Skip to main content

Finland - De tusen sjöarnas land

Resa till helsinki, moskva vid viking line-fartyget | Jörns Resor

Foto Viking Line

Tsarens fiskestuga Foto Finlands Nationalmuseum

Tsarens fiskestuga Foto Finlands Nationalmuseum

Tsarens fiskestuga Foto Finlands Nationalmuseum

Rådhuset i Lappeenranta Foto Lappeenrannan kaupunki

Olavinlinna

Savonlinna Opera Festival

Olavinlinna

Saima Kanal Foto Saima Travel

En katedral i helsingfors, under ett av resor till ryssland | Jörns Resor

Domkyrkan Helsingfors

Helsingfors

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

Finland är i ropet – i förfjol firade landet 100 år av självständighet och utsågs till världens tredje bästa resedestination av Lonely Planet! Med bas i Lappeenranta (Villmanstrand) vid sjön Saimen njuter vi av det storslagna Insjöfinland. Här möter vi en jättelik blå-grön labyrint av sjöar, öar, floder och kanaler, skog och åsar.

Följ med på en heldagstur på Saima kanal till Ryssland och upplev den hänförande naturen från första parkett. Du ges dessutom möjlighet att se Rossinis opera "Barberaren i Sevilla" på den berömda operafestivalen i Savonlinna! Vi avslutar resan med en rundtur i Helsingfors. Välkommen till de tusen sjöarnas land!

Avresa från Skåne, Västkusten och Stockholm (färjeterminalen).

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Väg-, bro, tunnel- o färjeavgifter
 • Logi i 2-bädds insideshytt med dusch/wc (Stockholm-Helsingfors t/r)
 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (3 nätter Lappeenranta)
 • 5 frukostar
 • 3 middagar (varav 2 inkl öl/vin)
 • Rundtur i Lappeenranta & Helsingfors
 • Inträde och guidad tur i Tsarens fiskestuga i Kotka och Runebergs hem i Borgå

Tillägg

 • Enkelrum 2.485 kr
 • Utsideshytt 300 kr/person
 • Utflykt Savonlinna med biljett till Barberaren i Sevilla, inkl smörgåspaket, 1.980 kr A-sektion
 • Båttur Saima kanal till Viborg och retur (2 x 5,5 h) inkl lunch, middag o rundtur 1.600 kr
 • Avbeställningsskydd 500 kr

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Stockholm

  Tidig morgon lämnar vi Malmö och sätter kurs mot den kungliga huvudstaden. Längs vägen görs stopp för lunch och bensträckare; i Jönköping ansluter våra medresenärer från Västkusten. På eftermiddagen är vi framme vid Stadsgårdens terminal i Stockholm, där vi tilldelas våra hytter på Viking Lines moderna färja med destination Helsingfors. Klockan 16:00 kastar vi loss. Med den vackra skärgården som kuliss låter vi oss väl smaka av middagen ombord. Ca 61 mil fr Malmö & 49 mil fr Göteborg.


  Foto Viking Line

  Hemorten-Stockholm
 • DAG 2: Helsingfors-Lappeenranta

  Vi äter frukost "till sjöss" och angör strax efter kl 10 Helsingfors, som grundades av Gustav Vasa för drygt 465 år sedan. Längs med kusten går färden vidare österut och vi nalkas snart Borgå. Här bodde Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg. Hemmet är idag museum. Under en guidad rundvisning får vi veta mer om hans liv och gärning. Vi ges tillfälle att äta en bit mat och tar även en promenad genom Gamla stan. De röda strandbodarna berättar sjöfartens och handelns historia.

  Vi följer kusten ytterligare ett stycke, förbi Lovisa, och närmar oss strax den lilla staden Kotka. Här, vid forsen Langinkoski, hade Rysslands kejsare Alexander III en fiskestuga, till vilken han reste varje år med sin familj. En lokalguide visar oss runt och berättar mer.
  Vår resa fortsätter nu inåt land, in i Södra Karelen. Tidigt på kvällen når vi slutligen den vackra staden Lappeenranta – för oss svenskar mer känd som Villmanstrand, belägen vid landets största sjö Saimen. Här skall vi bo tre nätter på centrala Scandic Patria. En gemensam middag avrundar dagen på bästa sätt. Ca 25 mil.


  Tsarens fiskestuga Foto Finlands Nationalmuseum

  Helsingfors-Lappeenranta
 • DAG 3: Lappeenranta & Savonlinna operafestival (tillägg)

  Efter frukost bekantar vi oss under en stadsrundtur med Villmanstrand, som fick sina stadsprivilegier 1649 på initiativ av Per Brahe d.y. Sitt svenska namn "vild-mans-stad" fick staden efter den vilde som pryder stadsvapnet. Efter hattarnas krig (1741-1743) tillföll Villmanstrand Ryssland, men återförenades med Storfurstendömet Finland 1811. Den gamla fästningen är numera en "stad i staden" och rymmer bl a landets äldsta rysk-ortodoxa kyrka. Här ligger också den välkända kaffestugan “Majurska”.

  Efter lunch finns det möjlighet att följa med på en utflykt till naturskönt belägna Savonlinna (på svenska Nyslott), som är byggt på holmar och uddar i Saimens sjössystem. I stadens välbevarade medeltidsfästning Olofsborg anordnas sedan 1967 under fyra veckor varje sommar en operafestival med världsrenommé. Den första upplagan av festivalen hölls redan 1912.

  Vi har biljetter till Rossinis komiska opera Barberaren i Sevilla! Operan framförs på italienska och varar i ca 3 timmar inklusive intervall. Den historiska slottsmiljön mitt i det trolska insjölandskapet utgör en fantastisk dekor! Middag intas på egen hand i Savonlinna innan föreställningen, som börjar kl 19. Vid ett-tiden räknar vi med att vara åter på hotellet. Vill du inte gå på opera går det förstås även bra att tillbringa dagen i Villmanstrand, som har ett rikt utbud av butiker. Ca 31 mil.


  Savonlinna Opera Festival

  Lappeenranta & Savonlinna operafestival (tillägg)
 • DAG 4: Saima kanal till Ryssland (tillägg)

  I Finland finns över 180.000 sjöar - en båttur på Saima kanal är ett utmärkt sätt att uppleva en del av detta underbara sceneri! Från hamnen avgår på morgonen båten som ska föra oss in i det fantastiska sjö- och kanalsystemet. Under färden passerar vi inte mindre än åtta slussar. Saima kanal invigdes redan 1856 och är 43 km lång, varav ungefär hälften ligger på den ryska sidan. Stillheten råder då vi i sakta glider fram genom det vackra landskapet. Besättningen förser oss med lunch, guiden med intressanta fakta.

  I ryska Viborg går vi iland. Staden har svensk, finsk och rysk historia och var fram till 1939 Finlands näst största stad. Under vår guidade rundtur får vi veta mer om hur Finland förlorade Viborg till Ryssland. Stadens saluhall tillhör de verkliga attraktionerna liksom slottet och Runda tornet. Det är ganska förmånligt att handla, vilket konstateras vid ett besök på marknaden. På återresan till Villmanstrand serveras vi middag ombord.


  Saima Kanal Foto Saima Travel

  Saima kanal till Ryssland (tillägg)
 • DAG 5: Lappeenranta-Helsingfors

  Vi lämnar efter frukost Södra Karelen och beger oss på delvis nya färdvägar mot Helsingfors, eller Helsinki, som staden heter på finska. Efter lunch på egen hand ska vi under en stadsrundtur bekanta oss med "den vita staden". Ingen nordisk stad förbinder öst och väst bättre. Nere vid hamnen reser sig den imponerande Uspenskijkatedralen, som för tankarna till österns länder; ett stenkast därifrån breder det populära Salutorget ut sig. På Senatstorget sammanstrålar religion (Domkyrkan) med vetenskap (universitetet) och politik (Senaten). Den i berget insprängda Tempelplatsens kyrka, och Sibeliusmonumentet, minnesmärket över den världsberömde kompositören Jean Sibelius, är andra välkända "riktmärken".

  Vår tid i Helsingfors går så mot sitt slut och vi beger oss ner till färjelägret, där vi går ombord på Viking Lines färja, som avgår kl 18:00. En gemensam middag avnjutes och därefter drar vi oss så småningom tillbaka till våra hytter. Ca 25 mil.


  Domkyrkan Helsingfors

  Lappeenranta-Helsingfors
 • DAG 6: Stockholm-Hemorten

  Efter en stärkande sjöfrukost angör vi Stockholm. Passa gärna på att gå upp på däck för att uppleva en praktfull insegling till “Eken”. Med uppehåll för måltider går färden under dagen vidare söderut mot våra respektive hemorter. En innehållsrik resa till vårt vackra nordiska grannland i öst ligger snart bakom oss. Ca 49 mil till Göteborg & 61 mil till Malmö.

Karta

Hotell

Scandic Patria, Lappeenranta

Scandic Patria, Lappeenranta

Scandic Patria i Lappeenranta.

Andra resenärer har också tittat på

Bottenhavet runt med Raumo, Vasa & Muminvärlden

Bottenhavet runt med Raumo, Vasa & Muminvärlden

En resa runt Bottenhavet – från den finländska västkusten över Umeå i norr, och Höga kusten, till Gävle i söder – bjuder på ljuvliga skärgårdsmiljöer, levande kustsamhällen och en stor dos gemensam sv...
Dalhalla - Kalle Moraeus med Lasse Berghagen mfl

Dalhalla - Kalle Moraeus med Lasse Berghagen mfl

En stjärna föll! Nordens Verona föddes! I Dalhalla kan man se hur hela trakten påverkades när den stora meteoriten föll för 360 miljoner år sedan. Längs väggarna kan du se de färgrika berglagren. Akus...
Bländande visning av fyrverkerier under en av teaterresa | Jörns Resor

Dalhalla - Malena Ernman med gäster, 5 d

En stjärna föll! Nordens Verona föddes! I Dalhalla kan man se hur hela trakten påverkades när den stora meteoriten föll för 360 miljoner år sedan. Längs väggarna kan du se de färgrika berglagren. Akus...
Dansk idyll - Ærø, Faaborg & Vesterhavet

Dansk idyll - Ærø, Faaborg & Vesterhavet

Fyn med den förtjusande lilla ön Ærø och Jyllands västkust står i centrum då vi under några sommardagar njuter av dansk idyll och en stor portion "hygge". Häpnadsväckande sandskulpturer, mysiga småstä...
Bussresor från sverige en av de mest fantastiska platserna i europa | Jörns Resor

Göta kanal - Östergötland med Kinda Kanal & Visingsö

På initiativ av Baltzar von Platen påbörjades i maj 1810 byggandet av Göta kanal. 22 år senare stod den klar; 190 km i hela sin sträckning och komplett med 58 slussar för att överbrygga nivåskillnader...
Göta kanal - Västergötland med Läckö slott

Göta kanal - Västergötland med Läckö slott

För artonde året i följd presenterar vi denna populära resa i Göta kanals västgötadel, som är ytterst sevärd! Dessutom finns det många andra klenoder i Västergötland. Landskapet är oerhört rikt med si...
Gotland - rosornas ö med Fårö & Lummelundagrottorna

Gotland - rosornas ö med Fårö & Lummelundagrottorna

Följ med till Gotland – rosornas ö! Enligt gutesagan är Gotland en förtrollad ö. I verkligheten är den inte mindre bedårande. Dess vackra natur är en solig strand intill en blommande äng eller en vind...
Kullabygden i skördetid med Arilds vingård

Kullabygden i skördetid med Arilds vingård

Denna dag tillägnar vi Kullabygden. Efter att vi har avnjutit kaffe i Linneaträdgården går färden vidare till Vikentomater. Här får vi en guidad rundvisning samt introduktion till verksamheten och ges...
Midsommar i Husum med Helgoland

Midsommar i Husum med Helgoland

Stormfloderna på 1300- och 1600-talen förvandlade delar av kustområdena i Nordfriesland, Schleswig-Holsteins nordvästra hörn, till öar, men idylliska städer som Husum, Tönning och Friedrichstadt besto...

Resekalender

21/9Kullabygden i skördetid med Arilds vingård, 1dfrån 1 165:-
21/9Hamburg med Elbphilharmonie (m Sydsvenskan-HD), 3 dfrån 6 195:-
27/9Stockholm med 'Så som i himmelen'/'Häxorna i Eastwick', 3 dfrån 3 745:-
1/10Toscana med Umbrien (fr Stockholm), 8 dfrån 16 495:-
1/10Toscana med Umbrien (fr Göteborg), 8 dfrån 16 995:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo