Skip to main content

Frankrike - från norr till söder, 12 d

Eiffeltornet reser sig över Paris takåsar.

Basilikan Sacre Coeur höjer sig över Montmartres takåsar. Foto: Atout France/Michel Angot.

Triumfbågen vid Paris paradgata Champs-Élysées.

Mont-Saint-Michel

Romantiska Château Chenonceau i Loiredalen.

Påvepalatset i Avignon.

Lavendelfält i Provence. Foto: Atout France/Michel Angot

Blomstermarknaden Cours Saleya i Nice.

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

Vinet, maten, kulturen, naturen. Frankrike väcker ljuva associationer, tankar om det goda livet. Douceur de vivre. Med början i "städernas stad" Paris ger vi oss ut på en minnesvärd resa genom landet.

Vi färdas utmed Normandies dramatiska kust, genom den storslagna Loiredalen och livsnjutarnas Provence, till exklusiva Côte d’Azur. Från inland till kust, från norr till söder. Vi möter romantiska slott, romerska arv, tidlös konst och världshistoria. Vi provar vin och äter gott. Douceur de vivre, som sagt!

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Paris samt från Nice inkl flygskatt
 • Bussresor i Frankrike
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (2 nätter Paris, 3 Caen, 1 Blois-trakten, 1 Clermont Ferrand, 1 Avignon, 3 Nice)
 • 11 frukostar
 • 8 middagar (dag 1, 3-4, 6-9, 11)
 • 2 luncher (dag 2, 8)
 • 1 calvadosprovning, 1 vinprovning
 • Inträde och guidning i Louvren & Chateau Chambord
 • Inträde med audioguide Bayeux-tapeten
 • Inträde Cinéma Arromanches 360, Chateau du Clos Luce/Leonardo da Vinci-parken, Chateau Chenonceau, Chateau Cheverny & Romerska arenan i Arles.
 • Avgift för vaktbytet på slottet i Monaco.
 • Besök i Rouen med katedralen
 • Besök i St Nicholas-katedralen med Grace Kellys grav.
 • Besök i Honfleur, Avignon, Beaux de Provence, Eze-le-Village & Monaco.
 • Besök i parfymfabrik, Monte Carlo Casino & blomstermarknaden i Nice.
 • Stadsrundtur i Paris
 • Utflykt invasionskusten med Point de Hoc, Amerikanska kyrkogården, monument mm.
 • Utflykt Mont-Saint-Michel

Tillägg

 • Enkelrum 5.495 kr
 • Avbeställningsförsäkring via Europeiska ERV. Kontakta oss för info och bokning.

Dagsprogram

Dag 1 Flyg till Paris
Med flyg anländer vi på förmiddagen till Paris, där inhyrd buss väntar. En guidad rundtur ger oss en introduktion till denna fantastiska stad vid floden Seine. Avenyer och boulevarder planerade som himlavalvets stjärnsystem skapar kaos och struktur på samma gång. På medeltiden byggdes magnifika kyrkor, kungar och kejsare lät uppföra slott och palats vars konst och prakt saknar motstycke. Vi njuter av de tjusiga perspektiven utmed Seine och längs de pampiga boulevarderna. Eiffeltornet, som uppfördes till världsutställningen 1889, den breda paradgatan Champs-Elysées, Triumfbågen och Notre-Dame är bara några av Paris' vackra "anletsdrag".

På eftermiddagen checkar vi in på 4-stjärniga Hotel Carlton's i hjärtat av de gamla konstnärskvarteren Montmartre. Middag intar vi på en restaurang i kvarteret, men innan dess gör vi en promenad till den berömda vita basilikan Sacre Coeur.

Dag 2 Paris med Louvren
Första halvan av dagen tillbringar vi på Louvren. Den monumentala ingången i form av en glaspyramid ger ljus åt det berömda museets underjordiska del. Ackompanjerade av en guide tar vi del av de imponerande samlingarna som bl a rymmer verk av alla de stora mästarna, däribland Leonardos Mona Lisa. Efter en gemensam lunch får vi tillfälle att "ta in" Paris på egen hand.

Det är en sann njutning att flanera längs den Vänstra stranden, där caféerna avlöser varandra, och in i de bohemiska Latinkvarteren. I detta författarnas och konstnärernas kvarter, ligger också det berömda universitetet Sorbonne, ett av Europas äldsta. Fri kväll.

Dag 3 Paris-Rouen-Caen
Efter frukost lämnar vi Paris och följer Seine mot Normandie och Rouen, där Jeanne d'Arc brändes på bål 1431. Vi besöker kyrkan som bär hennes namn och även den gotiska katedralen Notre-Dame, vars berömda västfasad inspirerade Monet till en serie målningar. Efter egen tid för lunch fortsätter vi ut mot kusten.

Vi ser den spektakulära Normandie-bron på vår väg till kompositören Erik Saties födelseort Honfleur, som under 1800-talet lockade till sig stora konstnärer som Cézanne, Renoir m fl. Efter att ha sett den pittoreska hamnen förstår vi varför! Vi ställer så färden till Vilhelm Erövrarens och drottning Matildas favoritresidens Caen, där vi ska bo tre nätter på Mercure Centre Port de Plaisance. Middag. Ca 29 mil.

Dag 4 Utflykt invasionskusten
Den 6:e juni 1944 inleddes Operation Overlord då allierade styrkor landsteg på Normandies stränder. Under dagen besöker vi flera platser och monument med anknytning till denna för krigets utgång så betydelsefulla dag (dagen D). Klippan Point du Hoc – en viktig tysk besättning, och den vackert belägna amerikanska krigskyrkogården ovanför Omaha Beach, lämnar tveklöst avtryck. I specialbiografen Arromanches 360 kommer vi kriget nära – i form av en film som effektfullt spelas upp på skärmar runt omkring oss!

Vi fortsätter därefter till pittoreska Bayeux, den första staden som befriades av de allierade 1944. Här beundrar vi den berömda Bayeuxtapeten, ett 60 m långt broderat linnetyg från 1000-talet, som skildrar Vilhelm Erövrarens tåg mot England och slaget vid Hastings 1066. På kvällen är vi åter i Caen.

Dag 5 Utflykt Mont-Saint-Michel
Höljd i dimma och omringad av tidvattnet reser sig den spektakulära klippön Mont-Saint-Michel majestätiskt över sanddynerna på gränsen mellan Normandie och Bretagne. Mitt på ön, delvis ingrävt i klippan, tronar ett benediktinkloster från slutet av 900-talet. Under medeltiden blomstrade det som pilgrimsmål, efter revolutionen användes det som fängelse. Liksom tidvattnet lämnar vi så småningom åter ön.

På hemvägen provsmakar vi Calvados, regionens berömda äppelbrännvin, hos en lokal producent, som även lär oss mer om dess framställning. Ca 27 mil.

Dag 6 Caen-Chenonceau-Blois-trakten
Efter frukost lämnar vi Caen för Frankrikes hjärta, den storslagna Loiredalen, som pryds av sofistikerade städer. Överdådiga slott och medeltida borgar speglar sig i Loire och dess bifloder. Välkända namn som Le Mans, odödliggjort genom sin biltävling, och den forna huvudstaden Tours, passerar revy. Vi kommer så till Amboise och herrgården Clos-Lucé. Här tillbringade Leonardo da Vinci de sista åren av sitt liv. Nu för tiden rymmer huset ett museum, som bl a visar modeller av några av hans uppfinningar.

Efter ett besök fortsätter vi till det romantiska slottet Chenonceau, uppfört som en bro över floden Cher av en rad aristokratiska kvinnor. Den fantastiska renässansträdgården matchar slottets färgrika historia. Övernattning i trakten av Blois, Loires tjusigaste stad. Ca 34 mil.

Dag 7 Blois - Cheverny - Clermont-Ferrand
Vi lämnar Blois och kommer strax till Chambord, Loiredalens största slott, som är en udda blandning av medeltida fransk borgarkitektur och italiensk renässans. Den extravagante Frans I ville ha ett tillhåll för sina jakter, varför han lät uppföra detta "blygsamma" slott. Vi besöker även närbelägna Château Cheverny, som inspirerade Hergé till slottet Moulinsart i böckerna om Tintin.

Från Loiredalen går färden vidare ner mot Centralmassivet - på ibis Styles i Clermont-Ferrand finner vi husrum. Ca 35 mil.

Dag 8 Clermont-Ferrand - Avignon via Châteauneuf-du-Pape
Under förmiddagen kommer vi in i Rhônedalen och gör Rhône "sällskap" söderut. Längs med floden växer och frodas sedan urminnes tid druvorna som blir till de eleganta Rhônevinerna, från Vienne i norr till Avignon i söder. Vingårdarna är otaliga, kvaliteten indelad i tre nivåer. I toppen finns 13 enskilda s k "appellations" – i en av dessa, provensalska Châteauneuf-du-Pape, där påvarna en gång hade sitt sommarresidens, ska vi prova några goda viner och även äta lunch.

Vi kommer därefter till Avignon, som omges av massiva murar och domineras av det enorma påvepalatset. Efter inre stridigheter i Rom flyttade påven Clemens V år 1309 det påvliga hovet till Avignon. Under ett besök ser vi mer av palatset och gör därefter en stadsrundtur. Middag och övernattning på Hotel Bristol. Ca 40 mil.

Dag 9 Cavaillon-Nice
Förmiddagen tillbringar vi i den bedårande bergsstaden Les Baux de Provence, som tronar på en klipplatå i Alpillerna. Byn är som vyn över Camargues och Arles – fantastisk! Tjusiga renässansfasader och mängder av historiska monument lämnar oss mållösa.

Vi fortsätter och kommer strax till Arles, som förenar alla Provence behag. Spåren efter romarna, som gjorde staden till ett "lilla Rom" är många, vilket vi erfar under en stadspromenad. Vi besöker den romerska amfiteatern, som på sommaren är skådeplats för tjurfäktningar. Även konsten gör sig påmind i Arles – van Gogh, en av expressionismens främsta föregångare tog sin tillflykt hit. Förbi Cézannes Aix-en-Provence går färden så mot Côte d'Azur och Nice. Här ska vi bo tre nätter på centralt belägna Hotel Nice Riviera.  

Nice upptäcktes tidigt av såväl den engelska som ryska aristokratin. Även Matisse föll för staden och han, liksom Chagall, finns representerade med förnämliga museer. Vi strosar genom stadens hjärta, Place Mássena, och längs de snirkliga gränderna i gamla stan, ”Vieux Nice”. De pastellfärgade fasaderna och balkongerna minner om stadens italienska förflutna. Ut med stranden löper Promenade des Anglais, där exklusiva Hotel Negresco ståtar. Ca 30 mil.

Dag 10 Utflykt Monaco-Èze
Den spektakulära kustvägen Moyenne Corniche tar oss till Èze, som balanserades på en klippa ovanför Medelhavet, matchar vyerna från vägen! Njut av panoramat! Efter ett besök i stadens parfymfabrik beger vi oss mot furstendömet Monaco, där furste Albert II regerar. Residerar här gör de "vackra" och de (framgångs)-rika. Vi bevittnar vaktombytet vid furstepalatset och besöker prinsessan Graces grav i katedralen.

Avslutningsvis får vi tillfälle att prova lyckan på Monte Carlos tjusiga casino. Vi väljer Basse Corniche via måleriska Villefrance-sur-Mer när vi tar oss åter till Nice. Ca 5 mil.

Dag 11 "Ledig dag"
Dagen är fri att disponera efter eget tycke och smak. Passa på och besök något av Nices förnämliga konstmuseer. Kanske tar du tåget till glamorösa Cannes, vars berömda filmfestival årligen samlar filmstjärnor och paparazzi i stora skaror?

Den vackra bergsbyn St-Paul-de-Vence, en magnet för konstnärer och kändisar under hela 1900-talet, är ett annat gott förslag, liksom pittoreska Antibes. Säkert passar man även på att njuta av sol och salta bad. En gemensam middag avrundar dagen.

Dag 12 Flyg hem från Nice
En fantastisk fransk odyssé, från norr till söder, går mot sitt slut – mitt på dagen lämnar vi Nice.

Kommentarer

2017

Guiden Bodil - Trevlig och påläst. Mycket information om varje plats vi besökte. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Mycket kunnig (Bodil). Fixade div. problem med ett leende. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Kanske bättre att ha denna resa senare då inte alla medelhavsländer har semester. Bodil - Mycket påläst, kunnig, hjälpsam och trevlig. /Betyg resan 4, guiden 5 /Jan Magnell

Karta

Hotell

Hotel Bristol, Avignon

Hotel Bristol, Avignon

Hotel Bristol , Avignon.
Hotel Mercure Centre Port de Plaisance, Caen

Hotel Mercure Centre Port de Plaisance, Caen

Hotel Mercure Caen Centre Port de Plaisance , Caen.

Hotel Nice Riviera, Nice

Hotel Nice Riviera , beläget nära Promenade des Anglais i Nice.
Qualys Carlton´s Hôtel, Paris

Qualys Carlton´s Hôtel, Paris

Qualys Carltôn´s Hotel , Paris.

Resekalender

20/6Midsommar i Husum med Helgoland, 4 dfrån 6 395:-
21/6Midsommar på Österlen, 1 dfrån 1 065:-
21/6Midsommar på Stenungsbaden, 3 dfrån 4 595:-
29/6Höga Kusten, 6 dfrån 7 995:-
2/7Hönö & Öckerö, 1dfrån 1 095:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo