Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

Färöarna, 9 d

Bild: Funningsfjordur, Eysturoy. Foto Ingrid Johansson
Bild: Norr om Shetland. Foto Ingrid Johansson
Bild: Det gamla fortet Skansin,Torshavn. Foto Ingrid Johansson
Bild: Regeringskvarteren Tinganes, Torshavn. Foto Ingrid Johansson
Bild: Skorsten av trä. Foto Ingrid Johansson
Bild: Gammalt kvarter i Torshavn. Foto Ingrid Johansson
Bild: Trädgård i Torshavn. Foto Ingrid Johansson
Bild: Flaggspel utanför Nordens Hus. Foto Ingrid Johansson
Bild: Entre till Rökstugan, Kirkjeböer. Foto Ingrid Johansson
Bild: Entre till Rökstugan, Kirkjeböer. Foto Ingrid Johansson
Bild: Husavik, Sandoy. Foto Ingrid Johansson
Bild: Husavik, Sandoy. Foto Ingrid Johansson
Bild: Böur, Vagar. Foto Ingrid Johansson
Bild: Gjogv, Eysturoy. Foto Ingrid Johansson
Bild: Lunnefåglar i Gjogv. Foto Ingrid Johansson
Bild: Byn Gjogv. Foto Ingrid Johansson
Bild: Tjörnuvik, Streymoy. Foto Ingrid Johansson
Bild: Stenstoderna Risen & Kellingin nära Eidi. Foto Ingrid Johansson
Bild: Haldarsvik, Streymoy. Foto Ingrid Johansson
Bild: Funningur, Eysturoy. Foto Ingrid Johansson
Pris från:
25 445:-
Dagar:9
Guide, whispers, lokalguide på Färöarna, resa med helturistbuss, bro- väg- & färjeavgifter, färja Göteborg-Fredrikshavn t/r, färja Hirtshals-Tórshavn t/r, logi i 2-bäddshytt m dusch/wc (3 nätter ombord), logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt Fredrikshavn, 3 nätter Tórshavn), 8 frukostar, 8 luncher, 8 middagar, utflykt till Eysteroy med Gjógv & Klaksvik (ca 8 tim), utflykt till Sandoy (ca 8 tim), utflykt till Vágar (ca 7 tim), utflykt till Tórshavn & Kirkjubøur (ca 5 tim), inträden enl program.
Transportsätt:Buss
Boka resa

"Världens mest oförstörda öar", "en av de mest fascinerande platserna i världen", "favoritdestination" – superlativen haglar när den internationella resepressen uttalar sig om Färöarna! Hit åker man inte för att bli solkysst, utan för att uppleva den magiska, orörda naturen, gästfriheten, stillheten och de fina råvarorna. Ögruppen, som utgörs av 18 klippöar, ingår i det danska kungariket, men har en hög grad av självstyre och står utanför EU.

Vi bor fyra nätter på 4-stjärnigt hotell i huvudstaden Tórshavn och gör utflykter till flera av öarna. Helpension!

Avresa från Skåne, Halland, Västkusten.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Lokalguide på Färöarna
 • Resa med helturistbuss
 • Bro-, väg- och färjeavgifter
 • Färja Göteborg–Fredrikshavn t/r
 • Färja Hirtshals-Tórshavn t/r
 • Logi i 2-bäddshytt m dusch/wc (3 nätter ombord)
 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (1 natt Fredrikshavn, 4 Tórshavn)
 • 8 frukostar
 • 8 luncher
 • 8 middagar
 • Utflykt till Eysteroy med Gjógv och Klaksvik (ca 8 tim)
 • Utflykt till Sandoy (ca 8 tim)
 • Utflykt till Vágar (ca 7 tim)
 • Utflykt Tórshavn och Kirkjubøur (ca 5 tim)
 • Inträden enl. program

   

Tillägg

 • Enkelrum 6.400 kr
 • Utsideshytt 500 kr/person

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten-Fredrikshavn
Mitt på dagen lämnar vi Malmö och beger oss norrut mot Göteborg och Danmarks-terminalen. Efter stopp för påstigningar och fika kör vi så småningom ombord på Stena Lines välutrustade färja med destination Fredrikshavn, Jylland. Kl 18:20 lättar vi ankar, kl 21:50 beräknas vi lägga till. Ombord låter vi oss väl smaka av en riklig middagsbuffé. På 4-stjärniga Hotel Jutlandia finner vi god nattsömn. Ca 28 mil fr Malmö.

Dag 2 Hirtshals-till havs
Efter frukost på hotellet tar vi oss de knappa fem milen till färjelägret i Hirtshals för incheckning på Smyril Lines moderna färja M/S Norröna, som sattes i trafik 2003. Vår färja är utrustad med fitnessrum, bastu, liten swimmingpool, sportsbar och skybar, två restauranger, taxfree-shop och soldäck, och har plats för 1.482 passagerare. Kl 11:30 kastar vi loss och seglar ut på Nordsjön.

Ombord intar vi lunch och middag och om vädret tillåter passar man säkert på att koppla av på soldäck. Kanske gör du även ett besök i skybaren innan vi drar oss tillbaka till våra respektive hytter? Ca 5 mil med buss.

Dag 3 Ankomst Tórshavn
Ett välfyllt frukostbord möter oss på morgonen. Vi "seglar" nu på Nordatlanten och passerar Shetlandsöarna, som sedan 1472 har skotskt styre. När hungern gör sig påmind förser vi oss med godsaker från lunchbuffén. På eftermiddagen närmar vi oss så slutligen Färöarna; kl 17:30 lokal tid (Sverige -1h) angör vi Tórshavn, ögruppens huvudstad, belägen på huvudön Streymoy.

Här ska vi bo fyra nätter på det 4-stjärniga designhotellet Hotel Føroyar. Alla rum har utsikt över Nólsoyfjorden och centrala Tórshavn. Middag på hotellet.

Dag 4-6 Utflykter på Färöarna
Med Hotel Føroyar som bas ska vi under de kommande dagarna uppleva det bästa av Färöarna. Frukostar och middag ar intar vi på hotellet.

Tórshavn & Kirkjubøur
Efter frukost ska vi bekanta oss med Tórshavn, där ca 20.000 (med omnejd) av Färöarnas ca 50.000 invånare bor. Tórshavn, som är en av världens minsta huvudstäder, grundades 825 och har fått sitt namn efter den nordiske guden Tor. Vi strosar i den gamla stadsdelen, Tinganes, vars stenbelagda gränder kantas av charmiga röda och svarta hus med grästak. Här grundades en av världens äldsta lagstiftande församlingar. En bit bort vilar resterna av försvarsanläggningen Skansin, som under den brittiska belägringen användes som huvudkvarter av Royal Navy.

Vi vandrar också i stadens nyare delar, där hus i olika färger kantar gatorna, förbi Nordens hus - en scen för nordisk kultur, konstmuseet och teatern. På Skeiva Pakkhús serveras vi en välanrättad lunch. Med buss tar vi oss så ett stycke utanför Tórshavn, till Kirkjubøur, öarnas viktigaste historiska plats. Under medeltiden var denna lilla by i egenskap av biskopssäte Färöarnas kulturella och andliga centrum. Vi besöker den 900 år gamla gården Roykstovan och församlingskyrkan Ólavskirkja, uppförd 1111. Ca 2 mil.

Sandoy
Idag går resan söderut. Med färja tar vi oss över till Skopun, färöingarnas egen semesterpärla, på Sandoy. Den gamla bydelens små hus tycks slumpmässigt utplacerade runt en labyrint av smala gränder, vattendrag och trädgårdar. Sandoy räknas som den plattaste av öarna med breda dalgångar, många sjöar, låga fjäll och sandstränder. Här ryms såväl natursköna som historiska pärlor. Vår rundtur tar oss bl a till samhällena Húsavík, vars historia går tillbaka till vikingatiden, Dalur, och Skalavik, där vi serveras lunch.
Ca 7 mil med buss.

Vágar
Vi väljer den sceniska fjällvägen Nordalaskars, som bjuder på en underbar vy över ön Koltur, när vi idag ställer färden till Vágar. På ön finner man Färöarnas största sjöar, däribland Sørvágnsvatn, som vi passerar på vår rundtur, och landets flygplats, belägen i Sørvágur. Flygplatsen, liksom hamnen och huvudvägen, anlades av britterna under andra världskriget och placerades strategiskt så att landningsbanan inte kunde ses och beskjutas från havet.

Under dagen kommer vi även till den välbevarade byn Sandavagúr, som rymmer mycket färöisk historia, och till Midvagúr. I idylliska Gásadalur, som tronar på en grönskande bergsplatå, bjuds vi underbara vyer över öarna Mykines och Tindholmúr. Fram till 2003, då en vägtunnel färdigställdes, nåddes den lilla byn endast via en stig över fjällen. Från randen av platån störtar det vackra vattenfallet Múlafossurs ner i havet. Även på dagens utflykt ingår lunch. Ca 11 mil.

Dag 7 Eysteroy & Bordoy. Avresa Torshavn.
Dagens utflykt går till Eysteroy, örikets näst största ö, och Bordoy. Längs med fjordar och sund och över en hög fjällrygg, närmar vi oss Färöarnas kanske mest fotograferade bygd, måleriska Gjógv, belägen i änden av en grön dal. Med ståtliga fjälltoppar som kuliss, grupperar sig här färgglada små hus utmed en vacker å. Via ett antal trappor tar vi oss ner genom en väldig klyfta – på färöiska gjókv – till den lilla ortens  berömda naturhamn. Vi vandrar även i det danska kronprinsparets fotspår ut till "Mary's bänk". På det mysiga pensionatet Gjáargarður serveras vi lunch.

Vi lämnar så Eysteroys nordöstra hörn och beger mot Leirvik. Via en tunnel under havet tar vi oss över till Bordoy och Klaksvík, ögruppens näst största ort, som ligger vackert omgiven av fjäll. Klaksvík är huvudort för Färöarnas nordligaste öar och är också den viktigaste orten för landets fiskeindustri. Under 1950-talet pågick här en bitvis våldsam inrikespolitisk strid, det s k Klaksvíksupproret. Vi tittar in i den smått ovanliga Christianskyrkan, som när den stod klar 1963 saknade torn. Dopfunten av granit var ursprungligen en hednisk offerskål och är ca 4000 år gammal. På kvällen är vi tillbaka i Tórshavn.

Efter lite tid på egen hand äter vi en gemensam middag och tilldelas därefter våra hytter på M/S Norröna. Kl 23:30 seglar vi åter ut på Nordatlanten. Ca 19 mil.

Dag 8 Till havs
Vi kopplar av, umgås och njuter av de öppna havsvidderna, och om vädrets makter står oss bi, solsken. Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 9 Hirtshals-Hemorten
Kl 09:30 angör vi Hirtshals, varifrån vi fortsätter med buss till Fredrikshavn och nästa färja, som avseglar kl 14:00. Vid 17:30-tiden är vi åter i Göteborg. En härlig resa närmar sig slut; i rask takt går färden vidare söderut mot Malmö. Ca 5 mil med buss till Göteborg & 33 mil till Malmö.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
5/8BussFäröarna, 9 d
Guide: Ingrid Johansson
Mer än 825 445:-BokaMer information

Hotell

Hotel Føroyar, Tórshavn

Hotel Føroyar, Tórshavn

Hotel Føroyar i Tórshavn.

Hotel Jutlandia, Fredrikshavn

Hotel Jutlandia är ett familjeägt hotell mittemot Fredrikshamns färjeterminal. Gågatan Danmarksgade med såväl butiker som restauranger ligger bara några minuters promenad bort...
M/S Norröna, Smyril Line

M/S Norröna, Smyril Line

M/S Norröna är utrustad med fitnessrum, bastu, liten swimmingpool, sportsbar och skybar, två restauranger, taxfree-shop och soldäck. Båten har plats för 1.482 passagerare...

Resekalender

1/3Stockholm - musik & teater, 3 dfrån 3 650:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo