Skip to main content

Jokkmokks marknad med Ishotellet & Kiruna

Vackert landskap i norr. Foto Ingrid Johansson

Jokkmokks marknad. Foto Ingrid Johansson

Renar på marknaden. Foto Ingrid Johansson

Vackra snötunga träd. Foto Ingrid Johansson

Foto Ingrid Johansson

Ishotellet. Foto Ingrid Johansson

Ishotellet. Foto Ingrid Johansson

Pris från:
12 295:-
Dagar:4
Guide, whispers, flyg till Kiruna, hem från Luleå inkl flygskatt, resa i helturistbuss, logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt i Kiruna, 1 Gällivare, 1 Luleå), 3 frukostar, 1 lunch, 3 middagar, besök på Jokkmokks vintermarknad, guidning på Icehotel & Gammelstads kyrkstad, inträde Samemuséet Ajtte & Sven Hörnells bildspel, besök Jokkmokks tenn, Jukkasjärvi, Kiruna kyrka, stadshuset i Kiruna.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Sedan 1605, eller i över 400 år, hålls det första helgen i februari varje år marknad i Jokkmokk. En tradition som är obruten. Besökare från när och fjärran söker sig hit för att under några dagar ta del av denna spektakulära folkfest. Eldarna sprakar och lyser upp det gnistrande vinterlandskapet. En mängd olika aktiviteter och välfyllda marknadsstånd fångar besökarens fulla uppmärksamhet.

Välkommen till Europas äldsta och största vinterfest! Guidad rundvisning på det världsberömda Ishotellet – en boning värdig självaste kung Bore - sätter extra guldkant på vår norrländska vintersejour!

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter) och Stockholm (Arlanda).

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Kiruna, hem från Luleå inkl flygskatt
 • Resa i helturistbuss
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt Kiruna, 1 Gällivare, 1 Luleå)
 • 3 frukostar
 • 1 lunch
 • 3 middagar
 • Besök på Jokkmokks vintermarknad
 • Guidning på Icehotel & Gammelstads kyrkstad
 • Inträde till Samemuseet Ajtte & Sven Hörnells bildspel
 • Besök Jokkmokks tenn, Jukkasjärvi, Kiruna kyrka, Stadshuset i Kiruna.
   

Tillägg

 • Enkelrum 1.795
 • Avbeställningsskydd 600 kr

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Kiruna

  Med flyg via Arlanda kommer vi på förmiddagen till Kiruna, som till ytan är världens näst största kommun. Tack vare järnmalmsfynd kunde Kiruna utvecklas, och år 1899 rullade så det första malmtåget från staden. Vi tittar in i Kristallen, det nya stadshuset, där vi bl a får lära oss mer om den omtalade flytten av staden. Det gamla, prisbelönta stadshuset, ska rivas, men vissa delar har tagits till vara och flyttats, däribland klocktornet.

  Vi gör även ett besök i Kiruna kyrka, en gåva från gruvbolaget LKAB, som till formen inspirerats av en samekåta och som är rikt dekorerad av tidens främsta konstnärer. En visning av ett bildspel med den aktade fjällfotografen Sven Hörnells fantastiska bilder från fjällvärlden står också på vårt program. Incheckning på Scandic Ferrum och middag på kvällen. Ca 2,5 mil med buss.

 • DAG 2: Jukkasjärvi med Ishotellet, Gällivare

  Efter frukost beger vi oss till den forna samebyn Jukkasjärvi. Vi besöker Jukkasjärvi kyrka, som påbörjades 1607 och kanske är mest berömd för Bror Hjorts vackra altartavla.

  Därefter ska vi få en guidad rundvisning på det berömda ishotellet. Icehotel, som spänner över ca 5500 m², byggs av snö och is från Torne älv och ändrar utseende varje år. Spektakulära isskulpturer av konstnärer från hela världen bidrar till att göra anläggningen till något enastående. Vår rundvisning avslutas med lunch i hotellets restaurang.

  Vi åker vidare till Gällivare där vi ska övernatta på Scandic. Middag på hotellet. Ca 14 mil med buss.


  Ishotellet. Foto Ingrid Johansson

  Jukkasjärvi med Ishotellet, Gällivare
 • DAG 3: Gällivare-Luleå med JOKKMOKKS MARKNAD

  Efter frukost beger vi oss söderut mot Jokkmokk, där vi ska spendera några timmar på den anrika vintermarknaden, som hålls för 415:e året! Vi inleder dock med ett besök på Jokkmokks Tenn, där vi ser de skickliga hantverkarna i arbete, och Ajtte Fjäll- och samemuseum.

  Värmande eldar välkomnar oss så till marknadsplatsen, där ca 500 utställare lockar med samisk slöjd, konst och mycket annat. Samisk renrajd, kappkörning och musikunderhållning förgyller traditionsenligt marknaden, som för övrigt tillkom efter ett påbud från kung Karl IX att inrätta marknadsplatser i Lappmarken. Kanske åker du en tur med hundspann? Provsmaka godsaker från det norrbottniska skafferiet! Alternativen är många!

  Vi lämnar så småningom Jokkmokk och sätter kurs mot Luleå och Scandic Luleå, där en sen middag och övernattning väntar. Ca 26 mil.


  Renar på marknaden. Foto Ingrid Johansson

  Gällivare-Luleå med JOKKMOKKS MARKNAD
 • DAG 4: Gammelstad kyrkstad. Flyg hem från Luleå

  Vi låter oss väl smaka av frukosten och beger oss så småningom till Gammelstad, platsen där Luleå ursprungligen anlades. Här ligger Gammelstads kyrkstad med Nederluleå kyrka och över 400 kyrkstugor - ett enastående minnesmärke som numera är uppsatt på UNESCOs världsarvslista. En lokalguide visar oss runt.

  Vi får tillfälle att äta lunch och tar oss därefter till Luleås flygplats, varifrån våra plan avgår. Ca 3 mil med buss.


  Vackert landskap i norr. Foto Ingrid Johansson

  Gammelstad kyrkstad. Flyg hem från Luleå

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
4/2Göteborg, LandvetterJokkmokks vintermarknad (fr Göteborg), 4 d
Guide: Bente Ekfeldt
Mer än 412 295:-BokaMer information
4/2Malmö, SturupJokkmokks vintermarknad (fr Malmö), 4 d
Guide: Bente Ekfeldt
Mer än 412 295:-BokaMer information
4/2Stockholm, ArlandaJokkmokks vintermarknad (fr Stockholm), 4 d
Guide: Bente Ekfeldt
Mer än 412 295:-BokaMer information

Resekalender

27/9Stockholm med 'Så som i himmelen'/'Häxorna i Eastwick', 3 dfrån 3 745:-
1/10Toscana med Umbrien (fr Stockholm), 8 dfrån 16 495:-
1/10Toscana med Umbrien (fr Göteborg), 8 dfrån 16 995:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo