Capri, Sorrento & Amalfikusten, 8 d - med Icakuriren

Positano. Foto Kristina Jacobson
Amalfi. Foto Kristina Jacobson
Amalfikusten. Foto Kristina Jacobson
Katedralen i Amalfi. Foto Kristina Jacobson
Vesuvius & Sorrentohalvön. Foto Kristina Jacobson
Capris hamn. Foto Kristina Jacobson
Egyptisk sfinx Villa San Michele. Foto Kristina Jacobson
Capri. Foto Kristina Jacobson
Sorrento. Foto Kristina Jacobson
Vesuvius. Foto Kristina Jacobson
Pompeji. Foto Peter Olséni
Villa Rufolo. Foto Kristina Jacobson
Kejsare Caesar Augustus blickar ut över Capris hamn. Foto: Capri Tourism
Piazza Umberto I, Capri och Marina Grande, Capri, sett från havet. Foto: Capri Tourism
"Den blå grottan", Grotta Azzurra på Capri. Foto: Capri Tourism

Få platser väcker så ljuva associationer som Sorrentohalvön – från den bedövande vackra Amalfikusten på sydsidan, där måleriska byar klänger sig fast på de branta sluttningarna, till den flitigt omsjungna Neapelbukten och den romantiska sagoön Capri, som tronar majestätiskt i havet utanför. I den återupptäckta staden Pompeji uppenbarar sig en annan värld som ger oss en uppfattning om hur det var att leva för 2000 år sedan.

Vi tar vi del av skönheten, historien och det italienska köket, provar vin och limoncello - regionens utsökta citronlikör. Två nätter bor vi på Capri, fem i Sorrento!

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Status:
Fullt

Dagsprogram

Dag 1 Flyg till Neapel. Neapel-Capri
Mitt på dagen räknar vi med att landa på Neapels flygplats, där en buss väntar på att ta oss vidare mot stadens hamnområde. På vägen dit får vi en kort introduktion till denna kaotiska metropol, grundad av de gamla grekerna och förskönad av romarna. Efter Romarrikets fall och diverse inkräktare kom staden att blomstra under bysantinskt välde. Andra härskare följde, däribland ett tufft spanskt styre, men Neapel förblir en av få antika städer i Europa som aldrig har blivit helt ödelagd. Ståtliga palats, kyrkor och kloster samsas med museer fyllda med konstskatter. I fonden reser sig Vesuvius höga ”skorsten”, framför oss vecklar den vackra Neapelbukten ut sig.

Från hamnen Molo Beverello tar vi så småningom snabbfärjan (ca 45 min) ut till Marina Grande på sagoön Capri. Med hjälp av minibussar når vi slutligen 4-stjärniga Hotel San Michele i Anacapri, öns andra stad, där vi ska bo två nätter. En god middag avrundar dagen på bästa sätt.

Dag 2 Heldag Capri
Ackompanjerade av en lokalguide ska vi idag lära känna Capri. Den exklusiva ön är känd som ett paradis för njutningslystna och har lockat romerska kejsare, varit klostersäte och tagit emot landsförvisade. I och med "upptäckten" av Grotta Azzurra - den blå grottan, började turismen frodas. Capri är en liten ö - bara 10 km² och naturen växlar mellan böljande grönska och blommande ängar, dramatiska klippor och hisnande stup. Vyerna är betagande!

Vi besöker Villa San Michele i Anacapri, uppförd av den svenske läkaren och författaren Axel Munthe, som bosatte sig på Capri. Bostaden är numera museum och trädgården är som utsikten, magnifik! Med minibuss tar vi oss därefter ner till Capri stad för en stadsvandring. Under dagen gör vi även en båttur till Grotta Azzurra, som när solens strålar lyser in genom havsvattnet badar i ett skimrande blått ljus. Middag på hotellet.

Dag 3 Capri-Sorrento
Förmiddagen är fri att njuta av Anacapri på egen hand och därefter tar vi oss åter ner till Marina Grande, varifrån vi ska ta snabbfärjan till Sorrento. Med sitt spektakulära läge på en terrass 50 m ö h har staden lockat besökare sedan tidernas begynnelse. Byron, Keats och Goethe är bara några av de storheter som sökte sig hit för inspiration, och får man förmoda, en gnutta sol.

Efter inkvartering på centralt belägna Hotel Tirrenia, vårt "hem" de kommande fem nätterna, gör vi en gemensam stadspromenad. Blomstersmyckade piazzor och smala gränder med små butiker och caféer pryder den pittoreska stadskärnan. Åter på hotellet kan vi se fram emot ytterligare en välanrättad middag.

Dag 4 Utflykt pasta & vin
Första halvan av dagen tillägnar vi den lilla staden Gragnano, berömd för sin pastatillverkning - för drygt ett århundrade sedan låg här ca 200 pastafabriker(!). Under ett besök i en av de äldsta fabrikerna, som tillverkat pasta sedan 1848, lär vi oss mer om framställningen. Här producerar Giuseppe pasta på samma sätt som han lärde sig som barn av sin farfar. Lokalt källvatten och bästa italienska durumvete används. Vi får också smaka på bruschetta, 2 sorters pasta och en dessert. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg i Sorrento.

Dag 5 Utflykt Amalfikusten
Idag ska vi utforska den södra delen av Sorrentohalvön – Amalfikusten, den ”gudomliga kusten”. En slingrande väg leder oss ner till den pittoreska byn Positano, där pastellfärgade hus med små trädgårdar och terrasser tycks klättra på de branta sluttningarna. För att uppleva de storslagna vyerna även från sjösidan byter vi här för en stund färdmedel till båt. Med vidunderliga scenerier som ackompanjemang seglar vi i sakta mak längs med kusten förbi fiskebyn Praiano mot Amalfi, där vi lägger till. Av stadens ärorika historia som sjöfartsrepublik märks föga idag, men den vackra katedralen från 800-talet pryder ännu den gemytliga stadskärnan. Tillfälle ges till bad i havet.

I Ravello besöker vi Villa Rufolo, en verklig oas som bjuder på ett fantastiskt panorama! Här fann Wagner inspiration till operan Parsifal. Efter en innehållsrik dag som engagerat våra sinnen återvänder vi till hotellet för avkoppling och middag.

Dag 6 Utflykt Pompeji
Ledsagade av vår guide ska vi under förmiddagen lära känna Pompeji, som grundades på 600-talet f.Kr. och är en av de bäst bevarade och utforskade städerna från antiken. År 79 drabbades Pompeji av Vesuvius vrede och begravdes under 6 m pimpsten och aska. Staden upptäcktes på 1500-talet, men först 1748 inleddes seriösa utgrävningar. Inget ont som inte har något gott med sig - under askan frilades en stad som frusits i tiden. Här finns välbevarade byggnader med målningar och skulpturer, tempel, teatrar, bad och mycket annat som ger oss en bild av folkets ”liv och lustar” för 2000 år sedan!

Vid återkomsten till Sorrento gör vi ett besök hos en lokal likörproducent för att provsmaka en av områdets specialiteter, den berömda limoncellon. Vi ges därefter tid att på egen hand strosa runt och njuta av Sorrento. Middag.
 
Dag 7 Sorrento & vinprovning vid Vesuvius
Efter en ”ledig” förmiddag i Sorrento beger vi oss mot Vesuvius för att besöka en vingård vars druvor skördas på vulkanen! Den bördiga vulkaniska jorden har uppskattats sedan urminnes tider. I appellationen Lacryma Christi del Vesuvio görs, som vi får erfara, unika och sagolikt goda viner. Efter rundvisning och vinprovning vänder vi åter till hotellet och en väntande middag. Kanske förgyller du kvällen med en musikalshow på Teatro Tasso?

Dag 8 Sorrento-Neapel-flyg hem
Vi tar efter frukost farväl av Sorrento och sätter åter kurs mot Neapels flygplats. På kvällen beräknas vi landa i Sverige/Danmark. En resa som bjudit på ljuv ”nektar”, vidunderliga vyer och inte minst historiska arv är till ända!

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide

 • Whispers

 • Flyg Neapel t/r inkl flygskatt

 • Bussresor i Italien

 • Logi i 2-bäddrum med dusch/wc (2 nätter Capri, 5 Sorrento)

 • 7 frukostar

 • 1 lunch (dag 4)

 • 6 middagar

 • Provsmakning limoncello

 • Vinprovning med rundvandring

 • Båtresa Neapel-Capri & Capri-Sorrento

 • Båttur Positano-Amalfi

 • Rundtur på Capri och Amalfikusten

 • Utflykt till Pompeji & Gragnano

 • Båttur & inträde till ”Den Blå Grottan”,

 • Inträde till Villa San Michele, Villa Rufolo och Pompeji

 • Representant från Icakuriren vid minst 20 deltagare

Tillägg

 • Enkelrum 1.945 kr
 • Avbeställningsskydd: 600 kr
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo