Holland med blomstertåget, 6 d

En av blomstertågets fantasifulla skapelser. Foto: NBTC Holland Marketing
Tulpaner i långa rader.
Möllor i gryningstid.
Färgglada gavelhus speglar sig i Amstel, Amsterdam.
Amsterdam. Foto: NBTC Holland Marketing
Blomstertåget. Foto: NBTC Holland Marketing
Liten flicka bland rader av tulpaner i Keukenhof. Foto: NBTC Holland Marketing

Holland på våren med alla sina tulpaner är något utöver det vanliga - ett växthus i jätteformat. Men Holland är så mycket mer än bara blommor. Kanalerna, de vita stränderna och väderkvarnarnas siluetter fulländar bilden av det holländska landskapet och ger det en alldeles egen identitet. Här finns konsten, diamanterna, porslinet och ostarna... Med IJmuiden som utgångspunkt gör vi ett nedslag i den holländska kulturskatten och njuter av såväl stadsliv som spännande utflykter.

Avresa från Skåne (17/4 & prel 20/4), Halland och Västkusten (prel 20/4).

Status:
Fullt

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1+1 natt i Bremen, 3 i IJmuiden)
 • Väg-, bro- och färjeavgifter
 • 5 frukostar
 • 5 middagar
 • Inträde Keukenhof, rundmålningen Panorama Mesdag & Mesdag-samlingen
 • Heldag i Amsterdam med kanaltur
 • Besök hos osttillverkare och Delft Pauw
 • Besök i Giethoorn med kanaltur
 • Blomstertåget

Tillägg

 • Enkelrum 1.395 kr
 • Avbeställningsskydd 500 kr

Dagsprogram avg 17/4

Dag 1 Hemorten-Bremen
Vi lämnar Sverige bakom oss och tar oss via Öresundsbron och Rödby-Puttgarden till Tyskland. Med stopp för lunch kommer vi på eftermiddagen till Bremen och 4-stjärniga Ramada Überseehotel Bremen, beläget mitt i Gamla stan. Innan vi äter middag passar du kanske på och tar en promenad? Marktplatz med det magnifika rådhuset, domen, bröderna Grimms berömda stadsmusikanter och Rolandsstatyn, en symbol över Bremenbornas frihetsvilja, ligger alldeles "runt hörnet", likaså de mysiga Schnoor-kvarteren! Ca 46 mil fr Malmö.

Dag 2 Bremen-IJmuiden
Efter en stadig frukost beger vi oss så mot den holländska gränsen. Vi passerar Groningen och närmar oss så småningom den mäktiga Afsluitdijk. Genom att konstruera denna 32 km långa vall lyckades man avskilja havsviken Zuidersee från havet och sjön Ijseelmeer bildades. I den lilla fiskebyn Volendam, känd för sin ost, träskor och vackra folkdräkter, väntar oss ett intressant besök hos en lokal osttillverkare.

På kvällen når vi så den lilla hamnstaden IJmuiden, belägen två mil väster om Amsterdam. Här föddes "vår" folkkäre trubadur Cornelis Vreeswijk och hit återvände han gärna. Vid stranden har man rest en bronsbyst till hans minne. Från IJmuiden har vi ett perfekt utgångsläge för att upptäcka Holland och dess många attraktioner. Vi checkar in på 4-stjärniga Apollo Hotel Ijmuiden Seaport Beach, där vi även kommer att inta våra middagar under vår Hollandsvistelse. Ca 45 mil.

Dag 3 Utflykt Amsterdam
Denna vår första heldag i Holland tillägnar vi huvudstaden Amsterdam och dess digra utbud. Trädkantade gator med storslagna byggnader och vackra gavelhus omger stadskärnans imponerande nätverk av kanaler och broar och inbjuder till härliga promenader. Sedan 2011 finns det historiska kanaldistriktet med på UNESCOs världsarvslista. På Bloemenmarkt, den flytande blomstermarknaden på Singel, råder det full kommers. Förr rodde man uppför Amstel och ankrade för att sälja sina blommor till hugade spekulanter. Andra intressanta inslag i stadsbilden är den berömda loppmarknaden, torget Dam och den livliga gågatan Kalverstraat.

Under en behaglig båttur på kanalerna njuter vi av den fantastiska arkitekturen. Självklart ges det under dagen även tillfälle att äta lunch och ”upptäcka” på egen hand. Ett besök på Rijksmuseum, där verk av Rembrandt och de andra stora mästarna kan beskådas, rekommenderas liksom Anne Franks Hus. Ca 6 mil.

Dag 4 Utflykt Keukenhof, Delft & Panorama Mesdag i Haag
Vi inleder dagen med ett besök i Keukenhof, världens största tulpanpark och den mest fotograferade platsen i världen! Ett böljande blomsterhav bestående av 7 miljoner lökblommor och 4,5 miljoner tulpaner blandade med hyacinter och liljor i en obeskrivlig färgkaskad hälsar oss välkomna. Vi tar god tid på oss för att njuta av parkens 32 hektar, dess fågeldammar, promenadstigar, gröna ytor och blommande träd. Efter denna balsam för själen tar vi sikte på den lilla staden Delft, som blivit världsberömt för sitt vackra porslin. Kanske passar du på och köper med dig något fint från Delft blå?

Vi fortsätter och kommer strax till Haag, säte för Nederländernas regering och parlament.  Här ska vi se den berömda rundmålningen Panorama Mesdag, som föreställer fiskebyn Scheveningen och är drygt 14 meter hög och 120 meter lång. Innan vi återvänder till IJmuiden och en väntande middag tar vi även del av Mesdag-samlingen, som rymmer flera mästerverk av Haagskolan och den franska Barbizonskolan. Ca 17 mil.

Dag 5 IJmuiden-Bremen med Blomstertåget & Giethoorn
Vår Hollandsvistelse kröns med en av resans verkliga höjdpunkter - det magnifika blomstertåget som går mellan Nordwijk och Haarlem en lördag i slutet av april varje år. Ett skådespel utöver det vanliga utlovas! Sätt kameran på laddning! ”Mållösa” men inte utan mål lämnar vi så småningom blomstertåget till förmån för Giethoorn.

Den pittoreska staden som grundades i början av 1200-talet av flyktingar från Medelhavsområdet, kallas ofta för ”det gröna Venedig” p g a sina många kanaler, broar och natursköna omgivningar. Under en båttur på kanalerna hänförs vi av de karakteristiska halmtäckta bondgårdarna och den skira grönskan som lyser upp landskapet. På eftermiddagen sitter vi åter i bussen och färdas i lagom takt mot Bremen och 4-stjärniga Atlantic Hotel an der Galopprennbann, beläget vid stadens galoppbana. Middag. Ca 42 mil.

Dag 6 Bremen-Hemorten
Vi lämnar efter frukost Bremen och beger oss  mot Puttgarden. Efter paus för lunch och inköp kör vi ombord på färjan till Rödby. En innehållsrik och trivsam vårresa närmar sig sitt slut. Vid halvsjutiden beräknas vi vara åter i Malmö. Ca 46 mil till Malmö.

Dagsprogram avg 20/4

Dag 1 Hemorten-Bremen
Vi lämnar Sverige bakom oss och tar oss via Öresundsbron och Rödby-Puttgarden till Tyskland. Med stopp för lunch kommer vi på eftermiddagen till Bremen och 4-stjärniga INNSIDE Bremen, beläget strax utanför centrum vid floden Weser. En god middag avrundar dagen på bästa sätt. Ca 46 mil fr Malmö & 73 mil fr Göteborg.

Dag 2 Bremen-Voorschoten med Giethoorn & blomstertåget
Efter en stadig frukost beger vi oss så mot den holländska gränsen. Vi startar vår Hollandsvistelse med att besöka den pittoreska staden Giethoorn, som grundades i början av 1200-talet av flyktingar från Medelhavsområdet. Staden kallas ofta för ”det gröna Venedig” p g a sina många kanaler, broar och natursköna omgivningar. Under en båttur på kanalerna hänförs vi av de karakteristiska halmtäckta bondgårdarna och den skira grönskan som lyser upp landskapet.

På eftermiddagen är det dags en av resans verkliga höjdpunkter - det magnifika blomstertåget som går mellan Nordwijk och Haarlem en lördag i slutet av april varje år. Ett skådespel utöver det vanliga utlovas! Sätt kameran på laddning! ”Mållösa” men inte utan mål reser vi vidare till kuststaden IJmuiden, strax norr om Haarlem. Här ska vi inkvartera oss på 4-stjärniga Holiday Inn IJmuiden Seaport Beach, där vi även intar våra middagar under Hollandsvistelsen. Ca 45 mil.

Dag 3 Utflykt Amsterdam
Denna vår första heldag i Holland tillägnar vi huvudstaden Amsterdam och dess digra utbud. Trädkantade gator med storslagna byggnader och vackra gavelhus omger stadskärnans imponerande nätverk av kanaler och broar och inbjuder till härliga promenader. Sedan 2011 finns det historiska kanaldistriktet med på UNESCOs världsarvslista. På Bloemenmarkt, den flytande blomstermarknaden på Singel, råder det full kommers. Förr rodde man uppför Amstel och ankrade för att sälja sina blommor till hugade spekulanter. Andra intressanta inslag i stadsbilden är den berömda loppmarknaden, torget Dam och den livliga gågatan Kalverstraat.

Under en behaglig båttur på kanalerna njuter vi av den fantastiska arkitekturen. Självklart ges det under dagen även tillfälle att äta lunch och ”upptäcka” på egen hand. Ett besök på Rijksmuseum, där verk av Rembrandt och de andra stora mästarna kan beskådas, rekommenderas liksom Anne Franks Hus. Ca 11 mil.

Dag 4  Utflykt Keukenhof, Delft & Panorama Mesdag i Haag
Vi inleder dagen med ett besök i Keukenhof, världens största tulpanpark och den mest fotograferade platsen i världen! Ett böljande blomsterhav bestående av 7 miljoner lökblommor och 4,5 miljoner tulpaner blandade med hyacinter och liljor i en obeskrivlig färgkaskad hälsar oss välkomna. Vi tar god tid på oss för att njuta av parkens 32 hektar, dess fågeldammar, promenadstigar, gröna ytor och blommande träd. Efter denna balsam för själen tar vi sikte på den lilla staden Delft, som blivit världsberömt för sitt vackra porslin. Under ett besök på Delft Pauw får vi se när porslinet Delft blå målas för hand och ges även möjlighet till inköp.

Vi fortsätter och kommer strax till Haag, säte för Nederländernas regering och parlament.  Här ska vi se den berömda rundmålningen Panorama Mesdag, som föreställer fiskebyn Scheveningen och är drygt 14 meter hög och 120 meter lång. Innan vi återvänder till Voorschoten och en väntande middag tar vi även del av Mesdag-samlingen, som rymmer flera mästerverk av Haagskolan och den franska Barbizonskolan. Ca 10 mil.

Dag 5 IJmuiden-Bremen 
Vi lämnar efter frukost Voorschoten och kommer strax till den lilla fiskebyn Volendam, känd för sin ost, träskor och vackra folkdräkter. Här väntar oss ett intressant besök hos en lokal osttillverkare. Vår resa fortsätter norrut och vi närmar oss den mäktiga Afsluitdijk. Genom att konstruera denna 32 km långa vall lyckades man avskilja havsviken Zuidersee från havet och sjön Ijseelmeer bildades. I lagom takt färdas vi mot Bremen och vårt hotell, INNSIDE Bremen. Middag. Ca 42 mil.

Dag 6 Bremen-Hemorten
Vi lämnar efter frukost Bremen och beger oss mot Puttgarden. Efter paus för lunch och inköp kör vi ombord på färjan till Rödby. En innehållsrik och trivsam vårresa närmar sig sitt slut. Strax efter kl 16.30 beräknas vi vara åter i Malmö, i Göteborg vid 21.30-tiden. Ca 46 till Malmö & 73 mil till Göteborg.

Kommentarer

2016

Teamet Bente Ekfeldt med chaufför Stefan Hammar är nog ett oslagbart team! /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Allt var fantastiskt,  vilken upplevelse hela resan. Guiden (Bente E) är en pärla. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

2015

Bra upplägg med trevliga och intressanta besök och utflykter. Har svårt att tänka mig en vänligare och gladare guide (Bente) - en person som gör allt för resenärerna. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Trevlig och kunnig guide och en mycket duktig chaufför. /Betyg resan 5, guiden 5 /Maud Mellhagen

Allt fungerade till 100 %. Guide (Bente) var kunnig. Engagerade sig med alla resenärerna. Ett extra pluspoäng till föraren. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Nu får vi börja välja resa efter guide istället för resmål! Ni får göra om katalogen, helt enkelt. Bente (guiden) är en fantastisk människa. /Betyg resan 5, guiden 5 /Kenneth Ekensteen

Karta

Hotell

Apollo Hotel IJmuiden Seaport Beach, IJmuiden

Apollo Hotel IJmuiden Seaport Beach, IJmuiden

Apollo Hotel IJmuiden Seaport Beach i IJmuiden.
Atlantic Hotel Galopprennbahn, Bremen

Atlantic Hotel Galopprennbahn, Bremen

Atlantic Hotel Galopprennbahn i Bremen.
N/A

INNSIDE by Meliá, Bremen

INNSIDE by Meliá i Bremen.
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo