Skip to main content

Blomsterön Madeira med Funchal, Levada-vandring & afternoon tea!

Funchal sett från havet. Foto: Turismo de Portugal

Härliga vyer från Levada do Castelejo. Foto: Turismo de Portugal

Vilopaus vid 25 Fontes. Foto: Turismo de Portugal

Panorama från Balcões. Foto: Turismo de Portugal

Ett av Santanas unika hus. Foto: Peter Olséni

Pico do Arieiro. Foto: Turismo de Portugal

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

I Atlanten, 60 mil från Afrikas västkust och 100 mil från Lissabon, tronar den portugisiska blomsterön Madeira. Med sitt behagliga subtropiska klimat, sin rika flora och vackra, skiftande natur med höga berg och sagoskog är ön ett riktigt paradis. Här frodas exotiska blommor och frukter och druvorna som blir till de berömda Madeiravinerna.

Med bas i den eleganta huvudstaden Funchal på Madeiras soliga sydkust upplever vi det bästa av ön. Vi gör en levada-vandring och bjuds på hisnande vyer, utforskar Funchal, provar vin, mm. En afternoon-tea på exklusiva Reid's Palace fulländar resan!

 

Bor du långt från flygplatsen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och kan lätt ta dig till flyget.  

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg Funchal t/r inkl flygskatter
 • Bussresor på Madeira
 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (7 nätter i Funchal)
 • 7 frukostar
 • 2 luncher (varav en picknick)
 • 5 middagar (varav 1 på stan)
 • 1 vinprovning
 • Inträde till Montes botaniska trädgård
 • Afternoon-tea på Reid's Palace
 • Kabinbana Funchal-Monte
 • Guidad visning vinbodega inkl provsmakning 2 viner
 • Stadsrundtur i Funchal med lokalguide inkl besök saluhallen
 • Utflykt till Monte & Curral das Freiras, Madeiras nordkust och Santana
 • Levada-vandring (ca 8 km)
 • Lokalguide på samtliga utflykter

Tillägg

 • Enkelrum 2.495 kr
 • Tillägg havsutsikt 895 kr/person
 • Avbeställningsskydd 800 kr

Bra att veta

Valuta: Euro

Tidsskillnad: -1 h

OBS! Madeira är kuperat och vi går ganska mycket, varför man bör ha hyfsad kondition för den här resan.

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Santa Cruz-Funchal

  Under dagen landar vi på Madeiras internationella flygplats i Santa Cruz på öns östkust. Här väntar en buss på att ta oss vidare till Funchal och 4-stjärniga Four Views Baía, vårt "hem" under hela vår vistelse. Hotellet ligger centralt och bjuder på en strålande utsikt över Funchalbukten. Det är utrustat med såväl inomhus- som utomhuspool, spa och bubbelpool. Middag. Ca 2,5 mil med buss.


  Foto Hotel Four Views Baia

  Flyg till Santa Cruz-Funchal
 • DAG 2-7 Utflykter: Monte & "Nunnornas dal"

  Vi åker ner till trädgården Jardim do Almirante Reis i Funchals gamla del. Härifrån ska vi ta linbanan upp till den lilla bergsbyn Monte, som vilar på sluttningarna ovanför Funchal. Från kabinen har vi en underbar vy över staden, dalgångarna och vardagslivet som pågår nedanför oss. Väl på toppen promenerar vi genom parken Jardim do Monte bort till den lilla kyrkan Nossa Senhora do Monte, tillägnad Madeiras skyddshelgon. I kapellet står en kista med kvarlevorna av den siste Habsburgkejsaren Karl I, som levde i exil på ön.

  Vi besöker därefter Montes tropiska palatsträdgård från 1894. Här strosar vi längs med en labyrint av gångar och broar, fontäner och vattenfall. Vi insuper den fridfulla atmosfären, färgprakten och dofterna från den rika floran. Det ges tillfälle att äta lunch och säkert passar du också på att åka en tur nerför sluttningen med Montes berömda träslädar, Carro de cesto, som styrs av speciella kälkförare i vita hattar – en verklig attraktion!

  Med buss fortsätter vi via Pico dos Barcelo ett stycke inåt land, mot idylliska Curral das Freiras, "Nunnornas dal", vars namn härrör från nunnorna från Santa Clara-klostret, som flydde hit när Funchal angreps av pirater 1566. En slingrig, naturskön väg genom eukalyptusskog leder oss fram till utsiktsplatsen Eira do Serrado, belägen drygt 1000 m.ö.h. Här möts vi av ett enastående landskap bestående av bergsmassiv och gröna terrasser. I dalen långt nedanför, omgivet av kastanjelundar, breder ett litet samhälle ut sig. Middag på hotellet. Ca 3,5 mil.

 • Funchal med vinbodega

  Idag ska vi bekanta oss med Funchal, vars eleganta prägel och branta kullerstensgränder för tankarna till Lissabon. Ca 110 000 invånare bor i staden, somsägs ha fått sitt namn efter funcho, potugisiska för fänkål. Vi inleder i den livliga saluhallen Mercado dos Lavradores, där rader med exotiska blommor och frukter, grönsaker och nyfångad fisk skapar en fantastisk palett av färger och dofter. Vår promenad går vidare längs med mysiga gränder och torg, genom historiska kvarter och utmed den myllrande marinan, stadens nav. Vi passerar praktfulla residens och landmärken som katedralen Sé och monumentet över Gonçalves Zarco, som tillskrivs upptäckten av Madeira.

  Vår tur avslutas med en guidad visning på det anrika vinhuset Adegas de Saõ Fransisco, där vi även får prova två viner. Madeira, som är ett av världens mest lagrinsgbara viner, dricks som aperitif eller dessertvin. Resten av dagen är fri för egna strövtåg i Funchal och/eller bad. Den växtintresserade besöker med fördel Botaniska trädgården, fotbollsentusiasten museet tillägnat Cristiano Ronaldo, öns store son. Gemensam middag på en trevlig restaurang.


  Funchal sett från havet. Foto: Turismo de Portugal

  Funchal med vinbodega
 • Levada-vandring

  Dagen går i vandringens tecken. Med buss beger vi oss österut, till Machicodalen, även känd som Mimosadalen - utgångspunkten för vår magiska levada-vandring. Levadas är ett system av smala kanaler som leder regnvatten, som samlats upp i dammar på öns regniga nordkust, till den soliga sydkustens frukt- och vinodlingar. Längs med kanalerna löper underhållstigar som även utgör fina vandringsleder.

  Vår vackra vandring längs med Levada do Maroços går genom, för Madeira typiska jordbruksmarker med terrasserade odlingar på sluttningarna. Vi bjuds på storslagna vyer över Machicobukten, platsen dit de portugisiska upptäcksresandena först ankom till Madeira. I den lilla staden Machico, som var öns första huvudstad, intar vi medhavd picknick-lunch. Här får vi även tid att se oss omkring en stund på egen hand.

  Vandring ca 6,5 km, lätt, höjdnivå 220-250 m. Funchal-Machico t/r ca 5 mil.


  Härliga vyer från Levada do Castelejo. Foto: Turismo de Portugal

  Levada-vandring
 • "Ledig dag"

  Denna dag är fri att njuta på egen hand - guiden ger tips. Kanske lockar en val- och delfin-kryssning med katamaran, skonare, eller en kopia av Columbus skepp?! En annan god idé är en heldagsutflykt till grannön Porto Santo, som till skillnad från Madeira har vidsträckta sandstränder (färjan tar ca 2 h 15 min enkel väg).

 • Câmara de Lobos & Madeiras nordkust

  Vi inleder vår utflykt med ett besök i den pittoreska fiskebyn Câmara de Lobos, som blivit avmålad av en viss Winston Churchill, en flitig Madeirabesökare på 50-talet. Inte mycket har förändrats sedan dess och fortfarande fiskar man här den ovanliga dolkfisken, som lever på 800 meters djup. Låt dig inte avskräckas av dess groteska yttre, den smakar förträffligt!

  Genom vinodlingar går vår färd vidare till Cabo Girão, Europas högsta havsklippa, som reser sig 580 m.ö.h. Från den hängande glasplattformen bjuds vi på kittlande vyer! Via badorten Ribeira de Brava och Madalena do Mar, som omges av bananplantage, tar vi oss upp till platån Paúl da Serra. Vi njuter av panoramat och fortsätter över bergen ner till kustbyn Porto Moniz i öns nordvästra hörn. Här får vi tillfälle att äta lunch och ta ett dopp i naturliga bergsbassänger, modellerade av vulkaner.

  Vi följer nu kusten österut förbi Seixal mot São Vicente, en spektakulär väg som på sina ställen svänger ut på avsatser i den branta bergväggen och passerar genom ett vattenfall. Efter ett stopp i São Vicente kommer vi till Encumeada utsiktsplats på 1000 meters höjd, varifrån vi har härlig utsikt över såväl nord- som sydkusten. Ca 14 mil.

 • Nordöstra Madeira & afternoon-tea

  Från Funchal beger vi oss inåt landet till Ribeiro Frio, en vacker plats belägen i en djup dal omgiven av berg och laurisilvaskog. Här finns en forellodling och en prunkande trädgård och härifrån utgår också två fina levada-vandringar. Den raske beger sig med fördel upp till Balcões för en makalös utsikt. Vi fortsätter så ut mot kusten och kommer via Faial till Santana, känd för sina halmtäckta, trekantiga hus, som endast finns här. Vårt besök i staden avslutas med en lunch med utsikt!

  Återresan till Funchal går via Porto da Cruz vid den imponerande "Örnklippan", och historiska Machico, där de första nybyggarna slog sig ner 1420. Vi kröner dagen, och resan, med en verklig höjdpunkt - afternoon tea på Reid's Palace, öns första och exklusivaste hotell! Ca 9 mil.


  Ett av Santanas unika hus. Foto: Peter Olséni

  Nordöstra Madeira & afternoon-tea
 • DAG 8: Funchal-Santa Cruz-flyg hem

  Våra flyg med slutdestination Göteborg och Stockholm lyfter tidig eftermiddag varför vi har tid att njuta en stund av Madeira och dess behagliga klimat även denna dag. Flyget till Köpenhamn lyfter senare under eftermiddagen. Ca 2,5 mil med buss.

Karta

Hotell

Hotel Four Views Baia, Funchal

Hotel Four Views Baia, Funchal

Hotel Four Views Baia är beläget i hjärtat av Funchal. De erbjuder en enastående panoramautsikt över staden, bukten, hamnen samt alla berg som omringar detta. Den stilfulla inredningen och servicevänl...
Resekalender
2/4Påsk på Schloss Wedendorf, 4 dfrån 5 495:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo