Skip to main content

De sju italienska vulkanöarna - Eoliska öarna

Vulkanen Etna på Sicilien i bakgrunden.

Vulkanen Etna på Sicilien i bakgrunden.

Öarna Lipari och Vulcano. Foto Tom Birkeland

Staden Lipari. Foto Tom Birkeland

Gata i Lipari. Foto Tom Birkeland

Hamnen. Foto Tom Birkeland

Lilla hamnen i Lipari. Foto Tom Birkeland

Arkeologiska museet. Foto Tom Birkeland

Romerskt bad. Foto Tom Birkeland

Kyrkan. Foto Tom Birkeland

Pimpstensindustri på Lipari. Foto Tom Birkeland

Den grekiska teatern är den mest berömda landmärke i Taormina.

Den grekiska teatern är det mest berömda landmärket i Taormina.

Kaktusblomma.

I havet utanför Siciliens nordkust reser sig sju vulkaniska öar, skapade av naturens förunderliga krafter. Döpta efter vindguden Aiolus av grekerna och präglade av 5000 års kulturhistoria. Möt Isole Eolie, de Eoliska öarna - enastående vackra och exotiska! Rykande vulkaner och gnistrande lavastränder, spektakulära klippformationer och hemliga grottor, väntar dig i denna fantastiska övärld.

Vi bor på huvudön Lipari och gör dagsutflykter med båt till de andra öarna. Vulcano med sina bubblande gyttjebad, det grönskande Salina. Idylliska Filicudi och Alicudi, exklusiva Panarea. Och inte minst, Ingrid Bergmans Stromboli, Europas aktivaste vulkan, som vi även upplever "by night"! Välkommen till de Eoliska öarna – en annorlunda värld!

Guide på resan är Tom Birkeland.

Programmet i korthet

Dag 1: Flyg till Catania. Buss och färja till Lipari. (M)
Dag 2: Rundtur i Lipari med minibuss. Besök Arkeologiska museet. Ledig eftermiddag. (F,L,M)
Dag 3-6: Dessa dagar kantras av spännande utflykter med kryssningsbåt. (F,L,M)
Utflykter som ingår:
Båtutflykt till Filicudi och Alicudi. Vi gör små promenader.
Båtutflykt till Salina. Promenad. Om vädret tillåter - bad från båten.
Båtutflykt till Panarea. Därefter till Stromboli med Stromboli by night.
Båtutflykt till Vulcano, rik på termiska källor. Ledig eftermiddag i Lipari.
Dag 7: Färja till Sicilien. Stadspromenad i Taormina. Buss till Acireale. (F,L,M)
Dag 8: Buss till Catania och flyg hem. (F)
Utflykterna kan ske i en annan ordning.

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Bor du långt från flygplatsen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och kan lätt ta dig till flyget.  

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Catania t/r inkl flygskatt
 • Bussresor i Italien
 • Färja Milazzo-Lipari t/r
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (6 nätter i Lipari, 1 Acireale)
 • 7 frukostar
 • 6 luncher
 • 7 middagar 
 • Minikryssning till öarna Alicudi & Filicudi
 • Minikryssning till ön Salina
 • Minikryssning till öarna Panarea & Stromboli
 • Minikryssning till ön Vulcano
 • Rundtur på ön Lipari
 • Rundtur i Taormina
 • Inträde till Arkeologiska museet i Lipari & Grekiska teatern i Taormina

Tillägg

 • Enkelrumstillägg 1.800 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr

Bra att veta

Valuta: Euro

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Catania. Catania-Lipari

  Vid lunchtid räknar vi med att landa i Catania på Siciliens östkust, där en buss väntar på att ta oss vidare norrut till färjelägret i Milazzo. Efter en timmes seglats når vi så Lipari, huvudort på vulkanön med samma namn. Här ska vi bo sex nätter på trevliga Hotel La Filadelfia, beläget mitt i centrum. En gemensam middag avrundar dagen på bästa sätt.


  Lilla hamnen i Lipari. Foto Tom Birkeland

  Flyg till Catania. Catania-Lipari
 • DAG 2-6 Lipari med utflykter: Rundtur på Lipari

  Under en rundtur med minibus bekantar vi oss efter frukost med Lipari, som är den största av de sju Eoliska öarna eller Lipariska öarna som de också kallas. Ca 11.000 personer fördelade på fem byar bor permanent på ön. De första bosättarna kom redan för 5000 år sedan, lockade av vulkanens "rikedomar" – den vulkaniska glassorten obsidian, som man bl a gjorde redskap av, och pimpsten. Pimpstenen blev senare en viktig handelsvara och bringade välstånd, vilket dessvärre även gjorde ön till ett populärt mål för pirater, däribland den fruktade Barbarossa – kapten Rödskägg.

  Vi hänförs av de vackra vyerna från Monte S'Angelo och tar oss åter ner till Lipari by för en promenad i den måleriska stadskärnan, som kröns av fortet Il Castello med katedralen San Bartolomeo. Ett besök på det förnämliga arkeologiska museet ger oss en god bild av de Eoliska öarnas födelse och historia.
  Efter en lunch på hotellet är dagen fri för egna strövtåg. Unna dig ett glas av det söta Malvasia-vinet och njut av folkvimlet nere i hamnen! Middag.


  Öarna Lipari och Vulcano. Foto Tom Birkeland

  Rundtur på Lipari
 • Filicudi & Alicudi

  På dagens program står en båtutflykt till Filicudi och Alicudi, de västligaste öarna i ögruppen. Efter frukost lättar vår lilla kryssningsbåt ankar. Vi rundar ön och passerar så småningom grannön Salina. Det intensivt blå havet och de höga vulkaniska siluetterna utgör en bedårande sättning till vår lunch, som serveras ombord. Konturerna av Felicudis kratrar blir tydligare och vi passerar snart ingången till den djupa grottan Grotto del Bue Marino, känd för sina ljusreflektioner och ljudfenomen. Innan vi lägger till möter vi också den obeliskliknande klippformationen Faraglione della Cana. På Filicudi råder lugnet. Ön har bara två små byar och den mest användbara vägen är en mulåsnestig.

  Efter en promenad ger vi oss åter till sjöss och sätter kurs mot Alicudi, den minst befolkade av öarna. På öns topp ligger ett naturligt fort, där kvinnorna lämnades att gömma sig då pirater attackerade. Vi strosar runt och njuter av grönskan och stillheten och påbörjar därefter återfärden till Lipari, där vår middag hägrar.


  Faraglione della Canna. Foto Per Gunnar Ljungquist

  Filicudi & Alicudi
 • Salina

  Idag ska vi utforska Salina, som fått sitt namn efter öns saltsjö, där lokalborna förr utvann havssalt för konservering av kapris och fisk. Från däck ser vi Liparis gamla pimpstensgruvor passera revy. Mineraler från dessa ger vattnet här en unik akvamarin färg. Om vädret tillåter får vi tillfälle att bada från båten.

  Då Salina, till skillnad från de andra Eoliska öarna, har egna källor med färskvatten har ön ett rikt växt- och djurliv med över 400 olika växter. Utmed bergssluttningarna odlas druvorna som blir till det lokala Malvasia-vinet. Vi upplever ön från sjösidan, däribland Salinas mest exotiska "kuliss", Baia di Pollara, känd från den flerfaldigt prisbelönta filmen "Il Postino", och vi lägger så till i pittoreska Lingua. Här äter vi lunch och tar en promenad.
  På återresan färdas vi utmed Liparis sydvästkust, som förundrar med sina grottor och mytomspunna klippformationer. Middag.


  Fyr på Salina. Foto Per Gunnar Ljungquist

  Salina
 • Panarea & Stromboli by night

  Efter frukost på hotellet lättar vi åter ankar och sätter kurs mot Panarea, som trots sin lilla yta tros vara den först bebodda av öarna. Nu för tiden är ön ett exklusivt resmål för de välbärgade. Vi seglar utmed den vackra viken Cala Junco, en naturlig swimmingpool med turkosblått vatten, och angör därefter hamnen i San Pietro, öns huvudort. Här ser vi oss omkring och äter lunch.

  På eftermiddagen navigerar vi mot Stromboli, berömt för sin vulkan - den mest aktiva i Medelhavet, men också för romansen mellan Ingrid Bergman och regissören Roberto Rossellini. Under inspelningen av filmen "Stromboli" hettade det till i skuggan av vulkanen... resten är historia! Innan vi går iland passerar vi den idylliska byn Ginostra, där parets dotter Isabella Rossellini har ett hus.
  Efter solnedgången lägger vi åter ut, ombord serveras en enklare middag. Nu väntar Stromboli by night. Förhoppningsvis ser vi vulkanen explodera mot natthimlen och den glödande lavan rinna ner för berget - ett oförglömligt skådespel. Sen kväll är vi åter i Lipari.


  Härligt bad från båten. Foto Per Gunnar Ljungquist

  Panarea & Stromboli by night
 • Vulcano

  Första halvan av dagen tillägnar vi Vulcano, som är rik på termiska källor. Vi kryssar runt ön och ser från havet fantasifulla figurer formade av lavan. Änglarnas grotta, Hästgrottan och en vidsträckt strand täckt med svart glittrande lavasand fångar vår uppmärksamhet, liksom vulkanen Gran Cratere och den idylliska fiskebyn Gelso.

  När vi slutligen lägger till, möts vi av en påtaglig svaveldoft. Vi gör en promenerad till öns omtalade lerpöl, skapad av svavelånger och hett bubblande vatten från jordens inre. Kanske lockar ett dopp? 30 minuter i leran sägs göra under för huden och en rad reumatiska sjukdomar.
  Eftermiddagen disponeras på egen hand i Lipari, middagen intar vi gemensamt.


  Tom provar lerbad på Vulcano. Foto Per Gunnar Ljungquist

  Vulcano
 • DAG 7: Lipari-Taormina-Acireale

  Lipari-Taormina-Acireale
  Med färjan från Lipari lämnar vi efter frukost de Eoliska öarna och stävar åter mot Sicilien och Milazzo. Vi fortsätter med buss förbi Messina till Taormina, tjusigt beläget på en klippudde ovanför Joniska havet. Staden andas exklusivitet och har sedan sekelskiftet varit en favorit hos det italienska jetsetfolket. Efter lunch gör vi en stadspromenad. Vi tar oss även upp till den berömda grekisk-romerska teatern, där vi belönas med en hänförande vy över Etna och Naxosbukten.

  Middag och övernattning på hotell i trakten av Acireale. Ca 12 mil med buss.


  Grekisk-romerska arenan i Taormina. Foto: Shutterstock

  Lipari-Taormina-Acireale
 • DAG 8: Acireale–Catania–flyg hem.

  Vår resa till Eoliska öarna går mot sitt slut. Flyg hem från Catania.


  Vulkanen Etna i bakgrunden. Foto: Enit

  Acireale–Catania–flyg hem.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

Oktober 2021

5/10- se avresetiderGöteborg, LandvetterEoliska öarna (fr Göteborg), 8 d
Guide: Tom Birkeland
Mer än 416 695:-BokaSe avresetider
5/10- se avresetiderKöpenhamn, KastrupEoliska öarna (fr Köpenhamn), 8 d
Guide: Tom Birkeland
Mer än 416 695:-BokaSe avresetider
5/10- se avresetiderStockholm, ArlandaEoliska öarna (fr Stockholm), 8 d
Guide: Tom Birkeland
416 695:-Fåtal platser kvarSe avresetider

Hotell

Uteplats Hotel la Filadelfia

Hotel La Filadelfia, Lipari

Hotel La Filadelfia är beläget i Liparis historiska centrum, intill den arkeologiska parken och bara några steg från det eoliska museet. De erbjuder alla gäster en varm bubbelpool samt en mycket vacke...
Orizzonte Acireale Hotel, Acireale

Orizzonte Acireale Hotel, Acireale

Orizzonte Acireale Hotel är beläget i ett lugnt och grönt område några få kilometer utanför Catania. Deras restaurang har en stor uteservering och serverar typiska medelhavsrätter som man kan njuta av...

Andra resenärer har också tittat på

Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Spanien men ändå inte Spanien. Strävan efter självständighet ligger djupt rotad i den baskiska själen. Baskerna, liksom galicierna, värnar om sitt urspung, det egna språket och gamla traditioner. Med...
Andalusiens skatter med Granada, Sevilla, Córdoba & Ronda

Andalusiens skatter med Granada, Sevilla, Córdoba & Ronda

Andalusien är i mångt och mycket själva sinnesbilden av Spanien – tapas, tjurfäktning, flamenco, vita byar etc. Regionen har formats av en mängd olika kulturer och var morernas sista utpost på den ibe...
Antikens Grekland med Aten, Delfi, Meteora & Olympia

Antikens Grekland med Aten, Delfi, Meteora & Olympia

Det var i antikens Grekland allt började. Här föddes demokratin och de flesta av alla vetenskaper. Och här föddes litteraturen, teatern och idrotten. Under en dryg vecka lär vi känna detta enstående l...
Paris - med tåg från London under Engelska kanalen

Paris - med tåg från London under Engelska kanalen

London och Paris - två världsmetropoler med en alldeles speciell dragningskraft, platser man kan återvända till om och om igen utan att tröttna! Vi inleder med en heldag i det ständigt trendiga London...
Reseträff 2022 - årets reseinspiration & partymingel!

Reseträff 2022 - årets reseinspiration & partymingel!

Succén började redan 2008 i Lübeck – 2022 års reseträff går av stapeln i... en kustnära stad i norra Tyskland, mer avslöjar vi inte för tillfället! Skratten har varit många, lovorden likaså. Och vi ho...
Leipzig med Bach-festival, Hamburg & Weimar

Leipzig med Bach-festival, Hamburg & Weimar

Kulturstaden Leipzig är den nya innestaden i Tyskland. Hit söker sig de unga och de kreativa. Det var också här som den fredliga revolution tog fart som skulle få muren och kommunismen att falla för 3...
Äventyr i Ätradalen

Äventyr i Ätradalen

Vår dagsutflykt till Halland och Ätradalen inleds i Slöinge med förmiddagsfika på Berte Museum - Livet på landet. Här ska vi även lyssna på ett intressant föredrag om museet, som skildrar landsbygden...
Kiruna-Narvik med Malmbanan & Lofoten

Kiruna-Narvik med Malmbanan & Lofoten

Storslagna vyer genomsyrar vår nordskandinaviska odyssé från Luleå till Lofotens sagolika övärld i nordväst. Vi åker tåg på den berömda Malmbanan, som tillkom för att frakta järnmalm från de stora mal...
Beethoven 250-årsjubileum med Bonn & Köln

Beethoven 250-årsjubileum med Bonn & Köln

2020 var det 250 år sedan den store tyske kompositören Ludwig van Beethoven föddes i Bonn, vilket firas med en rad olika arrangemang under 2021. JÖRNS uppmärksammar händelsen med en specialkomponerad...
Resekalender
2/4Påsk på Schloss Wedendorf, 4 dfrån 5 495:-
13/4Holland med blomstertåget (endast fr Skåne), 6 dfrån 8 995:-
15/4Apulien (fr Göteborg), 8 dfrån 16 795:-
15/4Apulien (fr Köpenhamn), 8 dfrån 16 795:-
15/4Apulien (fr Stockholm), 8 dfrån 16 795:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo