Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

De sju italienska vulkanöarna - Eoliska öarna

Bild: Öarna Lipari och Vulcano. Foto Tom Birkeland
Bild: Staden Lipari. Foto Tom Birkeland
Bild: Gata i Lipari. Foto Tom Birkeland
Bild: Hamnen. Foto Tom Birkeland
Bild: Lilla hamnen i Lipari. Foto Tom Birkeland
Bild: Arkeologiska museet. Foto Tom Birkeland
Bild: Romerskt bad. Foto Tom Birkeland
Bild: Kyrkan. Foto Tom Birkeland
Bild: Pimpstensindustri på Lipari. Foto Tom Birkeland
Pris från:
16 695:-
Dagar:8
Guide, whispers, flyg till Catania t/r inkl flygskatt, bussresor i Italien, färja Milazzo-Lipari t/r, logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (6 nätter i Lipari, 1 Aci Castello/Acireale-området), 7 frukostar, 6 luncher, 7 middagar. Minikryssning till öarna Alicudi & Filicudi, minikryssning till ön Salina, minikryssning till öarna Panarea & Stromboli, minikryssning till ön Vulcano, rundtur på ön Lipari, rundtur i Taormina, inträde till Arkeologiska museet i Lipari & Grekiska teatern i Taormina.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

I havet utanför Siciliens nordkust reser sig sju vulkaniska öar, skapade av naturens förunderliga krafter. Döpta efter vindguden Aiolus av grekerna och präglade av 5000 års kulturhistoria. Möt Isole Eolie, de Eoliska öarna - också kallade de Lipariska öarna – enastående vackra och exotiska! Rykande vulkaner och gnistrande lavastränder, spektakulära klippformationer och hemliga grottor, väntar dig i denna fantastiska övärld.

Vi bor på huvudön Lipari och gör dagsutflykter med båt till de andra öarna. Vulcano med sina bubblande gyttjebad, det grönskande Salina. Idylliska Filicudi och Alicudi, exklusiva Panarea. Och inte minst, Ingrid Bergmans Stromboli, Europas aktivaste vulkan, som vi även upplever "by night"! Välkommen till de Eoliska öarna – en annorlunda värld!

Kortprogram
Dag 1 Flyg till Catania. Buss och färja till Lipari.
Dag 2-6 Lipari med utflykter

Rundtur Lipari med minibuss. Besök Arkeologiska museet. Ledig eftermiddag.
Båtutflykt till Filicudi och Alicudi. Vi gör små promenader.
Båtutflykt till Salina. Promenad. Om vädret tillåter - bad från båten.
Båtutflykt till Panarea. Därefter till Stromboli med Stromboli by night.
Båtutflykt till Vulcano, rik på termiska källor. Ledig eftermiddag i Lipari.
Dag 7 Färja till Sicilien. Stadspromenad i Taormina. Buss till Acireale-området.
Dag 8 Buss till Catania och flyg hem.

Utflykterna kan ske i en annan ordning.

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Catania t/r inkl flygskatt
 • Bussresor i Italien
 • Färja Milazzo-Lipari t/r
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (6 nätter i Lipari, 1 Acireale-/Giardini Naxos-området)
 • 7 frukostar
 • 6 luncher
 • 7 middagar 
 • Minikryssning till öarna Alicudi & Filicudi
 • Minikryssning till ön Salina
 • Minikryssning till öarna Panarea & Stromboli
 • Minikryssning till ön Vulcano
 • Rundtur på ön Lipari
 • Rundtur i Taormina
 • Inträde till Arkeologiska museet i Lipari & Grekiska teatern i Taormina

Tillägg

 • Enkelrum 1.750 kr, 2019 1.800 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr

Dagsprogram

Dag 1 Flyg till Catania. Catania-Lipari
Vid lunchtid räknar vi med att landa i Catania på Siciliens östkust, där en buss väntar på att ta oss vidare norrut till färjelägret i Milazzo. Efter en timmes seglats når vi så Lipari, huvudort på vulkanön med samma namn. Här ska vi bo sex nätter på trevliga Hotel La Filadelfia, beläget mitt i centrum. En gemensam middag avrundar dagen på bästa sätt. Ca 13 mil med buss.

Dag 2-6 Lipari med utflykter

Rundtur på Lipari
Under en rundtur med minibus bekantar vi oss efter frukost med Lipari, som är den största av de sju Eoliska öarna eller Lipariska öarna som de också kallas. Ca 11.000 personer fördelade på fem byar bor permanent på ön. De första bosättarna kom redan för 5000 år sedan, lockade av vulkanens "rikedomar" – den vulkaniska glassorten obsidian, som man bl a gjorde redskap av, och pimpsten. Pimpstenen blev senare en viktig handelsvara och bringade välstånd, vilket dessvärre även gjorde ön till ett populärt mål för pirater, däribland den fruktade Barbarossa – kapten Rödskägg.

Vi hänförs av de vackra vyerna från Monte S'Angelo och tar oss åter ner till Lipari by för en promenad i den måleriska stadskärnan, som kröns av fortet Il Castello med katedralen San Bartolomeo. Ett besök på det förnämliga arkeologiska museet ger oss en god bild av de Eoliska öarnas födelse och historia.

Efter en lunch på hotellet är dagen fri för egna strövtåg. Unna dig ett glas av det söta Malvasia-vinet och njut av folkvimlet nere i hamnen! Middag.

Filicudi & Alicudi
På dagens program står en båtutflykt till Filicudi och Alicudi, de västligaste öarna i ögruppen. Efter frukost lättar vår lilla kryssningsbåt ankar. Vi rundar ön och passerar så småningom grannön Salina. Det intensivt blå havet och de höga vulkaniska siluetterna utgör en bedårande sättning till vår lunch, som serveras ombord. Konturerna av Felicudis kratrar blir tydligare och vi passerar snart ingången till den djupa grottan Grotto del Bue Marino, känd för sina ljusreflektioner och ljudfenomen. Innan vi lägger till möter vi också den obeliskliknande klippformationen Faraglione della Cana. På Filicudi råder lugnet. Ön har bara två små byar och den mest användbara vägen är en mulåsnestig.

Efter en promenad ger vi oss åter till sjöss och sätter kurs mot Alicudi, den minst befolkade av öarna. På öns topp ligger ett naturligt fort, där kvinnorna lämnades att gömma sig då pirater attackerade. Vi strosar runt och njuter av grönskan och stillheten och påbörjar därefter återfärden till Lipari, där vår middag hägrar.

Salina
Idag ska vi utforska Salina, som fått sitt namn efter öns saltsjö, där lokalborna förr utvann havssalt för konservering av kapris och fisk. Från däck ser vi Liparis gamla pimpstensgruvor passera revy. Mineraler från dessa ger vattnet här en unik akvamarin färg. Om vädret tillåter får vi tillfälle att bada från båten.

Då Salina, till skillnad från de andra Eoliska öarna, har egna källor med färskvatten har ön ett rikt växt- och djurliv med över 400 olika växter. Utmed bergssluttningarna odlas druvorna som blir till det lokala Malvasia-vinet. Vi upplever ön från sjösidan, däribland Salinas mest exotiska "kuliss", Baia di Pollara, känd från den flerfaldigt prisbelönta filmen "Il Postino", och vi lägger så till i pittoreska Lingua. Här äter vi lunch och tar en promenad.

På återresan färdas vi utmed Liparis sydvästkust, som förundrar med sina grottor och mytomspunna klippformationer. Middag.

Panarea & Stromboli by night
Efter frukost på hotellet lättar vi åter ankar och sätter kurs mot Panarea, som trots sin lilla yta tros vara den först bebodda av öarna. Nu för tiden är ön ett exklusivt resmål för de välbärgade. Vi seglar utmed den vackra viken Cala Junco, en naturlig swimmingpool med turkosblått vatten, och angör därefter hamnen i San Pietro, öns huvudort. Här ser vi oss omkring och äter lunch.

På eftermiddagen navigerar vi mot Stromboli, berömt för sin vulkan - den mest aktiva i Medelhavet, men också för romansen mellan Ingrid Bergman och regissören Roberto Rossellini. Under inspelningen av filmen "Stromboli" hettade det till i skuggan av vulkanen... resten är historia! Innan vi går iland passerar vi den idylliska byn Ginostra, där parets dotter Isabella Rossellini har ett hus.

Efter solnedgången lägger vi åter ut, ombord serveras en enklare middag. Nu väntar Stromboli by night. Förhoppningsvis ser vi vulkanen explodera mot natthimlen och den glödande lavan rinna ner för berget - ett oförglömligt skådespel. Sen kväll är vi åter i Lipari.

Vulcano
Första halvan av dagen tillägnar vi Vulcano, som är rik på termiska källor. Vi kryssar runt ön och ser från havet fantasifulla figurer formade av lavan. Änglarnas grotta, Hästgrottan och en vidsträckt strand täckt med svart glittrande lavasand fångar vår uppmärksamhet, liksom vulkanen Gran Cratere och den idylliska fiskebyn Gelso.

När vi slutligen lägger till, möts vi av en påtaglig svaveldoft. Vi gör en promenerad till öns omtalade lerpöl, skapad av svavelånger och hett bubblande vatten från jordens inre. Kanske lockar ett dopp? 30 minuter i leran sägs göra under för huden och en rad reumatiska sjukdomar.

Eftermiddagen disponeras på egen hand i Lipari, middagen intar vi gemensamt.

Dag 7 Lipari-Taormina-Acireale
Med färjan från Lipari lämnar vi efter frukost de Eoliska öarna och stävar åter mot Sicilien och Milazzo. Vi fortsätter med buss förbi Messina till Taormina, tjusigt beläget på en klippudde ovanför Joniska havet. Staden andas exklusivitet och har sedan sekelskiftet varit en favorit hos det italienska jetsetfolket. Efter lunch gör vi en stadspromenad. Vi tar oss även upp till den berömda grekisk-romerska teatern, där vi belönas med en hänförande vy över Etna och Naxosbukten.

Middag och övernattning på hotell i trakten av Acireale. Ca 12 mil med buss.

Dag 8 Acireale–Catania–flyg hem
Vår resa till Eoliska öarna går mot sitt slut. Mitt på dagen lyfter vårt flyg från Catania. Ca 2 mil med buss.

OBS! Reservation för turordningen på utflykterna i programmet.

Bra att veta

Valuta: Euro

Kommentarer

2018

Allt fungerade bra. Flygtider, guide, resmål, ressällskap. /Betyg resan 5, guiden 5 /Ann

Innehållsrik. Guiden Tom kunnig, trevlig, mån om sina resenärer /Betyg resan 5, guiden 5 /Martina

Guide Tom B - hans intresse för historia och kultur ger oss ytterligare en dimension! /Betyg resan 5, guiden 5 /Göran

Vår guide Tom - mycket bra och kunnig i Italiens historia, kultur, politik, samhällssystem, mat & dryck.

Mycket bra service och mat på Hotell La Filadelfia familjehotellet i Lipari. Bra mat även på de olika öarna vi besökte. Guiden Tom - Mycket bra visste allt om öarna och historia om dem.Tom var verkligen en toppen guide.  /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Fantastiskt resmål - en upplevelse. Guiden Tom - Vänlig, trevlig och mycket kunnig. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Toms förmåga att dela med sig av kunskaper i historia, konst, växter och mat mm samt inte minst om italienarnas sätt att vara, politik etc. är helt outstanding /Betyg resan 5, guiden 5 /Sten

Finns absolut ingen bättre än Tom Birkeland, där har ni en riktig pärla /Betyg resan 5, guiden 5 /Hans

Bästa guide vi någonsin haft på alla våra resor! /Betyg resan 5, guiden 5 /Ingrid

2017

Vulkanöarna och kryssningarna mellan dem överträffade alla förväntningar. Helt underbart, spännande och sagolikt vackert! Bodil (guiden) är en pärla. Hon är kunnig, vänlig och glad och hon har en röst som det är behagligt att lyssna till. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Guiden Bodil - Trevlig, kunnig, omtänksam, handlingskraftig - superguide! /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

En härlig udda resa som jag rekommenderar alla att testa. Guiden Tom - Toppen. Väldigt kunnig och kul att få historisk och nutida bakgrund. /Betyg resan 5, guiden 5 /Ylva Rabelius

Resmålet unikt, ingen jag kände visste var de eoliska öarna låg. De är fantastiskt intressanta och landskapet med hav och vulkanöar som bolmar är helt utan jämförelse. Mycket kunnig och med en underfundig humor (guiden Tom). /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Att få besöka alla öarna var fantastiskt eftersom de har så olika karaktär. Den tredje Jörnsguiden jag reser med och alla är lika professionella och kunniga. Bodil Braun kändes nästan som en kompis!! Väldigt enkel att ha att göra med. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Resan - Motsvarande mina bästa förhoppningar. Guiden Bodil - trevlig, rar, mycket kunnig /Betyg resan 5, guiden 5 /Björn Hallberg

Uppskattade whispers mycket. /Betyg resan 4, guiden 5 /Anonym

Min 3:e resa med Bodil och hon är lika alert och kunnig som tidigare. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anita Fall

Bra arrangemang, lagom tempo på aktiviteterna. Aldrig stressigt men heller aldrig långtråkigt. Guiden Tom B - Kunnig och berättade allt från hur det sociala livet i landet var till natur, historia mm på ett mycket trevligt sätt. /Betyg resan 5, guiden 5 /Bengt Erik Larsson

Kan inte vara nöjdare! Mycket duktig och hjälpsam! kunnig! (Tom) /Betyg resan 5, guiden 5 /Ingrid Gunvor Svensson

Uppfyllde våra högt ställda förväntningar. Kunnig o inkännande (Tom). Trevlig! /Betyg resan 5, guiden 5 /Ann-Charlotte Kjellander

2016

En mycket upplevelserik och spännande resa. Alla transfers och transporter fungerade oklanderligt, verkligen välarrangerat! Lagom tempo och bra möjligheter att göra lite egna val inom programmet om man så önskade. Vår reseledare, Tom Birkeland, var både kunnig och engagerad. Han är erfaren och sympatisk och har en förmåga att se alla deltagare. Han berättade en hel del av intresse under buss- och båtturer och gjorde det också med en trevlig humoristisk glimt! En mycket professionell guide. /Betyg resan 5, guiden 5 /Kristina Söderlind Rutberg

Detta var en resa som vi pratat om länge. vi bestämde oss när vi var på reseträffen i jan. Det var den infon som ledde till att vi bokade resan vid detta tillfälle. Har rest med er till Polen, Norge, Spanien Julresa, Malta, Eoliska Öarna. Det blir fler.  /Betyg resan 5, guiden 5 /Ulla Johansson

En annorlunda resa med båtturer mellan öarna - vi hade varit på en endagarstur tidigare och ville tillbaks så det var kul att se alla öarna!  Tom var duktig och trevlig och kunnig. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Mycket kunnig guide (Tom B) som dessutom var rolig, snäll och hjälpsam. /Betyg resan 5, guiden 5 /Kerstin Johansson

Jättetrevligt upplägg, ingen stress. (Guiden Tom) Mycket trevlig, kunnig och seriös såg alla. /Betyg resan 5, guiden 5 /Birgitta Gradén

Vi fick tyvärr inte se Stromboli by night, men det uppvägdes av resten av upplevelserna. Tom Birkeland var mycket bra, engagerad, kunnig och medryckande, såg och intresserade sig för alla. /Betyg resan 5, guiden 5 /Leif Samuelsson

Tom var mycket kunnig. Gav intressant information hela tiden om både vardagsliv och sevärdheter. Hjälpsam, tydlig och väldigt trevlig. Honom träffar vi gärna igen. Hotel Filadelfia - familjen där lagade maten med hjärtat. Det märktes - mycket god mat! /Betyg resan 5, guiden 5 /Ulla Gillgard

Resan gav mig mycket - natur, historia och arkeologi, möjlighet till egna upptäckter. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anita Gillner Fransson

Mina högt ställda förväntningar uppfylldes. Tom (guiden) mycket kunnig. Skapade en bra gruppkänsla. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Allt fungerade som det skulle. Övriga medresenärer var positiva människor, inget gnäll, ingen kom för sent. Guiden (Tom B) var kunnig, trevlig, lättsam. /Betyg resan 5, guiden 5 /Stig Arne Nilsson

2015

Intressant resmål, bra hotell, givande utflykter. Tom Birkeland var den idealiske reseledaren, kunnig, skötte allt smidigt och berättade underhållande och intressant. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Han (Tom B) hade allt man kan begära av en guide - och lite till. Kunskaperna vad gäller environgerna var skärpta på alla nivåer, han redogjorde för historik såväl vad folk sa om många ting och företeelser, hans kunskaper på den faktiska sidan var djupa, och hans kommentarer till skeenden var stundens. En kunnig, jovial och glad person som verkade finna fröjd i att berätta om allt. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Väl planerad resa med tid för vila. Mycket att se, bra program. Guiden (Tom B) intresserad, kunnig, hjälpsam. Man kunde känna sig trygg med honom. Trevlig person. /Betyg resan 5, guiden 5 /Peter Fonyad

Tom var verkligen bra som såg till att alla fick ut det mesta av resan. Han gav oss mycket intressant information om Italien. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Resan som helhet var väl upplagd. Utmärkt med whispers. Trivsamt hotell på Lipari. Uppskattade att kunna simma i poolen. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Ett bra upplägg med varierande dagsprogram. Guiden (Tom B) kunnig och informativ. /Betyg resan 5, guiden 5 /Jan Lundblad

Väl upplagd i alla detaljer och allt fungerade som smort. Värt att nämna på denna resa var den utmärkta båten vi gjorde utflykterna med: trevlig besättning, skicklig kapten och goda måltider. Superbra! Tom B är otroligt kunnig och informativ, och han berättar om historia, kultur och livet i Italien på ett trevligt och levande sätt allteftersom resan framskrider. La Filadelfia i Lipari var bara trestjärnigt men familjärt och trevligt med allt man behöver. Därtill intogs måltiderna på takterassen med utsikt över stad och omgivande land. /Betyg resan 5, guiden 5 /Ragnar Hult

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
21/5Göteborg, LandvetterEoliska öarna (fr Göteborg), 8 d
Guide: Tom Birkeland
216 695:-BokaMer information
21/5Köpenhamn, KastrupEoliska öarna (fr Köpenhamn), 8 d
Guide: Tom Birkeland
716 695:-BokaMer information
21/5Stockholm, ArlandaEoliska öarna (fr Stockholm), 8 d
Guide: Tom Birkeland
Mer än 816 695:-BokaMer information

Hotell

Art Hotel Capomulini, Acireale

Art Hotel Capomulini, Acireale

Art Hotel Capomulini har ett fantastiskt läge i kustbyn Capomulini.
Uteplats Hotel la Filadelfia

Hotel La Filadelfia, Lipari

Hotel La Filadelfia är beläget i Liparis centrum och ca 300 m från havet.

Resekalender

20/12Costa Tropical - julfirande 1 (fr Göteborg), 8 dfrån 12 295:-
20/12Costa Tropical - julfirande 1 (fr Köpenhamn), 8 dfrån 12 295:-
20/12Costa Tropical - julfirande 1 (fr Stockholm), 8 dfrån 12 295:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo