Skip to main content

Färöarna - småskaligt möter storslaget

 
Resa till färöarna för en långsiktig semester | Jörns Resor

Funningsfjordur, Eysturoy. Foto Ingrid Johansson

Norr om Shetland. Foto Ingrid Johansson

Det gamla fortet Skansin,Torshavn. Foto Ingrid Johansson

Regeringskvarteren Tinganes, Torshavn. Foto Ingrid Johansson

Skorsten av trä. Foto Ingrid Johansson

Gammalt kvarter i Torshavn. Foto Ingrid Johansson

Trädgård i Torshavn. Foto Ingrid Johansson

Flaggspel utanför Nordens Hus. Foto Ingrid Johansson

Entre till Rökstugan, Kirkjeböer. Foto Ingrid Johansson

Entre till Rökstugan, Kirkjeböer. Foto Ingrid Johansson

Husavik, Sandoy. Foto Ingrid Johansson

Husavik, Sandoy. Foto Ingrid Johansson

Böur, Vagar. Foto Ingrid Johansson

Gjogv, Eysturoy. Foto Ingrid Johansson

Lunnefåglar i Gjogv. Foto Ingrid Johansson

Byn Gjogv. Foto Ingrid Johansson

Tjörnuvik, Streymoy. Foto Ingrid Johansson

Stenstoderna Risen & Kellingin nära Eidi. Foto Ingrid Johansson

Haldarsvik, Streymoy. Foto Ingrid Johansson

"Världens mest oförstörda öar", "en av de mest fascinerande platserna i världen", "favoritdestination" – superlativen haglar när den internationella resepressen uttalar sig om Färöarna! Hit åker man inte för att bli solkysst, utan för att uppleva den magiska, orörda naturen, gästfriheten, stillheten och de fina råvarorna. Ögruppen, som utgörs av 18 klippöar, ingår i det danska kungariket, men har en hög grad av självstyre och står utanför EU.

Vi bor fyra nätter på 4-stjärnigt hotell i huvudstaden Tórshavn och gör utflykter till flera av öarna. Helpension!

Guide på resan är Ingrid Johansson.

Avresa från Skåne, Halland, Västkusten.

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst Fredrikshamn. (M)
Dag 2: Incheckning på Smyril Lines färja. Färjan åker ut på Nordsjön. (F,L,M)
Dag 3: Angör Tórshavn. (F,L,M)
Dag 4-6: Med Tórshavn som bas görs det utflykter på Färöarna. (F,L,M)
Utflykter som ingår:
- Stadspromenad i Tórshavn. Utflykt till Kirkjubøur. Besök till gården Roykstovan och Ólavskirkja.
- Färja till Skopun på Sandoy. Stadsrundtur i olika samhällen.
- Utflykt till Vágar och byn Sandavagúr.
Dag 7: Utflykt till Eysteroy och Bordoy. Besök i Chrisitanskyrkan. Ombordstigning på färja. (F,L,M)
Dag 8: Ute till havs. (F,L,M)
Dag 9: Hemresa. (F,L)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Bor du långt från påstigningen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och sen är det bara att promenera i lugn och ro för att möta upp övriga resenärer.

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg och Malmö.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Lokalguide på Färöarna
 • Resa med helturistbuss
 • Bro-, väg- och färjeavgifter
 • Färja Göteborg–Fredrikshavn t/r
 • Färja Hirtshals-Tórshavn t/r
 • Logi i 2-bäddshytt m dusch/wc (3 nätter ombord)
 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (1 natt Fredrikshavn, 4 Tórshavn)
 • 8 frukostar
 • 8 luncher
 • 8 middagar
 • Utflykt till Eysteroy med Gjógv och Klaksvik (ca 8 tim)
 • Utflykt till Sandoy (ca 8 tim)
 • Utflykt till Vágar (ca 7 tim)
 • Utflykt Tórshavn och Kirkjubøur (ca 5 tim)
 • Inträden enl. program

   

Tillägg

 • Enkelrum 12.500 kr
 • Utsideshytt 500 kr/person

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Fredrikshavn

  På förmiddagen lämnar vi Malmö och beger oss norrut mot Göteborg och Danmarks-terminalen. Efter stopp för påstigningar och fika kör vi så småningom ombord på Stena Lines välutrustade färja med destination Fredrikshavn, Jylland. Kl 16:00 lättar vi ankar, kl 19:25 beräknas vi lägga till. Ombord låter vi oss väl smaka av en riklig middagsbuffé. På 4-stjärniga Hotel Jutlandia finner vi god nattsömn.
  Ca 28 mil fr Malmö.

 • DAG 2: Hirtshals-till havs

  Efter frukost på hotellet tar vi oss de knappa fem milen till färjelägret i Hirtshals för incheckning på Smyril Lines moderna färja M/S Norröna, som sattes i trafik 2003. Vår färja är utrustad med fitnessrum, bastu, liten swimmingpool, sportsbar och skybar, två restauranger, taxfree-shop och soldäck, och har plats för 1.482 passagerare. Kl 11:30 kastar vi loss och seglar ut på Nordsjön.

  Ombord intar vi lunch och middag och om vädret tillåter passar man säkert på att koppla av på soldäck. Kanske gör du även ett besök i skybaren innan vi drar oss tillbaka till våra respektive hytter?
  Ca 5 mil med buss.


  Stenstoderna Risen & Kellingin nära Eidi. Foto Ingrid Johansson

  Hirtshals-till havs
 • DAG 3: Ankomst Tórshavn

  Ett välfyllt frukostbord möter oss på morgonen. Vi "seglar" nu på Nordatlanten och passerar Shetlandsöarna, som sedan 1472 har skotskt styre. När hungern gör sig påmind förser vi oss med godsaker från lunchbuffén. På eftermiddagen närmar vi oss så slutligen Färöarna; kl 17:30 lokal tid (Sverige -1h) angör vi Tórshavn, ögruppens huvudstad, belägen på huvudön Streymoy.

  Här ska vi bo fyra nätter på det 4-stjärniga nybyggda hotellet,Hotel Brandan, med utmärkt läge i centrala Tórshavn. Middag på hotellet.


  Regeringskvarteren Tinganes, Torshavn. Foto Ingrid Johansson

  Ankomst Tórshavn
 • DAG 4-6: Utflykter på Färöarna

  Med Hotel Brandan som bas ska vi under de kommande dagarna uppleva det bästa av Färöarna. Frukostar och middag ar intar vi på hotellet.


  Lunnefåglar i Gjogv. Foto Ingrid Johansson

  Utflykter på Färöarna
 • Tórshavn & Kirkjubøur

  Efter frukost ska vi bekanta oss med Tórshavn, där ca 20.000 (med omnejd) av Färöarnas ca 50.000 invånare bor. Tórshavn, som är en av världens minsta huvudstäder, grundades 825 och har fått sitt namn efter den nordiske guden Tor. Vi strosar i den gamla stadsdelen, Tinganes, vars stenbelagda gränder kantas av charmiga röda och svarta hus med grästak. Här grundades en av världens äldsta lagstiftande församlingar. En bit bort vilar resterna av försvarsanläggningen Skansin, som under den brittiska belägringen användes som huvudkvarter av Royal Navy.

  Vi vandrar också i stadens nyare delar, där hus i olika färger kantar gatorna, förbi Nordens hus - en scen för nordisk kultur, konstmuseet och teatern. På Skeiva Pakkhús serveras vi en välanrättad lunch. Med buss tar vi oss så ett stycke utanför Tórshavn, till Kirkjubøur, öarnas viktigaste historiska plats. Under medeltiden var denna lilla by i egenskap av biskopssäte Färöarnas kulturella och andliga centrum. Vi besöker den 900 år gamla gården Roykstovan och församlingskyrkan Ólavskirkja, uppförd 1111.
  Ca 2 mil.


  Gammalt kvarter i Torshavn. Foto Ingrid Johansson

  Tórshavn & Kirkjubøur
 • Sandoy

  Idag går resan söderut. Med färja tar vi oss över till Skopun, färöingarnas egen semesterpärla, på Sandoy. Den gamla bydelens små hus tycks slumpmässigt utplacerade runt en labyrint av smala gränder, vattendrag och trädgårdar. Sandoy räknas som den plattaste av öarna med breda dalgångar, många sjöar, låga fjäll och sandstränder. Här ryms såväl natursköna som historiska pärlor. Vår rundtur tar oss bl a till samhällena Húsavík, vars historia går tillbaka till vikingatiden, Dalur, och Skalavik, där vi serveras lunch.
  Ca 7 mil med buss.


  Husavik, Sandoy. Foto Ingrid Johansson

  Sandoy
 • Vágar

  Vi väljer den sceniska fjällvägen Nordalaskars, som bjuder på en underbar vy över ön Koltur, när vi idag ställer färden till Vágar. På ön finner man Färöarnas största sjöar, däribland Sørvágnsvatn, som vi passerar på vår rundtur, och landets flygplats, belägen i Sørvágur. Flygplatsen, liksom hamnen och huvudvägen, anlades av britterna under andra världskriget och placerades strategiskt så att landningsbanan inte kunde ses och beskjutas från havet.

  Under dagen kommer vi även till den välbevarade byn Sandavagúr, som rymmer mycket färöisk historia, och till Midvagúr. I idylliska Gásadalur, som tronar på en grönskande bergsplatå, bjuds vi underbara vyer över öarna Mykines och Tindholmúr. Fram till 2003, då en vägtunnel färdigställdes, nåddes den lilla byn endast via en stig över fjällen. Från randen av platån störtar det vackra vattenfallet Múlafossurs ner i havet. Även på dagens utflykt ingår lunch.
  Ca 11 mil.


  Böur, Vagar. Foto Ingrid Johansson

  Vágar
 • DAG 7: Eysteroy & Bordoy. Avresa Torshavn.

  Dagens utflykt går till Eysteroy, örikets näst största ö, och Bordoy. Längs med fjordar och sund och över en hög fjällrygg, närmar vi oss Färöarnas kanske mest fotograferade bygd, måleriska Gjógv, belägen i änden av en grön dal. Med ståtliga fjälltoppar som kuliss, grupperar sig här färgglada små hus utmed en vacker å. Via ett antal trappor tar vi oss ner genom en väldig klyfta – på färöiska gjókv – till den lilla ortens berömda naturhamn. Vi vandrar även i det danska kronprinsparets fotspår ut till "Mary's bänk". På det mysiga pensionatet Gjáargarður serveras vi lunch.

  Vi lämnar så Eysteroys nordöstra hörn och beger mot Leirvik. Via en tunnel under havet tar vi oss över till Bordoy och Klaksvík, ögruppens näst största ort, som ligger vackert omgiven av fjäll. Klaksvík är huvudort för Färöarnas nordligaste öar och är också den viktigaste orten för landets fiskeindustri. Under 1950-talet pågick här en bitvis våldsam inrikespolitisk strid, det s k Klaksvíksupproret. Vi tittar in i den smått ovanliga Christianskyrkan, som när den stod klar 1963 saknade torn. Dopfunten av granit var ursprungligen en hednisk offerskål och är ca 4000 år gammal. På kvällen är vi tillbaka i Tórshavn.

  Efter lite tid på egen hand äter vi en gemensam middag och tilldelas därefter våra hytter på M/S Norröna. Kl 23:30 seglar vi åter ut på Nordatlanten. Ca 19 mil.


  Funningur, Eysturoy. Foto Ingrid Johansson

  Eysteroy & Bordoy. Avresa Torshavn.
 • DAG 8: Till havs

  Vi kopplar av, umgås och njuter av de öppna havsvidderna, och om vädrets makter står oss bi, solsken. Frukost, lunch och middag ingår.

 • DAG 9: Hirtshals-Hemorten

  Kl 09:30 angör vi Hirtshals, varifrån vi fortsätter med buss till Fredrikshavn och nästa färja, som avseglar kl 14:00. Vid 17:30-tiden är vi åter i Göteborg. En härlig resa närmar sig slut; i rask takt går färden vidare söderut mot Malmö.
  Ca 5 mil med buss till Göteborg & 33 mil till Malmö.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

Augusti 2021

9/8- se avresetiderBussFäröarna, 9 d
Guide: Ingrid Johansson
Mer än 423 995:-BokaSe avresetider

Hotell

Hotel Brandan, Torshavn

Hotel Brandan öppnar våren 2020 och är centralt beläget i Torshavn. Hotellet har en internationell miljömärkning som heter Green Key, det är ett så kallat grönt hotell. Namnet Brandan kommer från en i...
Hotel Jutlandia, Fredrikshavn

Hotel Jutlandia, Fredrikshavn

Hotel Jutlandia är ett familjeägt hotell som ligger mittemot Fredrikshamns färjeterminal. Gågatan Danmarksgade med såväl butiker som restauranger ligger bara några minuters promenad bort. Hotellet har...
M/S Norröna, Smyril Line

M/S Norröna, Smyril Line

M/S Norröna är utrustad med fitnessrum, bastu, liten swimmingpool, sportsbar och skybar, två restauranger, taxfree-shop och soldäck. Båten har plats för 1.482 passagerare...

Andra resenärer har också tittat på

De sju italienska vulkanöarna - Eoliska öarna

De sju italienska vulkanöarna - Eoliska öarna

I havet utanför Siciliens nordkust reser sig sju vulkaniska öar, skapade av naturens förunderliga krafter. Döpta efter vindguden Aiolus av grekerna och präglade av 5000 års kulturhistoria. Möt Isole E...
Sydengland med Cornwall, Devon, Stonehenge, Bath & Brighton

Sydengland med Cornwall, Devon, Stonehenge, Bath & Brighton

Kombinationen av lantlig fridfullhet, milt klimat och gyllene stränder har fått folk att vallfärda till, och förälska sig i, Cornwall och Devon — Englands magiska sydvästra hörn. Här möts du av...
Resekalender
13/4Holland med blomstertåget (endast fr Skåne), 6 dfrån 8 995:-
16/4Holland med blomstertåget, 6 dfrån 9 295:-
3/5Baskien, Galicien & Kantabrien (fr Göteborg), 8 dfrån 18 495:-
3/5Baskien, Galicien & Kantabrien (fr Köpenhamn), 8 d från 18 495:-
3/5Baskien, Galicien & Kantabrien (fr Stockholm), 8 d från 18 495:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo