Skip to main content

Kreta - minoer & mytologi, med Knossos & Spinalonga

Greklands största ö Kreta är något utöver det vanliga. Här föddes Europas första högstående kultur och här finner vi kontinentens äldsta och mest fascinerande mytologi. Med den gamla staden Rethymno som bas, och Zeus och Kung Minos som "sällskap" utforskar vi ön. Vi reser genom blomstrande dalar och djupa raviner, till idylliska bergsbyar med vitkalkade hus, till charmiga städer och antika platser. Minoer, mykenare, dorer, romare, venetianer och turkar - alla har de lämnat  avtryck. Palatsruinerna Knossos och Faistos, "längtans ö" Spinalonga och vackra Chania är bara några av resans höjdpunkter!

Guide på resan är Andreas Coniavitis.

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till Rethymno. (M)
Dag 2-7: Under dessa dagar görs det utflykter på Kreta.
Utflykter som ingår:
- Besök i klostret Moni Arkadiou och i bergsbyn Anogia. (F,L,M)
- Utflykt till Spili med besök i palatsstaden Faistos. (F,M)
- Guidad stadspromenad i Chania. Besök i kyrkan Profitis Ilias. (F,M)
- Besök till fästningen Frangokastello med tillfälle till bad. (F,M)
- Besök i Knossos och museet Heraklion. Hemmalagad lunch hos lokalbefolkningen. Promenad i Fodele. (F,L,M)
- Promenad i Aigos Nikolaos. Båttur till Spinalonga. Stopp i byn Kritsa. (F,M)
Dag 8: Hemresa. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Bor du långt från flygplatsen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och kan lätt ta dig till flyget.  

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg, Malmö och Stockholm.

 • Fler bilder

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Chania/Heraklion t/r inkl flygskatt
 • Bussresor på Kreta
 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (7 nätter i Rethymno)   
 • 7 frukostar
 • 2 luncher
 • 7 middagar
 • Utflykter till Moni Arkadiou, Eleftherna & Anogia, Spili & Faistos, Chania, Frangokastello, Knossos, Heraklion & Fodele, Agios Nikolaos, Spinalonga & Kritsa
 • Guidade promenader i Rethymno & Chania
 • Inträde till Moni Arkadiou, Elefherna, Faistos, Knossos, Arkeologiska museet i Heraklion och Spinalonga
 • Båttur till Spinalonga
 • Besök vid kyrkan Profitis Ilias

Tillägg

 • Enkelrum 1.695 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Chania/Heraklion-Rethymno

  Under dagen anländer vi med flyg till Kretas forna huvudstad Chania, där vi möts av vår kunnige guide Andreas (från Göteborg flyger vi till Heraklion). Med buss går färden så vidare österut längs med öns nordkust till den gamla staden Rethymno, vars storhetstid inföll under det venetianska styret, då bl a borgen Fortezza uppfördes. 1646 erövrades Rethymno av turkarna, som även de satte sin prägel på staden. Under hela vår vistelse på Kreta ska vi bo på 4-stjärniga Minos Hotel, beläget 200 meter från stranden och ca 10 minuters promenad från den historiska stadskärnan. Hotellet har två utomhuspooler. Ca 7 mil med buss.

 • DAG 2-7: Utflykter från Rethymno

  Med Rethymno som bas gör vi under veckan spännande utflykter på Kreta. En av dagarna utforskar vi Rethymnos mysiga gränder och venetianska hamn.

 • Moni Arkadiou, Eleftherna & Anogia

  Ett par mil sydost om Rethymno, vid foten av Psiloritisberget, ligger klostret Moni Arkadiou, en nationell helgedom och symbol för öns frihetskamp. 1866 attackerade tusentals soldater ur de osmanska styrkorna klostret, där hundratals bybor, partisaner och munkar tagit skydd. Hellre än att kapitulera för turkarna valde kretensarna att tända eld på ett krutförråd; den efterföljande explosionen dödade i stort sett alla.

  Efter ett besök i klostret, vars kyrka i venetiansk stil är en av de vackraste på ön, fortsätter vi till lämningarna av den antika staden Eleftherna, en naturskön plats som blomstrade under dorerna på 600- och 700-talen f.Kr. I det nya fina museet tar vi del av spännande fynd från utgrävningarna. Vår färd går så vidare söderut till Kretas högsta berg Ida (Psiloritis), vars topp når 2.456 m.ö.h. Enligt antikens mytologi var det här guden Zeus växte upp. Härifrån tar vi oss sedan till den pittoreska bergsbyn Anogia, som är känd för sitt musikarv och sitt hantverk. Vi äter en gemensam lunch och återvänder därefter till Rethymno. Eftermiddagen är fri för sköna bad i Medelhavet eller strövtåg i den gamla staden. Ca 15 mil.

 • Spili & Faistos

  Genom ett pastoralt, kuperat landskap närmar vi oss den förtjusande bergsbyn Spili, vars vinglande gränder kantade av plataner och rustika hus med blomsterprydda balkonger inbjuder oss till strövtåg. Från den venetianska fontänen, byns "samlingspunkt", sprutar 19 stenlejon ut friskt källvatten från bergen ovanför.

  De vackra vyerna följer oss till den minoiska palatsstaden Faistos, där vi förflyttas 4000 år tillbaka i tiden. Vi utforskar ruinerna av det magnifika palatset, vars rum faller som en kaskad ner för sluttningen ovanför den bördiga Messaraslätten. I ett av rummen upptäcktes den berömda Faistosdisken, vars gåtfulla tecken och symboler fortfarande förbryllar forskarvärlden. Det ursprungliga palatset från ca 2000 år f.Kr. förstördes av en kraftig jordbävning.

  Via den exotiska, romantiska platsen Preveli med sin sandstrand, som breder ut sig vid mynningen av en palmkantad ravin med en lagun, går färden efter lunch åter mot Rethymno. Ca 20 mil.

 • Chania

  Denna dag tillägnar vi Chania, Kretas näst största, och kanske allra vackraste stad. Innan vi kör in i staden stannar vi till vid den lilla kyrkan Profitis Ilias, där den berömde grekiske politikern Eleftherios Venizelos och hans son ligger begravda. Härifrån bjuds vi en härlig utsikt över Chania.

  Färgglada medeltida venetianska byggnader som hyser caféer och tavernor ramar in Chanias väldiga hamn; bastionen Firkas vakar vid dess inlopp. Bortom hamnen vecklar den gamla staden ut sig i fyra sektioner med ett virrvarr av trånga gränder. Pastellfärgade venetianska hus samsas med gamla osmanska byggnader som vittnar om att Kreta under 250 år styrdes av turkarna. Efter en guidad stadspromenad får vi tid att upptäcka på egen hand, shoppa, äta lunch, och botanisera bland godsakerna i saluhallen. Ca 13 mil.

 • Frangokastello

  Via den vilda, vackra Kourtaliotiko-ravinen tar vi oss ner mot Frangokastello på Kretas sydkust. Denna dramatiska 1300-talsfästning, som idag bara är ett skal, restes av Republiken Venedig för att avvärja anfall från pirater, men även som en maktdemonstration mot de kretensiska krigarna uppe i bergen. Under turkiskt styre var fästningen scenen för många kritiska händelser, som tillfångatagandet av den legendariske rebelledaren Daskalogiannis 1770 och massakern på hundratals kretensare 17 maj 1828. Enligt legenden kan deras spöken, drosoulites, ses vandra på stranden i gryningen varje år runt årsdagen. Innan vi vänder åter till Rethymno får vi tillfälle att bada. Ca 12 mil.

 • Knossos, Heraklion & Fodele

  Idag ska vi göra en djupdykning i historien, till den minoiska civilisationen, som nådde sin höjdpunkt ca 2000 f.Kr. Vi inleder med ett besök i mytiske Kung Minos berömda palats Knossos, som grävdes fram och delvis rekonstruerades av den brittiske arkeologen Sir Arthur Evans 1900-1929. Det var också Evans som namngav detta gåtfulla, sofistikerade folk "minoer", efter dess kung. Hans rekonstruktioner må ha varit ifrågasatta, men de bidrar till känslan av att befinna sig mitt i minoernas värld när vi vandrar i det som var palatsets gångar och gemak – där gränsen mellan saga och verklig historia suddas ut. Palatset, som återuppbyggdes strax efter 1700 f.Kr., var till slut flera våningar högt och rymde ett tusental rum och rikt smyckade salar, avancerade trappor, ljusschakt mm, och t o m en toalett som gick att spola!

  Vid kusten, strax norr om Knossos, ligger Kretas huvudstad Heraklion. Här ska vi besöka det arkeologiska museet, ett museum i världsklass, som bl a rymmer den största samlingen av minoiska föremål i världen, däribland Faistosdisken. Smycken och livfulla fresker ger en bild av minoernas fest och vardag.

  En annan verklig höjdpunkt denna dag är vår hemmalagade lunch, kärleksfullt anrättad av några kretensiska damer. Vi serveras lunchen hemma hos deras familjer. Gott, rikligt och hemtrevligt!

  Är man på Kreta bär man också hedra öns två största söner; den store konstnären El Greco och författaren Nikos Kazantzakis, som bl a skrev Spela för mig, Zorba, odödliggjord på vita duken. Vi njuter av en promenad i El Grecos vackra hemby Fodele och besöker även Kazantzakis gravplats. Middag på hotellet. Ca 17 mil.

 • Agios Nikolaos, Spinalonga & Kritsa

  Vår utflykt går denna dag till de östra delarna av Kreta. Vi strosar en stund i kosmopolitiska Agios Nikolaos, som i skydd av låga kullar breder ut sig vid Mirabelobukten. Mitt i stan ligger den mytomspunna sjön Voulismeni, som omges av caféer och sammanlänkas med stadens hamn via en grävd kanal. Längs med kusten går färden så vidare till jetsetarnas Elounda. Härifrån ska vi ta båten till den lilla ön Spinalonga, som från 1903 till 1957 användes som spetälskekoloni. Hit skickades de leprasjuka i exil utan hopp om att få återvända hem. Denna period bildar också bakgrunden till Victoria Hislops miljonsäljande roman "Längtans ö". Långt tidigare, 1579, byggde venetianerna en borg på ön för att skydda infarten till bukten. 1715, 30 år efter Heraklions fall, föll Spinalonga i turkarnas händer.

  Åter på land fortsätter vi till den måleriska byn Kritsa på Diktibergens sluttning. Vitkalkade hus med färgglada fönsterkarmar och blomkrukor kantar de vindlande gränderna. Vi får tid att flanera och äta en bit mat och återvänder sedan till Rethymno för en gemensam middag. Ca 33 mil.

 • DAG 8: Rethymno-Chania/Heraklion-flyg hem

  Om våra flygtider tillåter det får vi tid att njuta av Rethymno och dess stränder en stund även denna dag innan vår buss tar oss till Chanias flygplats (Göteborg: Heraklions flygplats). Under dagen lyfter våra flyg med destination Sverige/Köpenhamn. Ca 7 mil med buss.

  © JÖRNS RESOR AB

Karta

Hotell

Minos Hotel, Rethymno
Minos Hotel ligger bekvämt nära både strand och centrum. Hotellet har en rökfri och luftkonditionerad bufférestaurang som erbjuder både lokala och internationella rätter samt vegetarisk mat. De har äv...
Costa Smeralda
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 1this is a picture of the number 6this is a picture of the number 4this is a picture of the number 3