Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Västerås

  Under morgonen lämnar vi Skåne och tar oss via Halland, där fler resenärer gör oss sällskap, mot Göteborg. Mellan Vänern och Vättern, genom "Arntrakter", går färden med stopp för lunch vidare i riktning Västmanland. Vi passerar Örebro och Köping och närmar oss slutligen Västerås, som ligger vid Svartåns utlopp i Mälaren. Här ska vi inkvartera oss på 4-stjärniga Elite Stadshotellet Västerås, beläget i hjärtat av staden. En god middag avrundar dagen.
  Ca 65 mil fr Malmö & 38 mil fr Göteborg.


  Surströmming - inte för alla!

  Hemorten-Västerås
 • DAG 2: Västerås-Kramfors med Hälsingegården Erik-Anders

  Efter frukost lämnar vi Västerås och så småningom även Västmanland och tar oss via Gävle mot Söderala socken i Hälsingland. Här ska vi få en guidad visning av Hälsingegården Erik-Anders, en av sju gårdar som tillsammans utgör Sveriges senaste världsarv. Gården visar prov på inredningar från flera epoker med bland annat en pampig festsal - hälsingarna byggde fler och större rum för fester än bönder i resten av världen.

  Efter en paus för lunch följer vi kusten norrut förbi Hudiksvall och Sundsvall, båda under 1800-talets senare hälft flitigt frekventerade av träpatronerna, som gjorde stora förmögenheter i samband med industrialiseringen av skogsbruket. Härnösand passeras och vi närmar oss längs med Ångermanälven vårt slutmål, Kramfors. Här ska vi bo tre nätter på trevliga Hotell Kramm, där vi även intar våra middagar.
  Ca 44 mil.


  Hälsingegården, Erik-Anders Gård

  Västerås-Kramfors med Hälsingegården Erik-Anders
 • DAG 3: Utflykt Ulvön

  Första halvan av dagen tillägnar vi Ulvön, som ligger i Örnsköldsviks skärgård, i hjärtat av Höga kusten. Från Docksta tar vi båten ut till det pittoreska fiskeläget Ulvöhamn, urhemmet för kustens besynnerliga "delikatess", surströmmingen. Idag sker ingen produktion på ön, men när efterfrågan var som störst såldes 1,3 miljoner burkar/år. Fisket har alltid varit centralt – redan på 1500-talet sökte sig de s k Gävlefiskarna hit.

  Vi strosar längs bygatan och "tar in" idyllen med små trähus och rödmålade sjöbodar som speglar sig i havet. I det gamla fiskekapellet ser vi väggmålningar från tidigt 1600-tal. Vi får också en guidad visning av Ulvö Kapell. Innan vi på eftermiddagen tar båten tillbaka till fastlandet äter vi lunch på Ulvö hotell.

  Vi kommer strax till det mytomspunna Skuleberget vid randen av den vida Skuleskogen. Berget, som sedan 1969 är naturreservat, når en höjd av 294 m.ö.h. och har världens högsta marina kustlinje. En linbana leder upp till toppen; vi blir emellertid kvar vid foten för att besöka Naturum Höga kusten. Här tar vi del av utställningar som ger en bild av världsarvet Höga kusten och dess unika natur, kultur och geologi – inte minst den snabba landhöjningen, som fortsätter med ca 8 mm om året. På kvällen är vi åter i Kramfors.
  Ca 10 mil med buss.


  Ulvön

  Utflykt Ulvön
 • DAG 4: Utflykt södra Höga kusten

  Ackompanjerade av en välinitierad lokalguide ska vi idag utforska den södra delen av Höga kusten. Vi inleder i Lunde, där stor dramatik utspelade sig depressionsåret 1931. Händelsen då militär sköt besinningslöst in i ett fredligt demonstrationståg har blivit känd som "skotten i Ådalen". En skulptur vid Sandöbron minner om dramat som krävde fem liv.

  Efter trevliga besök hos Sveriges äldsta tunnbrödsbageri och Höga kustens konsthantverk i Ullånger passerar vi gården där den store tonsättaren Wilhelm Petersson-Berger föddes. Vi fortsätter sedan till det gamla fiskeläget Norrfällsviken längst ute i kustbandet för lunch och en promenad utmed sjöbodarna.

  I Barsta ser vi kapellet, färdigställt 1665, vars innertak målats med motiv hämtade från Bibeln. Självklart gör vi även ett stopp vid landets längsta hängbro, den 1800 m långa Högakustenbron, byggd med Golden Gate-bron som förebild, till en kostnad av 1,1 miljarder kronor.
  Ca 15 mil.


  Norrfällsviken. Foto Urban Lidbaum/Kramfors Turism

  Utflykt södra Höga kusten
 • DAG 5: Kramfors-Rättvik via Järvsö

  Efter frukost tar vi farväl av Kramfors och beger oss söderut genom Ångermanland och Medelpad. Mitt på dagen kommer vi till Järvsö, som är nära förknippat med en av våra mest folkkära artister, Lill-Babs. På Stenegård tar vi del av en utställning om Världsarvet Hälsingegårdar och vi strosar även i den vackra trädgården med tillhörande örtagård.

  Vi ges tillfälle att äta lunch och tittar vi även in i Järvsö kyrka, Sveriges största landsortskyrka, som tronar på en ö i Ljusnan, innan vår färd går vidare.

  Under eftermiddagen ser vi Hälsingland övergå i Dalarna och vi når slutligen Rättvik, tjusigt beläget på en udde vid Siljan. Här ska vi övernatta på trivsamma Hotell Lerdalshöjden. Kanske lockar en promenad ner till den välkända Långbryggan innan middagen serveras?
  Ca 39 mil.


  Högakustenbron sett från ovan. Foto: Kramfors Turism

  Kramfors-Rättvik via Järvsö
 • DAG 6: Rättvik-Hemorten

  En stärkande frukost avrundar vår vistelse i Rättvik och vi påbörjar vår hemresa. Vi passerar Leksand, som förknippas med såväl ishockey som knäckebröd, och lämnar snart Siljans bördiga jordbruksbygder bakom oss. Genom Värmland och parallellt med Vänerns östsida går färden vidare söderut.

  På lämpliga platser görs stopp för bensträckare och lunch. Under eftermiddagen kommer vi till Göteborg, vid niotiden räknar vi med att vara i Malmö. En härlig svensk sommarresa ligger bakom oss.
  Ca 48 mil till Göteborg och 75 mil till Malmö.


  Långbryggan i Rättvik. Foto: Siljan Turism

  Rättvik-Hemorten