Skip to main content

Julidyll runt Harz med Braunschweig, Goslar & Wernigerode

Julstämning runt Burgplatz i Braunschweig. Foto: Tyska turistbyrån

Wernigerodes vackra rådhus i vinterskrud. Foto: Mathias Bein

Julmarknad i idylliska Wernigerode.

Julmarknad i Goslar. Foto Stefan Schiefer / Goslar Marketing GmbH

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

Runt omkring det sägenomspunna Harz' skogsbeklädda höjder ligger de medeltida korsvirkesstäderna på rad. Med sina vindlande gränder, historiska torg och tinnar och torn tycks de hämtade ur en saga. Smyckade inför julen är de som allra vackrast. Med bas i gemytliga vetenskapsstaden Braunschweig tar vi in de mysiga miljöerna. Vi njuter av världsarvsstäderna Goslar och Quedlinburg, pittoreska Wernigerode och vår spännande värdstad. Vårt hotell är 4-stjärnigt superior!

Avresa från Skåne, Halland (Varberg).

Programmet i korthet

Dag 1: Bussresa till Braunschweig. (M)
Dag 2: Stadspromenad i Braunschweig. Utflykt till Goslar och egen tid. Julbuffé. (F,M)
Dag 3: Utflykt till Wernigerode och Quedlinburg för att besöka julmarknader. (F)
Dag 4: Hemresa med stopp vid gränsbutiken för att "proviantera". (F)

F=Frukost    M=Middag

Bor du långt från Malmö?

Tjuvstarta semestern genom att bo på centrala Teaterhotellet i Malmö. Du vaknar pigg och utvilad och sen är det bara att promenera i lugn och ro till vår påstigningsplats i Malmö.

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Malmö.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Resa med helturistbuss
 • Väg-, bro- och färjavgifter
 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (3 nätter i Braunschweig)
 • Tillgång till wellnessavdelning
 • 2 middagar, varav 1 julbuffé
 • 3 frukostar
 • Kortare stadspromenader i Braunschweig, Goslar, Wernigerode och Quedlinburg
 • Besök på julmarknaderna i Braunschweig, Goslar, Wernigerode och Quedlinburg

Tillägg

 • Enkelrum 995:-
 • Avbeställningsskydd 500:-

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Braunschweig

  Via Rødby kommer vi mitt på dagen till Puttgarden och fortsätter söderut genom Schleswig-Holstein och Niedersachsen. Tidig kväll nalkas vi vårt slutmål, Braunschweig, och utmärkta Steigenberger Parkhotel, som är 4-stjärnigt superior och ligger i parken Bürgerpark, ca 10-15 minuters promenad från Gamla stan. Vårt hotell har spa och wellnessavdelning. Kanske lockar ett bastubad innan middagen serveras? Ca 75 mil fr Varberg & 54 mil fr Malmö.


  Julstämning runt Burgplatz i Braunschweig. Foto: Tyska turistbyrån

  Hemorten-Braunschweig
 • DAG 2: Braunschweig & utflykt Goslar

  Under en gemensam stadspromenad bekantar vi oss med Braunschweig. Vid det medeltida torget Burgplatz "vakar" Burglöwe, ett monument över stadens symbol lejonet – efter hertig Henrik Lejonet, som gjorde Braunschweig till residensstad. Hertigens slott, Dankwarderode, och den pampiga katedralen, står alldeles intill. Vid denna tid på året förvandlas Burgplatz och området runt omkring till en av landets vackraste julmarknader. Speciella ljusinstallationer återspeglar vattnet som en gång fyllde slottets vallgrav. Vi ges gott om tid att strosa runt och ta del av det rika utbudet. Den konstintresserade prioriterar kanske ett besök på förnämliga Herzog-Anton-Ulrich-Museum?

  Vi får tillfälle att äta en bit mat och sätter därefter kurs mot den gamla kejsarstaden Goslar, vid randen av Harz' skogsbeklädda höjder. 1800(!) medeltida korsvirkeshus och en skimrande julskog ger Goslars julmarknad den perfekta inramningen. Från marknadsstånd utplacerade i stjärnmönster på stadens historiska marknadsplats bjuder glasblåsare, träsnidare m fl ut sina varor. Efter en stadspromenad och egna strövtåg äter vi julbuffé på en trevlig restaurang. På kvällen är vi åter i Braunschweig. Ca 9 mil.


  Julmarknad i Goslar. Foto Stefan Schiefer / Goslar Marketing GmbH

  Braunschweig & utflykt Goslar
 • DAG 3: Utflykt Wernigerode & Quedlinburg

  Denna dag tillägnar vi två pärlor i Sachsen-Anhalt. Vi inleder i förtjusande Wernigerode, där vackert utmejslade korsvirkeshus med tjusiga ornament lutar sig över de vindlande gatorna. Ett ståtligt slott med tinnar och torn tronar majestätiskt ovanför. Förföriska dofter av Glühwein, rostad mandel mm lockar oss till de julsmyckade stånden framför rådhuset.

  Vi insuper julstämningen och fortsätter senare till världsarvstaden Quedlinburg, där måleriska korsvirkeshus från svunna århundraden samsas med art noveau-arkitektur. På berget ovanför reser sig den väldiga romanska kyrkan St. Serviatus. Från kyrkorna strömmar julmusik; de historiska husen öppnar upp sina portar till annars gömda innergårdar och en ny lucka öppnas i stadens jättelika adventskalender, som består av korsvirkeshus! Ca 17 mil.


  Wernigerodes vackra rådhus i vinterskrud. Foto: Mathias Bein

  Utflykt Wernigerode & Quedlinburg
 • DAG 4: Braunschweig-Hemorten

  Vi tar så farväl av Braunschweig och beger oss norrut i riktning Puttgarden. Miljonstaden Hamburg och Lübeck passeras; på lämplig plats har vi hållit paus. Innan vi kör ombord på färjan till Rødby får vi tillfälle att äta lunch och "proviantera". Vid 19.30-tiden räknar vi med att vara åter i Malmö, fyra timmar senare i Varberg.
  Ca 54 mil till Malmö & 75 mil till Varberg.

Karta

Hotell

Steigenberger Parkhotel, Braunschweig

Steigenberger Parkhotel, Braunschweig

Steigenberger Parkhotel Braunschweig är vackert beläget i Bürgerparken. Hotellrummen är mordernt inredda. Braunschweig centrum ligger ca 10 minuters promenad från hotellet. På hotellet kan du njuta av...
Resekalender
2/4Påsk på Schloss Wedendorf, 4 dfrån 5 495:-
13/4Holland med blomstertåget (endast fr Skåne), 6 dfrån 8 995:-
15/4Apulien (fr Göteborg), 8 dfrån 16 795:-
15/4Apulien (fr Köpenhamn), 8 dfrån 16 795:-
15/4Apulien (fr Stockholm), 8 dfrån 16 795:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo