osv, listan kan göras lång (Tom B). /Betyg resan 5, guiden 5/ Elisabeth Grankvist

Bättre guide kan man inte ha (Tom B)! Eftersom han är så duktig blir gruppen så bra! /Betyg resan 5, guiden 5 /Bibi Lindeberg

2016

Tror inte det går att göra så mycket bättre... Toms engagemang, kunnande, planering, generositet mm mm är oöverträffad. Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Mycket trevlig resa med platser man inte själv hade hittat. Det italienska köket och goda vinerna. Tom är mycket kunnig och engagerad. Ingen stress och tydlig med tider. Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Den bästa jag någonsin haft (Tom B). Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Bästa guide vi någonsin haft (Tom B). Deltar troligen i annan resa med samma guide. Betyg resan 5, guiden 5 /Jan Peper

Mycket välplanerad resa. Uppskattade särskilt besöken på gårdarna som man annars inte kommer till. Guiden (Tom B) berättade trevligt och medryckande om Italien och italienarna. Han var mycket kunnig. /Betyg resan 5, guiden 5 /Elisabet Lundberg

Underbar resa till ett för mig okänt Apulien. Landskap, kultur, människor, mat och dryck i utmärkt kombination. Tom Birkeland (guiden) har en utmärkt kunskap och ett stort varmt hjärta för Italien och dess människor som möjliggör unika möten med kultur och traditioner. /Betyg resan 5, guiden 5 /Annika Petersson

Prisvärd. Över förväntan. Väl sammansatt program. Guiden (Tom B) var oerhört kunnig. Engagerad. Empatisk. Stort plus för att whispers används. /Betyg resan 5, guiden 5 /Sven-Gösta Svensson

Apulien 160329
Vi längtar till Italien,
Till Italiens sköna land
Mer Jörns vi åker bussen, får lunch med vin ibland
Mött Barbro – ” La Gioconda”
Vandrat i Locorotonda
Sett grottor i Matera – där berget blev till sand

Vi längtar till Apulien, till Trollihusens land
Lärt mycket mer om folket och
Kungar med ibland
Gjort ost och pastamaten
Vi sen fick uppå foten
Av oljan skall vi hosta och len blir våran tand

Nu åker vi till Sverige
Vårt eget kalla land
På flygplatsen i Bari
Står väskorna på band
Och ”Helan går” den låter
Vi längtar redan åter
Men vem står där vid bussen
Det är Tom Birkeland!

2015

Tom B är en fantastisk guide. Han kan improvisera vid behov och har en ängels tålamod. Ett stort antal av våra medresenärer har åkt med honom tidigare och åker igen tack vare hans förmåga att engagera alla i gruppen, han är en guldgruva för Jörns. /Betyg resan 5, guiden 5 /Hans Frölund

Har aldrig ätit så gott på denna typ av resa. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Genom guidens (Tom B) levande och kunniga information blev upplevelsen mycket rikare. /Betyg resan 5, guiden 5 /Torsten Davidson 

Bättre guide (Tom B) kan man knappast ha. Hanterade gruppen på ett föredömligt sätt. Positiv och delade generöst med sig av sin enorma kunskap på ett mycket behagligt sätt. Många måltider helt fantastiska med genuin lokal mat. /Betyg resan 5, guiden 5 /Gunilla Andersson

Guiden (Tom) kunnig, förmedlade sina kunskaper på ett engagerande sätt. Uppmärksam mot varje deltagare och litade på vars och ens omdömesförmåga. Kort sagt utmärkt!  /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Mycket välorganiserat och behagligt på alla vis, saknade inget i form av organisation. Tom är mycket kunnig, engagerad, omtänksam om allas välmående och inte minst lyhörd för gruppens önskningar. Maten - strålande. Jag har varit i Italien mer än 40 gånger men aldrig tidigare ätit så gott, även på hotellen. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Den bästa vi någonsin haft. Tom var lugn, trevlig och lika kunnig om allt: historia, vardagsliv, sociala förhållanden och mat. Skapade snabbt en god stämning. Särskilt besöket hos Barbro Guaccero fantastiskt. Bra att dela gruppen då. Även besöket hos en ostbonde var toppen. /Betyg resan 5, guiden 5 /Martin Giertz

Tom B hade en trygg och omsorgsfull attityd utan att vara påträngande eller tjatig. Toms stora kunskaper förmedlades på ett personligt och humoristiskt sätt vilket gav oss mycket. /Betyg resan 5, guiden 5 /P-I Östblom

Apulien 150407
Alla har vi lärt känna Tom. Han som styr oss så väl.
Men det var nog ganska lätt, då vi flutit med som en säl.
Vilket härligt gäng vi nu lärt känna och förstå,
som bjudit på sig själva och gett vad vi alla förmå.
Snart står vi på flygplatsen och fäller en tår,
jo det är ju självklart som vi alla förstår.
Men å andra sidan ses vi nog snart igen
eftersom vi alla har en mycket pigg rese-gen
och flera vill säkert fortsätta till Rom
för att än mer lyssna på vår norrmans svada, f'låt jag menar, Tom
eller för att fler italienska specialiteter smaka
så vi ännu en gång blir alldeles mätta och spaka.
Nu är det dags för oss att tacka för vår vecka
med alla fina minnen som länge kommer att räcka.
Tack Tom!
Vi kanske ses i Rom!
/PI Östblom

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
2/4Göteborg, LandvetterApulien (fr Göteborg), 8 d
Guide: Tom Birkeland
216 795:-BokaMer information
2/4Köpenhamn, KastrupApulien (fr Köpenhamn), 8 d
Guide: Tom Birkeland
416 795:-BokaMer information
2/4Stockholm, ArlandaApulien (fr Stockholm), 8 d
Guide: Tom Birkeland
416 795:-BokaMer information
AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
1/9Göteborg, LandvetterApulien (fr Göteborg), 8 d
Guide: Bodil Braun
Mer än 817 395:-BokaMer information
1/9Köpenhamn, KastrupApulien (fr Köpenhamn), 8 d
Guide: Bodil Braun
Mer än 817 395:-BokaMer information
1/9Stockholm, ArlandaApulien (fr Stockholm), 8 d
Guide: Bodil Braun
Mer än 817 395:-BokaMer information
AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
9/10Göteborg, LandvetterApulien (fr Göteborg), 8 d
Guide: Tom Birkeland
817 395:-BokaMer information
9/10Köpenhamn, KastrupApulien (fr Köpenhamn), 8 d
Guide: Tom Birkeland
Mer än 817 395:-BokaMer information
9/10Stockholm, ArlandaApulien (fr Stockholm), 8 d
Guide: Tom Birkeland
417 395:-BokaMer information

Hotell

Lobby Hotel Aia del Vento

Hotel Aia del Vento, Cisternino

Hotel Aia del Vento (Via Locorotondo 79) i Cisternino..

Resekalender

5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Göteborg), 4 dfrån 11 495:-
5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Malmö), 4 dfrån 11 495:-
5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Stockholm), 4 dfrån 11 495:-
5/2Jokkmokks vintermarknad avg 2 (fr Göteborg), 4 dfrån 12 295:-
5/2Jokkmokks vintermarknad avg 2 (fr Malmö), 4 dfrån 12 295:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo