Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

Budapest i julskrud med Gellertbadet och konstnärsstaden Szentendre

Bild: Budapest
Bild: Budapest
Status:
Fullt

Budapest är synonymt med välgörande bad och ett rikt kulturliv. Såväl romarna som det turkiska väldet och unionen med Österrike har satt sin prägel på staden, som blev Budapest först 1873 då städerna Buda, Óbuda och Pest slogs samman. På denna resa möter vi de välkända attraktionerna och botaniserar på stadens fina julmarknader.

Vi kopplar av på det berömda Gellértbadet och gör en utflykt till konstnärsstaden Szentendre. En lunch och tre middagar, som serveras på gemytliga restauranger runt om i stan, ingår också, liksom en folkloreshow!

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg Budapest t/r inkl flygskatter
 • Bussresor i Ungern
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (4 nätter Budapest)
 • 4 frukostar
 • 1 lunch
 • 3 middagar inkl 1 dryck (varav en middag inkl folkloreshow)
 • Stadsrundtur i Budapest
 • Entré till termalbad
 • Utflykt Szentendre med besök på Margit Kovacs keramikmuseum

Tillägg

 • Enkelrum 1.400 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr

Dagsprogram

Dag 1 Flyg till Budapest
Under förmiddagen beräknas vi landa på Budapests flygplats (med reservation för ändrade flygtider), där en buss väntar på att ta oss in till vårt centralt belägna hotell, 4-stjärniga Mercure Budapest Korona. Efter en informationsstund med vår guide Bente är eftermiddagen fri att strosa i Budapest på egen hand. På kvällen samlas vi för en gemensam middag på en trevlig restaurang på stan. Ca 2 mil med buss.

Dag 2 Budapest stadsrundtur & julmarknader
Under en guidad stadsrundtur bekantar vi oss efter frukost med "Donaus drottning". Budapest, en del av det gamla österrikisk-ungerska kejsardömet, är en charmig blandning av öst och väst. Stadsdelarna Buda och Pest delas av Donau och binds samman av åtta broar. Det gamla kuperade Buda kontrasterar med sina kulturkvarter mot den platta Pestsidan med affärskvarter och breda boulevarder.

Från Gellérthöjden och slottsområdet har vi en strålande utsikt över staden och dess praktfulla parlamentsbyggnad. Det var här uppe bland kullarna runt slottet och Matthiaskyrkan som Buda under 1200-talet växte fram. Här reser sig också den vackra Fiskarbastionen, vars sju torn symboliserar de sju Magyarstammarna som mot 800-talets slut lade grunden för Ungern. S:t Stefansbasilikan - tillägnad Ungerns förste kristne kung, Statsoperan och Hjältarnas torg, är andra institutioner och platser vi möter på vår rundtur, som avslutas med en gemensam lunch.

Under eftermiddagen får vi tillfälle att botanisera på några av de välrenommerade julmarknaderna som arrangeras runt om i staden – de största breder ut sig runt parlamentet, framför S:t Stefansbasilikan och på Vörösmartytorget.

Dag 3 Thermalbad, julmarknader mm
Budapest är berömt för sina thermalbad och badhusen är många och palatsliknande. Det var under den osmanska ockupationen på 1500- och 1600-talen som badkulturen blev utbredd i Budapest. Tillsammans besöker vi det praktfulla Gellértbadet för några timmars välgörande bad och avkoppling.

Eftermiddagen disponeras efter eget tycke och smak – en båttur på Donau och/eller lite julshopping är två goda förslag. Kvällens middag, som serveras på en gemytlig restaurang, förgylls av en folkloreshow.

Dag 4 Utflykt till Szentendre
Första halvan av dagen tillägnar vi den färgglada barockstaden Szentendre vid Donaukrökens öppning. Under 1600-talets slut befolkades staden av serbiska flyktingar, som starkt influerade dess arkitektur och traditioner. Szentendre är känt som en konstnärsstad och rymmer flera gallerier och museer. På Kovács keramikmuseum beundrar vi verk av en av Ungerns främsta keramiker, Margit Kovács.

Åter i Budapest lockar kanske en stunds avkoppling på Széchenyibadet – Europas största hälsobadskomplex, innan kvällens middag serveras? Ca 5 mil.

Dag 5 Flyg hem från Budapest
Efter frukost beger vi oss ut till flygplatsen; mitt på dagen lyfter våra plan med destination Skandinavien. Ca 2 mil med buss.
 

Bra att veta

Valuta: Forint

Karta

Hotell

Mercure Budapest Korona Hotel, Budapest

Mercure Budapest Korona Hotel ligger i hjärtat av Budapest.

Resekalender

1/3Stockholm - musik & teater, 3 dfrån 3 650:-
24/3Sicilien 1 (fr Köpenhamn), 8 dfrån 15 695:-
24/3Sicilien (fr Göteborg), 8 dfrån 15 695:-
24/3Sicilien (fr Köpenhamn), 8 dfrån 15 695:-
24/3Sicilien (fr Stockholm), 8 dfrån 15 695:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo