Dalhalla - operan Lakmé, 5 d

En stjärna föll! Nordens Verona föddes! I Dalhalla kan man se hur hela trakten påverkades när den stora meteoriten föll för 360 miljoner år sedan. Längs väggarna kan du se de färgrika berglagren. Akustiken upptäcktes långt senare. Det var radioproducenten och operasångerskan Margareta Dellefors som först såg den spännande möjligheten till en opera-arena med en unik inramning. 1994 invigdes arenan, som saknar motstycke.

Vi får uppleva operan Lakmé i det gamla kalkbrottet utanför Rättvik. Lakmé är Delibes mest kända opera. Han skrev baletter och operetter i fransk, distanserat romantisk stil.

Avresa från Skåne, Halland och Västkusten.

Status:
Fullt

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt Arvika, 3 Falun)
 • 4 frukostar
 • 1 lunch (dag 2)
 • 4 middagar
 • Biljett Dalhalla operan Lakmé
 • Inträde och guidning Rackstadmuseet, Zorngården, Carl Larsson-gården och Klässbol Linneväveri.
 • Inträde Rottneros park
 • Besök och guidning Sahlströmsgården
 • Besök vid Falu gruva och dalahästtillverkare i Nusnäs

Tillägg

 • Enkelrum 1.295 kr
 • Avbeställningsskydd 300 kr

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten-Arvika
Längs västkusten går färden via Göteborg till Värmland. Vårt mål för dagen är Arvika och Scandic Arvika. På vägen gör vi ett stopp för att ta del av bygdens fina kultur. Här finns bl a Klässbols Linneväveri, som levererar linne till Nobelfesten, ambassader och kungahuset, och Rackstadsmuseet med Oppstuhage där den berömde skulptören Christian Eriksson verkade. Efter ett besök på linneväveriet checkar vi in. Ca 57 mil från Malmö & 30 mil från Göteborg.

Dag 2 Arvika-Falun m Sahlströmsgården mm
Omkring förra sekelskiftet sökte sig konstnärerna till sjön Racken, strax utanför Arvika. Utbildade i Paris, Stockholm och Göteborg sökte de den oförstörda naturen och skapade här stor konst. På Rackstadmuseet får vi ta del av samlingarna. Lokalguiden berättar mer. Vi fortsätter därefter till Rottneros Park, säkert välbekant för såväl de trädgårdsintresserade som läsare av Selma Lagerlöf. På Rottneros Herrgård, eller Ekeby som den heter i sagans värld, bodde kavaljererna i Gösta Berlings saga. Här bland praktfulla björkalléer, doftande lindar och ljuvlig blomsterprakt tar vi del av en unik samling skulpturer.

Vi intar en god lunch och gör därefter ett besök på Sahlströmsgården, en verklig upplevelse! Gården är en magnifik vittnesbörd om förra sekelskiftets boendemiljöer. Några av de tio barnen blev omtalade konstnärer. Vi når så slutligen Falun, där vi ska bo tre nätter på centralt belägna Clarion Collection Hotel Bergmästaren. Middag på hotellet. Ca 28 mil.

Dag 3 DALHALLA, Carl Larssongården & Falu gruva
Efter en guidad stadspromenad kör vi bort till Falu koppargruva, av Unesco utsett till världsarv, för en rundtur ovan jord. Här får vi veta mer om Stora Stöten och gruvdriften, som pågick i över 1000 år. Visste du att gruvan har varit världens största kopparproducent? Vi styr så kosan till Sundborn och Carl Larssongården, där vi möts med de välkomnande orden “Var välkommen kära Du till Carl Larsson och hans fru”. Lokalguiden berättar. I Sundborn får vi också tillfälle att äta en bit mat. Efter denna trevliga utflykt vänder vi åter till hotellet där en tidig middag så småningom kommer att serveras.

På kvällen väntar så operan Lakmé av Léo Delibes på Dalhalla. Operans berömda Klockaria fångar på kornet det centrala i dramat; med hisnande koloraturer slits Lakmé mellan sin religion och sina känslor för den älskade engelsmannen. Operan är i tre akter. Libretto Edmond Gondinet, Philippe Gille. I rollen som Lakmé Svetlana Moskalenko och som Gérald Leonardo Ferrando.  Dirigent Magnus Fryklund.

Vi är alla “välklädda”, och väl klädda på Dalhalla innebär varma fritidskläder och kraftiga skor. Biljetter i nästdyraste kategorin ingår! Vid 01:30 är vi tillbaka på hotellet. Ca 13 mil.

Dag 4 Zorngården
Vi sover ut och njuter av en lugn förmiddag i Falun och ställer därefter färden till Nusnäs - världens största häststall med dalahästar i spiltorna! Därefter fortsätter vi till Mora för ett besök på Zorngården – ett av Sveriges mest originella byggnadsverk. Här bosatte sig den store konstnären Anders Zorn med sin maka när de efter flera år utomlands återvände till barndomens Mora. Efter ett stopp vid Rättviks kyrka vänder vi åter till Falun. Middag. Ca 18 mil.

Dag 5 Falun-Hemorten
Den gedigna frukosten avrundar vår vistelse i Falun. På sommarfagra vägar kör vi nu söderut. Örebro passeras och vi fortsätter mellan Vänern och Vättern till Göteborg, där en del resenärer stiger av. En innehållsrik resa går mot sitt slut, vid niotiden räknar vi med att var åter i Skåne. Ca 46 mil till Göteborg & 73 mil till Malmö.

Karta

 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo