Dagsprogram

  • DAG 1: Flyg till Neapel.

    Med flyg anländer vi till Neapel, där vår italienska buss möter upp. Vi åker sedan till vårt hotell Best Western Hotel Ferrari. Här ska vi bo i natt och äta middag. Ca 3 mil.

  • DAG 2: Neapel-Giovinazzo via buffelfarm

    Efter frukost lämnar vi Neapel och åker till Pontecagnano och buffelfarmen Taverna Penta. Farmen drivs av Filippo Morese och hans svenska fru Flavia. På buffelfarmen, som producerar buffelmozzarella, får vi en rundtur av Flavia. Vi börjar i mejeriet där vi får ta del av gårdens historia och se en film av hur produktionen går till. Sen tar vi bussen (ca 5 min) till gården där vårt besök fortsätter. 

    På gården får vi en rundvisning i stallet och får lära oss mer om djuren. Vi får även se vattenbufflarna. På gården finns ca 650 bufflar! Vi följer sedan med Flavia hem där hon bjuder på en lättare lunch. Vi serveras bl.a buffelmozzarella, rökt mozzarella, ricotta med honung & sallad. Vi lämnar gården mätta och belåtna och fortsätter sedan till Giovinazzo där vi ska övernatta på Hotel Riva del Sole. Ca 30 mil.

    Neapel-Giovinazzo via buffelfarmBufflar Foto: Taverna Penta
  • DAG 3: Castel del Monte & Trani

    På en låg kulle en bit utanför staden tronar ett världsarv - den gåtfulla borgen Castel del Monte, som kejsar Fredrik II lät uppföra i mitten av 1200-talet. Den till formen åttakantiga byggnaden är ett under av geometrisk harmoni och är invändigt delvis klädd i marmor. Anledningen till den exakta utformningen är höljd i mystik. Efter ett spännande besök i borgen beger vi oss till den historiskt betydelsefulla hamnstaden Trani, som under medeltiden hade konsulat i hela den gamla världen. Vi strosar i stadens gamla judiska kvarter och tittar också in i den normandiska katedralen, som reser sig vid havet. Ca 8 mil.

    Castel del Monte & TraniCastel del Monte
  • DAG 4: Utflykt till Matera

    Idag överger vi för en stund Apulien för det ”orörda”, bergiga Basilicata. Vi närmar oss strax Matera, belägen på kanten till en djup ravin. En guidad promenad ger oss en god bild av den kontrastrika staden. Matera består av en livlig övre del och det mer stillsamma, lägre (grott-) distriktet Sassi, som i en mindre smickrande skildring jämfördes med Dantes Inferno.

    I boningar som huggits ut direkt ur klippan levde här flera av stadens invånare ända fram till på 60-talet, då regeringen omplacerade dem till modernare bostäder. Från 700-talet till 1200-talet tros grottorna ha fungerat som skydd åt bysantiska munkar. Ett 100-tal kyrkor uthuggna ur klippväggarna, s k chiese rupestri, fullbordar bilden av de säregna kvarteren, som utsetts till UNESCO världsarv. Då Sassis stadsbild i mångt och mycket påminner om det Gamla Jerusalem, har stadsdelen förekommit i flera filmer. Under vår utflykt serveras en välkomponerad lunch inklusive vin, vid återkomsten till hotellet middag. Ca 13 mil.

    Utflykt till MateraSassi di Matera Foto: Anneli Skåreby
  • DAG 5: Utflykt masseria samt ostprovning

    Längs med kusten går färden under förmiddagen söderut. På en autentisk ”masseria” – en form av lantegendom, oftast uppförd på 1700- eller 1800-talet – får vi en rundvisning och provar några av traktens utsökta ostar. Efter en god lunch fortsätter vi vår resa. Vi stannar till för vinprovning innan vi slutligen kommer till Martina Franca och Hotel Villa Rosa (avg 4 april), Park Hotel San Michele (avg 4 oktober). Här ska vi bo nästkommande tre nätter. Middag på hotellet. Ca 15 mil.

    Utflykt masseria samt ostprovningPastatillverkning Foto: Anneli Skåreby
  • DAG 6: Utflykt olivoljeproducent & Alberobello

    Under förmiddagen besöker vi en lokal olivoljeproducent för provsmakning. Apulien är för övrigt Italiens största olivoljeproducerande region och olivoljan intar därför föga förvånande en viktig plats i Apuliens hälsosamma kök.
    Vi tar oss så ett stycke norrut och möts snart av en säregen vy. Likt svampar i det torra, med olivlundar, fruktträdgårdar och vinodlingar smyckade landskapet, reser sig små vitkalkade runda hus med konformade tak, s k trulli. Vi har kommit till den charmanta staden Alberobello. Husens ursprung är höljt i dunkel, men de är byggda med kalksten från trakten som staplas utan murbruk. Detta för att lura skattmasen – vår guide förklarar! Vi ges gott om tid att beundra de sällsamma byggnaderna, som löper som en röd tråd genom staden, innan vi slutligen beger oss åter mot Martina Franca. Ca 4,5 mil.

    Trullihus i AlberobelloTrullihus i Alberobello
  • DAG 7: Utflykt till Grotte di Castellana

    Några mil söder om Bari ligger de magnifika grottorna Grotti di Castellana, som beräknas vara 50 miljoner (!) år gamla och mer än 70 m djupa och 3 km långa. En fascinerande värld möter oss under jorden. När solens livgivande strålar letar sig ner i grottorna skapas stor konst såväl för ögat som för själen. Åter ovan jord fortsätter vi till bergsbyn Locorotondo, en verklig idyll. Snirkliga små gator och gränder inbjuder till strövtåg - under en promenad insuper vi den genuina atmosfären. Ca 7 mil.

    Utflykt till Grotte di Castellana
  • DAG 8: Martina Franca-Bari. Flyg hem från Bari.

    Under förmiddagen lyfter vårt plan från Baris flygplats. Ca 9 mil med buss.

    BruschettaBruschetta med solmogna tomater Foto: Anneli Skåreby