Skip to main content

Finland - De tusen sjöarnas land

Resa till helsinki, moskva vid viking line-fartyget | Jörns Resor

Foto Viking Line

Tsarens fiskestuga Foto Finlands Nationalmuseum

Tsarens fiskestuga Foto Finlands Nationalmuseum

Tsarens fiskestuga Foto Finlands Nationalmuseum

Rådhuset i Lappeenranta Foto Lappeenrannan kaupunki

Olavinlinna

Savonlinna Opera Festival

Olavinlinna

Saima Kanal Foto Saima Travel

En katedral i helsingfors, under ett av resor till ryssland | Jörns Resor

Domkyrkan Helsingfors

Helsingfors

Olofsborg, den vackra platsen för Savonlinnas operafestival. Foto: Visit Finland & Pauliina Haataja

Finland är i ropet – nyligen firade landet 100 år av självständighet och utsågs till världens tredje bästa resedestination av Lonely Planet! Med bas i Lappeenranta (Villmanstrand) vid sjön Saimen njuter vi av det storslagna Insjöfinland. Här möter vi en jättelik blå-grön labyrint av sjöar, öar, floder och kanaler, skog och åsar.

Följ med på en heldagstur på Saima kanal till Ryssland och upplev den hänförande naturen från första parkett. Du ges dessutom möjlighet att se operan "Carmen" på den berömda operafestivalen i Savonlinna! Vi avslutar resan med en rundtur i Helsingfors. Välkommen till de tusen sjöarnas land!

Guide på resan är Agneta Sporsén.

Avresa från Skåne, Västkusten och Stockholm (färjeterminalen).

Programmet i korthet

Dag 1: Går ombord på färja med destination Helsingfors. (M)
Dag 2: Guidad visning av Runebergs hem i Borgå. Stadsrundtur i Kotka. Ankomst Lappeenranta. (F,M)
Dag 3: Stadsrundtur i Lappeenranta. Möjlighet att följa med på utflykt till Savonlinna (tillägg). (F)
Dag 4: Fri dag alt. följa med på en utflykt på Saima Kanal till ryska Viborg (tillägg). (F)
Dag 5: Stadsrundtur i Helsingfors. Ombordstigning på färja till Stockholm. (F,M)
Dag 6: Angör Stockholm. Hemresa. (F)

F=Frukost    M=Middag

Bor du långt från påstigningen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och sen är det bara att promenera i lugn och ro för att möta upp övriga resenärer.

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg och Malmö.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Väg-, bro, tunnel- o färjeavgifter
 • Logi i 2-bädds insideshytt med dusch/wc (Stockholm-Helsingfors t/r)
 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (3 nätter Lappeenranta)
 • 5 frukostar
 • 3 middagar (varav 2 inkl öl/vin)
 • Rundtur i Lappeenranta & Helsingfors
 • Inträde och guidad tur i Tsarens fiskestuga i Kotka och Runebergs hem i Borgå

Tillägg

 • Enkelrum 2.485 kr
 • Utsideshytt 450 kr/person
 • Utflykt Savonlinna med biljett till Carmen, inkl smörgåspaket, 2.175 kr A-sektion
 • Båttur Saima kanal till Viborg och retur (2 x 5,5h) inkl lunch, middag och rundtur 1.845 kr
 • Avbeställningsskydd 500 kr

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Stockholm

  Tidig morgon lämnar vi Malmö och sätter kurs mot den kungliga huvudstaden. Längs vägen görs stopp för lunch och bensträckare; i Jönköping ansluter våra medresenärer från Västkusten. På eftermiddagen är vi framme vid Stadsgårdens terminal i Stockholm, där vi tilldelas våra hytter på Viking Lines moderna färja med destination Helsingfors. Klockan 16:00 kastar vi loss. Med den vackra skärgården som kuliss låter vi oss väl smaka av middagen ombord. Ca 61 mil fr Malmö & 49 mil fr Göteborg.


  Foto Viking Line

  Hemorten-Stockholm
 • DAG 2: Helsingfors-Lappeenranta

  Vi äter frukost "till sjöss" och angör strax efter kl 10 Helsingfors, som grundades av Gustav Vasa för drygt 465 år sedan. Längs med kusten går färden vidare österut och vi nalkas snart Borgå. Här bodde Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg. Hemmet är idag museum. Under en guidad rundvisning får vi veta mer om hans liv och gärning. Vi ges tillfälle att äta en bit mat och tar även en promenad genom Gamla stan. De röda strandbodarna berättar sjöfartens och handelns historia.

  Vi följer kusten ytterligare ett stycke, förbi Lovisa, och närmar oss strax den lilla staden Kotka. Här, vid forsen Langinkoski, hade Rysslands kejsare Alexander III en fiskestuga, till vilken han reste varje år med sin familj. En lokalguide visar oss runt och berättar mer.
  Vår resa fortsätter nu inåt land, in i Södra Karelen. Tidigt på kvällen når vi slutligen den vackra staden Lappeenranta – för oss svenskar mer känd som Villmanstrand, belägen vid landets största sjö Saimen. Här skall vi bo tre nätter på centrala Scandic Patria. En gemensam middag avrundar dagen på bästa sätt. Ca 25 mil.


  Tsarens fiskestuga Foto Finlands Nationalmuseum

  Helsingfors-Lappeenranta
 • DAG 3: Lappeenranta & Savonlinna operafestival (tillägg)

  Efter frukost bekantar vi oss under en stadsrundtur med Villmanstrand, som fick sina stadsprivilegier 1649 på initiativ av Per Brahe d.y. Sitt svenska namn "vild-mans-stad" fick staden efter den vilde som pryder stadsvapnet. Efter hattarnas krig (1741-1743) tillföll Villmanstrand Ryssland, men återförenades med Storfurstendömet Finland 1811. Den gamla fästningen är numera en "stad i staden" och rymmer bl a landets äldsta rysk-ortodoxa kyrka. Här ligger också den välkända kaffestugan “Majurska”.

  Efter lunch finns det möjlighet att följa med på en utflykt till naturskönt belägna Savonlinna (på svenska Nyslott), som är byggt på holmar och uddar i Saimens sjössystem. I stadens välbevarade medeltidsfästning Olofsborg anordnas sedan 1967 under fyra veckor varje sommar en operafestival med världsrenommé. Den första upplagan av festivalen hölls redan 1912.

  Vi har biljetter till Carmen! Operan framförs på franska och varar i ca 3 timmar inklusive intervall. Den historiska slottsmiljön mitt i det trolska insjölandskapet utgör en fantastisk dekor! Middag intas på egen hand i Savonlinna innan föreställningen, som börjar kl 19. Vid ett-tiden räknar vi med att vara åter på hotellet. Vill du inte gå på opera går det förstås även bra att tillbringa dagen i Villmanstrand, som har ett rikt utbud av butiker. Ca 31 mil.


  Savonlinna Opera Festival

  Lappeenranta & Savonlinna operafestival (tillägg)
 • DAG 4: Saima kanal till Ryssland (tillägg)

  I Finland finns över 180.000 sjöar - en båttur på Saima kanal är ett utmärkt sätt att uppleva en del av detta underbara sceneri! Från hamnen avgår på morgonen båten som ska föra oss in i det fantastiska sjö- och kanalsystemet. Under färden passerar vi inte mindre än åtta slussar. Saima kanal invigdes redan 1856 och är 43 km lång, varav ungefär hälften ligger på den ryska sidan. Stillheten råder då vi i sakta glider fram genom det vackra landskapet. Besättningen förser oss med lunch, guiden med intressanta fakta.

  I ryska Viborg går vi iland. Staden har svensk, finsk och rysk historia och var fram till 1939 Finlands näst största stad. Under vår guidade rundtur får vi veta mer om hur Finland förlorade Viborg till Ryssland. Stadens saluhall tillhör de verkliga attraktionerna liksom slottet och Runda tornet. Det är ganska förmånligt att handla, vilket konstateras vid ett besök på marknaden. På återresan till Villmanstrand serveras vi middag ombord.


  Saima Kanal Foto Saima Travel

  Saima kanal till Ryssland (tillägg)
 • DAG 5: Lappeenranta-Helsingfors

  Vi lämnar efter frukost Södra Karelen och beger oss på delvis nya färdvägar mot Helsingfors, eller Helsinki, som staden heter på finska. Efter lunch på egen hand ska vi under en stadsrundtur bekanta oss med "den vita staden". Ingen nordisk stad förbinder öst och väst bättre. Nere vid hamnen reser sig den imponerande Uspenskijkatedralen, som för tankarna till österns länder; ett stenkast därifrån breder det populära Salutorget ut sig. På Senatstorget sammanstrålar religion (Domkyrkan) med vetenskap (universitetet) och politik (Senaten). Den i berget insprängda Tempelplatsens kyrka, och Sibeliusmonumentet, minnesmärket över den världsberömde kompositören Jean Sibelius, är andra välkända "riktmärken".

  Vår tid i Helsingfors går så mot sitt slut och vi beger oss ner till färjelägret, där vi går ombord på Viking Lines färja, som avgår kl 18:00. En gemensam middag avnjutes och därefter drar vi oss så småningom tillbaka till våra hytter. Ca 25 mil.


  Domkyrkan Helsingfors

  Lappeenranta-Helsingfors
 • DAG 6: Stockholm-Hemorten

  Efter en stärkande sjöfrukost angör vi Stockholm. Passa gärna på att gå upp på däck för att uppleva en praktfull insegling till “Eken”. Med uppehåll för måltider går färden under dagen vidare söderut mot våra respektive hemorter. En innehållsrik resa till vårt vackra nordiska grannland i öst ligger snart bakom oss. Ca 49 mil till Göteborg & 61 mil till Malmö.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

Juli 2021

20/7- se avresetiderBussFinland - De tusen sjöarnas land, 6 dMer än 48 095:-BokaSe avresetider

Hotell

Scandic Patria, Lappeenranta

Scandic Patria, Lappeenranta

Scandic Patria ligger väldigt centralt i Villmanstrand, nära till hamnen. I hotellets restaurang serveras nordiska klassiker som har uppdaterats och förändrats med hjälp av enkla och moderna recept, ä...

Andra resenärer har också tittat på

Arken & Louisiana med konsthistoriker Ingvar Claeson

Arken & Louisiana med konsthistoriker Ingvar Claeson

Picasso & Marsden Hartley Med konsthistoriker Ingvar Claeson Vi inleder dagen med ett besök på Arken i västra Köpenhamn. Här ska vår populäre konstciceron Ingvar visa oss utställningen Älskat av Picas...
Äventyr i Ätradalen

Äventyr i Ätradalen

Vår dagsutflykt till Halland och Ätradalen inleds i Slöinge med förmiddagsfika på Berte Museum - Livet på landet. Här ska vi även lyssna på ett intressant föredrag om museet, som skildrar landsbygden...
Birgit Nilsson Festkonsert med Båstad & Torekov

Birgit Nilsson Festkonsert med Båstad & Torekov

2018 konsert till minne av Birigit Nilsson, som då skulle ha fyllt 100 år, sålde snabbt slut, likaså fjolårets festkonsert. Årets Birgit Nilsson-dagar avslutas därför med två nya konserter till den hy...
Bornholm - den ljuvliga ön med rundtur, smörrebröd & ölprovning

Bornholm - den ljuvliga ön med rundtur, smörrebröd & ölprovning

Med katamaranfärjan från Ystad tar vi oss snabbt och smidigt till Rønne på Bornholm. Utgrävningar och inskriptioner visar att ön var bebodd redan omkring 3.000 f.Kr. Vi följer kusten mot öns södra del...
Dag Hammarskjölds Backåkra & Nordic Sea Winery

Dag Hammarskjölds Backåkra & Nordic Sea Winery

Under morgonen går färden mot Simrishamn, där vi ska besöka Nordic Sea Winery, en av norra Europas modernaste vinanläggningar. I vineriet, som startade sin verksamhet 2008, produceras några av Systemb...
Dalhalla - Kalle Moraeus med Lasse Berghagen mfl

Dalhalla - Kalle Moraeus med Lasse Berghagen mfl

En stjärna föll! Nordens Verona föddes! I Dalhalla kan man se hur hela trakten påverkades när den stora meteoriten föll för 360 miljoner år sedan. Längs väggarna kan du se de färgrika berglagren. Akus...
Bländande visning av fyrverkerier under en av teaterresa | Jörns Resor

Dalhalla - Malena Ernman med gäster, 5 d

En stjärna föll! Nordens Verona föddes! I Dalhalla kan man se hur hela trakten påverkades när den stora meteoriten föll för 360 miljoner år sedan. Längs väggarna kan du se de färgrika berglagren. Akus...
Fredriksdalsteatern

Fredriksdalsteatern "Pang i bygget" med middag

JÖRNS och Fredriksdalsteatern är en sommartradition som går många år tillbaka i tiden. I år blir det Europapremiär för den brittiske humorlegenden John Cleeses egen scenversion av hans ikoniska komedi...
Gemytlig påskafton på Österlen med sillbuffé & konst

Gemytlig påskafton på Österlen med sillbuffé & konst

Ett gott förmiddagsfika på Café Annorlunda inleder dagen. Därefter väntar oss ett besök i Gunilla Manns ateljé i Rörum. Här växer nya oljemålningar fram med motiv från Malmö, Köpenhamn, Venedig, Londo...
Resekalender
2/4Påsk på Schloss Wedendorf, 4 dfrån 5 495:-
13/4Holland med blomstertåget (endast fr Skåne), 6 dfrån 8 995:-
15/4Apulien (fr Göteborg), 8 dfrån 16 795:-
15/4Apulien (fr Köpenhamn), 8 dfrån 16 795:-
15/4Apulien (fr Stockholm), 8 dfrån 16 795:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo