Skip to main content

Italiens okända skatt Apulien - "klacken" på den italienska stöveln

Vy över Alberobello. Foto: Anneli Skåreby

Vy över Alberobello. Foto: Anneli Skåreby

Olivlund i Apulien

Olivlund.

Sassi di Matera. Foto Anneli Skåreby

Sassi di Matera. Foto Anneli Skåreby

Smakprov av ost och vin

Smakprov ost och vin i ett Trullihus. Foto Anneli Skåreby

Vår uppskattade guide Tom poserar. Foto: Anneli Skåreby

Vår uppskattade guide Tom poserar. Foto: Anneli Skåreby

Inuti Grotti di Castellana

Inuti en av grottorna. Foto Anneli Skåreby

En resenär prövar på att tillverka pasta. Foto: Anneli Skåreby

En resenär prövar på att tillverka pasta. Foto: Anneli Skåreby

Vår pasta-instruktör. Foto: Anneli Skåreby

Vår pasta-instruktör. Foto: Anneli Skåreby

Pastatillverkning i närbild. Foto: Anneli Skåreby

Pastatillverkning i närbild. Foto: Anneli Skåreby

Alberobello. Foto: Anneli Skåreby

Alberobello. Foto: Anneli Skåreby

Bruschetta med solmogna tomater. Foto: Anneli Skåreby

Bruschetta med solmogna tomater. Foto: Anneli Skåreby

Castel del Monte. Foto: Anneli Skåreby

Castel del Monte. Foto: Anneli Skåreby

Polignano a mare i Apulien. Foto: Anneli Skåreby

Polignano a mare i Apulien. Foto: Anneli Skåreby

Smaklig måltid. Anneli Skåreby

Smaklig måltid. Anneli Skåreby

Staty av sångaren Domenico Modugno. Foto: Anneli Skåreby

Staty av sångaren Domenico Modugno. Foto: Anneli Skåreby

Romantisk vy. Foto: Anneli Skåreby

Romantisk vy. Foto: Anneli Skåreby

Trullihus med vackra blommor. Foto: Anneli Skåreby

Trullihus med vackra blommor. Foto: Anneli Skåreby

Det bjuds på MYCKET mat på denna resa. Foto: Anneli Skåreby

Det bjuds på MYCKET mat på denna resa. Foto: Anneli Skåreby

Det exotiska Apulien, ”Italiens klack” och det hemlighetsfulla Basilicata är tveklöst gömda skatter som väntar på att upptäckas. Många kulturer har satt sin personliga prägel på landskapet, maten och arkitekturen. De egendomliga Trulli-husen i Alberobello och Materas mystiska grottdistrikt, båda klassade som världsarv, exemplifierar regionernas sägenomspunna sida, småstäder som Cisternino och Locorotondo idyllen.

Apulien är med sitt bördiga landskap och många soltimmar också ett himmelrike för vin, oliver, grönsaker mm. Frodiga olivlundar med upp till 3000 år gamla olivträd och vidsträckta vinodlingar präglar landskapsbilden. Faktum är att Apulien är Italiens näst största vinproducent och svarar för 50 % av produktionen av olivolja. På denna resa står den utsökta maten i centrum. Vi äter gott och rikligt - flera riktiga festmåltider och provar vin, ost och olivolja!

Kortprogram
Dag 1 Flyg till Bari. Buss till Giovinazzo.
Dag 2 Utflykt till Ruvo di Puglia, Castel del Monte & Trani.
Dag 3 Utflykt till Matera och grottdistriktet Sassi.
Dag 4 Buss till Cisternino via Locorotondo. Besök på masseria med rundvisning & provsmakning av ost.
Dag 5 Besök olivoljeproducent med provsmakning. Utflykt till Alberobellos trullihus. 

Dag 6 Utflykt till Lecce med vinprovning och lunch.
Dag 7 Utflykt till Grotte di Castellana. En fascinerande värld möter oss under jorden

Dag 8 Buss till Bari och flyg hem.

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg Bari t/r inkl flygskatt
 • Bussresor i Italien
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (3 nätter i Giovinazzo, 4 i Cisternino)
 • 7 frukostar
 • 5 luncher (inkl vin/vatten)
 • 7 middagar
 • 1 vinprovning
 • Stadsrundtur i Matera med grottdistriktet Sassi
 • Utflykt Grotte di Castellana och Castel del Monte 
 • Utflykt med stadspromenad i Ruvo di Puglia
 • Besök hos ostproducent och olivoljeproducent med provsmakning
 • Utflykt till Alberobello, Locorotondo och Lecce

Tillägg

 • Enkelrum 1.500 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr

Bra att veta

Valuta: Euro

Våra resenärer har efterfrågat receptet på auberginebullar. Från vår guide Tom har vi fått ett recept från restaurangen vi besöker i Matera.

Polpette di melanzane - friterade auberginebullar
4 personer

3 stora auberginer
2 msk kapris
Några basilika- och myntablad
2 dl riven ost, gärna parmesan
1 klyfta vitlök
1 dl dagsgamla brödsmulor
2 ägg
salt och peppar
olja till fritering (helst olivolja)

Skölj och skiva auberginerna och lägg dem sedan i kokande vatten. När de är mjuka, ta upp och låt rinna av, pressa lite för att få ut det mesta av vattnet. Hacka i mindre bitar och lägg i en matmixer tillsammans med kapris, vitlök, basilika, mynta, ost, salt, peppar och 1 ägg, rör om men låt det inte bli för fint. Om blandningen verkar för lös tillsätt några brödsmulor. Forma bollar i storlek som en biljardboll, doppa i uppvispat ägg och rulla i kryddat ströbröd så att bollarna blir helt täckta. Fritera i het olivolja tills de är gyllenbruna. När de är färdiga låt överflödig olja rinna av på hushållspapper. Servera med en dippsås eller två. En varm tomat- och chilisås rekommenderas.

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Bari. Bari-Giovinazzo

  Med flyg anländer vi till hamnstaden Bari, där vår italienska buss möter upp. Vi följer så kusten norrut mot Giovinazzo och 4-stjärniga Hotel Riva del Sole. Här ska vi bo tre nätter. Ca 1 mil med buss.

 • DAG 2: Ruvo di Puglia, Castel del Monte & Trani

  Vi inleder dagen i Ruvo di Puglia, som var centrum för keramiken under den storgrekiska perioden. Här producerades lergods inspirerad av de slående röda och svarta färgerna på arkaisk korintisk och attisk keramik. Under vårt besök i den lilla staden ser vi bl a den vackra katedralen och vi får även ta del av 2.500 år gamla grekiska föremål.
  På en låg kulle en bit utanför staden tronar ett världsarv - den gåtfulla borgen Castel del Monte, som kejsar Fredrik II lät uppföra i mitten av 1200-talet. Den till formen åttakantiga byggnaden är ett under av geometrisk harmoni och är invändigt delvis klädd i marmor. Anledningen till den exakta utformningen är höljd i mystik. Efter ett spännande besök i borgen beger vi oss till den historiskt betydelsefulla hamnstaden Trani, som under medeltiden hade konsulat i hela den gamla världen. Vi strosar i stadens gamla judiska kvarter och tittar också in i den normandiska katedralen, som reser sig vid havet. Ca 8 mil.


  Castel del Monte. Foto: Anneli Skåreby

  Ruvo di Puglia, Castel del Monte & Trani
 • DAG 3: Utflykt till Matera

  Idag överger vi för en stund Apulien för det ”orörda”, bergiga Basilicata. Vi närmar oss strax Matera, belägen på kanten till en djup ravin. En guidad promenad ger oss en god bild av den kontrastrika staden. Matera består av en livlig övre del och det mer stillsamma, lägre (grott-) distriktet Sassi, som i en mindre smickrande skildring jämfördes med Dantes Inferno.

  I boningar som huggits ut direkt ur klippan levde här flera av stadens invånare ända fram till på 60-talet, då regeringen omplacerade dem till modernare bostäder. Från 700-talet till 1200-talet tros grottorna ha fungerat som skydd åt bysantiska munkar. Ett 100-tal kyrkor uthuggna ur klippväggarna, s k chiese rupestri, fullbordar bilden av de säregna kvarteren, som utsetts till UNESCO världsarv. Då Sassis stadsbild i mångt och mycket påminner om det Gamla Jerusalem, har stadsdelen förekommit i flera filmer. Under vår utflykt serveras en välkomponerad lunch inklusive vin, vid återkomsten till hotellet middag. Ca 13 mil.


  Sassi di Matera. Foto Anneli Skåreby

  Utflykt till Matera
 • DAG 4: Giovinazzo-Locorotondo-Cisternino med ostprovning

  Längs med kusten går färden under förmiddagen söderut. På en autentisk ”masseria” – en form av lantegendom, oftast uppförd på 1700- eller 1800-talet – får vi en rundvisning och provar några av traktens utsökta ostar. Efter en god lunch fortsätter vi till bergsbyn Locorotondo, en verklig idyll. Snirkliga små gator och gränder inbjuder till strövtåg - under en promenad insuper vi den genuina atmosfären.
  Härifrån har vi inte långt till vårt slutmål, pittoreska Cisternino, som breder ut sig på en kulle i den natursköna Itriadalen. Denna – Itriadalens bländande bazar – anses vara en av Italiens vackraste medeltida byar. Efter incheckning på Hotel Aia del Vento, där vi ska bo fyra nätter, får vi en känsla för stadens slingriga gränder och skuggivande arkader, vilka mynnar i marknadstorg av arabiskt snitt. Middag på hotellet. Ca 15 mil.


  Pastatillverkning i närbild. Foto: Anneli Skåreby

  Giovinazzo-Locorotondo-Cisternino med ostprovning
 • DAG 5: Utflykt olivoljeproducent & Alberobello

  Under förmiddagen besöker vi en lokal olivoljeproducent för provsmakning. Apulien är för övrigt Italiens största olivoljeproducerande region och olivoljan intar därför föga förvånande en viktig plats i Apuliens hälsosamma kök.
  Vi tar oss så ett stycke norrut och möts snart av en säregen vy. Likt svampar i det torra, med olivlundar, fruktträdgårdar och vinodlingar smyckade landskapet, reser sig små vitkalkade runda hus med konformade tak, s k trulli. Vi har kommit till den charmanta staden Alberobello. Husens ursprung är höljt i dunkel, men de är byggda med kalksten från trakten som staplas utan murbruk. Detta för att lura skattmasen – vår guide förklarar! Vi ges gott om tid att beundra de sällsamma byggnaderna, som löper som en röd tråd genom staden, innan vi slutligen beger oss åter mot Cisternino. Ca 4,5 mil.


  Vy över Alberobello. Foto: Anneli Skåreby

  Utflykt olivoljeproducent & Alberobello
 • DAG 6: Utflykt till Lecce

  Dagen ska vi tillägna Lecce, "Söderns Florens", som har mer än 2000-åriga anor och var ett viktigt centrum i Romarriket. Sitt epitet har Lecce fått p g a sina många tjusiga barockbyggnader, merparten av dem uppförda i den egna barockstilen, som kännetecknas av rika skulpturala utsmyckningar, gjorda i den lättarbetade stenen pietra di Lecce.
  Under dagen kommer vi bjudas på vinprovning och lunch innan vi vänder åter till hotellet för middag.


  Smaklig måltid. Anneli Skåreby

  Utflykt till Lecce
 • DAG 7: Utflykt till Grotte di Castellana

  Några mil söder om Bari ligger de magnifika grottorna Grotti di Castellana, som beräknas vara 50 miljoner (!) år gamla och mer än 70 m djupa och 3 km långa. En fascinerande värld möter oss under jorden. När solens livgivande strålar letar sig ner i grottorna skapas stor konst såväl för ögat som för själen. Åter ovan jord tar vi oss ut mot havet till den själfulla kustbyn Polignano a Mare. På vägen stannar vi och äter en synnerligen utsökt lunch. Ca 9 mil.


  Polignano a mare i Apulien. Foto: Anneli Skåreby

  Utflykt till Grotte di Castellana
 • DAG 8: Cisternino-Bari. Flyg hem från Bari.

  Under dagen lyfter vårt plan från Baris flygplats. Ca 9 mil med buss.


  Bruschetta med solmogna tomater. Foto: Anneli Skåreby

  Cisternino-Bari. Flyg hem från Bari.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
18/4- se avresetiderGöteborg, LandvetterApulien (fr Göteborg), 8 d
Guide: Bodil Braun
Mer än 416 795:-BokaSe avresetider
18/4- se avresetiderKöpenhamn, KastrupApulien (fr Köpenhamn), 8 d
Guide: Bodil Braun
416 795:-Fåtal platser kvarSe avresetider
18/4- se avresetiderStockholm, ArlandaApulien (fr Stockholm), 8 d
Guide: Bodil Braun
Mer än 416 795:-BokaSe avresetider

Hotell

Lobby Hotel Aia del Vento

Hotel Aia del Vento, Cisternino

Hotel Aia del Vento (Via Locorotondo 79) i Cisternino..

Andra resenärer har också tittat på

Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Spanien men ändå inte Spanien. Strävan efter självständighet ligger djupt rotad i den baskiska själen. Baskerna, liksom galicierna, värnar om sitt urspung, det egna språket och gamla traditioner. Med...
Kryssning på Rhen - Strasbourg - Amsterdam

Kryssning på Rhen - Strasbourg - Amsterdam

Stillsamt ringlar sig den buteljgröna floden fram genom grönskande dalgångar. Idylliska vinbyar med vackra korsvirkeshus pryder flodbankerna. På sluttningarna växer vinrankorna som blir till de välren...
Kullabygden i skördetid med Arilds vingård

Kullabygden i skördetid med Arilds vingård

Denna dag tillägnar vi Kullabygden. Efter att vi har avnjutit kaffe i Linneaträdgården går färden vidare till Vikentomater. Här får vi en guidad rundvisning samt introduktion till verksamheten och ges...
Medelhavskryssning med lyxiga Costa Smeralda

Medelhavskryssning med lyxiga Costa Smeralda

Luta dig tillbaka och njut av en underbar kryssning på Medelhavet med Costa Smeralda, Costa Cruises nya flaggskepp, som invigs i december 2019! Det lyxiga fartyget som har 20 våningar och 2641 hytter...
Medelhavsön Malta - bland riddare & tempel

Medelhavsön Malta - bland riddare & tempel

Fenicier och kartager, romare och araber, korsriddare, fransmän och britter – alla har de någon gång varit Maltas herrar. Och alla har de satt sin prägel på detta vackra örike, format den maltesiska i...
Paris - med tåg från London under Engelska kanalen

Paris - med tåg från London under Engelska kanalen

London och Paris - två världsmetropoler med en alldeles speciell dragningskraft, platser man kan återvända till om och om igen utan att tröttna! Vi inleder med en heldag i det ständigt trendiga London...
Portugals pärlor med Lissabon, Porto & Duorodalen

Portugals pärlor med Lissabon, Porto & Duorodalen

Portugal är ett land med gamla traditioner, oändliga landskap och eleganta städer. Under upptäckternas era på 1400-1500-talen upplevde landet sin storhetstid. Handeln med bl a kryddor fick ekonomin at...
Hamnen i La Maddalena. Foto:Shutterstock

Medelhavsön Sardinien med utflykt till franska Korsika

Omgivet av kristallklart vatten i en "karibisk" färgskala, tronar en Medelhavsö, som tycks oberörd av tidens gång. På Sardinen lever gamla traditioner kvar, färgade av öns brokiga historia. Otillgängl...
Mat & kultur i Kalabrien -

Mat & kultur i Kalabrien - "tån" på den italienska stöveln

Mellan Tyrrenska havet och Joniska havet utkristalliserar sig ”Italiens tå”, det hemlighetsfulla Kalabrien. En gång i tiden var detta en central del av Magna Graecia. Grekerna kallade området Oenotria...

Resekalender

28/11Kraków i advent (fr Göteborg), 4 dfrån 8 245:-
28/11Kraków i advent (fr Köpenhamn), 4 dfrån 8 245:-
28/11Kraków i advent (fr Stockholm), 4 dfrån 8 245:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo