Berlin - världsmetropolen, 4 d

Brandenburger Tor. Foto FTP Partner für Berlin
Quadrigan vid Brandenburger Tor. Foto FTP Partner für Berlin
Berliner Dom med TV-tornet i bakgrunden. Foto Agneta Pettersson Studeny
Tv-tornet i Berlin. Foto DZT
Checkpoint Charlie. Foto Agneta Pettersson Studeny
Muren. Foto Agneta Pettersson Studeny
Muren. Foto Agneta Pettersson Studeny
Konstverk på muren. Foto Agneta Pettersson Studeny
Riksdagshuset. Foto Agneta Pettersson Studeny
Ljusspel på Unter den Linden. Foto Agneta Pettersson Studeny
Utsikt från riksdagshusets kupol. Foto: Wolfgang Scholvien

I Berlin ser man det nya Europa allra bäst. Den gamla “Berlinerluften” har bytts ut mot optimism och nya vindar. Att ge en kortfattad bild av den tyska huvudstaden är inte enkelt, eftersom den består av 12 distrikt med egna rådhus. Det bor 3,5 miljoner innevånare i en stad som är 4,5 mil lång och 3,8 mil bred och där 1/3 av ytan utgörs av skog- och vattenområden.

Vi bor på 4-stjärnigt hotell mitt i centrum! Eftermiddagskaffe i Riksdagshuset och besök i TV-tornet och Potsdam sätter extra guldkant på vår resa!

På resan i april bor vi på abba Berlin Hotel och i oktober bor vi på Park Inn by Radisson Berlin Alexanderplatz.

Avresa från Skåne.

Status:
Fullt

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Bro-, väg- och färjeavgifter
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (3 nätter Berlin)
 • 3 frukostar
 • 2 middagar
 • 1 em-kaffe i Riksdagshuset
 • Guidad stadsrundtur i Berlin
 • Inträde till TV-tornet
 • Besök i Riksdagshuset
 • Besök i Potsdam

Tillägg

 • Enkelrum 1200 kr
 • Avbeställningsskydd 300 kr

Dagsprogram

Dag 1 Malmö-Berlin
Med färjan från Gedser tar vi oss till Rostock och därefter går färden vidare på snabba vägar genom Mecklenburg-Vorpommern och Brandenburg mot Berlin. Redan tidigt på eftermiddagen räknar vi med att checka in på 4-stjärniga Abba Berlin Hotel, centralt beläget nära den välkända boulevarden Kurfürstendamm (26/10 bor vi på Park Inn By Radisson på Alexanderplatz).

Säkert lockar en promenad och kanske lite shopping innan kvällens middag, som intas på en närbelägen restaurang. Ca 42 mil.

Dag 2-3 Stadsrundtur, Riksdagshuset mm
En guidad stadsrundtur ger oss en god introduktion till denna livliga metropol och dess rika utbud. Vid slutet av den tjusiga paradgatan Unter den Linden ståtar stadens viktigaste symbol, Brandenburger Tor. Den magnifika porten är inspirerad av ingången till Akropolis och fick inte beträdas mellan åren 1961 och 1989, då den låg inom den östtyska gränszonen. Ku'Damm,  Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche och parken Tiergarten med Siegessäule är andra välkända platser och byggnader vi möter.

Vid Checkpoint Charlie påminns vi om stadens mörkare historia. Turen går också i de gamla delarna av Östberlin där vi kan se en del av den gamla Berlinmuren. Från det 365 meter höga TV-tornet vid Alexanderplatz bjuds vi på enastående vyer över staden!

Det ges förstås även tid att upptäcka Berlin på egen hand. Museerna är många och högklassiga; Pergamonmuseet och Gemäldegallerie är två goda förslag, The Story of Berlin ett annat. Säkert avsätter man också tid för det glamorösa och jättelika varuhuset KaDeWe, vars matavdelning är något alldeles extra!

En av dagarna dricker vi kaffe i Reichstag – det spektakulära nya riksdagshuset, som blivit en av Berlins stora turistattraktioner! Vi förgyller dessutom vår Berlinvistelse med en gemensam middag på en trevlig restaurang på stan.

Dag 4 Berlin-Potsdam-Malmö
Efter frukost åker vi genom Grunewald längs floden Havel till Potsdam - huvudstaden i Brandenburg och en av Tysklands vackraste städer. Den främsta sevärdheten är rokokoslottet Sanssouci med tillhörande park. Namnet, franska för  “utan bekymmer”, ger en antydan om syftet. Fredrik den store ville här skapa sitt eget Versailles. Efter hand berikades parken med fler slott och paviljonger, inte minst Neues Palais.

Ett stycke längre bort ligger slottet Cecilienhof i engelsk stil. Här möttes de allierade efter andra världskriget för att “göra upp” med Tyskland. Notan skulle betalas. I närheten, vid Glienicker Brücke, skedde utväxlingen av spioner under Kalla kriget.

Resan till Rostock går fort och efter ett par timmars båtresa är vi i Danmark och snart också tillbaka i våra hemorter. Ca 46 mil.

Kommentarer

2016

Mycket trevligt upplägg med lagom gemensamma aktiviteter och egen tid. Martin är en kunnig och engagerad guide. Han har bra koll att alla är med och har en härlig humor. Ny buss med mycket trevlig chaufför, Karin. /Betyg resan 5, guiden 5 /Pär Cederlund

Martin smittade av sin entusiasm om Berlin och all historik vi fick. Även under vår resa fick vi lite smått och gott av information och egna roliga inlägg. Vi gillade att vi tillsammans med guide och grupp samlas igen på kvällen för en gemensam måltid. Vi hoppas få resa flera gånger med honom som vår guide. Tack Martin! Och ett STORT Tack till Karin vår trygga lugna och trevliga busschaufför. /Betyg resan 5, guiden 5 /Ann-louise Strandahl

Fantastiskt kunnig och mkt sympatisk (guiden Martin). Vi lärde oss mkt på denna resan. /Betyg resan 5, guiden 5 /Karin Östlund

Första gången jag har åkt på bussresa och är verkligen positivt överraskad! Trevlig och mycket kunnig (guiden Martin)! Kunde inte ha en bättre guide. /Betyg resan 5, guiden 5 /Agneta Haglind

Mycket trevlig och kunnig guide (Martin) som lotsade oss igenom, som i detta fall Berlin, på ett utomordentligt sätt. Fantastisk chaufför. Så lugn, trygg och alltid lika glad. Man kunde luta sig tillbaka och tryggt njuta av resan. /Betyg resan 5, guiden 5 /Gary Riboe

Guiden (Martin) mycket bra, gav interessant historisk information på ett trevligt sätt. Karin är en suverän bussförare. R5 G5/ Viveka Öhman

Upplägget på resan var mycket bra. Hotellet utmärkt, bra komfort, bra läge. Guiden (Martin T) mycket kunnig, engagerad, positiv och hjälpsam. /Betyg resan 5, guiden 5 /Lillian Nilsson

2015

Vår guide (Martin T) var mycket duktig och påläst samt allmänt vänlig och trevlig. Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Karta

Hotell

Abba Berlin Hotel, Berlin

Abba Berlin Hotel, Berlin

abba Berlin Hotel i Berlin.
Park Inn by Radisson Hotel Berlin Alexanderplatz

Park Inn by Radisson Hotel Berlin Alexanderplatz

Park Inn by Radisson Berlin Alexanderplatz i Berlin.
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo