Skip to main content

Kryssning på Mosel & Rhen - Cochem-Rüdesheim-Strasbourg

Burg Stahlbeck i Bacharach med Rhen nedanför. Foto: Andrew Cowin/DZT

Den charmiga vinstaden Boppard med Rheinpromenade. Foto: Stefan Rees

Burg Katz ovanför St. Goarshausen.

Sagolika Burg Eltz i Moseldalen. Foto: Dietmar Scherf/DZT

Reichsburg i Cochem från ovan: Foto: Hans Peter Merten/DZT

Deutsches Eck, Koblenz. Foto: Horst Goebel, DZT

Vy över Cochem. Foto: Dominik Ketz

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

Stöpta i historia och omhuldade av legender - över Rhen och Mosel vilar ett romantiskt skimmer. Kelter och romare vandrade utmed floderna, poeter och kostnärer som Lord Byron och William Turner förevigade deras skönhet. I stilla mak kryssar vi fram, genom mjuka krökar och lummiga stråk. Rad efter rad av vinrankor biter sig fast på de soldränkta, bitvis branta sluttningarna. Sagolika slott och imposanta borgar på klippkrönen blickar ner över måleriska medeltida vinorter. Landskapet som målas upp runt omkring oss är andlöst vackert, idyllen fullkomlig. Måhända kittlar en god Riesling gommen? Ombord MS Monet njuter vi av helpension.

Vår behagliga kryssning startar i vinorten Cochem i Moseldalen och går vidare på Rhen till Strasbourg i Alsace. Besök på det romantiska slottet Burg Eltz, vinprovningar och strandhugg i pärlor som Boppard, Rüdesheim och Mainz förgyller vår resa.

Guide på resan är Marianne Andersson.

Avresa från Skåne, Halland och Västkusten.

Programmet i korhet

Dag 1: Stopp i Lübeck. Ankomst till Lüneburger Heide. (M)
Dag 2: Guidad rundvisning av slottet Burg Eltz. Ankomst till Cochem. Tilldelning av hytter. (M)
Dag 3: Stadspromenad i Cochem. Vinprovning i Alken. Angör Koblenz. (F,L,M)
Dag 4: Stadspromenad i Boppard. Ankrar för natten i Rüdesheim. Vinprovning. (F,L,M)
Dag 5: Angör Mainz. Besök på Gutenbergmuseet. Stadsrundtur. Galamiddag ombord. (F,L,M)
Dag 6: Angör Strasbourg. Kortare promenad. Buss till Hannover. (F,M)
Dag 7: Hemresa. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Bor du långt från påstigningen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och sen är det bara att promenera i lugn och ro för att möta upp övriga resenärer.

Läs mer om vårt hotellerbjudnade i Göteborg och Malmö.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt i Egestorf, 1 Hannover)
 • Logi i 2-bäddshytt med dusch/wc (4 nätter på CroisiEurope MS Monet)
 • 6 frukostar
 • 3 luncher inkl dryck
 • 6 middagar (varav 4 inkl dryck)
 • 1 välkomstdrink
 • Inträde & guidad rundtur Burg Eltz
 • Inträde till Gutenberg-Museum
 • 2 vinprovningar 
 • Kortare stadspromenader i Cochem, Boppard, Mainz & Strasbourg
 • Besök i Lübeck, Alken & Rüdesheim

Tillägg

 • Enkelrum/hytt: 3.295:-
 • Hytt övre däck: 1.295:-/person (fullbokat!)
 • Avbeställningsskydd via Europeiska ERV

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten-Egestorf via Lübeck

  Tidig morgon lämnar vi Göteborg och tar oss genom Halland ner mot Skåne och Malmö. Via Öresundsbron och färjan över Fehmarn Bält når vi strax efter lunchtid Tyskland. I den gamla Hansastaden Lübeck, som förknippas med gotisk tegelarkitektur, marsipan och Nobelpristagaren Thomas Mann, håller vi paus. Genom den berömda stadsporten Holstentor promenerar vi in i Gamla stan - på anrika Café Niederegger får vi tillfälle att inta kaffe och en läcker tårtbit och handla marsipan.

  Vi passerar strax öster om miljonstaden Hamburg och nalkas snart vårt fina övernattningshotell, Hotel Hof Sudermühlen, fridfullt beläget i det natursköna naturreservatet Lüneburger Heide. Kanske lockar ett bastubad eller ett dopp i poolen innan middagen serveras? Ca 67 mil fr Göteborg & 40 mil fr Malmö.


  Holstentor i Lübeck. Foto: Thomas Radbruch

  Hemorten-Egestorf via Lübeck
 • Dag 2: Egestorf-Cochem med Burg Eltz

  Efter frukost går färden vidare söderut genom Niedersachsen och Nordrhein-Westfalen; på lämplig plats pausar vi för lunch och bensträckare. Vi korsar Rhen och tar oss ett stycke väster om Köln och den forna huvudstaden Bonn vidare mot Moseldalen. På eftermiddagen avtecknar sig konturerna av spektakulära Burg Eltz, som tronar på en 70 meter hög klippa omgiven av skog. Från promenadstigen (ca 1,3 km) har vi en strålande vy över detta sagoslott, ett av Tysklands vackraste. Burg Eltz, som påbörjades i mitten av 1100-talet, har aldrig förstörts och ägs fortfarande av familjen von Eltz! Innanför murarna ryms 850 år av historia. Under en guidad visning ser vi rustkammare, vackert smyckade rum och salar, praktfulla målningar mm.

  Längs med Mosel närmar vi oss idylliska Cochem i Unter-Mosel, där CrosisiEuropes fartyg MS Monet, vårt "flytande hem" de kommande dagarna, ligger förtöjt. Vi tilldelas våra hytter och hälsas därefter med en drink välkomna ombord av besättningen. En god middag följs av en kväll med underhållning. Ca 53 mil.


  Sagolika Burg Eltz i Moseldalen. Foto: Dietmar Scherf/DZT

  Egestorf-Cochem med Burg Eltz
 • Dag 3: Kryssning Cochem-Alken-Koblenz

  Förmiddagen spenderar vi i Cochem, som genomsyras av smala gränder med vackra korsvirkeshus och gamla stadsportar. Högt ovanför på en brant klippa omgiven av vinodlingar kastar kejsarborgen Reichsburg ett vakande öga. Den ursprungliga borgen från 1100-talet förstördes till stora delar av franska trupper 1689, men återuppstod under 1800-talet i nygotisk stil. Den raske beger sig med fördel upp dit och belönas med ett storlaget panorama över Moseldalen. Klockan 11:30 lättar vi så ankar från Cochem och stävar ut på den buteljgröna floden. Ombord serveras en läcker lunch.

  Vinodlingar pryder sluttningarna och pittoreska byar så som tvillingstaden Treis-Karden, som breder ut sig på båda sidor av floden, passerar revy. Kombinationen av varma dagar och långa, svala nätter ger druvorna en frisk och mjuk mognad. Efter ytterligare ett par mjuka krökar närmar vi oss charmiga Alken, där vi ska göra uppehåll några timmar. Ovanför staden tronar Burg Thurant, en av Moseldalens äldsta borgar, delvis uppförd på romerska grundmurar. Detta är också Moseldalens enda borg med tvillingtorn. Vi inleder vår vistelse i Alken med att besöka en 300-årig vinkällare för att under ledning av en vinkännare prova fem av regionens goda viner. Här får vi också tillfälle att komplettera det egna vinförådet. Med smaklökarna tillfredsställda beger vi oss upp till Burg Thurant för att njuta av utsikten över staden, floden och vinbergen.

  Vi kastar på eftermiddagen åter loss från Alken och passerar kort därefter Kobern-Gondorf med de två slotten Niederburg och Oberburg ovanför. Mosel svänger nu åt öster och vi närmar oss Koblenz, som växte fram kring ett romerskt kastell grundat år 9 f.Kr. Det är här, vid Deutsches Eck, som Mosel förenar sig med Rhen. En gigantisk staty föreställande kejsar Vilhelm I står på platsen. Mittemot, på andra sidan Rhen, tronar den jättelika fästningen Ehrenbreitstein. I Koblenz lägger vi till för natten, ombord väntar ytterligare en välanrättad middag.


  Reichsburg i Cochem från ovan: Foto: Hans Peter Merten/DZT

  Kryssning Cochem-Alken-Koblenz
 • Dag 4: Kryssning Koblenz-Boppard-Rüdesheim

  Under morgonen lämnar vi Koblenz och styr ut på den mäktiga Rhen. Vi befinner oss nu i Oberes Mittelrheintal - den övre mellersta Rhendalen, som sedan 2002 finns med på UNESCOs lista över världskulturav. På en höjd vid den vänstra flodbanken tronar slottet Stolzenfelz, som uppfördes 1833-1845 på ruinerna av en 1200-talsfästning; på andra sidan ett stycke söderut, reser sig Marksburg ovanför den måleriska vin- och rosstaden Braubach. Marksburg är det enda slott längs den här delen av Rhen som aldrig blivit skadat. Floden gör nu en skarp sväng åt vänster och vi passerar Bopparder Hamm. Här breder mellersta Rhendalens största sammanhängande vinfält ut sig. Strax efter nästa krök ligger vinstaden Boppard, där vi ska tillbringa några timmar.

  Under en stadspromenad bekantar vi oss med Boppard och ser då bl a kyrkan Sankt Serverus, det medeltida torget och lämningar efter stadens tidiga invånare, romarna. Med fördel tar du också stolliften uppför vinberget till Gedeonseck, 240 m.ö.h., en behaglig åktur på ca 20 minuter. Här finns en panoramrestaurang där man kan inta något svalkande medan man njuter av den magiska utsikten över Rhens största loop. Ytterligare några minuters promenad uppför en stenlagd väg leder dig till en annan magnifik utsiktsplats, Vierseenblick, där man får illusionen av titta på fyra separata sjöar – när man i själva verket ser Rhen!

  Lagom till lunchen ombord lättar vi ankar från Boppard och stävar vidare söderut genom den frodiga Rhendalen. Vi passerar St. Goarshausen med borgarna "katt" och "mus" och systerstaden St Goar på andra sidan och skymtar snart den mytomspunna Loreley-klippan, där enligt sägen en vacker, skönssjungande sjöjungfru fick skepp att förlisa med sin sång. De välrenommerade vinorterna avlöser varandra. På de soldränkta sluttningarna klamrar sig vinrankorna fast i väntan på att bidra till regionens gyllene nektar; riddarborgar stöpta i historia "vaktar" på strategiska krön. Strax innan kl 18 nalkas vi så den välkända vinorten Rüdesheim, där vi ska gå iland för att provsmaka några av de utsökta vinerna hos en vinproducent. Efter middag ombord avrundar man kanske kvällen på berömda Drosselgasse, där det är tätt mellan vinstugorna och stämningen står högt i tak?

 • Dag 5: Kryssning Rüdesheim-Mainz-Franska gränsen

  Under natten avseglar vi från Rüdesheim för att redan tidig morgon angöra Mainz, Tysklands vinhuvudstad och centra för handeln med de populära Rhenvinerna. Efter frukost går vi iIand. I Mainz föddes ”boktryckarkonstens fader” Johannes Gutenberg – på Gutenbergmuseet får vi veta mer om hans gärning. Här får vi bl a se den ovärderliga Gutenberg-bibeln, världens äldsta tryckta bok. Vi gör även en liten stadsrundtur och passar då på att titta in i St Stephan-kyrkan för att beundra de unika glasmålningarna av Marc Chagall. I den prakfulla Kaiserdom krönte kurfursten de tyska kungarna. Vi ges tid att strosa en stund på egen hand och återvänder därefter till MS Monet för lunch.

  Vår stilsamma "seglats" på Rhen, eller Oberrhein som denna sektion av floden benämns, går under eftermiddagen vidare genom Rheinhessen, Tysklands till ytan största vinregion. Detta är också ett av landets varmaste och torraste vinområden. Worms, i vars riksdag Luther bannlystes 1521, Mannheim och Speyer – känd för sin väldiga domkyrka, passerar revy medan kvällen så smått gör sitt inträde. Vår tillvaro ombord förgylls, så här vår sista kväll på MS Monet, med galamiddag och underhållning.

 • Dag 6: Kryssning Franska gränsen-Strasbourg, buss till Hannover

  Vi har under natten passerat den franska gränsen och angör på morgonen Strasbourg, huvudstad i den nya regionen Grand Est, av vilken Alsace är en del. Efter frukost mönstrar vi av och möts av vår buss, som tar oss in mot Strasbourgs gamla stadskärna, ett världsarv som ryms på ön Grand-Ilê. Här ligger bl a den magnifika gotiska katedralen Notre Dame och det forna ärkebiskopspalatset Palais Rohan, liksom den idylliska stadsdelen Petite France, som förr var garvarnas distrikt. Vår tid är knapp, men vi får i alla fall en kort introduktion till denna mångfasetterade stad, som också är säte för bl a Europaparlamentet och Europadomstolen, innan vi påbörjar vår resa norrut.

  Parallellt med Rhen och förbi finansstaden Frankfurt och Kassel går färden med paus för lunch och bensträckare mot Hannover och GHOTEL hotel & living Hanover, beläget strax utanför centrum. Här sker resans sista övernattning och här serveras vi även middag. Ca 56 mil.


  Petite France i Strasbourg. Foto: Philippe De Rexel

  Kryssning Franska gränsen-Strasbourg, buss till Hannover
 • Dag 7: Hannover-Hemorten

  Under första halvan av dagen tar vi oss genom Niedersachsen och Schleswig-Holstein mot Puttgarden. Efter uppehåll för lunch och gränshandel kör vi ombord på färjan som ska ta oss till Rödby på Lolland. De sista milen genom Danmark går fort och snart nalkas vi åter Malmö, strax innan midnatt beräknas vi vara i Göteborg. Ca 57 mil till Malmö & 84 mil till Göteborg.

Resekalender
13/4Holland med blomstertåget (endast fr Skåne), 6 dfrån 8 995:-
16/4Holland med blomstertåget, 6 dfrån 9 295:-
3/5Baskien, Galicien & Kantabrien (fr Göteborg), 8 dfrån 18 495:-
3/5Baskien, Galicien & Kantabrien (fr Köpenhamn), 8 d från 18 495:-
3/5Baskien, Galicien & Kantabrien (fr Stockholm), 8 d från 18 495:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo