Skip to main content

Berlin - världsmetropolen med Potsdam & Bauhaus-skolan 100 år

Brandenburger Tor. Foto FTP Partner für Berlin

Quadrigan vid Brandenburger Tor. Foto FTP Partner für Berlin

Berliner Dom med TV-tornet i bakgrunden. Foto Agneta Pettersson Studeny

Tv-tornet i Berlin. Foto DZT

Checkpoint Charlie. Foto Agneta Pettersson Studeny

Muren. Foto Agneta Pettersson Studeny

Muren. Foto Agneta Pettersson Studeny

Konstverk på muren. Foto Agneta Pettersson Studeny

Riksdagshuset. Foto Agneta Pettersson Studeny

Ljusspel på Unter den Linden. Foto Agneta Pettersson Studeny

Utsikt från riksdagshusets kupol. Foto: Wolfgang Scholvien

Pris från:
6 550:-
Dagar:5
Guide, whispers, resa med helturistbuss, bro- väg- och färjeavgifter, logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (4 nätter i Berlin), 4 frukostar, 3 middagar, besök med eftermiddagskaffe i Riksdagshuset, guidad stadsrundtur i Berlin, besök i Potsdam.
Transportsätt:Buss
Boka resa

Historia. Kultur. Mångfald. Det finns tusen skäl att åka till Berlin! Denna fängslande metropol sjuder av liv och rörelse, av kreativitet och nyskapande. Att ge en kortfattad bild av staden är inte enkelt, eftersom den består av 12 distrikt med egna rådhus. Det bor 3,7 miljoner innevånare i en stad som är 4,5 mil lång och 3,8 mil bred och där 1/3 av ytan utgörs av skog- och vattenområden. Vi bor på 4-stjärnigt hotell mitt i centrum! Eftermiddagsfika i Riksdagshuset och rundtur i Potsdam sätter extra guldkant på resan! Med anledning av att den berömda Bauhaus-skolan i år fyller 100 år erbjuder vi även en utflykt till Dessau!

Avresa från Västkusten, Halland & Skåne.

I april bor vi på abba Berlin Hotel och i oktober på Park Inn by Radisson Hotel Berlin Alexanderplatz.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Bro-, väg- och färjeavgifter
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (4 nätter Berlin)
 • 4 frukostar
 • 3 middagar
 • 1 em-kaffe i Riksdagshuset
 • Guidad stadsrundtur i Berlin
 • Besök i Riksdagshuset
 • Utflykt till Potsdam

Tillägg

 • Enkelrum 1.650/1.350 kr
 • Utflykt Dessau (Bauhaus 100 år) 325 kr
 • Avbeställningsskydd 500 kr

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Berlin

  Med färjan från Gedser tar vi oss till Rostock och därefter fortsätter vi i rask takt söderut genom Mecklenburg-Vorpommern och Brandenburg. Ombord på färjan har vi fått tillfälle att äta lunch. På kvällen är vi framme i Berlin, där vi ska inkvartera oss på 4-stjärniga abba Berlin Hotel, centralt beläget nära den välkända boulevarden Kurfürstendamm (2/10 bor vi på 4-stjärniga Park Inn By Radisson på Alexanderplatz). En god middag på hotellet avrundar dagen.
  Ca 69 mil fr Göteborg & 42 mil fr Malmö.


  Konstverk på muren. Foto Agneta Pettersson Studeny

  Hemorten-Berlin
 • DAG 2-4: Stadsrundtur, Riksdagshuset, Potsdam, utflykt till Baushaus-museet mm

  En guidad stadsrundtur ger oss en god introduktion till denna livliga metropol och dess rika utbud. Vid slutet av den tjusiga paradgatan Unter den Linden ståtar stadens viktigaste symbol, Brandenburger Tor. Den magnifika porten är inspirerad av ingången till Akropolis och fick inte beträdas mellan åren 1961 och 1989, då den låg inom den östtyska gränszonen. Ku'Damm, Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche och parken Tiergarten med Siegessäule är andra välkända platser och byggnader vi möter. Vid Checkpoint Charlie påminns vi om stadens mörkare historia. Turen går också i de gamla delarna av Östberlin där vi kan se en del av den gamla Berlinmuren.

  Det ges förstås även tid att upptäcka Berlin på egen hand. Museerna är många och högklassiga; Pergamonmuseet och Gemäldegallerie är två goda förslag, The Story of Berlin ett annat. DDR Museum ger en inblick i vardagslivet i det forna Östtyskland. Säkert avsätter man också tid för det glamorösa och jättelika varuhuset KaDeWe, vars matavdelning är något alldeles extra!

  En av dagarna dricker vi kaffe i Reichstag – det spektakulära riksdagshuset, som blivit en av Berlins stora turistattraktioner! Två av kvällarna förgylls med gemensammma middagar på trevliga restauranger på stan.

  VIVID på Friedrichstadt-Palast (tillägg)
  En kväll finns det möjlighet att följa med till Friedrichstadt-Palast och se VIVID - The Beauty of Things, en färgsprakande show med 100 artister på världens största teaterscen (pris fr ca 550 kr)! Produktionsbudgeten ligger på hisnande 12 miljoner Euro! Den kritikerrosade showen pågår i ca 2,5 timmar inklusive paus.

  Utflykt Potsdam (ingår)
  Efter frukost åker vi genom Grunewald längs floden Havel till Potsdam - huvudstaden i Brandenburg och en av Tysklands vackraste städer. Den främsta sevärdheten är rokokoslottet Sanssouci med tillhörande park. Namnet, franska för “utan bekymmer”, ger en antydan om syftet. Fredrik den store ville här skapa sitt eget Versailles. Efter hand berikades parken med fler slott och paviljonger, inte minst Neues Palais. Ett stycke längre bort ligger slottet Cecilienhof i engelsk stil. Här möttes de allierade efter andra världskriget för att “göra upp” med Tyskland. I närheten, vid Glienicker Brücke, skedde utväxlingen av spioner under Kalla kriget. Mitt på dagen är vi tillbaka i Berlin. Ca 7 mil.

  Utflykt Bauhausskolan 100 år (325 kr)
  I år är det 100 år sedan Walter Gropius grundade Bauhaus, den världsberömda skolan för konsthantverk, formgivning och arkitektur, i Weimar. Detta jubileum uppmärksammas stort med olika utställningar och arrangemang och ett nytt Bauhaus-museum i Dessau, som invigs i september. Det var till Dessau Gropius, av politiska skäl, flyttade skolan 1925. Bauhausskolan var bara verksam i 14 år – nazisterna tvingade verksamheten att stänga 1933, men stod för en revolution inom konst, design och arkitektur och kan ses som en föregångare till funktionalismen. Sedan 1996 utgör Bauhaus-byggnaderna i Weimar och Dessau ett Unesco världsarv.

  Framstående konstnärer och arkitekter som bl a Vasilij Kandinskij, Paul Klee och Johannes Itten var verksamma som lärare vid skolan. Lärarna bodde med sina familjer i bostäder som byggdes i anslutning till lärosätet. Under våra besök i Dessau får vi en guidad visning i dessa s k Meisterhäuser. Vi får även en guidad visning av Bauhaus-byggnaden och tar del av aktuell utställning (avg 21/4).

  På höstresan visar oss en guide istället runt på det nya Bauhaus-museet. Vi får tillfälle att äta lunch och gör på hemvägen ett stopp i Wittenberg. Det var här som Luther 1517 spikade upp sina teser som starkt kritiserade kyrkans avlatshandel, vilket i praktiken blev startskottet för reformationen.
  Ca 27 mil. OBS! Utflykten görs vid minst 10 deltagare.


  Berliner Dom med TV-tornet i bakgrunden. Foto Agneta Pettersson Studeny

  Stadsrundtur, Riksdagshuset, Potsdam, utflykt till Baushaus-museet mm
 • DAG 5: Berlin-Hemorten

  Efter frukost lämnar vi Berlin och sätter kurs mot Rostock. Vi stannar för lunch och inköp och kör därefter ombord på färjan till Gedser. Vid 19-tiden räknar vi med att vara åter i Malmö, några timmar senare i Göteborg.
  Ca 42 mil till Malmö & 69 till Göteborg.


  Ljusspel på Unter den Linden. Foto Agneta Pettersson Studeny

  Berlin-Hemorten

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
21/4BussBerlin - Världsmetropolen, 5 d
Guide: Martin Törnebohm
Mer än 86 550:-BokaMer information
AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
2/10BussBerlin - Världsmetropolen, 5 d
Guide: Martin Törnebohm
76 750:-BokaMer information

Hotell

Reception Hotel Abba Berlin

Abba Berlin Hotel, Berlin

abba Berlin Hotel i Berlin.
Park Inn by Radisson Hotel Berlin Alexanderplatz

Park Inn by Radisson Hotel Berlin Alexanderplatz

Park Inn by Radisson Berlin Alexanderplatz i Berlin.

Resekalender

29/3Oslo Opera - 'Rosenkavaljeren', 3 dfrån 4 245:-
29/3Wien i vårskrud (fr Göteborg), 4 dfrån 10 995:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo