Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

Fira jul & nyår på Algarvekusten - den portugisiska sydkusten

Julresa till Albufeira Algarvekusten med flyg. Nyårsresa till Albufeira Algarvekusten med flyg.
Bild: Gränd i vår värdstad Albufeira. Foto Algarve Promotion Bureau-ATA
Julresa till Albufeira Algarvekusten med flyg. Nyårsresa till Albufeira Algarvekusten med flyg. Skaldjur Portugal
Bild: Fisk- och skaldjursrätten cataplana. Foto Reiao de Turismo do Algarve
Julresa till Albufeira Algarvekusten med flyg. Nyårsresa till Albufeira Algarvekusten med flyg. Strand.
Bild: Strandliv i Albufeira. Foto Regiao de Turismo do Algarve
Pris från:
17 595:-
Dagar:15
Guide, Whispers, Flyg Faro t/r inkl flygskatt, Bussresor i Portugal, Logi i 2-bäddsrum m dusch/WC (14 nätter i Albufeira), 14 frukostar, 12 buffémiddagar inkl 1 glas vin, vatten eller 1 softdrink, 1 julmiddag med dryck, 1 nyårsfirande - middag med dryck och livemusik, 1 brunch nyårsdagen, Stadspromenader i Albufeira och Faro, Utflykt till Faro och korkfabriken i São Bras de Alpotel, Utflykt till Olhão, Tavira, olivplantage och krukmakeri, Heldagsutflykt till Silves och Monchique inkl visning av vingård, 1 vinprovning (3 viner)
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Den vackra, drygt 15 mil långa Algarvekusten i södra Portugal är som gjord för en avkopplande vintersemester. Det varma havet och luftströmmarna från Afrika gör att det här råder ett milt klimat året runt. Dramatiska klippor övergår i gyllene sandstränder och pittoreska byar och städer med vitkalkade hus. Mandelträd, korkek, blom- och citronodlingar draperar landskapet.

Under en festlig jul- och nyårshelg med gemytliga Albufeira som bas tar vi in det bästa av Algarve, såväl kust som inland!

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

 

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Flyg Faro t/r inkl flygskatt 
 • Bussresor i Portugal
 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/WC  (14 nätter i Albufeira)
 • 13 frukostar
 • 13 buffémiddagar inkl 1 glas vin, vatten eller 1 softdrink
 • 1 julmiddag med dryck
 • 1 nyårsfirande - middag med dryck och livemusik
 • 1 brunch nyårsdagen
 • Stadspromenader i Albufeira och Faro
 • Utflykt till Faro och korkfabriken i São Bras de Alpotel
 • Utflykt till Olhão, Tavira, olivplantage och krukmakeri
 • Heldagsutflykt till Silves och Monchique inkl visning av vingård
 • 1 vinprovning (3 viner)

Tillägg

 • Enkelrum 2.995:-
 • Avbeställningsskydd 800:-
 • Studio med poolutsikt 1.550:-/studio

Dagsprogram

Dag 1 Flyg till Faro. Faro-Albufeira
Under dagen landar vi på flygplatsen i Faro, Algarves huvudort sedan 1756. Här väntar en buss på att ta oss vidare västerut till den charmiga kuststaden Albufeira och det 4-stjärniga lägenhetshotellet Luna Solaqua, vår bas under hela vår Algarvevistelse. Här kommer vi även att inta våra frukostar och middagar. Hotellet har såväl inomhus- som utomhuspool (ej uppvärmd) och jacuzzi och erbjuder fri wifi. Våra studios har sovrum, badrum, pentry och balkong. Ca 4 mil med buss.
 
Dag 2 Stadspromenad i Albufeira
Under en guidad stadspromenad ska vi idag lära känna Albufeira, som i forna dagar var en betydande fiskeort. Romarna uppförde en borg här och gav platsen namnet Baltum. Därefter kontrollerades staden under en lång period av morerna, som kallade den al-Buhar, "borgen vid havet". Genom handel med Nordafrika fick de staden att blomstra. På 1200-talet drevs morerna så på flykten av kristna riddare från Santiago. Den stora jordbävningen i Lissabon 1755 fick stora efterverkningar även på Algarvekusten men Albufeira reste sig åter, mycket tack vare den expanderade fiskeindustrin.

Vi strosar längs Gamla stans kullerstensbelagda gränder, som kantas av vitkalkade hus och mysiga restauranger och barer. I den pittoreska hamnen ligger färgglada båtar för ankar, längre österut på Praia dos Pescadores, tar fiskarna hand om dagens fångst, varav en del kan avnjutas nygrillad på någon närbelägen restaurang.

Dag 3-14 Jul & nyår, utflykter mm
Albufeira har ett milt och behagligt klimat även vintertid med en medeltemperatur på ca 15ºC i december. Staden har två fina sandstränder och ett brett utbud av restauranger, varav flera som serverar goda fisk- och skaldjursrätter. Prova t ex en cataplana, en portugisk fisk- och skaldjursgryta som serveras i en speciell koppargryta.

Njut av härliga promenader längs med havet och i stadskärnan, som till stora delar är bilfri, och friska dopp i pool och hav (medeltemperaturen ligger på ca 18ºC)! Under vår vistelse gör vi flera spännande utflykter – några ingår, andra kan man köpa till.

JULFIRANDE (Julafton dag 3 - ingår)
Så här på självaste dopparedagen serveras vi en läcker julmiddag med smak av Portugal! Dryck ingår.

Faro & São Brás med korkfabrik, likör & etnografiskt museum (ingår)
Vi inleder i Faros historiska centrum, som ramas in av delar av en gammal ringmur. Från bågen Arco da Vila, uppförd på 1800-talet på resterna av den gamla moriska ingången till staden, leder kullerstensgränder till det eleganta biskopspalatset från 1700-talet och katedralen Sé.

Efter att ha bekantat oss med Faro fortsätter vi inåt landet, till byn São Brás de Alpotel, ett centrum för landets korkindustri. Här besöker vi en korkfabrik och en korkeksodling och lär oss bl a mer om skörden – avskalning av ekens bark görs ungefär vart tionde år, och tillverkningen. Portugal är för övrigt världens största producent av kork. Vi tittar in i fabriksbutiken, som bl a erbjuder fina produkter i korkskinn, och besöker även byns etnografiska museum. Under vårt besök i São Brás provsmakar vi också en av Algarves specialiteter, likören mendronheira, som görs på smultronträdets söta frukt. Ca 11 mil.

Olhão, Tavira och olivplantage (ingår)
Vi strosar en stund i det lilla fiskesamhället Olhão i hjärtat av Ria Fermosas naturreservat. Olhãos vitkalkade hus med platta takterrasser och minareter känns igen från den moriska arkitekturen och har gett staden epitetet "kubiststaden". Vår färd går vidare till Montcarpacho, där vi ska få en rundvisning på en olivplantage och ta del av processen att utvinna olivolja av högsta kvalitet. Säkert bjuds vi även på ett smakprov.  Vi besöker även ett krukmakeri och avrundar dagens utflykt i den vackra staden Tavira, som ligger på bägge sidor om Gilaõ-floden och förenas med en bro av romerskt ursprung. Ca 16 mil.

NYÅRSFIRANDE (Nyårsafton, dag 10 - ingår)
En festlig afton med galamiddag och livemusik står på menyn! Nyårsraketer lyser upp Algarvehimmeln och efter tolvslaget fortsätter kalaset runt om i Albufeira med diverse festligheter på gator och torg och i stadshuset – det mesta har fritt inträde!

Silves & Monchique med vinprovning (ingår)
Idag beger vi oss västerut och upp i bergen. Vår första anhalt är Silves, som blickar ut över en bördig dalgång med apelsinlundar. Romarna byggde en borg här, men blomstringen inföll under morernas tid då staden blev den moriska huvudstaden Xelb och hyllades för sin skönhet.  Efter att ha sett mer av Silves fortsätter vi till en lokal vingård, där vi ska få en guidad rundvisning och prova några av de goda vinerna.

Vackra vägar leder oss vidare upp i bergskedjan Serra de Monchique till den lilla marknadsstaden Monchique, som ligger 458 m ö h och är känd för sitt trähantverk och sin likör. Ett virrvarr av smala gränder kantade av caféer och restauranger löper upp för bergsslänten. Slå dig ner och ät en bit mat eller drick ett glas vin, om andan faller på! Vi tar oss även upp till bergskedjans högsta punkt Fóia, som bjuder på ett strålande panorama. Ca 12 mil.

Det finns även möjlighet att anmäla sig till andra spännande utflykter (se nedan, minst 20 deltagare) och/eller hyra bil för egna "avstickare". Algarve är en av Europas allra främsta golfregioner, så golfentusiasterna har en rad högklassiga banor att välja bland.
 
Loulé med marknad & vandring (ca 30 €)
På lördagar är det stor marknadsdag i den lilla staden Loulé, ett blomstrande hantverkscentrum. Här får vi tillfälle att handla hantverk, färska grönsaker, frukt, mm. Ackompanjerade av en guide gör vi därefter en vandring (ca 10 km - 5 h, lätt-medelsvår) genom ett grönskande kulturlandskap, som bjuder på tjusiga vyer. Ca 7 mil.

Lagos & Sagres (ca 40 €)
Vackra Lagos hade sin storhetstid under de portugisiska upptäckarnas era då Henrik Sjöfararen gjorde staden till ett viktigt sjöfartscentrum. I Lagos låg Europas första slavmarknad. Vår färd tar oss även till staden Sagres och till Cabo de São Vicente, "världens ände", som har Europas kraftigaste fyr. Ca 19 mil.

Dag 15 Albufeira-Faro-flyg hem
Vår härliga vistelse i Albufeira går mot sitt slut och vi beger oss åter mot Faros flygplats, under dagen lyfter våra flyg med destination Skandinavien. Ca 4 mil med buss.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
22/12Köpenhamn, KastrupJul & nyår på Algarvekusten (fr Köpenhamn), 15 d
Guide: Tom Birkeland
417 595:-BokaMer information
22/12Göteborg, LandvetterJul & nyår på Algarvekusten (fr Göteborg), 15 d
Guide: Tom Birkeland
217 595:-BokaMer information
22/12Köpenhamn, KastrupJul & nyår på Algarvekusten (fr Köpenhamn), 15 d
Guide: Tom Birkeland
Fullbokad, väntelista17 595:-Boka på väntelistaMer information
22/12Stockholm, ArlandaJul & nyår på Algarvekusten (fr Stockholm), 15 d
Guide: Tom Birkeland
Fullbokad, väntelista17 595:-Boka på väntelistaMer information

Resekalender

20/12Costa Tropical - julfirande 1 (fr Göteborg), 8 dfrån 12 295:-
20/12Costa Tropical - julfirande 1 (fr Köpenhamn), 8 dfrån 12 295:-
20/12Costa Tropical - julfirande 1 (fr Stockholm), 8 dfrån 12 295:-
20/12Costa Tropical - julfirande (fr Göteborg), 8 dfrån 12 295:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo