Kroatien, 8 d

Dubrovnik. Foto Agneta Pettersson Studeny
Stradun i Dubrovnik. Foto Renco Kosinozic/Kroatiska turistbyrån
Stadsvandring i Dubrovnik. Foto Ewa Basilewsky
Gränd i Dubrovnik. Foto Agneta Pettersson Studeny
Utsikt över Dubrovnik. Foto Anneli Persson
Mostar. Foto Anneli Persson
Bron Stari Most i Mostar. Foto Anneli Persson
Friterad bläckfisk. Foto Agneta Pettersson Studeny
Dubrovnik. Foto Anneli Persson
Segelbåtar. Foto Agneta Pettersson Studeny
Ön Korcula. Foto Josip Madracevic/Kroatiska turistbyrån
Granatäpplen. Foto Agneta Pettersson Studeny
Nationalparken Krka. Foto Anneli Persson
Inte bara fåglar i Nationalparken...Foto Ewa Basilewsky
Båttur i nationalparken Krka.
Vinprovning och tapas. Foto Ewa Basilewsky
Vacker vy. Foto Agneta Pettersson Studeny

"De som söker himmelen på jorden måste komma till Dubrovnik". Det menade den nobelprisbelönte irländske författaren George Bernard Shaw. Och just Dubrovnik och Trogir, en annan av Adriatiska havets pärlor, är utgångspunkten när vi öppnar porten till Kroatien. Bakom den hemlighetsfulla fasaden möter vi en nation fylld av kulturella skatter och praktfulla naturupplevelser.

Vi utforskar världsarven Split, Dubrovnik och Trogir, kryssar i den kroatiska arkipelagen, njuter av salta bad och provar vin. Välkommen till Dalmatien!

Kortprogram
Dag 1 Flyg till Dubrovnik.
Dag 2 Stadspromenad i Dubrovnik. Linbana till berget Srd. Ledig eftermiddag.
Dag 3 Utflykt till ön Korcula. Promenad i Korcula stad.
Dag 4 Buss till Trogir. Besök i Mostar med stadspromenad.
Dag 5 Utflykt till nationalparken Krka. Vinprovning.
Dag 6 Utflykt till Split med stadspromenad. Åter i Trogir stadspromenad.
Dag 7 Båtutflykt från Trogir längs kusten. Kanske ett dopp?
Dag 8 Buss till Split. Flyg hem.

Nytt 2018! Förläng din resa med 3 extranätter inkl halvpension på Hotel Jadran i Trogir. Pris fr 1.370 kr/person.

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Dubrovnik och från Split inkl flygskatt.
 • Bussresor i Kroatien
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (3 nätter Dubrovnik, 4 Trogir)
 • 7 frukostar
 • 4 luncher inkl 1 glas öl/vin
 • 5 middagar inkl 1 glas öl/vin 
 • 1 4-rätters middag inkl 4 viner och musikunderhållning (dag 6)
 • 1 vinprovning med lättare lunch
 • Utflykt till Mostar, Korcula och nationalparken Krka
 • Färja t/r ön Korcula
 • Båtutflykt från Trogir längs kusten
 • Stadspromenader i Dubrovnik, Korcula stad, Mostar, Split, Trogir och nationalparken Krka.
 • Inträde till linbanan i Dubrovnik, Turkiskt hus och moské i Mostar och nationalparken Krka.

Tillägg

 • Enkelrum 1.890 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr 

Dagsprogram

Dag 1 Flyg till Dubrovnik 
Under dagen landar vi i Dubrovnik, där en buss väntar på att ta oss vidare till Hotel Uvala, vårt hotell de kommande tre nätterna. En god middag avrundar dagen. Ca 2,5 mil med buss.

Dag 2 Dubrovnik
Förmiddagen tillägnar vi Dubrovniks gamla stad, Stari Grad, som "gömmer sig" bakom medeltida stadsmurar. Terrakottafärgade tegeltak, murgrönebeklädda väggar, kyrkkupoler och vindlande kalkstensgränder sätter sin prägel på denna den vackraste delen av Dubrovnik. Vi strosar längs den marmorbelagda huvudgatan Stradun, som fram till 1100-talet var en kanal, och slås av stadens tjusiga arkitektur. Jordbävningen 1667 ödelade många vackra byggnader som den lyckosamma sjöfarten på 1400-1500-talen lagt grunden för. Men staden reste sig – då och igen 325 år senare. Nya palats byggdes och de gamla restaurerades pietetsfullt.

Vi ges förstås även tillfälle att vandra på den 2 km långa stadsmuren (ca 90 kuna), som bjuder en svårslagen vy över staden och Adriatiska havets azurblå vatten. Efter en gemensam lunch tar vi linbanan uppför berget Srđ, där vi belönas med ett vidunderligt panorama över Dubrovnik och de omkringliggande öarna. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg. Middag på hotellet.

Dag 3 Utflykt Korčula
Efter frukost beger vi oss ut på halvön Pelješac. Från Orebić tar vi färjan till Korčula, huvudort på ön med samma namn. Täta skogar och resliga berg pryder denna en av Adriatiska havets största öar. Korčula tillhörde under flera århundraden republiken Venedig, men striderna om herraväldet var många. Under en, sjöslaget mellan Venedig och Genua 1298, tillfångatog genuesarna en viss Marco Polo, som lär vara från ön.

Tillsammans utforskar vi den pittoreska huvudorten, som omgärdas av en kraftig mur från 1200-talet. En mångfald av vackra hus i gotisk-renässansstil kantar de smala gränderna, som har konstruerats så att de ska mildra boravindens framfart. Den gamla delen är liksom Dubrovniks Stari Grad upptagen på världsarvslistan. Under dagen avnjuter vi gemensamt en god lunch. Middag i "egen regi" i Dubrovnik. Ca 23 mil med buss.

Dag 4 Dubrovnik-Trogir via Mostar
Efter frukost tar vi farväl av Dubrovnik och tar oss in i Bosnien-Hercegovina, där vi ska göra ett besök i Mostar. En lokalguide visar oss runt och berättar mer om den vackra staden och dess turbulenta nutidshistoria. Kriget till trots har Mostar fortfarande en viss orientalisk karaktär med gammal ottomansk arkitektur, såsom den berömda bron Stari Most, som återuppbyggts. Vi besöker en moské och ett av de ståtliga husen fran den ottomanska eran och får även tillfälle att upptäcka på egen hand och botanisera i de mysiga butikerna. Under dagen serveras en gemensam lunch.

Vi lämnar så Mostar och beger oss åter mot Kroatien. Med Biokovo-bergen som kuliss fortsätter vi norrut förbi Split och kommer på kvällen slutligen till Trogir, som delvis ligger på en liten ö alldeles utanför fastlandet. Här ska vi övernatta fyra nätter på Hotel Jadran. Ca 35 mil.

Dag 5 Utflykt till Krka
Först delen av dagen tillbringar vi i den natursköna nationalparken Krka, som har ett rikt fågelliv med "semestrande" fågelarter. Stillsamma vattendrag, forsande vattenfall i trappstegsform och romerska lämningar genomsyrar parken och lämnar oss mållösa. Vår rundtur avrundas med en behaglig båttur på floden Skradin.

Innan vi vänder åter till Trogir gör vi ett besök på äkta paret Bibićs vingård för att prova några av traktens goda viner och inta en lättare lunch. Middag på hotellet. Ca 14 mil.

Dag 6 Split och Trogir 
Tillsammans med en lokalguide ska vi idag lära känna såväl Trogir som Split. Vi inleder i Split, vars charmiga gamla stadskärna växte fram runt kejsar Diocletianus stora romerska palats – ett av de största och mest välbevarade palatsen från romartiden. I palatset, som uppfördes på 200-talet, tillbringade Diocletianus sin ålders höst efter 20 år som härskare. Som mest tros över 9000 personer ha bott på palatsområdet. Berikade och välinformerade om Split beger vi oss så småningom åter mot Trogir.

Större delen av den gamla, världsarvsklassade stadskärnan ligger pa en ö och omgärdas av en mur. En bro förbinder ön med fastlandet, en annan leder till ön Ciovo. Det strategiska läget gjorde Trogir attraktivt för flera härskare, vilket avspeglar sig i ett rikt kulturarv – såväl de gamla grekernas som romarnas och venetianernas inflytande på staden är tydligt. Kyrkor och gamla stenhus med fantasifulla arkitektoniska detaljer kantar de trånga kullerstensgränderna och fångar betraktarens uppmärksamhet.

Kvällens middag, som består av fyra rätter med matchande viner, serveras på en genuin restaurang och ackompanjeras av klape, traditionell dalmatisk musik. 

Dag 7 Båtutflykt
Idag njuter vi av en heldag till sjöss! Trogirs bedårande arkipelag vecklar ut sig framför stäven. Med van hand styr vår skeppare oss mellan öar och skär. Små strandhugg görs. En ljum vind smeker våra kinder, ett vackert "porträtt" målas upp framför våra ögon. En god lunch avnjutes. Kanske svalkar Du dig med ett dopp? Middag.

Dag 8 Flyg hem från Split
Under dagen lämnar vi så Trogir och beger oss till Splits flygplats, varifrån våra flyg till Skandinavien lyfter. En härlig vecka går mot sitt slut, till Sverige återvänder vi med förnyad energi! Ca 5 km med buss.

Bra att veta

Valuta: Kroatiska Kuna, HRK

Kommentarer

2017

Fantastiskt vackert resmål med en otroligt skicklig guide (Ulla D). Otroligt kunnig och en skicklig berättare! Hon hade konsten att berätta lite långsamt, och med pauser! /Betyg resan 5, guiden 5 /Kerstin Jansson

Guiden Ulla D - Otroligt kunnig. Förberedd med material. Hjälpsam. Glimten i ögat. Kort sagt ett varumärke för Jörns resor. Ulla gjorde ett riktigt bra jobb. /Betyg resan 5, guiden 5 /Leif Jansson

Trots höga förväntningar överträffades dessa eftersom resan var mycket välorganiserad och vi fick väldigt bra service under hela resan. Det var den absolut bästa guide (Ulla) jag haft på en resa. Hon är välorganiserad, mycket väl förberedd och ger väldigt mycket intressant sidoinformation. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
7/4Göteborg, LandvetterKroatien (fr Göteborg), 8 d
Guide: Bente Ekfeldt
Mer än 813 995:-BokaMer information
7/4Köpenhamn, KastrupKroatien (fr Köpenhamn), 8 d
Guide: Bente Ekfeldt
413 995:-BokaMer information
7/4Stockholm, ArlandaKroatien (fr Stockholm), 8 d
Guide: Bente Ekfeldt
Mer än 813 995:-BokaMer information
AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
5/5Göteborg, LandvetterKroatien (fr Göteborg), 8 d
Guide: Ulla Dieden
Mer än 814 995:-BokaMer information
5/5Köpenhamn, KastrupKroatien (fr Köpenhamn), 8 d
Guide: Ulla Dieden
814 995:-BokaMer information
5/5Stockholm, ArlandaKroatien (fr Stockholm), 8 d
Guide: Ulla Dieden
414 995:-BokaMer information

Hotell

Hotel Jadran, Trogir

Hotel Jadran, Trogir

Hotel Jadran i Trogir.
Hotel Uvala, Dubrovnik

Hotel Uvala, Dubrovnik

Hotel Uvala i Dubrovnik.
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo