Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

Gotland - rosornas ö med Fårö & Lummelundagrottorna

Bild: Cikoria. Foto Agneta Pettersson Studeny
Bild: Gränd i Visby. Foto Gotlands Turistförening
Bild: Landmuren Visby. Foto Agneta Pettersson Studeny
Bild: Vacker stenmur. Foto Agneta Pettersson Studeny
Bild: Botaniska trädgården i Visby. Foto Agneta Pettersson Studeny
Bild: Gotländsk gård. Foto Agneta Pettersson Studeny
Bild: Kor innanför gärdesgården. Foto Agneta Pettersson Studeny
Bild: Den berömda rauken "Hunden" på Fårö.
Bild: Hoborgsgubbens huvud ser ut över havet. Foto Agneta Pettersson Studeny
Bild: Kvällspromenad. Foto Agneta Pettersson Studeny
Bild: Solen går ned i väster. Foto Agneta Pettersson Studeny
Pris från:
7 495:-
Dagar:4
Guide, whispers, resa med helturistbuss, färjeöverfart Oskarshamn - Visby tor, logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (3 nätter Visby), 3 frukostar, 2 luncher (dag 1 och 2), 1 middag med lamm, 1 middag med vin/öl samt kaffe (dag 1), inträde Vamlingsbo prästgård/museum, inträde och guidning Bergman center och Lummelundagrottan, stadsvandring i Visby, utflykt till norra Gotland med Fårö, utflykt till södra Gotland.
Transportsätt:Buss
Boka resa

Följ med till Gotland – rosornas ö! Enligt gutesagan är Gotland en förtrollad ö. I verkligheten är den inte mindre bedårande. Dess vackra natur är en solig strand intill en blommande äng eller en vindpinad martall på stenig mark. Den är en öppen åker eller en snårig skog. Den är höga orubbliga stenformationer eller mjuka vajande vallmofält. Den är och förblir vad man själv uppskattar och minns.

Avresa från Skåne, Halland, Västkusten.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (3 nätter Visby)
 • 3 frukostar
 • 2 luncher (dag 1 o 2)
 • 2 middagar (varav 1 helgrillat lamm och 1 inlusive dryck)
 • Inträde Vamlingsbo prästgård/museum
 • Inträde och guidning Bergman Center och Lummelundagrottan
 • Stadsvandring i Visby
 • Utflykt till norra Gotland med Fårö
 • Utflykt till södra Gotland 

Tillägg

 • Enkelrum 1.295 kr
 • Avbeställningsskydd 500 kr

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten-Visby
I trakten av Halmstad möter vi våra medresenärer från västkusten. På Ljungbystopp äter vi en gemensam lunch. Genom Småland går färden vidare till Oskarshamn, varifrån färjan som ska ta oss till Visby avgår. För att göra överfarten extra behaglig har vi reserverat vilstolar i aktersalongen. Ombord serveras vi en god middag. Efter tre timmars seglats ankommer vi vid 23-tiden till Visby, ”Rosornas och ruinernas stad”. Med buss tar vi oss den korta sträckan till förnämliga Best Western Strand Hotel, beläget mitt i Visby, innanför ringmuren! Ca 39 mil från Malmö & Göteborg.

Dag 2 Norra Gotland med Fårö
En av dagarna på Gotland kommer vi att tillägna öns norra delar, en dag de södra. Idag färdas vi norrut mot Fårö – fårens och kändisarnas betesplats! Färden går genom skog med vindpinade tallar i ett solmättat landskap där vi här och där ser lambgifter - stall för utegångsfåren - som oaser i en vildmark. Med den lilla färjan över Fårösund tar vi oss till Fårö där vi besöker Sveriges största raukfält Digerhuvud och Langhammars. Här har havets vågor och vindens smekningar format kalkstenen och lämnat de mest fantasifulla skapelser. Vi får även en guidad visning på Bergman Center – en mötesplats dedikerad den store filmregissören Ingmar Bergman, som levde och verkade på ön i 40 år.

Efter lunch vid Bunge friluftsmuseum fortsätter vi till Lummelundagrottan – en underjordisk sagovärld med egendomliga droppstensformationer. En lokalguide visar oss runt. Ca 15 mil.

Dag 3 Södra Gotland
Färden söderut går mot en av Gotlands mest natursköna trakter. Vi stannar till vid Öja medeltida kyrka, som är en av Gotlands största kyrkor och berömd för sitt krucifix från 1200-talet. På Vamlingsbo prästgård tar vi del av fin konst i form av fågelkonstnären Lars Jonssons alster, och strosar i den härliga trädgården. Via den vackra kustvägen vid Kettelvik, där man förr tillverkade slipstenar för hand, kommer vi till Hoburgen. Strandremsan här på södra delen av ön består av raukar i söndervittrade kalkstensbranter – en av dessa,  den välkände Hoburgsgubben.

Efter ett stopp hos en hantverkare med bl a skinn som specialitet väljer vi en annan väg tillbaka mot Visby, längs med Ekstakusten. I havet utanför tronar de sägenomspunna Karlsöarna, ett eldorado för den som gillar fåglar och sällsynta blommor. Vår avslutningsmiddag intas på ett mysigt värdshus och består av helgrillat lamm – en festlig ”final” på en härlig Gotlandsvistelse! Ca 20 mil.

Dag 4 Visby-Hemorten
Då vår färja avgår först på eftermiddagen har vi gott om tid att njuta av Visby. Den välbevarade stadsmuren och Visbys mer än 200 medeltida byggnader ger en pittoresk inramning. 1995 blev staden världskulturarv. Efter en gemensam stadsvandring får vi tillfälle att strosa på egen hand. Vid 17-tiden lättar vi ankar och lämnar Gotland. Väl framme i Oskarshamn tar vi åter plats i bussen och anträder färden hemåt mot Skåne respektive västkusten. Strax innan kl 02:30 beräknas vi vara åter. Ca 39 mil till Malmö & Göteborg.

Bra att veta

Vissa rum på hotellet kan ej nås med hiss.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
19/5BussGotland - Rosornas ö, 4 dMer än 87 495:-BokaMer information

Hotell

Best Western Strand Hotel, Visby

Best Western Strand Hotel, Visby

Best Western Strand Hotel ligger mitt i världsarvsstaden Visby, precis innanför ringmuren...

Resekalender

1/3Stockholm - musik & teater, 3 dfrån 3 650:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo