Skip to main content

Beethoven 250-årsjubileum med Bonn & Köln

Det gamla rådhuset i Bonn. Foto: Michael Sondermann/Bundesstadt Bonn

Livesändning på Marktplatz under Beethovenfest i Bonn. Foto: Michael Sondermann/Bundesstadt Bonn

Trädgården i Beethoven-Haus. Foto: Michael Sondermann/Bundesstadt Bonn

Biergarten vid Rhen i Bonn. Foto: Michael Sondermann/Bundesstadt Bonn

Beethoven Denkmal i Bonn. Foto: Michael Sondermann, Presseamt Stadt Bonn

Bonns katedral, foto: Michael Sondermann/Bundesstadt Bonn, och Poppelsdorfer Allee, foto: Giacomo Zucca/Bundesstadt Bonn

Idylliska Schnoorviertel i Bremen. Foto: BZT

Vacker vy över Ahrdalen. Foto: Dominik Ketz / Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH

Minnestavla på huset där Ludwig van Beethoven föddes. Foto: Michael Sondermann/Bundesstadt Bonn

Haus der Geschichte i Bonn. Foto: Michael Sondermann/Bundesstadt Bonn

Par med Kölner Dom i bakgrunden. Foto: Dirk Topel/DZT

Det spektakulära slottet Drachenburg på Drachenfels i Siebengebirge. Foto: Schloss Drachenburg

Bonns universitet. Foto: Giacomo Zucca/Bundesstadt Bonn

2020 var det 250 år sedan den store tyske kompositören Ludwig van Beethoven föddes i Bonn, vilket firas med en rad olika arrangemang under 2021. JÖRNS uppmärksammar händelsen med en specialkomponerad resa med Beethoven som ledmotiv och Bonn som bas. Vår resa är lagd så att den sammanfaller med invigningsdagarna för årets upplaga av Beethovenfest. Vi har biljetter till Beethovens fjärde och sjätte symfoni - en konsert på World Conference Center! Dessutom finns möjlighet att köpa biljett till Beethovens första och tredje symfoni! Besök i Beethoven-Haus, båttur på Rhen, vinprovning, slottsbesök mm, förgyller också resan.

Leder resan gör vår populäre guide Martin Törnebohm, som är väl förtrogen med Tyskland och tysk kultur, och dessutom har ett stort intresse för, och kunskap om, klassisk musik.

Guide på resan är Martin Törnebohm.

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till Bremen. Promenad i stadskärnan. (M)
Dag 2: Ankomst Bonn. Guidad stadsrundtur. Guidad visning av Beethoven-Haus. (F,L)
Dag 3: Utflykt till Siebengebirge. Guidad visning av Schloss Drachenburg. Biljett Beethoven. (F,M)
Dag 4: Båttur på Rhen. Vinprovning. Biljett Beethoven (tillägg). (F,L)
Dag 5: Stadspromenad i Köln. Besök i Kölner Dom. Ankomst till Bremen. (F,M)
Dag 6: Hemresa. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Väg-, bro- och färjavgifter
 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (1+1 natt i Bremen, 3 Bonn)
 • 5 frukostar
 • 2 luncher (dag 2, 4)
 • 3 middagar (dag 1, 3, 5)
 • Guidad stadsrundtur i Bonn med lokalguide
 • Kortare stadspromenader i Köln med besök i Kölner Dom och i Bremen
 • Biljett kat. 3 till konsert Beethovens fjärde och sjätte symfoni på World Conference Center
 • Inträde till Beethovenhaus, Nibelungenhalle Königswinter, Schloss Drachenburg, Haus der Geschichte der BR Deutschland
 • Guidade visningar på Schloss Drachenburg och Haus der Geschichte der BR Deutschland
 • Tåg bergsjärnvägen Königswinter-Schloss Drachenburg t/r
 • Båttur på Rhen
 • 1 vinprovning
 • Närvaro invigningsdagarna Beethoven-fest med konserter

Tillägg

 • Enkelrum 1.595 kr
 • Avbeställningsskydd 500 kr
 • Biljett kat. 3 till konsert Beethovens första och tredje symfoni på World Conference Center 795 kr

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten-Bremen

  Tidig morgon lämnar vi Göteborg och beger oss ner genom Halland mot Skåne. Via Öresundsbron och färjan från Rödby, där vi får tillfälle att äta en bit mat, tar vi oss snabbt och smidigt till Puttgarden. Vår resa går därefter vidare söderut förbi Lübeck och Hamburg mot Bremen vid floden Weser.

  Innan vi checkar in på vårt fina hotell, Atlantic Hotel Universum, stannar vi till för en promenad i Bremens vackra stadskärna, som domineras av den praktfulla domkyrkan och det magnifika, världsarvsklassade rådhuset i Weserrenässans. Här på Marktplatz ståtar också Rolandstatyn, en symbol över Bremenbornas frihetsvilja, och även den ett världsarv, liksom flera rikt smyckade borgarhus som påminner om det välstånd handeln med andra länder gav Bremen. Självklart "hälsar" vi också på Bremens berömda stadsmusikanter. Vi strosar även in i de pittoreska Schnoor-kvarteren, där små hus från 1400-1700-talet pryder de trånga gränderna. Middag på hotellet. Ca 74 mil fr Göteborg & 47 mil fr Malmö.


  Idylliska Schnoorviertel i Bremen. Foto: BZT

  Hemorten-Bremen
 • Dag 2: Bremen-Bonn

  Efter frukost sätter vi kurs mot resans huvudmål Bonn. Förbi Osnabrück och universitetsstaden Münster tar vi oss i rask takt ner genom Niedersachsen och Nordrhein-Westfalen. Vi passerar Köln och nalkas mitt på dagen så Bonn, där vi ska bo tre nätter på 4-stjärniga President Hotel Bonn, beläget i stadsdelen Poppelsdorf, 15 minuters promenad från Bonns centralstation. Alldeles i närheten ligger också barockslottet Clemenssruhe från 1700-talets första hälft.

  Efter en gemensam lunch ska vi under en stadsrundtur bekanta oss med Bonn, som från maj 1949 till Tysklands återförenande var huvudstad i Västtyskland. Några departement har fortfarande sitt huvudsäte här. På Münsterplatz reser sig Bonns katedral, Münster St. Martin, ett enastående exempel på romansk arkitektur i Rhendalen. Här står även en staty över stadens store son Ludwig van Beethoven. Det vackra kurfurstepalatset i barockstil, en bit bort, huserar Bonns universitet. Många sevärdheter, däribland operahuset, ligger också samlade längs Rheinufer, som löper längs med Rhens vänstra strand. Markt, Bonns centrala torg, pryds av rådhuset i senbarock och Marktbrunnen, en fontän i form av en obelisk.

  Vi avrundar stadsrundturen på Bonngasse 20 med ett besök i Beethoven-Haus, platsen där Beethoven föddes och bodde tills han var 22 år gammal. Födelsehemmet är ett museum, som inför 250-årsjubileet försetts med nya utrymmen och upplevelser - ett musikrum, en skattkammare med originalmanuskript och ett utrymme för temporära utställningar, som tillsammans ger en omfattande bild av den store kompositören.

  Med start idag är det också ett tre dagar långt invigningsevent för Bonns årligen återkommande Beethovenfest.


  Beethoven Denkmal i Bonn. Foto: Michael Sondermann, Presseamt Stadt Bonn

  Bremen-Bonn
 • Dag 3: Konst, bergsjärnväg till Schloss Drachenburg & Beethoven-konsert

  Första halvan av dagen tillägnar vi Bonns närområde. Vi korsar Rhen och följer flodens högra strand till pittoreska Königswinter, beläget mitt i Siebengebirge, ett naturskönt område med små skogsbeklädda berg. I Nibelungenhalle, som öppnades 1913 på hundraårsdagen av Richard Wagners födelse, tar vi del av Hermann Hendrichs målningar av Richard Wagners berömda operacykel "Nibelungens ring" och hans episka opera "Parsifal". Museet kompletterades på 30-talet med "Drakgrottan", i vars botten en jättelik stendrake står - en referens till draken som Siegfried dräpte i eposet Nibelungenlied. Senare tillkom också ett reptilzoo.

  Vi ska därefter åka en tur med Tysklands äldsta bergsjärnväg uppför Siebengebirges mest kända berg, Drachenfels - "drakklippan", en sägenomspunnen plats. På sluttningarna på bergets nedre del växer och frodas druvorna som blir till regionens viner. Här i trakterna kring Königswinter har det odlats vin ända sedan romersk tid. Längre upp tar träden över och på toppen (321 meter) vilar ruinerna av det gotiska Drachenburg från 1100-talet. Här bodde enligt sägnen draken som föll för Siegfrieds svärd. På vägen upp passerar vi också det nygotiska Schloss Drachenburg, uppfört 1879-1884 och omgivet av uråldriga träd och rhododendron. Här ska vi få en spännande rundvisning och vi njuter förstås också av panoramat över Rhen.

  Med järnvägen tar vi oss åter ner till Königswinter, där vi ges tillfälle att äta lunch. Vi vänder därefter tillbaka till Bonn för ytterligare ett spännande besök. På Haus der Geschichte der BR Deutschland belyses med olika teman och utställningar Tysklands historia efter andra världskriget. En guide visar oss runt. Det var den forne förbundskanslern Helmut Kohl som initierande detta välbesökta museum.

  Tillbaka i Bonn äter vi middag på hotellet. Vi avrundar dagen med en verklig höjdpunkt - en konsert på World Conference Center. Beethovens fjärde och sjätte symfoni står på repertoaren! Vi har biljetter i kategori 3. Ca 3,5 mil


  Det spektakulära slottet Drachenburg på Drachenfels i Siebengebirge. Foto: Schloss Drachenburg

  Konst, bergsjärnväg till Schloss Drachenburg & Beethoven-konsert
 • Dag 4: Båttur på Rhen, vinprovning i Ahrdalen & Beethoven-konsert

  Vi inleder dagen med en härlig båttur på Rhen, från Bonn till pittoreska Linz am Rhein. I stilla mak glider vi fram på den romantiska floden; på vår vänstra sidan breder Siebengebirge med sina vulkaniska toppar, bokskogar och vinodlingar ut sig, på den högra tronar fästningen Godesburg från 1200-talet. Vi bjuds på nya vyer av Schloss Drachenburg och passerar den forna kurorten Bad Honnef och den i legender höljda Rolandsbogen - resterna av en gång ståtlig borg, liksom den praktfulla Apollinariskirche, uppförd på platsen för ett romerskt tempel, innan vi slutligen angör Linz. Här intar vi en läcker lunch tillsammans.

  Med färjan tar vi oss så över till Remagen på Rhens vänstra flodstrand, där vår buss möter upp. Vi följer nu floden Ahr in i den djupa Ahrdalen, på vars branta sluttningar vindruvor växer i terrasser ner mot floden i en jordmån som består av skiffer. Det var franska munkar som planterade de första vinrankorna här. I detta lilla vindistrikt - Ahr, produceras Tysklands främsta rödviner. Vårt mål är vinorten Mayschoß, där världens första vinkooperativ grundades. Idag tillhör 90% av Ahrdistriktets vinproducenter kooperativ. På Winzergenossenschaft Mayschoß-Altenahr provar vi några av regionens hyllade viner.

  Senare på eftermiddagen är vi tillbaka i Bonn. På kvällen finns det möjlighet att följa med till World Conference Center för att ta del av Beethovens första och tredje symfoni (tillägg 795:-) Ca 6 mil med buss.


  Vacker vy över Ahrdalen. Foto: Dominik Ketz / Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH

  Båttur på Rhen, vinprovning i Ahrdalen & Beethoven-konsert
 • Dag 5: Bonn-Köln-Bremen

  Efter frukost tar vi farväl av Bonn och beger oss till grannstaden Köln, som grundades redan 50 e.Kr. då kejsar Claudius gjorde sin makas födelseplats vid Rhen till stad. Kölns 12 bevarade romanska kyrkor vittnar om att kyrkan haft stor betydelse under stadens framväxt. Det är dock en annan kyrka, den väldiga gotiska katedralen Kölner Dom, som är Kölns verkliga ”pièce de resistance”. Det tog över 600 år att färdigställa detta, majestätiska 156 meter höga byggnadsverk, som är klassat som Unesco världsarv. Efter en kortare stadspromenad besöker vi domen.

  Vi ges tillfälle att äta lunch och sätter därefter kurs mot Bremen Atlantic Hotel Universum, där vår resa också tog sin början. Här ska vi övernatta och äta middag. Ca 35 mil.


  Par med Kölner Dom i bakgrunden. Foto: Dirk Topel/DZT

  Bonn-Köln-Bremen
 • Dag 6: Bremen-Hemorten

  Vi låter oss väl smaka av frukosten och tar oss därefter med paus för lunch och inköp till färjelägret i Puttgarden. Genom Lolland och Själland går färden vidare mot Sverige och vår resa, som bjudit på såväl ljuva toner och goda smaker som vackra vyer och spännande historia, närmar sig så smått sitt slut. Ca 46 mil till Malmö & 73 mil till Göteborg.

  © JÖRNS RESOR

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

Augusti 2021

19/8- se avresetiderBussBonn med Beethovenfest & konserter, 6 d
Guide: Martin Törnebohm
Mer än 49 995:-BokaSe avresetider

Andra resenärer har också tittat på

Äventyr i Ätradalen

Äventyr i Ätradalen

Vår dagsutflykt till Halland och Ätradalen inleds i Slöinge med förmiddagsfika på Berte Museum - Livet på landet. Här ska vi även lyssna på ett intressant föredrag om museet, som skildrar landsbygden...
Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Spanien men ändå inte Spanien. Strävan efter självständighet ligger djupt rotad i den baskiska själen. Baskerna, liksom galicierna, värnar om sitt urspung, det egna språket och gamla traditioner. Med...
Dag Hammarskjölds Backåkra & Nordic Sea Winery

Dag Hammarskjölds Backåkra & Nordic Sea Winery

Under morgonen går färden mot Simrishamn, där vi ska besöka Nordic Sea Winery, en av norra Europas modernaste vinanläggningar. I vineriet, som startade sin verksamhet 2008, produceras några av Systemb...
Berlin - världsmetropolen med Potsdam & Bauhaus-skolan 100 år

Berlin - världsmetropolen med Potsdam & Bauhaus-skolan 100 år

Historia. Kultur. Mångfald. Det finns tusen skäl att åka till Berlin! Denna fängslande metropol sjuder av liv och rörelse, av kreativitet och nyskapande. Att ge en kortfattad bild av staden är inte en...
Leipzig med Bach-festival, Hamburg & Weimar

Leipzig med Bach-festival, Hamburg & Weimar

Kulturstaden Leipzig är den nya innestaden i Tyskland. Hit söker sig de unga och de kreativa. Det var också här som den fredliga revolution tog fart som skulle få muren och kommunismen att falla för 3...
Nyårsfirande i Bremen med galamiddag & vinprovning på Bremer Ratskeller

Nyårsfirande i Bremen med galamiddag & vinprovning på Bremer Ratskeller

Vid floden Weser breder den gamla hamnstaden Bremen ut sig. Här i "stadsmusikanternas stad" ryms mer 1200 år av historia. Världsarv och pittoreska kvarter, stolta öltraditioner, rymdcenter och spännan...
Schleswig-Holstein i julfägring

Schleswig-Holstein i julfägring

Med tjusiga Hotel Waldschlösschen vid den forna vikingastaden Schleswig som hemvist njuter vi av julatmosfären som råder i Schleswig-Holstein så här i adventstider. Vi besöker fyra av regionens charmi...
Wales & Lake District med Liverpool, York & Manchester

Wales & Lake District med Liverpool, York & Manchester

Vår resa tar sin början i de norra delarna av Wales, ett uråldrigt land med storslagen natur, dramatisk historia och spännande myter. Vi utforskar måleriska Conwy, Llandudno och Portmeirion, åker tåg...
Vandring i Cornwall & Devon

Vandring i Cornwall & Devon

Smäckra kustlinjer sockrade med magiska vikar, dramatiska klippor och romantiska fiskebyar stöpta i historia. Vidsträckta hedar höljda i mystik och exotiska trädgårdar. Devon och Cornwall, Englands sy...
Resekalender
13/4Holland med blomstertåget (endast fr Skåne), 6 dfrån 8 995:-
16/4Holland med blomstertåget, 6 dfrån 9 295:-
3/5Baskien, Galicien & Kantabrien (fr Göteborg), 8 dfrån 18 495:-
3/5Baskien, Galicien & Kantabrien (fr Köpenhamn), 8 d från 18 495:-
3/5Baskien, Galicien & Kantabrien (fr Stockholm), 8 d från 18 495:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo