Skip to main content

Apulien - på cykel runt Italiens klack

Cykelväg vid havet. Foto Kjersti Skogvold

På cykeltur bland Trullihus.

Alberobello. Foto Kjersti Skogvold

Vacker havsvy. Foto Ferula Viaggi

Cykel på landsväg. Foto Kjersti Skogvold

Blomstercykel. Foto Kjersti Skogvold

Dags för rast. Foto Kjersti Skogvold

Martina Franca. Foto Kjersti Skogvold

Trullihus. Foto Kjersti Skogvold

Matera. Foto Kjersti Skogvold

Cyklar i mängd. Foto Ferula Viaggi

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

Följ med oss till Italiens klack och upplev Apuliens soldränkta landsbygd på cykel! Vi färdas på fridfulla landsvägar mellan måleriska byar och gamla städer med tjusig arkitektur, längs med olivlundar och vinodlingar, utmed vild kust och azurblått hav. Landskapet är pastoralt, tempot makligt. Med jämna mellanrum håller vi paus för att ta in de vackra vyerna, äta lunch, släcka törsten eller kanske smaka på en lokal delikatess.

Vår resa tar sin början i Basilicata – i staden Matera, berömd för sitt unika grottdistrikt. Två nätter bor vi i idylliska Alberobello, en natt på en genuin masseria, en i barockstaden Lecce och en i hamnstaden Otranto.

OBS! Max 20 deltagare!

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda). 

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg Bari t/r inkl flygskatt
 • Transfer till/från flygplats
 • Bagagetransport
 • Cykelhyra (7 dagar) inkl hjälm
 • Följebil
 • Logi i 2-bäddrum med dusch/wc (2 nätter Matera, 2 Alberobello, 1 Avetrana, 1 Lecce, 1 Otranto)
 • 7 frukostar
 • 5 luncher
 • 4 middagar
 • Rundtur i Matera och Lecce

Tillägg

 • Enkelrum 2.400 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr
 • Tillägg för elcykel 800 kr

Dagsprogram

Dag 1 Flyg till Bari. Bari-Matera
Under förmiddagen anländer vi till Baris flygplats, där en transferbuss väntar på att ta oss inåt landet mot den bergiga regionen Basilicata och staden Matera, där vi ska bo två nätter. Vi tilldelas våra välutrustade cyklar, som har 27 växlar (elcykel mot tillägg), och får en kortare introduktion till hur de fungerar, och till veckans program.

Under vår vistelse gör vi en rundtur i den kontrastrika staden, som består av en livlig övre del och det mer stillsamma, lägre (grott-) distriktet Sassi, som i en mindre smickrande skildring jämfördes med Dantes Inferno. I boningar  som huggits ut direkt ur klippan levde här flera av Materas invånare ända fram till på 60-talet, då regeringen omplacerade dem till modernare bostäder. Från 700-talet till 1200-talet tros grottorna  ha fungerat som skydd åt bysantiska munkar. Ett 100-tal kyrkor uthuggna ur klippväggarna, s k chiese rupestri, fullbordar bilden av de säregna kvarteren, som utsetts till UNESCO världsarv. Då Sassis stadsbild i mångt och mycket påminner om det Gamla Jerusalem, har stadsdelen förekommit i flera filmer. Kvällens middag serveras i en autentisk Sassi-restaurang. Ca 6,5 mil med buss.

Dag 2 Cykeltur till Altamura
Idag ska vi njuta av en behaglig cykeltur genom ett kuperat landskap till den pittoreska staden Altamura, vars medeltida hjärta omges av gamla murar. Altamura är känt för sin vackra katedral Santa Maria Assunta, som kejsar Fredrik II lät bygga på 1200-talet, och för brödet focaccia, som bakas i gamla vedeldade ugnar. Vi tar oss in genom stadsporten Porta Bari och cyklar i en labyrint av smala gränder, som kantas av gamla kyrkor och palats, och karaktäristiska små innergårdar, claustri.

En gemensam lunch serveras och vi påbörjar därefter vår återresa till Matera, en cykelrutt som går genom förtjusande trakter med frodiga betesmarker. Middag på egen hand.

Ca 59 km, kuperat med små stigningar.

Dag 3 Matera-Alberobello på cykel
På cykel lämnar vi efter frukost Matera och beger oss österut mot Gioia del Colle, beläget på Murgeplatån, 360 m.ö.h. Den lilla staden växte fram kring ett bysantinskt slott som anses vara ett av de finaste i regionen. Med jämna mellanrum håller vi paus och på lämplig plats intar vi lunch.

Via Noci, som omges av trulli (runda stenhus med konformade tak), grottor, och skog, närmar vi oss vårt slutmål för dagen, charmiga Alberobello, trullistaden framför andra. Här står de besynnerliga, vitkalkade stenhusen, som är ett världsarv, sida vid sida. Husens ursprung är höljt i dunkel, men de är byggda med kalksten från trakten som staplas utan murbruk. Detta för att lura skattmasen – vår guide förklarar logiken. Efter incheckning på hotellet väntar middag.

Ca 69 km, backig rutt varvat med platt terräng.

Dag 4 "Ledig" dag
Denna dag är fri för egna strövtåg i Alberobello. Det finns även möjlighet att följa med på en cykelutflykt till två pärlor i den natursköna Itriadalen – den vackra medeltidsbyn Cisternino och Martina Franca, vars gamla stadsdel präglas av barockarkitektur. Ca 45 km.

Dag 5 Cykeltur slott & bondgårdar
Dagens cykeletapp går söderut längs lugna landsvägar, omgivna av mjukt böljande vinodlingar och bördiga fält. Vårt första delmål är den charmiga staden Francavilla Fontana, känd som "Imperialis stad" efter den betydelsefulla adelsfamiljen Imperiali som gjorde om stadens 1400-talsslott till ett adelspalats.

Vi fortsätter till kulturklenoden Oria, som delas in i fyra distrikt och kröns av ett slott uppfört av Fredrik II. Ett virrvarr av smala gränder, trappor och vitputsade hus dominerar den historiska stadskärnan. Även idag avnjuter vi en gemensam lunch. Knappa två mil söderut ligger charmanta Masseria Bosco, en lantegendom från 1700-talet  som gjorts om till hotell. Här ska vi övernatta. Vår fina masseria ligger omgiven av tusentals olivträd och apelsin- och citronlundar. Middagen går i "slow food"-anda och serveras under de stjärnformade stenvalven i den välrenommerade restaurangen.

Ca 58 km, lätt cykling.

Dag 6 Joniska kusten till Lecce på cykel
Efter frukost lämnar vi Masseria Bosco och Avetrana och trampar vidare söderut, längs med den joniska kusten. Mot havet reser sig gamla vakttorn i sten, ursprungligen uppförda som skydd mot saracenska attacker. I den lilla turistorten Porto Cesareo, en del av ett regionalt naturreservat och skyddat marint område i regionen Terra d'Arneo, som är känd för sina gyllene stränder, håller vi paus. Färgglada båtar pryder den pittoreska hamnen där det med jämna mellanrum hålls fiskmarknad.

Vi viker nu av inåt landet och passerar små byar typiska för Salento-regionen, olivlundar och vinodlingar, och säkert även en och annan befäst lantegendom, masseria. Slutligen når vi så Lecce, "Söderns Florens", som har mer än 2000-åriga anor och var ett viktigt centrum i Romarriket. Sitt epitet har Lecce fått p g a sina många tjusiga barockbyggnader, merparten av dem uppförda i den egna barockstilen, som kännetecknas av rika skulpturala utsmyckningar, gjorda i den lättarbetade stenen pietra di Lecce. Under en rundtur får vi en bild av staden och dess storslagna palats och kyrkor. Övernattning på 4-stjärniga Hotel Delle Palme.

Ca 70 km, lätt cykling.

Dag 7 Lecce-Otranto på cykel
Vår cykelrutt idag tar oss till Syditaliens vildaste och östligaste kust – en landsdel i vägskälet mellan öst och väst, mellan Grekland och Italien, mellan katolska kungar och muslimska kalifer. Det var här som grekerna och turkarna landsteg för åtskilliga århundraden sedan.

På vår väg passerar vi bl a den befästa byn Acaya med ett fint slott från renässanseran, naturreservatet Lo Cesine, och badorten Torre dell Orso, som fått sitt namn efter ett torn från 1500-talet. Dagens mål är den fina hamnstaden Otranto, som blivit en symbol för de kristnas matyrskap i den tusenåriga konflikten med islam. Detta går tillbaka till år 1480, då de 800 Otrantobor som överlevde turkarnas massaker av staden halshöggs sedan de vägrat att konvertera till islam. I den normandiska katedralen ryms relikerna efter matyrerna. Här finns även ett mästerligt mosaikgolv som innehåller mysterier och mustiga scener ur gamla testamentet. Över hamnen reser sig en borg, uppförd av aragonerna på slutet av 1400-talet. Gemensam middag och övernattning på Hotel San Giuseppe.

Ca 45 eller 60 km.

Dag 8 Otranto-Bari-flyg hem
Efter frukost tar vi farväl av Otranto och Salento-halvön och beger oss norrut mot Baris flygplats. På förmiddagen lyfter vårt plan. Ca 22 mil med buss.
 

Bra att veta

Valuta: Euro

Våra cyklar
Typ: hybrid cykel
Växlar: 27
Hjul: 28 tum
Bromsar: handbromsar, skivbromsar
Sadel: gelsadel
Pedaler: vanliga pedaler
Bagage: pakethållare med sidoväskor (max 20 kg)
Kartficka: ja
Flaskhållare: ja
Lås: ja
Reparationsset: ja

 

Karta

Andra resenärer har också tittat på

Italiens okända skatt Apulien -

Italiens okända skatt Apulien - "klacken" på den italienska stöveln

Det exotiska Apulien, ”Italiens klack” och det hemlighetsfulla Basilicata är tveklöst gömda skatter som väntar på att upptäckas. Många kulturer har satt sin personliga prägel på landskapet, maten och...
Kapstaden med Taffelbergen i bakgrunden. Foto: Shutterstock

Sydafrika med Kapstaden, safari i Krugerparken & vinprovningar

Kontrastrikt och mångkulturellt, fascinerande och andlöst vackert. Molnen från Sydafrikas mörka historia har skingrats och lämnat plats för ett alldeles unikt land! Ett land med en komplett flora och...
Tyska Rivieran på cykel

Tyska Rivieran på cykel

Följ med och upplev den tyska Östersjökusten på cykel! Vår färd går mellan de historiska Hansastäderna Lübeck, Wismar och Rostock och anrika bad- och kurorter. Ändlösa sandstränder, klippor, grönskand...
Alsace, Bourgogne & Chablis

Alsace, Bourgogne & Chablis

Alsace, Bourgogne, Chablis. Namn som får vinentusiaster och livsnjutare världen över att sukta och brista ut i lovsång. I dessa regioner finner man inte bara flera av världens främsta vinhus, utan ock...
Andalusiens skatter med sagopalatset Alhambra

Andalusiens skatter med sagopalatset Alhambra

Andalusien är i mångt och mycket själva sinnesbilden av Spanien – tapas, tjurfäktning, flamenco, vita byar etc. Regionen har formats av en mängd olika kulturer och var morernas sista utpost på den ibe...
Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Spanien men ändå inte Spanien. Strävan efter självständighet ligger djupt rotad i den baskiska själen. Baskerna, liksom galicierna, värnar om sitt urspung, det egna språket och gamla traditioner. Med...
De sju italienska vulkanöarna - Eoliska öarna

De sju italienska vulkanöarna - Eoliska öarna

I havet utanför Siciliens nordkust reser sig sju vulkaniska öar, skapade av naturens förunderliga krafter. Döpta efter vindguden Aiolus av grekerna och präglade av 5000 års kulturhistoria. Möt Isole E...
Kanada - Ontario till Québec

Kanada - Ontario till Québec

Kanada är inte bara väldigt stort och vackert, det är också ett av världens mest multikulturella länder. Med fokus på Ontario och Québec, där brittiska influenser blandas med ett starkt franskt arv, t...
Lagring av ost.

Konst & kultur i Toscana med Italiens gröna hjärta Umbrien

Pittoreska byar och medeltidsstäder pryder kullarna och blickar ner över ändlösa vinodlingar, grönskande cypresser och lummiga olivlundar. Magnifika palats influerade av renässansen, kyrkor smyckade a...

Resekalender

29/3Oslo Opera - 'Rosenkavaljeren', 3 dfrån 4 245:-
29/3Wien i vårskrud (fr Göteborg), 4 dfrån 10 995:-
29/3Wien i vårskrud (fr Köpenhamn), 4 dfrån 10 995:-
29/3Wien i vårskrud (fr Stockholm), 4 dfrån 10 995:-
31/3Mallorca - lyxigt & genuint (fr Göteborg), 7 dfrån 14 995:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo