Jokkmokks vintermarknad, 5 d

Vintermarknaden. Foto Jokkmokks Turistbyrå
Dundret. Foto Peter Olséni
Ishotellet. Foto Peter Olséni
Ishotellet. Foto Peter Olséni
Vi passerar polcirkeln. Foto Peter Olséni

Sedan 1605, eller i över 400 år, hålls det första helgen i februari varje år marknad i Jokkmokk. En tradition som är obruten. Besökare från när och fjärran söker sig hit för att under några dagar ta del av denna spektakulära folkfest. Eldarna sprakar och lyser upp det gnistrande vinterlandskapet. En mängd olika aktiviteter och välfyllda marknadsstånd fångar besökarens fulla uppmärksamhet.

Välkommen till Europas äldsta och största vinterfest! Guidad rundvisning på det världsberömda Ishotellet – en boning värdig självaste kung Bore sätter extra guldkant på vår norrländska vintersejour!

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter) och Stockholm (Arlanda).

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg Luleå t/r inkl flygskatt
 • Resa i helturistbuss
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt i Luleå, 1 Gällivare, 2 Kiruna)
 • 4 frukostar
 • 1 lunch
 • 4 middagar
 • Besök på Jokkmokks vintermarknad
 • Guidning på Icehotel och Gammelstads kyrkstad
 • Inträde till Samemuseet Ajtte och Sven Hörnells bildspel
 • Besök Jokkmokks tenn, Jukkasjärvi, Kiruna kyrka och Stadshuset i Kiruna.
   

Tillägg

 • Enkelrum 1.995 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr
 • Kiruna gruva 370 kr

Dagsprogram

Dag 1 Flyg till Luleå
Med flyg via Arlanda kommer vi under dagen till Luleå, där inhyrd buss väntar på att ta oss in till vårt fräscha, nybyggda hotell, Clarion Hotel Sense, beläget mitt i centrum. Tillsammans med en lokalguide besöker vi på eftermiddagen Gammelstad, platsen där Luleå ursprungligen anlades. Här ligger Gammelstads kyrkstad med Nederluleå kyrka och över 400 kyrkstugor - ett enastående minnesmärke som numera är uppsatt på UNESCOs världsarvslista. Vi hinner även med en rundtur i centrala Luleå innan vi äter middag.  

Dag 2 Luleå-Gällivare med Jokkmokks vintermarknad 
En spännande dag ligger framför oss. Efter frukost beger vi oss inåt landet mot Jokkmokk, där vi ska besöka den anrika vintermarknaden, som hålls för 413:e året! Värmande eldar välkomnar oss så till marknadsplatsen, där ca 500 utställare lockar med samisk slöjd, konst och mycket annat. Samisk renrajd, kappkörning och musikunderhållning förgyller traditionsenligt marknaden, som för övrigt tillkom efter ett påbud från kung Karl IX att inrätta marknadsplatser i Lappmarken. Kanske åker du en tur med hundspann? Provsmaka godsaker från det norrbottniska skafferiet! Alternativen är många!

Efter besök på Jokkmokks Tenn, där vi ser de skickliga hantverkarna i arbete, och Ajtte Fjäll- och samemuseum lämnar vi Jokkmokk och sätter kurs mot Gällivare, där vi ska övernatta på 4-stjärniga Quality Hotel Lapland. Ca 26 mil.

Dag 3 Gällivare-Kiruna med Icehotel 
Efter en stadig frukost går vår färd vidare norrut till den forna samebyn Jukkasjärvi, där vi ska få en guidad rundvisning på det berömda ishotellet. Icehotel, som spänner över ca 5500 m², byggs av snö och is från Torne älv och ändrar utseende varje år. Spektakulära isskulpturer av konstnärer från hela världen bidrar till att göra anläggningen till något enastående. Vår rundvisning avslutas med lunch i hotellets restaurang.

En betydligt äldre attraktion är Jukkasjärvi kyrka, som påbörjades 1607. Efter ett besök i kyrkan, som kanske är mest berömd för Bror Hjorts vackra altartavla beger vi oss så västerut till Kiruna. Övernattning denna och kommande natt sker på Scandic Ferrum, där vi även intar våra middagar. Ca 14 mil.

Dag 4 Kiruna
Dagen tillägnas Kiruna, som till ytan är världens näst största kommun. Tack vare järnmalmsfynd kunde Kiruna utvecklas, och år 1899 rullade så det första malmtåget från staden. Vi gör ett besök i Kiruna kyrka, en gåva från gruvbolaget LKAB, som till formen inspirerats av en samekåta och som är rikt dekorerad av tidens främsta konstnärer. En visning av ett bildspel med den aktade fjällfotografen Sven Hörnells fantastiska bilder från fjällvärlden står också på programmet.

Vi tittar in i "Kirunabornas vardagsrum", stadshuset, som 1964 utsågs till Sveriges vackraste offentliga byggnad. Här får vi lära oss mer om den omtalade flytten av Kiruna. Vi besöker även Folkets Hus.

På eftermiddagen finns det tillfälle att ta sig ner i Kiruna gruva, världens största underjordiska järnmalmsgruva (tillägg). Här görs en guidad tur, som bl a visar hur brytningen går till.
         
Dag 5 Kiruna-Luleå-flyg hem
Vi lämnar efter frukost Kiruna och korsar så småningom åter polcirkeln, på vår väg mot Luleå.  Ca 35 mil med buss.                

Kommentarer

2016

Guiden (Karin E) mycket trevlig och kunnig, lugn och sansad, som såg till allas bästa. Mycket trevlig chaufför, som även bistod med mycket information. Betyg resan 5, guiden 5 /Clas Wulff

Så mycket upplevelser och ny kunskap på kort tid! Underbar guide (Karin E) och chaufför. Trevliga medresenärer. Guiden mycket, mycket bra. Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Denna resa gav verkligen valuta för pengarna! Intressanta guidningar på de platser vi besökte. Guiden (Bente E) mycket engagerad och intresserad av deltagarna på denna resa och mån om att vi skulle få ut så mycket som möjligt av platser vi besökte. Betyg resan 5, guiden 5 /Karin Svensson

Vi gillar Bente. Tack för en underbar resa, 5 dagar i vintersagan. Betyg resan 4, guiden 5 /Ann-Louise Hjalmarsson

Vi är mycket nöjda. Guiden (Bente E) påläst, serviceinriktad, trevlig. Betyg resan 5, guiden 5 /Lis-Lott Närvall

Guiden (Bente E) glad, pigg, rolig men ordning och reda och bestämd. Mycket kunnig! Mycket duktig chaufför med mjuk körstil. Betyg resan 5, guiden 5 /Gunbritt Ledel

2015

Mycket innehåll även resdagarna. Bra avrese- och hemkomsttid. Trevlig guide (Ingrid J) och bra chaufför. Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Bra program. Lagom tempo. Flera intressanta resmål.  Guiden (Ingrid J) mycket bra. Lagom information. Alltid lugn och positiv. Den bästa vi träffat hittills. Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Guiden (Ingrid J) exemplariskt proffsig, trevlig och kunnig. Betyg resan 5, guiden 5 /Henry Eneqvist

Resan kunde inte vara bättre bl a pga resmålet. Var rädd om henne (guiden Bente E). Jag har aldrig någonsin haft en sådan bra och omtänksam guide. Betyg resan 5, guiden 5 /Gunnel Olsson

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
1/2Göteborg, LandvetterJokkmokks vintermarknad (fr Göteborg), 5 d
Guide: Bente Ekfeldt
Mer än 812 595:-BokaMer information
1/2Malmö, SturupJokkmokks vintermarknad (fr Malmö), 5 d
Guide: Bente Ekfeldt
Mer än 812 595:-BokaMer information
1/2Stockholm, ArlandaJokkmokks vintermarknad (fr Stockholm), 5 d
Guide: Bente Ekfeldt
Mer än 812 595:-BokaMer information
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo