Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

Finland - De tusen sjöarnas land

Bild: Helsingfors från sjösidan. Foto: Visit Finland
Bild: Rådhuset i Lappeenranta. Foto: Lappeenrannan kaupunki
Bild: Ångbåt vid fästningen Olofsborg i Savonlinna. Foto: Jaakko Posti / Visit Finland.
Pris från:
7 995:-
Dagar:6
Guide, whispers, resa med helturistbuss, väg-, bro, tunnel- o färjeavgifter, logi i 2-bädds insideshytt med dusch/wc (Stockholm-Helsingfors t/r), logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (3 nätter Lappeenranta), 5 frukostar, 3 middagar (varav 2 inkl öl/vin), rundtur i Lappeenranta & Helsingfors, inträde och guidad tur i Tsarens fiskestuga i Kotka & Runebergs hem i Borgå.
Transportsätt:Buss
Boka resa

Finland är i ropet – i förfjol firade landet 100 år av självständighet och utsågs till världens tredje bästa resedestination av Lonely Planet! Med bas i Lappeenranta (Villmanstrand) vid sjön Saimen njuter vi av det storslagna Insjöfinland. Här möter vi en jättelik blå-grön labyrint av sjöar, öar, floder och kanaler, skog och åsar.

Följ med på en heldagstur på Saima kanal till Ryssland och upplev den hänförande naturen från första parkett. Du ges dessutom möjlighet att se Rossinis opera "Barberaren i Sevilla" på den berömda operafestivalen i Savonlinna! Vi avslutar resan med en rundtur i Helsingfors. Välkommen till de tusen sjöarnas land!

Avresa från Skåne, Västkusten och Stockholm (färjeterminalen).

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Väg-, bro, tunnel- o färjeavgifter
 • Logi i 2-bädds insideshytt med dusch/wc (Stockholm-Helsingfors t/r)
 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (3 nätter Lappeenranta)
 • 5 frukostar
 • 3 middagar (varav 2 inkl öl/vin)
 • Rundtur i Lappeenranta & Helsingfors
 • Inträde och guidad tur i Tsarens fiskestuga i Kotka och Runebergs hem i Borgå

Tillägg

 • Enkelrum 2.485 kr
 • Utsideshytt 300 kr/person
 • Utflykt Savonlinna med biljett till Barberaren i Sevilla, inkl smörgåspaket, 1.980 kr A-sektion
 • Båttur Saima kanal till Viborg och retur (2 x 5,5 h) inkl lunch, middag o rundtur 1.600 kr
 • Avbeställningsskydd 500 kr

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten-Stockholm
Tidig morgon lämnar vi Malmö och sätter kurs mot den kungliga huvudstaden. Längs vägen görs stopp för lunch och bensträckare; i Jönköping ansluter våra medresenärer från Västkusten. På eftermiddagen är vi framme vid Stadsgårdens terminal i Stockholm, där vi tilldelas våra hytter på Viking Lines moderna färja med destination Helsingfors. Klockan 16:00 kastar vi loss. Med den vackra skärgården som kuliss låter vi oss väl smaka av middagen ombord. Ca 61 mil fr Malmö & 49 mil fr Göteborg.

Dag 2 Helsingfors-Lappeenranta
Vi äter frukost "till sjöss" och angör strax efter kl 10 Helsingfors, som grundades av Gustav Vasa för drygt 465 år sedan. Längs med kusten går färden vidare österut och vi nalkas snart Borgå. Här bodde Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg. Hemmet är idag museum. Under en guidad rundvisning får vi veta mer om hans liv och gärning. Vi ges tillfälle att äta en bit mat och tar även en promenad genom Gamla stan. De röda strandbodarna berättar sjöfartens och handelns historia.

Vi följer kusten ytterligare ett stycke, förbi Lovisa, och närmar oss strax den lilla staden Kotka. Här, vid forsen Langinkoski, hade Rysslands kejsare Alexander III en fiskestuga, till vilken han reste varje år med sin familj. En lokalguide visar oss runt och berättar mer.
Vår resa fortsätter nu inåt land, in i Södra Karelen. Tidigt på kvällen når vi slutligen den vackra staden Lappeenranta – för oss svenskar mer känd som Villmanstrand, belägen vid landets största sjö Saimen. Här skall vi bo tre nätter på centrala Scandic Patria. En gemensam middag avrundar dagen på bästa sätt. Ca 25 mil.

Dag 3 Lappeenranta & Savonlinna operafestival (tillägg)
Efter frukost bekantar vi oss under en stadsrundtur med Villmanstrand, som fick sina stadsprivilegier 1649 på initiativ av Per Brahe d.y. Sitt svenska namn "vild-mans-stad" fick staden efter den vilde som pryder stadsvapnet. Efter hattarnas krig (1741-1743) tillföll Villmanstrand Ryssland, men återförenades med Storfurstendömet Finland 1811. Den gamla fästningen är numera en "stad i staden" och rymmer bl a landets äldsta rysk-ortodoxa kyrka. Här ligger också den välkända kaffestugan “Majurska”.

Efter lunch finns det möjlighet att följa med på en utflykt till naturskönt belägna Savonlinna (på svenska Nyslott), som är byggt på holmar och uddar i Saimens sjössystem. I stadens välbevarade medeltidsfästning Olofsborg anordnas sedan 1967 under fyra veckor varje sommar en operafestival med världsrenommé. Den första upplagan av festivalen hölls redan 1912.

Vi har biljetter till Rossinis komiska opera Barberaren i Sevilla! Operan framförs på italienska och varar i ca 3 timmar inklusive intervall. Den historiska slottsmiljön mitt i det trolska insjölandskapet utgör en fantastisk dekor! Middag intas på egen hand i Savonlinna innan föreställningen, som börjar kl 19. Vid ett-tiden räknar vi med att vara åter på hotellet. Vill du inte gå på opera går det förstås även bra att tillbringa dagen i Villmanstrand, som har ett rikt utbud av butiker. Ca 31 mil.

Dag 4 Saima kanal till Ryssland (tillägg)
I Finland finns över 180.000 sjöar - en båttur på Saima kanal är ett utmärkt sätt att uppleva en del av detta underbara sceneri! Från hamnen avgår på morgonen båten som ska föra oss in i det fantastiska sjö- och kanalsystemet. Under färden passerar vi inte mindre än åtta slussar. Saima kanal invigdes redan 1856 och är 43 km lång, varav ungefär hälften ligger på den ryska sidan. Stillheten råder då vi i sakta glider fram genom det vackra landskapet. Besättningen förser oss med lunch, guiden med intressanta fakta.

I ryska Viborg går vi iland. Staden har svensk, finsk och rysk historia och var fram till 1939 Finlands näst största stad. Under vår guidade rundtur får vi veta mer om hur Finland förlorade Viborg till Ryssland. Stadens saluhall tillhör de verkliga attraktionerna liksom slottet och Runda tornet. Det är ganska förmånligt att handla, vilket konstateras vid ett besök på marknaden. På återresan till Villmanstrand serveras vi middag ombord.

Dag 5 Lappeenranta-Helsingfors
Vi lämnar efter frukost Södra Karelen och beger oss på delvis nya färdvägar mot Helsingfors, eller Helsinki, som staden heter på finska. Efter lunch på egen hand ska vi under en stadsrundtur bekanta oss med "den vita staden". Ingen nordisk stad förbinder öst och väst bättre. Nere vid hamnen reser sig den imponerande Uspenskijkatedralen, som för tankarna till österns länder; ett stenkast därifrån breder det populära Salutorget ut sig. På Senatstorget sammanstrålar religion (Domkyrkan) med vetenskap (universitetet) och politik (Senaten). Den i berget insprängda Tempelplatsens kyrka, och Sibeliusmonumentet, minnesmärket över den världsberömde kompositören Jean Sibelius, är andra välkända "riktmärken".

Vår tid i Helsingfors går så mot sitt slut och vi beger oss ner till färjelägret, där vi går ombord på Viking Lines färja, som avgår kl 18:00. En gemensam middag avnjutes och därefter drar vi oss så småningom tillbaka till våra hytter. Ca 25 mil.

Dag 6 Stockholm-Hemorten
Efter en stärkande sjöfrukost angör vi Stockholm. Passa gärna på att gå upp på däck för att uppleva en praktfull insegling till “Eken”. Med uppehåll för måltider går färden under dagen vidare söderut mot våra respektive hemorter.  En innehållsrik resa till vårt vackra nordiska grannland i öst ligger snart bakom oss. Ca 49 mil till Göteborg & 61 mil till Malmö.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
21/7BussFinland - De tusen sjöarnas land, 6 d
Guide: Agneta Sporsén
Mer än 87 995:-BokaMer information

Hotell

Scandic Patria, Lappeenranta

Scandic Patria, Lappeenranta

Scandic Patria i Lappeenranta.

Resekalender

1/3Stockholm - musik & teater, 3 dfrån 3 650:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo