Finland - De tusen sjöarnas land, 6 d

Vid Mälkiä sluss på Saima kanal. Foto: Minna Kivistö
Fr vänster: Uspenskijkatedralen i Helsingfors och fästningen Olofsborg i Savonlinna, vackert upplyst. Foto: Visit Finland
Helsingfors från sjösidan. Foto: Visit Finland
Rådhuset i Lappeenranta. Foto: Lappeenrannan kaupunki
Ångbåt vid fästningen Olofsborg i Savonlinna. Foto: Jaakko Posti / Visit Finland.

På Saima kanal till Ryssland

Savonlinna operafestival

I år firar Finland 100 år av självständighet – ytterligare en god anledning att besöka vårt vackra grannland i öst! Med bas i Lappeenranta (Villmanstrand) vid sjön Saimen njuter vi av det storslagna Insjöfinland. Här möter vi en jättelik blå-grön labyrint av sjöar, öar, floder och kanaler, skog och åsar. Under en heldagstur på Saima kanal till Ryssland upplever vi den hänförande naturen från första parkett.

Du ges dessutom möjlighet att se Verdis opera "Rigoletto" på den berömda operafestivalen i Savonlinna (tillägg)! Vi inleder resan med en stadsrundtur i Helsingfors. Välkommen till de tusen sjöarnas land!

Avresa från Skåne, Västkusten. OBS! Även påstigning vid färjeterminalen, Viking LIne.

Status:
Fullt

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Väg-, bro, tunnel- o färjeavgifter
 • Logi i 2-bädds insideshytt med dusch/wc (Stockholm-Helsingfors t/r)
 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (3 nätter Lappeenranta)
 • 5 frukostar
 • 1 lunch
 • 4 middagar (varav 2 inkl öl/vin)
 • Båttur Saima kanal till Viborg och retur (2 x 5,5 h)
 • Rundtur i Lappeenranta & Viborg
 • Inträde och guidad tur i Tsarens fiskestuga i Kotka och Runebergs hem i Borgå

Tillägg

 • Enkelrum 2.485 kr
 • Utsideshytt 150 kr/person
 • Utflykt Savonlinna m biljett till Rigoletto 1.650 kr
 • Avbeställningsskydd 300 kr

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten-Stockholm
Tidig morgon lämnar vi Malmö och sätter kurs mot den kungliga huvudstaden. Längs vägen görs stopp för lunch och bensträckare; i Jönköping ansluter våra medresenärer från Västkusten.

På eftermiddagen är vi framme vid Stadsgårdens terminal i Stockholm, där vi tilldelas våra hytter på Viking Lines moderna färja med destination Helsingfors. Klockan 16:30 kastar vi loss. Med den vackra skärgården som kuliss låter vi oss väl smaka av middagen ombord. Ca 61mil fr Malmö & 49 mil fr Göteborg.

Dag 2 Helsingfors-Lappeenranta via Lahtis
Vi äter frukost "till sjöss" och angör strax efter kl 10 Helsingfors, som grundades av Gustav Vasa för drygt 465 år sedan. Vår tid i "den vita staden" är begränsad, men vi hinner i alla fall med en stadsrundtur innan vår resa går vidare.

Ingen nordisk stad förbinder öst och väst bättre. Nere vid hamnen reser sig den imponerande Uspenskijkatedralen, som för tankarna till österns länder; ett stenkast därifrån breder det populära Salutorget ut sig. På Senatstorget sammanstrålar religion (Domkyrkan) med vetenskap (universitetet) och politik (Senaten). Den i berget insprängda Tempelplatsens kyrka, och Sibeliusmonumentet, minnesmärket över den världsberömde kompositören Jean Sibelius, är andra välkända "riktmärken".

Vi lämnar så Helsingfors, eller Helsinki, som staden heter på finska, och beger oss norrut mot skidstaden Lahtis, känd för sina hoppbackar. Här får vi tillfälle att äta en sen lunch och därefter gör vi ett besök på Skidmuseet, där man bl a kan uppleva spänningen i backhoppning från tryggheten i en simulator.

Vi fortsätter nu vår resa österut, in i Södra Karelen, och nalkas på kvällen den vackra staden Lappeenranta – för oss svenskar mer känd som Villmanstrand, belägen vid landets största sjö Saimen. Här skall vi bo tre nätter på centrala Scandic Patria. En gemensam middag avrundar dagen på bästa sätt. Ca 25 mil.

Dag 3 Lappeenranta & "Rigoletto" på Savonlinna operafestival (tillägg)
Efter frukost bekantar vi oss under en stadsrundtur med Villmanstrand, som fick sina stadsprivilegier 1649 på initiativ av Per Brahe d.y. Sitt svenska namn "vild-mans-stad" fick staden efter den vilde som pryder stadsvapnet. Efter hattarnas krig (1741-1743) tillföll Villmanstrand Ryssland, men återförenades med Storfurstendömet Finland 1811. Den gamla fästningen är numera en "stad i staden" och rymmer bl a landets äldsta rysk-ortodoxa kyrka. Här ligger också den välkända kaffestugan “Majurska”.

Efter lunch finns det möjlighet att följa med på en utflykt till naturskönt belägna Savonlinna (på svenska Nyslott), som är byggt på holmar och uddar i Saimens sjössystem. I stadens välbevarade medeltidsfästning Olofsborg anordnas sedan 1967 under fyra veckor varje sommar en operafestival med världsrenommé. Den första upplagan av festivalen hölls redan 1912.

Vi har biljetter till Verdis berömda opera Rigoletto! Operan framförs på italienska och varar i ca tre timmar inklusive intervall. Den historiska slottsmiljön mitt i det trolska insjölandskapet utgör en fantastisk dekor! Middag intas på egen hand i Savonlinna innan föreställningen, som börjar kl 19. Vid ett-tiden räknar vi med att vara åter på hotellet. Vill du inte gå på opera går det förstås även bra att tillbringa dagen i Villmanstrand, som har ett rikt utbud av butiker. Ca 31 mil.

Dag 4 Saima kanal till Ryssland
I Finland finns över 180.000 sjöar - idag ska vi under en båttur på Saima kanal uppleva en del av detta underbara sceneri! Från hamnen avgår på morgonen båten som ska föra oss in i det fantastiska sjö- och kanalsystemet. Under färden passerar vi inte mindre än åtta slussar. Saima kanal invigdes redan 1856 och är 43 km lång, varav ungefär hälften ligger på den ryska sidan. Stillheten råder då vi i sakta glider fram genom det vackra landskapet. Besättningen förser oss med lunch, guiden med intressanta fakta.

I ryska Viborg går vi iland. Staden har svensk, finsk och rysk historia och var fram till 1939 Finlands näst största stad. Under vår guidade rundtur (svensktalande guide) får vi veta mer om hur Finland förlorade Viborg till Ryssland. Stadens saluhall tillhör de verkliga attraktionerna liksom slottet och Runda tornet. Det är ganska förmånligt att handla, vilket konstateras vid ett besök på marknaden. På återresan till Villmanstrand serveras vi middag ombord.

Dag 5 Lappeenranta-Helsingfors via Kotka & Borgå
Efter frukost lämnar vi Södra Karelen och beger oss ner mot kusten och den lilla staden Kotka. Här, vid forsen Langinkoski, hade Rysslands kejsare Alexander III en fiskestuga, till vilken han reste varje år med sin familj. En lokalguide visar oss runt och berättar mer.

Vi fortsätter utmed kusten, förbi Lovisa, och närmar oss strax Borgå. Här ges vi tillfälle att äta en bit mat och vi tar även en promenad genom Gamla stan. De röda strandbodarna berättar sjöfartens och handelns historia. I Borgå bodde Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg. Hemmet är idag museum. Under en guidad rundvisning får vi veta mer om hans liv och gärning.

Efter ytterligare några mil kommer vi så till färjelägret i Helsingfors, där vi går ombord på Viking Lines färja, som avgår kl 17:30. En gemensam middag avnjutes och därefter drar vi oss så småningom tillbaka till våra hytter. Ca 25 mil.

Dag 6 Stockholm-Hemorten
Efter en stärkande sjöfrukost angör vi Stockholm. Passa gärna på att gå upp på däck för att uppleva en praktfull insegling till “Eken”.

Med uppehåll för måltider går färden under dagen vidare söderut mot våra respektive hemorter.  En innehållsrik resa till vårt vackra nordiska grannland i öst ligger snart bakom oss. Ca 49 mil till Göteborg & 61 mil till Malmö.

Karta

Hotell

Scandic Patria, Lappeenranta

Scandic Patria, Lappeenranta

Scandic Patria i Lappeenranta.
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo