Skip to main content

Berlin - världsmetropolen med Potsdam & Bauhaus-skolan 100 år

Historia. Kultur. Mångfald. Det finns tusen skäl att åka till Berlin! Denna fängslande metropol sjuder av liv och rörelse, av kreativitet och nyskapande. Att ge en kortfattad bild av staden är inte enkelt, eftersom den består av 12 distrikt med egna rådhus. Det bor 3,7 miljoner innevånare i en stad som är 4,5 mil lång och 3,8 mil bred och där 1/3 av ytan utgörs av skog- och vattenområden. Vi bor på 4-stjärnigt hotell mitt i centrum! Eftermiddagsfika i Riksdagshuset och rundtur i Potsdam sätter extra guldkant på resan!

Med anledning av att den berömda Bauhaus-skolan i fjol fyllde 100 år erbjuder vi även en utflykt till Dessau med bl a guidad rundvisning på det nya, förnämliga Bauhaus-museet, som invigdes med pompa och ståt i september!

Guide på resan är Martin Törnebohm.

Avresa från Västkusten, Halland & Skåne.

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till Berlin. (M)
Dag 2: Guidad stadsrundtur i staden. (F)
Dag 3: Besök och fikapaus i riksdagshuset Reichstag. (F,M)
Dag 4: Utflykt till Potsdam. Möjlighet att åka på utflykt till Dessau (tillägg). (F)
Dag 5: Hemfärd tillbaka till hemort. (F)
En kväll ges det tillfälle att på Friedrichstadt-Palast se hyllade VIVID - The Beauty of Things (tillägg).

F=Frukost    M=Middag

*= Notera att programmet är vägledande och ändringar i ordningsföljden kan förekomma.

Bor du långt från påstigningen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och sen är det bara att promenera i lugn och ro för att möta upp övriga resenärer.

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg och Malmö.

 • Fler bilder
 • Martin Törnebohm var trevlig, kunnig, effektiv och skapade god stämning.
 • Jättebra!
 • Guiden var oerhört kunnig, social och trevlig, glad och hjälpsam. Den bästa guide som vi har haft på våra resor!
 • Hotellet höll mycket hög standard både avseende rum, kommunikationsytor och matsalar.
 • Hotellets frukost var hade alt vad man önskade. Middagarna på kvällarna var både trevliga och speglade det tyska köket föredömligt!
 • Bra informationsmaterial som utvecklade av vår utmärkta guide!
 • Egentligen bättre än 5!
 • Hotellet var väldigt bra beläget i staden!
 • Guiden var mycket kompetent, massor med historia och historier om platser vi passerade

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Bro-, väg- och färjeavgifter
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (4 nätter Berlin)
 • 4 frukostar
 • 2 middagar (varav 1 på en restaurang på stan)
 • 1 em-kaffe i Riksdagshuset
 • Guidad stadsrundtur i Berlin
 • Besök i Riksdagshuset
 • Utflykt till Potsdam

Tillägg

 • Enkelrum 1.850 kr/2.150 kr
 • Utflykt Dessau (Bauhaus 100 år) 325 kr
 • Avbeställningsskydd 500 kr

Dagsprogram

 • Dag 1 : Hemorten-Berlin

  Med färjan från Gedser tar vi oss till Rostock och därefter fortsätter vi i rask takt söderut genom Mecklenburg-Vorpommern och Brandenburg. Ombord på färjan har vi fått tillfälle att äta lunch. På kvällen är vi framme i Berlin, där vi ska inkvartera oss på 4-stjärniga abba Berlin Hotel, centralt beläget nära den välkända boulevarden Kurfürstendamm. En god middag på hotellet avrundar dagen. Ca 69 mil fr Göteborg & 42 mil fr Malmö.

 • Dag 2-4 Berlin med utflykter: Stadsrundtur, kaffe och kaka i Riksdagshuset mm

  En guidad stadsrundtur ger oss en god introduktion till denna livliga metropol och dess rika utbud. Vid slutet av den tjusiga paradgatan Unter den Linden ståtar stadens viktigaste symbol, Brandenburger Tor. Den magnifika porten är inspirerad av ingången till Akropolis och fick inte beträdas mellan åren 1961 och 1989, då den låg inom den östtyska gränszonen. Ku'Damm, Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche och parken Tiergarten med Siegessäule är andra välkända platser och byggnader vi möter. Vid Checkpoint Charlie påminns vi om stadens mörkare historia. Turen går också i de gamla delarna av Östberlin där vi kan se en del av den gamla Berlinmuren.

  Det ges förstås även tid att upptäcka Berlin på egen hand. Museerna är många och högklassiga; Pergamonmuseet och Gemäldegallerie är två goda förslag, The Story of Berlin ett annat. DDR Museum ger en inblick i vardagslivet i det forna Östtyskland. Säkert avsätter man också tid för det glamorösa och jättelika varuhuset KaDeWe, vars matavdelning är något alldeles extra!

  En av dagarna dricker vi kaffe i Reichstag – det spektakulära riksdagshuset, som blivit en av Berlins stora turistattraktioner, och en kväll förgylls med en gemensam middag på en trevlig restaurang på stan.

 • VIVID på Friedrichstadt-Palast (tillägg)

  En kväll finns det möjlighet att följa med till Friedrichstadt-Palast och se hyllade VIVID - The Beauty of Things, en färgsprakande show med 100 artister på världens största teaterscen (pris fr ca 550 kr)! Produktionsbudgeten ligger på hisnande 12 miljoner Euro! Den kritikerrosade showen pågår i ca 2,5 timmar inklusive paus. Vi har biljetter i kategori 2 och 3.

  VIVID Grand Show, Funhouse.
 • Utflykt till Potsdam (ingår)

  Efter frukost åker vi genom Grunewald längs floden Havel till Potsdam - huvudstaden i Brandenburg och en av Tysklands vackraste städer. Den främsta sevärdheten är rokokoslottet Sanssouci med tillhörande park. Namnet, franska för “utan bekymmer”, ger en antydan om syftet. Fredrik den store ville här skapa sitt eget Versailles. Efter hand berikades parken med fler slott och paviljonger, inte minst Neues Palais. Ett stycke längre bort ligger slottet Cecilienhof i engelsk stil. Här möttes de allierade efter andra världskriget för att “göra upp” med Tyskland. I närheten, vid Glienicker Brücke, skedde utväxlingen av spioner under Kalla kriget. Mitt på dagen är vi tillbaka i Berlin. Ca 7 mil.

  Potsdam Sanssouci.
 • Utflykt Bauhausskolan (325 kr)

  I fjol var det 100 år sedan Walter Gropius grundade Bauhaus, den världsberömda, oerhört inflytelserika skolan för konsthantverk, formgivning och arkitektur, i Weimar. I samband med detta jubileum invigdes i september 2019 ett nytt, fantastiskt Bauhaus-museum i Dessau. Det var till Dessau Gropius, av politiska skäl, flyttade skolan 1925. Bauhausskolan var bara verksam i 14 år – nazisterna tvingade verksamheten att stänga 1933, men stod för en revolution inom konst, design och arkitektur och kan ses som en föregångare till funktionalismen. Sedan 1996 utgör Bauhaus-byggnaderna i Weimar och Dessau ett Unesco världsarv.

  Framstående konstnärer och arkitekter som bl a Vasilij Kandinskij, Paul Klee och Johannes Itten var verksamma som lärare vid skolan, och bodde med sina familjer i bostäder som byggdes i anslutning till lärosätet. Under våra besök i Dessau stannar vi till utanför dessa s k Meisterhäuser. Vi får även en guidad visning av såväl det nya Bauhaus-museet som Bauhaus-byggnaden och tar del av aktuell utställningar. Ca 24 mil. OBS! Utflykten görs vid minst 10 deltagare.

 • Dag 5 : Berlin-Hemorten

  Efter frukost lämnar vi Berlin och sätter kurs mot Rostock. Vi stannar för lunch och inköp och kör därefter ombord på färjan till Gedser. Vid 19-tiden räknar vi med att vara åter i Malmö, några timmar senare i Göteborg. Ca 42 mil till Malmö & 69 till Göteborg.

Karta

Hotell

Reception Hotel Abba Berlin
Abba Berlin Hotel, Berlin
A bba Berlin Hotel ligger i en utav Berlins mest aktiva områden, perfekt beläget för att utforska staden. Närhet till shopping och stadens populära turistattraktioner som Brandenburg Gate. Abba Berlin...
Costa Smeralda
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 8this is a picture of the number 4this is a picture of the number 2this is a picture of the number 2