Skip to main content

Kryssning på Rhen - Strasbourg - Amsterdam

Den romantiska Rhendalen. Foto: CroisiEurope

Båtar på kanal i Amsterdam. Foto: NBTC Marketing

Deutsches Eck, Koblenz. Foto: Horst Goebel, DZT

Par med Kölner Dom i bakgrunden. Foto: Dirk Topel/DZT

Idylliska Petite France i Strasbourg. Foto: Philippe De Rexel

Petite France i Strasbourg. Foto: Philippe De Rexel

Ponts couverts i Strasbourg.

Stillsamt ringlar sig den buteljgröna floden fram genom grönskande dalgångar. Idylliska vinbyar med vackra korsvirkeshus pryder flodbankerna. På sluttningarna växer vinrankorna som blir till de välrenommerade vinerna, på klippkrönen tronar medeltida borgar med fängslande historier att förmäla. Ombord på det fina premiumfartyget MS Gerard Schmitter njuter vi av utmärkt service och läckra måltider.

Vår kryssning på Rhen går genom tre länder med start i Strasbourg och avslutning i Amsterdam, två pärlor med en labyrint av kanaler. Vi gör en heldagsutflykt längs vinvägen i Alsace, strandhugg i Rüdesheim och Köln och provar flera utsökta viner.

Avresa från Skåne, Halland och Västkusten.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt i Hannover, 1 Strasbourg, 1 Bremen)
 • Logi i 2-bäddshytt med dusch/wc (5 nätter på CroisiEurope MS Gerard Schmitter - premiumfartyg)
 • 8 frukostar
 • 4 luncher inkl dryck
 • 6 middagar (varav 5 inkl dryck)
 • 1 välkomstdrink
 • Båttur på kanalerna i Strasbourg och Amsterdam
 • Utflykt i Alsace med besök i Riquewihr
 • 2 vinprovningar (Alsace och Rüdesheim)
 • Stadspromenad i Rüdesheim
 • Kortare stadsrundtur i Köln
 • Besök i Kölner Dom
 • Besök i Volendam och ostproducent

Tillägg

 • Enkelrum/hytt 4.695 kr
 • Hytt mittdäck: 1.250 kr/person
 • Hytt övre däck: 1.450 kr/person
 • Avbeställningsskydd via Europeiska ERV

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten-Hannover

  I arla morgonstund lämnar vi Kungälv och sätter kurs mot Skåne. Via Öresundsbron och med färjan från Rödby kommer vi till Tyskland. Under eftermiddagen går färden i rask takt vidare söderut mot Hannover och 4-stjärniga Leonardo Hotel Hannover Airport, där vi ska övernatta och äta middag. Ca 78 mil fr Göteborg & 51 mil fr Malmö.

 • Dag 2: Hannover-Strasbourg

  Vi lämnar efter frukost Hannover och senare även Niedersachsen och fortsätter ner genom Hessen, förbi finansstaden Frankfurt. På lämplig plats pausar vi för lunch. Parallellt med Rhen, som senare även bildar gräns till Frankrike, går färden vidare i utkanten av det natursköna Schwarzwald. Vi passerar den exklusiva kurorten Baden-Baden och följer gränsen ytterligare ett stycke innan vi slutligen korsar den och når Strasbourg, huvudstad i Alsace och säte för bl a Europaparlamentet. Här ska vi inkvartera oss på 4-stjärniga Hotel Kaijoo by HappyCulture, centralt beläget i den gamla stadskärnan - ett världsarv, som ryms på en ö i floden Ill. Här ståtar också den berömda gotiska katedralen Notre Dame, ett mästerverk i stenarbete.

  Efter en promenad till katedralen upplever vi staden på bästa sätt – med båt på Ill-kanalerna. Vackra korsvirkeshus, medeltida arkitektur och historiska monument kantar vår väg. Vi passerar ärkebiskoparnas palats, Palais Rohan, som numera rymmer tre museer, och flera Ponts-Couverts, täckta broar i förbindelse med medeltida vakttorn. Vår båttur tar oss också in i idylliska Petite France, som förr var garvarnas distrikt. Här intar du med fördel även din middag – kanske en gåsleverpastej, stadens specialitet, på en mysig winstub? Ca 55 mil.


  Idylliska Petite France i Strasbourg. Foto: Philippe De Rexel

  Hannover-Strasbourg
 • Dag 3: Utflykt Alsace

  En heldagsutflykt i Alsace – "Frankrikes trädgård", ligger framför oss! De tyska influenserna är tydliga, men så har ju också Alsace vandrat fram och tillbaka mellan Tyskland och Frankrike genom hela sin historia. Under dagen gör vi nedslag längs "Route du Vin", som är själva livsnerven i bygden. Här i gränslandet mellan Vorgesernas bördiga sluttningar och Rhen ligger de måleriska vinbyarna sida vid sida. Vi besöker bl a Riquewihr, där trånga, vinglande kullerstensgränder, och vackra korsvirkeshus med pelargonieprydda balkonger ger en förtjusande inramning. Hos en anrik vinproducent provsmakar vi några av de goda vinerna.

  På kvällen checkar vi så in på CroisiEuropes premiumfartyg MS Gerard Schmitter, som ligger för ankar i Strasbourg. Vi har hytter på huvuddäck, mittdäck (tillägg) och övre däck (tillägg) – alla utrustade med dusch, WC och TV. Fartyget har ett stort soldäck. Frukost, lunch och middag inkl dryck (vatten/vin/öl/juice/kaffe) ingår, liksom vissa drycker från baren. Vi hälsas välkomna med en cocktail och därefter sätter vi oss till bords. Vid midnatt kastar vi loss. Ca 16 mil med buss.


  Ponts couverts i Strasbourg.

  Utflykt Alsace
 • Dag 4: Båt Strasbourg-Rüdesheim

  Under småtimmarna har vi passerat den tyska gränsen. Vi låter oss väl smaka av frukosten ombord och ser Speyer – känd för sin väldiga domkyrka, Mannheim och Worms, i vars riksdag Luther bannlystes 1521, passera revy. Bakom ett par mjuka krökar uppenbarar sig Rieslingstaden Nierstein och lite längre fram Mainz, centrum för handeln med Rhenvinerna. Det var här som Johann Gutenberg på 1450-talet introducerade boktryckarkonsten.

  Vi nalkas nu Rüdesheim, hjärtat i vindistriktet Rheingau, där vi ska lägga till och tillbringa resten av dagen, med undantag för middagen, som serveras ombord. Under en promenad bekantar vi oss med den pittoreska staden. Längs det berömda huvudstråket Drosselgasse är det tätt mellan vinstugorna och stämningen står högt i tak. På kvällen tittar vi in. Innan dess har vi under en vinprovning provat några av distriktets goda viner. Självklart ges det även tid för egna strövtåg; ta stolliften uppför vinberget till Niederwaldmonumentet och/eller besök Siegfrieds mekaniska musikkabinett – valet är fritt!


  Den romantiska Rhendalen. Foto: CroisiEurope

  Båt Strasbourg-Rüdesheim
 • Dag 5: Båt Rüdesheim-Köln-Düsseldorf

  På morgonen lättar vi åter ankar. Vi färdas nu på den vackraste delen av Rhen och de välrenommerade vingårdarna avlöser varandra. På klippkrönen ståtar riddarborgarna majestätiskt. Vi passerar den berömda Loreleyklippan, där en vacker siren enligt sägen lockade båtarna i djupet med sin sång. De pittoreska vinbyarna ligger som på ett pärlband; Bingen, S:t Goarshausen, Bacharach, Boppard...! Att denna del av Rhendalen – Mittelrheintal, är klassad som världsarv är inte svårt att förstå!

  Via Koblenz, där Rhen förenar sig med Mosel, och den forna huvudstaden Bonn kommer vi på eftermiddagen till Köln, som grundades redan 50 e.Kr. av kejsar Claudius. Här spenderar vi några timmar iland. Vi tar en promenad och besöker förstås den magnifika gotiska katedralen Kölner Dom, som det tog över 600 år att färdigställa. Åter ombord väntar oss en festlig galakväll med middag och underhållning! På kvällen angör vi Düsseldorf.


  Par med Kölner Dom i bakgrunden. Foto: Dirk Topel/DZT

  Båt Rüdesheim-Köln-Düsseldorf
 • Dag 6: Båt Düsseldorf-Amsterdam

  Under natten har vi lämnat Düsseldorf och vi närmar oss nu i stilla mak den holländska gränsen. Vi stävar vidare genom provinsen Gelderlands idylliska landskap, och därefter strax väster om universitetsstaden Utrecht.

  På eftermiddagen nalkas vi så vår sluthamn, Hollands förtjusande huvudstad Amsterdam, där vi ligger för ankar två nätter. Trädkantade gator med praktfulla byggnader och vackra gavelhus omger stadskärnans imponerande nätverk av kanaler och broar. Sedan 2011 finns det historiska kanaldistriktet med på UNESCOs världsarvslista. Under en båttur på kanalerna upplever vi staden från första parkett. Middag.


  Båtar på kanal i Amsterdam. Foto: NBTC Marketing

  Båt Düsseldorf-Amsterdam
 • Dag 7: Amsterdam

  Amsterdam ligger för våra fötter! Efter en orienterande promenad är dagen fri att upptäcka på egen hand. Bloemenmarkt - den flytande blomstermarknaden, torget Dam och det syndiga Red Light District är bara några av stadens välkända platser! Se mästerverken på förnämliga Rijksmuseum och Van Gogh Museum, besök Anne Franks hus, shoppa på Kalverstraat eller slå dig ner på något mysigt kanalcafé och ta del av folklivet – utbudet är stort! Middag ombord.

 • Dag 8: Amsterdam-Bremen

  Efter frukost mönstrar vi av MS Gerard Schmitter och beger oss med buss till den måleriska fiskebyn Volendam, känd för sina vackra folkdräkter, träskor och ost. Här har flera konstnärer funnit inspiration, däribland mästare som Picasso och Renoir. Efter en promenad längs de pittoreska gränderna besöker vi en lokal osttillverkare.

  Över den 32 km långa, konstruerade vallen Afsluitdijk, som avskiljer havsviken Zuidersee från havet, går vår resa vidare norrut. Vi fortsätter genom Friesland mot Tyskland och Bremen, där vi ska övernatta på tjusiga Atlanic Hotel Grand, beläget i hjärtat av staden. Ca 38 mil.

 • Dag 9: Bremen-Hemorten

  Om våra körtider tillåter det tar vi en promenad i den gamla stadskärnan innan vi lämnar Bremen. På Marktplatz står rådhuset, domkyrkan, Rolandsstatyn och stadens berömda stadsmusikanter. Efter stopp för lunch och inköp kör vi ombord på färjan i Puttgarden. Vid 19-tiden är vi åter i Malmö, runt midnatt i Göteborg. Ca 47 mil till Malmö & 74 mil till Göteborg.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
29/8- se avresetiderBussKryssning på Rhen - Strasbourg-Amsterdam, 9 dMer än 418 995:-BokaSe avresetider

Hotell

Atlantic Grand Hotel Bremen

Atlantic Grand Hotel Bremen har 4 våningar. Receptionen är öppen dygnet runt, engelsktalande personal. Hotellet är byggt 1996 och renoverat 2013...

Andra resenärer har också tittat på

Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Spanien men ändå inte Spanien. Strävan efter självständighet ligger djupt rotad i den baskiska själen. Baskerna, liksom galicierna, värnar om sitt urspung, det egna språket och gamla traditioner. Med...
Berlin - världsmetropolen med Potsdam & Bauhaus-skolan 100 år

Berlin - världsmetropolen med Potsdam & Bauhaus-skolan 100 år

Historia. Kultur. Mångfald. Det finns tusen skäl att åka till Berlin! Denna fängslande metropol sjuder av liv och rörelse, av kreativitet och nyskapande. Att ge en kortfattad bild av staden är inte en...
Kiruna-Narvik med Malmbanan & Lofoten

Kiruna-Narvik med Malmbanan & Lofoten

Storslagna vyer genomsyrar vår nordskandinaviska odyssé från Luleå till Lofotens sagolika övärld i nordväst. Vi åker tåg på den berömda Malmbanan, som tillkom för att frakta järnmalm från de stora mal...
Kullabygden i skördetid med Arilds vingård

Kullabygden i skördetid med Arilds vingård

Denna dag tillägnar vi Kullabygden. Efter att vi har avnjutit kaffe i Linneaträdgården går färden vidare till Vikentomater. Här får vi en guidad rundvisning samt introduktion till verksamheten och ges...
Paris - med tåg från London under Engelska kanalen

Paris - med tåg från London under Engelska kanalen

London och Paris - två världsmetropoler med en alldeles speciell dragningskraft, platser man kan återvända till om och om igen utan att tröttna! Vi inleder med en heldag i det ständigt trendiga London...
Moskva med Helsingfors - Kreml, Röda Torget, Tretjakovgalleriet

Moskva med Helsingfors - Kreml, Röda Torget, Tretjakovgalleriet

Från ett ödsligt träslott växte Moskva under århundradena till huvudstad i tsarriket och en stormakt som vid en tidpunkt regerade över en sjättedel av jordens yta. Moskva av idag är en mångmiljonstad...
Andalusiens skatter med Granada, Sevilla, Córdoba & Ronda

Andalusiens skatter med Granada, Sevilla, Córdoba & Ronda

Andalusien är i mångt och mycket själva sinnesbilden av Spanien – tapas, tjurfäktning, flamenco, vita byar etc. Regionen har formats av en mängd olika kulturer och var morernas sista utpost på den ibe...
Italiens okända skatt Apulien -

Italiens okända skatt Apulien - "klacken" på den italienska stöveln

Det exotiska Apulien, ”Italiens klack” och det hemlighetsfulla Basilicata är tveklöst gömda skatter som väntar på att upptäckas. Många kulturer har satt sin personliga prägel på landskapet, maten och...
Människor som besöker warszawa och krakow på en musikresa | Jörns Resor

Warszawa & Kraków med Chopinkonsert

Den 22:a februari eller 1:a mars 1810, uppgifterna varierar, föddes den världsberömde polske kompositören och pianisten Fryderyk Chopin. För att hylla sin store son arrangeras sedan 2005 i augusti var...

Resekalender

28/11Kraków i advent (fr Göteborg), 4 dfrån 8 245:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo