Skip to main content

Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Havsbukten San Sebastian Spanien

Vy över San Sebastian. Foto: Dario Garrido

Jättespindeln Maman Guggenheim-museet Bilbao

Jättespindeln Maman Guggenheim-museet i Bilbao.

Katedralen Santiago de Compostela Spanien

Katedralen i Santiago de Compostela. Foto: Peter Olséni

Jeff Koons jättelika hundvalp utanför Guggenheim Bilbao

Jeff Koons jättelika hundvalp utanför Guggenheim-museet. Foto: Peter Olséni

Vinodlingar Getaria till baskiska vinet txakoli Spanien

Vinodlingar vid Getaria som ger druvor till det baskiska vinet txakolí.

Baskiska tapas, pintxos, i en gemytlig taverna. Foto: Mikel Arrazola / EJ- GV: Lehendakaritza

Museo Guggenheim i Bilbao. Foto: Peter Olséni

Tjusiga San Sebastián, gastronomins huvudstad. Foto: Dario Garrido

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

Spanien men ändå inte Spanien. Strävan efter självständighet ligger djupt rotad i den baskiska själen. Baskerna, liksom galicierna, värnar om sitt urspung, det egna språket och gamla traditioner. Med start i Baskien "tecknar vi ett porträtt" av norra Spanien, ett land i landet. Två nätter i San Sebastián - Spaniens fashionablaste badort och gastronomins högborg, inleder vår resa. Vi testar det baskiska köket, ansett som Spaniens bästa, och vi möter Bilbao med det fantasieggande Guggenheim-museet. Genom Kantabrien reser vi till keltiska Galicien. Vi provar vin och äter gott. Storslagna naturupplevelser, idylliska bergsbyar och historiska platser kantar vår väg. Vi avslutar i den berömda pilgrimsstaden Santiago de Compostela.

Kortprogram
Dag 1 Flyg till Bilbao. Buss till San Sebastián.
Dag 2 Utflykt till Getaria. Vinprovning. Stadsrundtur lokalguide San Sebastián.
Dag 3 Buss till Bilbao. Stadspromenad och besök Museo Guggenheim.
Dag 4 Buss till Santillana del Mar. Båttur i Santander.
Dag 5 Buss till León via Picos de Europa. Guidat besök i Covadonga.
Dag 6 Buss till Santiago de Compostela. Vinprovning Bierzo. Besök i O Cebreiro.
Dag 7 Stadsrundtur med lokalguide i Santiago de Compostela.
Dag 8 Buss till Porto. Flyg hem.


Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg, Malmö och Stockholm. 

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Bilbao och från Porto inkl flygskatt
 • Bussresor i Spanien
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (2 nätter i San Sebastián, 1 i Bilbao, 1 i Santilla del Mar, 1 i León, 2 i Santiago de Compostela)
 • 7 frukostar 
 • 5 luncher med vin 
 • 2 middagar med vin  
 • 2 vinprovningar
 • Stadsrundturer med lokalguide i San Sebastián och Santiago de Compostela
 • Stadspromenad i Bilbao
 • Inträde o lokalguide till La Santa Cueva i Covadonga
 • Utflykt till Getaria
 • Båttur i Santander
 • Inträde till Museo Guggenheim

Tillägg

 • Enkelrum 2.750 kr
 • Avbeställningsskydd 800
 • Matlagningskurs 60 € (ca)

Bra att veta

Valuta: Euro

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Bilbao-San Sebastián

  Mitt på dagen räknar vi med att landa i Bilbao, där buss väntar på att ta oss vidare till eleganta San Sebastián. Här ska vi bo två nätter på 4-stjärniga Hotel Silken Amara Plaza. Eftermiddagen är fri att upptäcka på egen hand – säkert lockar ett dopp i Atlanten efter en dag på resande fot. Gemensam middag.
  Ca 10 mil med buss.


  Foto Hotel Silken Amara Plaza

  Flyg till Bilbao-San Sebastián
 • DAG 2: Utflykt & San Sebastián

  På förmiddagen gör vi ett besök på en genuin vinbodega för att prova det lätt mousserande baskiska vinet txakolí, som vanligen dricks som aperitif. Vår värd berättar mer. Vi fortsätter ett kort stycke och kommer strax till den idylliska fiskebyn Getaria, där såväl den store modeskaparen Balenciaga som den förste världsomseglaren växte upp. På höjderna runt byn växer druvorna som blir till regionens vin. Vi gör en promenad och kanske passar du också på att ta ett dopp i havet? Efter en god fisklunch vänder vi åter till San Sebastián.


  Ackompanjerade av en lokalguide bekantar vi oss under eftermiddagen med San Sebastián, eller Donostia, som staden heter på baskiska. Denna tjusiga badort har ett fabulöst läge vid en halvmåneformad bukt flankerad av två bergstoppar med en ö i mitten. Vi strosar på strandpromenaden som löper längs med La Concha, den största av stadens tre sandstränder. Den tjusiga viktorianska arkitekturen påminner om att San Sebastián sedan slutet på 1800-talet varit ett populärt tillhåll för societeten. Vi fortsätter in i Parte Vieja, gamla stan. Restaurangtäta gränder omger det vackra arkadförsedda torget Plaza de la Constitución, som tidigare användes som tjurfäktningsarena. Ett myller av pintxosbarer lockar med baskiska tapas, pintxos. Maten är central i San Sebastián – i staden finns fler Michelinstjärnor än på någon annan plats i världen!

  En av dagarna i Baskien finns det möjlighet att delta i en baskisk matlagningskurs. Med professionell handledning tillreder vi traditionell baskisk mat med lokala råvaror och lär oss mer om det moderna spanska köket. Kan man tänka sig en godare måltid? (Ca 3 h, OBS! Föranmälan krävs - tillägg ca 60 €).
  Ca 5 mil.


  Tjusiga San Sebastián, gastronomins huvudstad. Foto: Dario Garrido

  Utflykt & San Sebastián
 • DAG 3: San Sebastián-Bilbao/Santander

  Efter frukost lämnar vi San Sebastián för Bilbao. Vi inleder i den medeltida kärnan, Casco Viejo. Här ståtar katedralen Santiago och här finner vi också, Mercado de la Ribera, Spaniens största saluhall. Gemensam lunch.

  Längs med floden Nervión promenerar vi bort till det spektakulära Guggenheim-museet, som när det invigdes 1997 blev starten för Bilbaos pånyttfödelse med satsningar på ny spännande arkitektur. Den avantgardistiska byggnaden, vars fasad är täckt av titan, är ritad av den amerikanske arkitekten Frank Gehry och ska leda tankarna till en blomma eller ett skepp. Utanför "vaktar" Jeff Koons jättelika hundvalp med en päls av blommor. Vi tar del av museets fina samlingar av modernistisk och samtida konst.


  Efter incheckning på 4-stjärniga Barceló Bilbao Nervión, beläget mitt i centrum, är eftermiddagen fri för egna strövtåg.
  Ca 10 mil.


  Museo Guggenheim i Bilbao. Foto: Peter Olséni

  San Sebastián-Bilbao/Santander
 • DAG 4: Bilbao-Santillana del Mar via Santander

  Efter frukost lämnar vi Bilbao och beger oss västerut. Baskien övergår i Kantabrien och vi närmar oss hamnstaden Santander, en av Spaniens första turistorter, belägen vid en vacker bukt. Med bussen gör vi en kort tur genom stadens nobla delar. För en stund byter vi därefter färdmedel och gör en båttur till andra sidan av den tjusiga Santanderbukten. Vi lägger till vid stranden El Puntal, där en läcker strandlunch väntar.

  Vår resa går vidare västerut och vi kommer snart till pittoreska Santillana del Mar, som anses vara en av Spaniens vackraste städer. Här ska vi bo på 4-stjärniga Hotel San Marcos. Kullerstensgränder och gamla hus i gyllene sten pryder staden, som växte upp kring klostret La Colegiata, en viktig vallfartsort.
  Ca 13 mil.


 • DAG 5: Santillana del Mar-Picos de Europa-León

  Vi tar oss längre in i Kantabrien och kommer på förmiddagen till det väldiga bergsmassivet Picos de Europa, Europas största nationalpark, som har en fantastisk flora och fauna. Ackompanjerade av de ståtliga vyerna överger vi Kantabrien för Asturien. Via byn Arenas de Cabrales, känd för sin blåmögelost, kommer vi till Covadonga. År 722 besegrade här en liten skara män ledda av den västgotiske krigaren Pelayo, som blev kung över Asturien, en betydligt större morisk här. Detta blev starten för den kristna återerövringen av den iberiska halvön.


  Vi ser Pelayos grav, som finns i en grotta omgjord till helgedom, och får även tillfälle att titta in i basilikan som står på platsen för den historiska segern. Efter en gemensam lunch sätter vi kurs mot León, som i egenskap av huvudstad i kungariket León spelade en viktig roll under "reconquistan". Vi checkar in på centrala, 4-stjärniga Sercotel Alfonso V och gör därefter en promenad till den magnifika spansk-gotiska katedralen, berömd för sina färgstarka glasmosaiker.
  Ca 30 mil.


 • DAG 6: León-Santiago de Compostela

  På förmiddagen kommer vi in i det bergiga Bierzo (DO), som på kort tid blivit ett av Spaniens hetaste vindistrikt. Bierzo är främst känt för sina röda viner – under ett besök på en bodega smakar vi på några av de kraftfulla, mörka vinerna. Färden går därefter vidare till den måleriska pilgrimsbyn O Cebreiro. Av många pilgrimer anses sträckan hit vara den vackraste på hela pilgrimsleden. Vi besöker byns 800-talskyrka, där ett under sägs ha ägt rum, och gör även en promenad upp till ett av många viktiga kors som ger skydd och lycka åt alla pilgrimer.


  Efter en god lunch fortsätter vi vår resa genom Galicien, vars gröna böljande landskap för tankarna till Irland. Tidig kväll räknar vi med att vara framme i Santiago de Compostela, där vi ska bo två nätter på centralt belägna Hotel Gelmirez.
  Ca 37 mil.


  Vinodlingar vid Getaria som ger druvor till det baskiska vinet txakolí.

  León-Santiago de Compostela
 • DAG 7: Santiago de Compostela

  Efter Rom och Jerusalem var Santiago de Compostela medeltidens viktigaste vallfartsort och besöktes bl a av den heliga Birgitta. Årligen vandrade en halvmiljon pilgrimer hit. Legenden berättar att stoftet av Jesus lärjunge Jakob fördes till Galicien, där man 813 fann hans kvarlevor i Santiago de Compostela, och uppförde en basilika till hans ära. På platsen för denna ståtar idag en praktfull katedral, påbörjad på 1000-talet. Framför breder det vackra torget Praza do Obradoiro ut sig. Vår lokalguide visar oss runt. Vi närvarar också vid den högtidliga pilgrimsmässan och har därefter gott om tid att på egen hand utforska denna historiska världsarvsstad. Kvällens middag är extra påkostad och serveras på en restaurang vid katedralen.


  Katedralen i Santiago de Compostela. Foto: Peter Olséni

  Santiago de Compostela
 • DAG 8: Santiago-Porto-flyg hem

  Parallellt med Galiciens vilda och vackra kust går färden mot den portugisiska gränsen och vidare i riktning Porto, portvinets vackra hemstad. Handeln med Portugals nyfunna kolonier och vinhandeln med England inbringade från 1400-talet och framåt stora rikedomar, vilket gjorde det möjligt att försköna staden. Vår tid är begränsad, varför vi åker direkt till flygplatsen. Under senare delen av kvällen beräknas vi vara åter i Sverige.
  Ca 23 mil med buss.


  Dourodalen

  Santiago-Porto-flyg hem

Karta

Hotell

Hotellrum Hotel Barcelo Bilbao

Barcelo Hotel Nervión, Bilbao

Barcelo Hotel Nervión i Bilbao.
Resturang Hotel Gelmierez

Hotel Gelmírez, Santiago de Compostela

Hotel Gelmírez i Santiago de Compostela.
Utsida Hotel San Marcos

Hotel San Marcos, Santillana del Mar

Hotel San Marcos i Santillana del Mar.
Lobby Hotel Silken Amara Plaza

Hotel Silken Amara Plaza, San Sebastian

Hotel Silken Amara Plaza ligger ca 1 km från centrum i San Sebastian.
Fasad Hotel Sercotel Alfonso V

Sercotel Alfonso V, Leon

Sercotel Alfonso V , beläget i centrala León.

Andra resenärer har också tittat på

Måleriska Colmar i Alsace. Fransk idyll.

Alsace, Bourgogne & Chablis

Alsace, Bourgogne, Chablis. Namn som får vinentusiaster och livsnjutare världen över att sukta och brista ut i lovsång. I dessa regioner finner man inte bara flera av världens främsta vinhus, utan ock...
Andalusiens skatter med sagopalatset Alhambra

Andalusiens skatter med sagopalatset Alhambra

Andalusien är i mångt och mycket själva sinnesbilden av Spanien – tapas, tjurfäktning, flamenco, vita byar etc. Regionen har formats av en mängd olika kulturer och var morernas sista utpost på den ibe...
Italiens okända skatt Apulien -

Italiens okända skatt Apulien - "klacken" på den italienska stöveln

Det exotiska Apulien, ”Italiens klack” och det hemlighetsfulla Basilicata är tveklöst gömda skatter som väntar på att upptäckas. Många kulturer har satt sin personliga prägel på landskapet, maten och...
Apulien - på cykel runt Italiens klack

Apulien - på cykel runt Italiens klack

Följ med oss till Italiens klack och upplev Apuliens soldränkta landsbygd på cykel! Vi färdas på fridfulla landsvägar mellan måleriska byar och gamla städer med tjusig arkitektur, längs med olivlundar...
De sju italienska vulkanöarna - Eoliska öarna

De sju italienska vulkanöarna - Eoliska öarna

I havet utanför Siciliens nordkust reser sig sju vulkaniska öar, skapade av naturens förunderliga krafter. Döpta efter vindguden Aiolus av grekerna och präglade av 5000 års kulturhistoria. Möt Isole E...
Kanada - Ontario till Québec

Kanada - Ontario till Québec

Kanada är inte bara väldigt stort och vackert, det är också ett av världens mest multikulturella länder. Med fokus på Ontario och Québec, där brittiska influenser blandas med ett starkt franskt arv, t...
Lagring av ost.

Konst & kultur i Toscana med Italiens gröna hjärta Umbrien

Pittoreska byar och medeltidsstäder pryder kullarna och blickar ner över ändlösa vinodlingar, grönskande cypresser och lummiga olivlundar. Magnifika palats influerade av renässansen, kyrkor smyckade a...
Kreta - minoer & mytologi, med Knossos & Spinalonga

Kreta - minoer & mytologi, med Knossos & Spinalonga

Greklands största ö Kreta är något utöver det vanliga. Här föddes Europas första högstående kultur och här finner vi kontinentens äldsta och mest fascinerande mytologi. Med den gamla staden Rethymno s...
Kroatien - de 1000 öarnas land med Dubrovnik, Split och Korcula

Kroatien - de 1000 öarnas land med Dubrovnik, Split och Korcula

"De som söker himmelen på jorden måste komma till Dubrovnik". Det menade den nobelprisbelönte irländske författaren George Bernard Shaw. Och just Dubrovnik och Trogir, en annan av Adriatiska havets pä...

Resekalender

21/9Kullabygden i skördetid med Arilds vingård, 1dfrån 1 165:-
21/9Hamburg med Elbphilharmonie (m Sydsvenskan-HD), 3 dfrån 6 195:-
21/9Kroatien (fr Köpenhamn), 8 dfrån 16 995:-
21/9Kroatien (fr Stockholm), 8 dfrån 16 995:-
21/9Kroatien (fr Göteborg), 8 dfrån 17 995:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo