Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

Bottniska viken runt, 9 d

Bild: Trähus i världsarvsstaden Raumo. Foto: Jussi Hellsten
Bild: Fin gammal trähusbebyggelse i Raumo. Foto: VisitFinland
Bild: Kvarkens skärgård vid Vasa - ett världsarv sedan 2006. Foto: Jaako Salo/VisitFinland
Bild: Sommarkväll i Vasas innerhamn. Foto: Rita Lukkarinen/VisitFinland
Bild: Norra hamnen i Luleå. Foto: Joakim Höggren
Bild: Norra hamnen i Luleå i solnedgång. Foto: www.lulea.nu
Bild: Högakustenbron sett från ovan. Foto: Kramfors Turism
Status:
Fullt

Vasa, Raumo, Uleåborg, Rovaniemi & Luleå

En resa runt den Bottniska viken – från den finländska västkusten över Luleå i norr, och Höga kusten, till Gävle i söder – bjuder på ljuvliga skärgårdsmiljöer, levande kustsamhällen och en stor dos gemensam svensk-finsk historia. Vattnets låga salthalt, landhöjningen och de långa, ljusa sommardygnen ger Bottenviken, den nordligaste delen, en unik karaktär.

Vi möter finska städer med gamla trähus, svensk prägel och marina traditioner, norrländsk idyll och världsarv. En avstickare till norra polcirkeln och tomtens Rovaniemi hinner vi också med.

Avresa från Skåne, Västkusten.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Väg-, bro, tunnel- o färjeavgifter
 • Logi i 2-bädds utsideshytt med dusch/wc (Stockholm-Åbo)
 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (1 natt Vasa, 1 Karleby, 1 Uleåborg, 1 Rovaniemi, 1 Luleå, 1 Sundsvall, 1 Uppsala)
 • 8 frukostar
 • 1 lunch
 • 8 middagar (varav 1 inkl öl/vin)
 • Rundtur med lokalguide i Raumo, Vasa & Uleåborg
 • Inträde & visning av Ädelstensgalleriet i Kemi
 • Besök i Santa Claus Village & Gammelstad kyrkstad
 • Rundtur i Sundsvall

Tillägg

 • Enkelrum 2.700 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten-Stockholm
Efter ett fikastopp kommer vi mitt på dagen till Jönköping, där vi sammanstrålar med våra reskamrater från Västkusten. Vi ges tillfälle att äta lunch och fortsätter därefter mot Stockholm och färjeterminalen på Stadsgården. På kvällen avgår Viking Lines moderna färja med destination Åbo. Vi tilldelas våra hytter (alla med fönster) och avnjuter därefter en buffé inkl öl/vin ombord. Ca 61 mil fr Malmö & 47 mil fr Göteborg.

Dag 2 Åbo-Raumo-Vasa
På morgonen, efter frukost, angör vi Åbo, Finlands äldsta stad, vars skärgård består av över 20 000 öar och holmar bildade under istiden. Vi följer västkusten, som genom sina små städer med gammal trähusbebyggelse, sin sjöfartshistoria och finlandssvenska kultur, i mångt och mycket skiljer sig från resten av Finland. I världsarvsstaden Raumo, som har den största sammanhängande trähusbebyggelsen i Skandinavien, gör vi uppehåll. Ackompanjerade av en välinitierad lokalguide får vi under en stadspromenad en känsla för de idylliska miljöerna.

Förbi Björneborg går vår färd vidare norrut mot Vasa, en skärgårdsstad med tydlig svensk prägel. Vasa, som fortfarande är tvåspråkigt, grundades av Karl IX 1606 och ligger vid Kvarken, Bottniska vikens smalaste ställe. Här är avståndet till Umeå i Sverige endast 80 km. 2006 upptogs Kvarkens skärgård på UNESCOs världsarvslista. Vi checkar in på Cumulus Resort Tropiclandia, där vi även serveras middag. Ca 34 mil.

Dag 3 Vasa-Jakobstad-Karleby
Innan vi lämnar Vasa bekantar vi oss under en guidad stadsrundtur med staden och dess vackra esplanader. Vi följer så det vackra kustbandet norrut och kommer via Nykarleby till nationalskalden Johan Ludvig Runebergs födelseort Jakobstad. Här ser vi bl a den gamla stadsdelen Skata, även kallad Norrmalm. Jakobstad grundades 1652 av grevinnan Ebba Brahe, som namngav staden efter sin avlidne make Jacob de la Gardie.

Vi fortsätter ett kort stycke och kommer strax till Karleby (Kokkola), centrum för Mellersta Österbotten, där vi ska övernatta. På 4-stjärniga Original Sokos Hotel Kaarle äter vi även middag, men innan dess finns det tid att upptäcka på egen hand. Gamlakarleby, som staden ursprungligen hette, var en av de 15 städer som Gustav II Adolf grundlade. Passa på och ta en promenad i pittoreska Neristan, en av Finlands bäst bevarade historiska trästadsdelar, som rymmer hundratals träbyggnader och uthus, de äldsta från 1600-talet. Ca 14 mil.

Dag 4 Karleby-Uleåborg
Längs med Bottenviken går vår resa under förmiddagen vidare mot Uleåborg (Oulu), beläget vid Ule älvs mynning. På Slottsholmen, en av öarna utanför, uppfördes 1590 på befallning av Johan III ett slott, som senare gav namn åt staden. En lokalguide visar oss det bästa av denna Finlands fjärde största stad och tillika Europas intelligentaste - åtminstone 2012 och 2013.

Uleåborg är också en cykelstad av stora mått och en port till den urbana kulturen och den unika naturen i norra Finland. Vi besöker domkyrkan och i mån av tid tar vi även del av den livliga handeln på Salutorget. Middag och övernattning på centrala Cumulus City Oulu. Ca 21 mil.

Dag 5 Uleåborg-Kemi-Rovaniemi
Vi lämnar efter frukost Uleåborg och snart även Österbotten till förmån för Lappland och den lilla staden Kemi vid Kemi älvs utlopp i norra Bottenviken. På det förnämliga Ädelstensgalleriet, som har en av Europas största samlingar av ädelstenar och smycken, ska vi få en guidad rundvisning. Här ser vi bl a kronan som designades för den tilltänkta kungen av Finland, liksom kopior av den brittiska Imperiestatskronan och Marie Antoinettes diamanthalsband.

Vi avviker nu från Bottenviken och beger oss norrut, inåt land mot Lapplands huvudstad Rovaniemi, som enligt finsk utsago också är Jultomtens "officiella" högkvarter. Rovaniemi ligger precis vid den norra polcirkeln, omgivet av vacker natur. En del hävdar att det så här långt norrut finns hela åtta årstider. I Santa Claus Village, som lockar besökare från hela världen, råder det julstämning året om. Efter ett besök checkar vi in på Cumulus Resort Pohjanhovi. Middag. Ca 22 mil.

Dag 6 Rovaniemi-Luleå
Efter frukost sätter vi kurs mot Sverige och Tornedalen. Vi korsar gränsen, som tangerar Torne älv, och kommer strax till byn Kukkola vid Kukkolaforsen, där vi ska äta lunch. Ända sedan 1200-talet fiskas här sik med stora håvar (håvning) från s k pator, en slags brygga som läggs ut i forsen. Starka strömmar och relativt grund stenig botten gjorde platsen lämplig för denna fångstmetod. På båda sidorna om älven står de gamla fiskebodarna bevarade.

Vi följer så Torne älv söderut förbi Haparanda och fortsätter därefter längs med Bottenviken i riktning Luleå. Strax utanför staden ligger världsarvet Gammelstads kyrkstad, platsen där Luleå grundades. Här står Nederluleå kyrka och över 400 kyrkstugor, där långväga sockenbor hade sin fasta punkt vid kyrkobesöken. Efter att ha tagit del av detta enastående minnesmärke beger vi oss in till Luleå centrum, beläget på en landtunga vid Luleälven med tjusig arkipelag utanför. Passa på och njut av en promenad innan middagen, som serveras på vårt hotell, Quality Hotel Luleå. Ca 29 mil.

Dag 7 Luleå-Sundsvall
Från Luleå och Norrbotten går vår resa idag vidare söderut genom Västerbotten, Ångermanland och Medelpad. Välkända städer som Piteå, "guldstaden" Skellefteå, Umeå och Örnsköldsvik passerar revy och vi fortsätter längs med den storslagna Höga kusten, sedan 2000 klassat som världarv. Denna spektakulära kustremsa har efter inlandsisens avsmältning haft en landhöjning på 286 meter, vilket saknar motstycke i världen!

Via den imponerande Höga kustenbron och Härnösand kommer vi slutligen till Sundsvall, som efter branden 1888 bytte skepnad från enkel trästad till tjusig stenstad. Ett rejält uppsving hade man fått några årtionden tidigare tack vare ångsågarnas inträde. Efter en guidad stadsrundtur checkar vi in på anrika Hotel Knaust, berömt för sin marmortrappa. Middag. Ca 53 mil.

Dag 8 Sundsvall-Uppsala
Under förmiddagen lämnar vi Sundsvall och följer kusten förbi Hudiksvall, som genom de förmögna träpatronernas festande på 1800-talet blev känt som "Glada Hudik", och Söderhamn. Vi passerar Gästrikemetropolen Gävle och närmar oss så smått lärdomsstaden Uppsala, där vi ska bo över på centrala Scandic Uplandia.

Innan vi äter middag gör vi en promenad till Uppsala domkyrka, Nordens största katedral. Här har de flesta av Sveriges regenter krönts. I kyrkan finns gravmonument över bl a Linné, Gustav Vasa, Johan III och Emanuel Swedenborg. Mittemot ligger Sveriges äldsta universitetsbyggnad Gustavianum, döpt efter Gustav II Adolf. Med vetenskapsmän som Linné och Anders Celsius skaffade sig universitetet snabbt världsrykte. Middag. Ca 31 mil.

Dag 9 Uppsala-Hemorten
Efter frukost tar vi farväl av Uppsala. Förbi Stockholm och Linköping går färden med paus för lunch och fika mot Jönköping, där Västkust- och Skåneresenärer skiljs åt.

En spännande och upplevelserik resa närmar sig sitt slut. De återstående milen ligger snart bakom oss. Ca 53 mil till Göteborg & 68 mil till Malmö.

Karta

Hotell

Cumulus Oulu, Uleåborg

Cumulus Oulu i Uleåborg.

Cumulus Resort Tropiclandia, Vasa

Cumulus Resort Tropiclandia i Vasa.

Original Sokos Hotel Kaarle, Karleby

Original Sokos Hotel Kaarle i Karleby.

Quality Hotel Luleå, Luleå

Quality Hotel , centralt beläget i Luleå.
Elite Hotel Knaust, Sundsvall

Elite Hotel Knaust, Sundsvall

Elite Hotel Knaust ligger i Sundsvalls centrum. Hotell Knaust byggdes år 1891 och mest känt är Knaust för sin fantastiska trappa i vit marmor som möter gästen i entrén...

Resekalender

26/11Barcelona - vinprovning & julshopping (fr Göteborg), 5 dfrån 8 245:-
26/11Barcelona - vinprovning & julshopping (fr Köpenhamn), 5 dfrån 8 245:-
26/11Barcelona - vinprovning & julshopping (fr Stockholm), 5 dfrån 8 245:-
29/11Stockholm - 'Peter Jöback - Med hjärtat som insats', 3 dfrån 4 695:-
29/11Stockholm - 'Så som i himmelen', 3 dfrån 4 695:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo