Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

Höga Kusten, 6 d

Bild: Norrfällsviken. Foto Urban Lidbaum/Kramfors Turism
Bild: Kusten sedd från Skulebergets grotta. Foto Tero Libell
Bild: Surströmming - inte för alla!
Bild: Vacker vy från Höga kusten.
Status:
Fullt

Ur havet steg berget. När inlandsisen drog sig tillbaka för ca 20 000 år sedan ändrades landskapet dramatiskt. Landet började höja sig igen. Och ingenstans på jorden har landhöjningen varit så stor som vid Höga Kusten - 286 meter i förhållande till havsytan! Mot bakgrund av detta blev området år 2000 utsett till världsarv. Det som en gång var små öar är idag höga, skogsbeklädda berg som speglar sig i fjärdarnas blanka vatten. Idylliska fiskelägen samsas med badklippor och klapperfält.

Vår guide visar oss det bästa. En halvdag tillägnar vi Ulvön, "Bottenvikens pärla". Möt Höga Kusten - "svensk semesterpoesi" när den är som vackrast!

Avresa från Skåne, Halland och Västkusten.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (1 natt i Kolsva, 3 Kramfors, 1 Rättvik)
 • 5 frukostar
 • 2 luncher
 • 5 middagar
 • Guidad visning orangeriet Kohlswa Herrgård
 • Inträde Wij Trädgårdar
 • Guidad visning Hälsingegården Kristofersgården
 • Båtresa Ulvön t/r
 • Besök med guidning på Naturum Höga Kusten
 • Besök Lunde, Barsta, Höga Kusten Konsthantverk & Stenegård

Tillägg

 • Enkelrum 1.200 kr
 • Avbeställningsskydd 500 kr

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten-Kolsva
Under morgonen lämnar vi Skåne och tar oss via Halland, där fler resenärer gör oss sällskap, mot Göteborg. Mellan Vänern och Vättern, genom "Arntrakter", går färden med stopp för lunch vidare i riktning Västmanland. Vi passerar Örebro och Köping och närmar oss slutligen den gamla bruksorten Kolsva och genuina Kohlswa Herrgård, idylliskt belägen i en vacker park vid Hedströmmen.

Huvudbyggnadens ståtliga italienska barocktak lär vara en gåva från Karl XI. Efter incheckning och middag får vi en guidad visning i orangeriet, som renoverades under ledning av Ernst Kirchsteiger. Kanske följde du arbetet i "Sommar med Ernst"?  På Kohlswa Herrgård bor vi i annex utspridda i herrgårdsparken. Ca 62 mil f Malmö & 35 mil fr Göteborg.

Dag 2 Kolsva-Kramfors via Ockelbo
Efter frukost lämnar vi Kolsva och så småningom även Västmanland och tar oss via Dalarna mot Gästrikland. Under förmiddagen närmar vi oss Prins Daniels uppväxtort Ockelbo, där vi ska göra ett besök på Wij trädgårdar, en av landets vackraste parker. Wij skapades under ledning av Lars Krantz, som även ligger bakom Rosendals trädgårdar på Djurgården, och består idag av sju olika visningsträdgårdar. Vi ges gott om tid att strosa runt och njuta av den fantastiska grönskan och blomsterprakten. Säkert får vi även tips och inspiration för den egna trädgården/odlingen!

Innan vi fortsätter vår resa ges det även tillfälle att äta lunch – i trädgårdsköket serveras närproducerad och ekologisk mat. Vi följer kusten norrut förbi Hudiksvall och Sundsvall, båda under 1800-talets senare hälft flitigt frekventerade av träpatronerna, som gjorde stora förmögenheter i samband med industrialiseringen av skogsbruket. Härnösand passeras och vi närmar oss längs med Ångermanaälven vårt slutmål, Kramfors. Här ska vi bo tre nätter på trevliga Hotell Kramm, där vi även intar våra middagar. Ca 48 mil.

Dag 3 Utflykt Ulvön
Första halvan av dagen tillägnar vi Ulvön, som ligger i Örnsköldsviks skärgård, i hjärtat av Höga kusten. Från Docksta tar vi båten ut till det pittoreska fiskeläget Ulvöhamn, urhemmet för kustens besynnerliga "delikatess", surströmmingen. Idag sker ingen produktion på ön, men när efterfrågan var som störst såldes 1,3 miljoner burkar/år. Fisket har alltid varit centralt – redan på 1500-talet sökte sig de s k Gävlefiskarna hit.

Vi strosar längs bygatan och "tar in" idyllen med små trähus och rödmålade sjöbodar som speglar sig i havet. I det gamla fiskekapellet ser vi väggmålningar från tidigt 1600- tal. Innan vi på eftermiddagen tar båten tillbaka till fastlandet äter vi lunch på Ulvö hotell.

Vi kommer strax till det mytomspunna Skuleberget vid randen av den vida Skuleskogen. Berget, som sedan 1969 är naturreservat, når en höjd av 294 m.ö.h. och har världens högsta marina kustlinje. En linbana leder upp till toppen; vi blir emellertid kvar vid foten för att besöka Naturum Höga kusten. Här tar vi del av utställningar som ger en bild av världsarvet Höga kusten och dess unika natur, kultur och geologi – inte minst den snabba landhöjningen, som fortsätter med ca 8 mm om året. På kvällen är vi åter i Kramfors. Ca 10 mil med buss.

Dag 4 Utflykt södra Höga kusten
Idag ska vi utforska den södra delen av Höga kusten. Vi inleder i Lunde, där stor dramatik utspelade sig depressionsåret 1931. Händelsen då militär sköt besinningslöst in i ett fredligt demonstrationståg har blivit känd som "skotten i Ådalen". En skulptur vid Sandöbron minner om dramat som krävde fem liv. Vi gör även ett besök på Höga kustens konsthantverk i Ullånger och fortsätter därefter till det gamla fiskeläget Norrfällsviken längst ute i kustbandet för lunch och en promenad utmed sjöbodarna.

I Barsta ser vi kapellet, färdigställt 1665, vars innertak målats med motiv hämtade från Bibeln. Självklart gör vi även ett stopp vid landets längsta hängbro, den 1800 m långa Högakustenbron, byggd med Golden Gate-bron som förebild, till en kostnad av 1,1 miljarder kronor. Ca 15 mil.

Dag 5 Kramfors-Rättvik via Järvsö
Efter frukost tar vi farväl av Kramfors och beger oss söderut genom Ångermanland och Medelpad. Mitt på dagen kommer vi till Järvsö, som är nära förknippat med en av våra mest folkkära artister, Lill-Babs. Här får vi en guidad visning av Hälsingegården Erik-Anders, en av de sju gårdar som tillsammans utgör vårt senaste världsarv. På närbelägna Stenegård tar vi del av en utställning om Världsarvet Hälsingegårdar och vi strosar även i den vackra trädgården med tillhörande örtagård.

Vi ges tillfälle att äta lunch och om tiden tillåter tittar vi även in i Järvsö kyrka, Sveriges största landsortskyrka, som tronar på en ö i Ljusnan, innan vår färd går vidare.

Under eftermiddagen ser vi Hälsingland övergå i Dalarna och vi når slutligen Rättvik, tjusigt beläget på en udde vid Siljan. Här ska vi övernatta på trivsamma Hotell Lerdalshöjden. Kanske lockar en promenad ner till den välkända Långbryggan innan middagen serveras? Ca 39 mil.

Dag 6 Rättvik-Hemorten
En stärkande frukost avrundar vår vistelse i Rättvik och vi påbörjar vår hemresa. Vi passerar Leksand, som förknippas med såväl ishockey som knäckebröd, och lämnar snart Siljans bördiga jordbruksbygder bakom oss. Genom Värmland och parallellt med Vänerns östsida går färden vidare söderut.

På lämpliga platser görs stopp för bensträckare och lunch. Under eftermiddagen kommer vi till Göteborg, vid niotiden räknar vi med att vara i Malmö. En härlig svensk sommarresa ligger bakom oss. Ca 48 mil till Göteborg och 75 mil till Malmö.

Kommentarer

2016

(Guiden Bente) Trevlig, rolig, omhändertagande, seriös. Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Vår Guide Bente Ekfeldt var mycket påläst, önskar att Bente var vår guide på alla våra resor. Mycket bra! Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Resekalender

20/12Costa Tropical - julfirande 1 (fr Göteborg), 8 dfrån 12 295:-
20/12Costa Tropical - julfirande 1 (fr Köpenhamn), 8 dfrån 12 295:-
20/12Costa Tropical - julfirande 1 (fr Stockholm), 8 dfrån 12 295:-
20/12Costa Tropical - julfirande (fr Göteborg), 8 dfrån 12 295:-
20/12Costa Tropical - julfirande (fr Köpenhamn), 8 dfrån 12 295:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo