Skip to main content

Dag Hammarskjölds Backåkra & Nordic Sea Winery

Dag Hammarskjöld i arbete och byst vid Backåkra.

Dag Hammarskjölds Backåkra. Foto: Karin Erlandsson

Nordic Sea Winery i Simrishamn.

Nordic Sea Winery, interiör.

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

Under morgonen går färden mot Simrishamn, där vi ska besöka Nordic Sea Winery, en av norra Europas modernaste vinanläggningar. I vineriet, som startade sin verksamhet 2008, produceras några av Systembolagets mest sålda och kända varumärken. Druvorna till vinet plockas runt om i världen och jäser på satellitvinerier för att sedan skeppas till Nordic Sea Winery. Här förädlas, lagras och buteljeras vinerna innan de tappas på flaska eller box. Under en guidad rundvisning på anläggningen får vi veta mer om processen. Vårt besök avslutas med en vinprovning (3 viner).

Efter en kortare promenad i Simrishamn fortsätter vi till anrika Ystad Saltsjöbad för lunch. Därefter beger vi oss till Dag Hammarskjölds Backåkra, som efter flera år av renovering återinvigdes i mars 2018. Här tas vi emot av en populär JÖRNS-profil, Karin Erlandsson, som utöver att vara guide för JÖRNS även är intendent på Backåkra. 

Dag Hammarskjöld älskade Österlen och köpte Backåkra 1957. Här skulle han bosätta sig efter avslutat uppdrag som FN:s generalsekreterare. Under sin gode vän, konstnären Bo Beskows vakande öga lät han renovera och inreda gården, och han såg även till att den tillhörande marken blev naturskyddad. Men Dag fick dessvärre aldrig möjligheten att dra sig tillbaka på sitt älskade Österlen - han omkom tragiskt i en flygplansolycka 1961 under ett FN-uppdrag i nuvarande Zambia. Karin visar oss runt på gården, som numera är ett museum och en mötesplats för att främja forskning och verksamheter som låg i Dags intresse, och berättar mer om Dag Hammarskjölds liv och gärning. Den 21-22 april 2018 välkomnade Backåkra FN:s generalsekreterare och säkerhetsråd. Eftermiddagskaffe och kakbuffé på Sjöbo Kaffestuga avslutar en trivsam och spännande dag på Österlen.

Sök resa

Ingår

I priset ingår

  • Guide
  • Resa med helturistbuss
  • Lunch
  • Eftermiddagskaffe med kakbuffé
  • Guidad rundvisning på Dag Hammarskjölds Backåkra
  • Guidad rundvisning på Nordic Sea Winery
  • Vinprovning (3 viner) på Nordic Sea Winery

Resekalender

28/11Kraków i advent (fr Göteborg), 4 dfrån 8 245:-
28/11Kraków i advent (fr Köpenhamn), 4 dfrån 8 245:-
28/11Kraków i advent (fr Stockholm), 4 dfrån 8 245:-
29/11Advent på Schloss Wedendorf, 3 dfrån 3 695:-
29/11Göteborg med jul på Liseberg, Tjolöholms slott och musikal, 3 dfrån 3 995:-
  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
  • Regnskogfondet logo
  • SRF logo