Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Catania. Catania-Lipari

  Vid lunchtid räknar vi med att landa i Catania på Siciliens östkust, där en buss väntar på att ta oss vidare norrut till färjelägret i Milazzo. Efter en timmes seglats når vi så Lipari, huvudort på vulkanön med samma namn. Här ska vi bo sex nätter på trevliga Hotel Oriente, beläget mitt i centrum. En gemensam middag avrundar dagen på bästa sätt.

 • DAG 2-6 Lipari med utflykter: Rundtur på Lipari

  Under en rundtur med minibus bekantar vi oss efter frukost med Lipari, som är den största av de sju Eoliska öarna eller Lipariska öarna som de också kallas. Ca 11.000 personer fördelade på fem byar bor permanent på ön. De första bosättarna kom redan för 5000 år sedan, lockade av vulkanens "rikedomar" – den vulkaniska glassorten obsidian, som man bl a gjorde redskap av, och pimpsten. Pimpstenen blev senare en viktig handelsvara och bringade välstånd, vilket dessvärre även gjorde ön till ett populärt mål för pirater, däribland den fruktade Barbarossa – kapten Rödskägg.

  Vi hänförs av de vackra vyerna från Monte S'Angelo och tar oss åter ner till Lipari by för en promenad i den måleriska stadskärnan, som kröns av fortet Il Castello med katedralen San Bartolomeo. Ett besök på det förnämliga arkeologiska museet ger oss en god bild av de Eoliska öarnas födelse och historia.
  Efter en lunch på hotellet är dagen fri för egna strövtåg. Unna dig ett glas av det söta Malvasia-vinet och njut av folkvimlet nere i hamnen! Middag.

 • Filicudi & Alicudi

  På dagens program står en båtutflykt till Filicudi och Alicudi, de västligaste öarna i ögruppen. Efter frukost lättar vår lilla kryssningsbåt ankar. Vi rundar ön och passerar så småningom grannön Salina. Det intensivt blå havet och de höga vulkaniska siluetterna utgör en bedårande sättning till vår lunch, som serveras ombord. Konturerna av Felicudis kratrar blir tydligare och vi passerar snart ingången till den djupa grottan Grotto del Bue Marino, känd för sina ljusreflektioner och ljudfenomen. Innan vi lägger till möter vi också den obeliskliknande klippformationen Faraglione della Cana. På Filicudi råder lugnet. Ön har bara två små byar och den mest användbara vägen är en mulåsnestig.

  Efter en promenad ger vi oss åter till sjöss och sätter kurs mot Alicudi, den minst befolkade av öarna. På öns topp ligger ett naturligt fort, där kvinnorna lämnades att gömma sig då pirater attackerade. Vi strosar runt och njuter av grönskan och stillheten och påbörjar därefter återfärden till Lipari, där vår middag hägrar.

 • Salina

  Idag ska vi utforska Salina, som fått sitt namn efter öns saltsjö, där lokalborna förr utvann havssalt för konservering av kapris och fisk. Från däck ser vi Liparis gamla pimpstensgruvor passera revy. Mineraler från dessa ger vattnet här en unik akvamarin färg. Om vädret tillåter får vi tillfälle att bada från båten.

  Då Salina, till skillnad från de andra Eoliska öarna, har egna källor med färskvatten har ön ett rikt växt- och djurliv med över 400 olika växter. Utmed bergssluttningarna odlas druvorna som blir till det lokala Malvasia-vinet. Vi upplever ön från sjösidan, däribland Salinas mest exotiska "kuliss", Baia di Pollara, känd från den flerfaldigt prisbelönta filmen "Il Postino", och vi lägger så till i pittoreska Lingua. Här äter vi lunch och tar en promenad.
  På återresan färdas vi utmed Liparis sydvästkust, som förundrar med sina grottor och mytomspunna klippformationer. Middag.

  Salina
 • Panarea & Stromboli by night

  Efter frukost på hotellet lättar vi åter ankar och sätter kurs mot Panarea, som trots sin lilla yta tros vara den först bebodda av öarna. Nu för tiden är ön ett exklusivt resmål för de välbärgade. Vi seglar utmed den vackra viken Cala Junco, en naturlig swimmingpool med turkosblått vatten, och angör därefter hamnen i San Pietro, öns huvudort. Här ser vi oss omkring och äter lunch.

  På eftermiddagen navigerar vi mot Stromboli, berömt för sin vulkan - den mest aktiva i Medelhavet, men också för romansen mellan Ingrid Bergman och regissören Roberto Rossellini. Under inspelningen av filmen "Stromboli" hettade det till i skuggan av vulkanen... resten är historia! Innan vi går iland passerar vi den idylliska byn Ginostra, där parets dotter Isabella Rossellini har ett hus.
  Efter solnedgången lägger vi åter ut, ombord serveras en enklare middag. Nu väntar Stromboli by night. Förhoppningsvis ser vi vulkanen explodera mot natthimlen och den glödande lavan rinna ner för berget - ett oförglömligt skådespel. Sen kväll är vi åter i Lipari.

 • Vulcano

  Första halvan av dagen tillägnar vi Vulcano, som är rik på termiska källor. Vi kryssar runt ön och ser från havet fantasifulla figurer formade av lavan. Änglarnas grotta, Hästgrottan och en vidsträckt strand täckt med svart glittrande lavasand fångar vår uppmärksamhet, liksom vulkanen Gran Cratere och den idylliska fiskebyn Gelso.

  När vi slutligen lägger till, möts vi av en påtaglig svaveldoft. Vi gör en promenerad till öns omtalade lerpöl, skapad av svavelånger och hett bubblande vatten från jordens inre. Kanske lockar ett dopp? 30 minuter i leran sägs göra under för huden och en rad reumatiska sjukdomar.
  Eftermiddagen disponeras på egen hand i Lipari, middagen intar vi gemensamt.

 • DAG 7: Lipari-Taormina-Acireale

  Lipari-Taormina-Acireale
  Med färjan från Lipari lämnar vi efter frukost de Eoliska öarna och stävar åter mot Sicilien och Milazzo. Vi fortsätter med buss förbi Messina till Taormina, tjusigt beläget på en klippudde ovanför Joniska havet. Staden andas exklusivitet och har sedan sekelskiftet varit en favorit hos det italienska jetsetfolket. Efter lunch gör vi en stadspromenad. Vi tar oss även upp till den berömda grekisk-romerska teatern, där vi belönas med en hänförande vy över Etna och Naxosbukten.

  Middag och övernattning på hotell i trakten av Acireale. Ca 12 mil med buss.

 • DAG 8: Acireale–Catania–flyg hem.

  Vår resa till Eoliska öarna går mot sitt slut. Flyg hem från Catania.