Kuba - den leende ön, 14 d

Strandliv på Kuba. Foto: Auténtica Cuba
Cyklande pojkar i kolonialstaden Trinidad. Foto: Auténtica Cuba
Kyrka vid torget i Trinidad. Foto: Auténtica Cuba
Capitolio i Havanna. Foto: Auténtica Cuba
Dansande par i baren "La Floridita", där Hemingway gick för att dricka daquiris. Foto: Auténtica Cuba
Musiken hörs överallt på Kuba. Foto: Auténtica Cuba
Plaza José Marti i Cienfuegos. Foto: Auténtica Cuba
Gatumusikanter i Santiago de Cuba. Foto: Auténtica Cuba
Gatuhandel i Havanna. Foto: Auténtica Cuba

Subtropisk temperatur. Vajande palmer mot en fond av hav i turkost och azurblått, kritvit sand och en näst intill molnfri himmel. Läskande romdrinkar, välrullade cigarrer. Sprudlande folkliv. En dos Hemingway. Överallt musik och dans – salsa, mambo, rumba – en oemotståndlig rytm. Scenerna är hämtade från det färgstarka Kuba – den revolutionära ön, som formades av Che Guevara och Fidel Castro.

Efter Sovjets fall 1991, då handelsförbindelserna med östblocket blev till luft, bestämde sig Fidel för att satsa på turister istället för sockerrör. Kuba förvandlades från ett stängt "östland" till ett öppet karibiskt turistparadis. Under två veckor utforskar vi ön – från den livliga huvudstaden, Hemingways älskade Havanna, i väst till "revolutionens vagga" Santiago de Cuba i öst och vackra kolonialstaden Trinidad på sydkusten.

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Status:
Fullt

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Hantering av visum
 • Flyg till Havana t/r inkl flygskatt

 • Flyg Havanna–Santiago de Cuba

 • Dricks till lokalguide & chaufför

 • Bussresor på Kuba

 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (3+1 nätter i Havanna, 2 i Santiago de Cuba, 1 i Camagüey, 2 i Trinidad*, 3 i Cayo Santa Maria**)

 • 12 frukostar

 • 9 luncher (inkl 1 dryck)

 • 4 middagar (inkl 1 dryck)

 • Rundtur i Havanna med klassiska gamla "amerikanare"

 • Rundtur i Santiago de Cuba inkl inträde till Casa De Diego Velázquez, Moncada museikomplex, Museo de Pirateria (Piratmuseet) och Santa Ifigenia-kyrkogården

 • Inträde till basilikan El Cobre och gården Manaca Iznaga

 • Rundtur Trinidad inkl inträde till lokalt museum & besök på bar med drink

 • Besök på tobaksfabrik

 • Inträde till Ernesto Che Guevara Mausoleum i Santa Clara

 • Utflykt och inträde till Finca La Vigiá (Hemingways hem)

* "Casas particular", vilket innebär att vi bor hos privata familjer som får lov att driva bed & breakfast. Rummen har dubbelsäng och bad/toalett.
**"All inclusive hotel", vilket innebär att all mat, drinkar (ej dyra drycker t ex whisky) och snacks ingår.

Max 25 deltagare på resan.

Tillägg

 • Enkelrum 4.575 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr gäller avgångar 2017
 • Avbeställningsförsäkring via Europeiska ERV. Kontakta oss för info och bokning, gäller avgångar fr o m 2018

Dagsprogram

Dag 1 Flyg till Havanna
Efter en mellanlandning återstår ca 11 timmars flygning till Havanna, där vi beräknas landa på eftermiddagen lokal tid (Sverige -6h). På flygplatsen väntar en buss på att ta oss till vårt hotell, beläget strax utanför centrum. Ca 3 mil med buss.

Dag 2 Havanna
Till fots och med bil ska vi idag ackompanjerade av en lokalguide lära känna Havanna, eller La Habana, som staden heter på spanska. Vi kommer bl a att se två kända riktmärken; det pampiga f d regeringssätet Capitolio, en imitation av Capitolium i Washington, och operahuset, ett av världens största. Härifrån leder också Havannas mest pittoreska boulevard, Paseo del Prado. Smala kullerstensgator för oss djupare in i den historiska stadskärnan, som 1982 blev utsedd till världsarv. Vi strosar genom det vackra torget Plaza Vieja, präglat av spansk kolonialarkitektur, till Plaza de Armas. Här ståtar bl a det forna guvernörspalatset. I närheten av katedralen San Cristobál, känd för sin tjusiga barockfasad, äter vi lunch.

Åkandes i klassiska gamla "amerikanare", en vanlig biltyp på Havannas gator, fortsätter vi utforska staden. Vi färdas utmed den populära strandpromenaden Malecón, som binder samman de äldre delarna med det modernare Vedado. På Plaza de la Revolución påminns vi om Fidel Castros maratontal till folket. Vi ser även de gamla fästningarna som vaktar inloppet till Havannaviken och den enorma Kristusstatyn, innan rundturen är till ända. Fri kväll.

Dag 3 "Ledig" dag i Havanna
Dagen är fri att upptäcka Havanna på egen hand. Konstgallerier, museum på temat rom, revolutionen mm, är bara en del av utbudet! De många musikcaféerna en annan. Njut av en välkyld mojito och låt dig ryckas med i rytmerna!

Dag 4 Flyg Havanna-Santiago de Cuba
Efter frukost tar vi flyget från Havanna till Santiago de Cuba, som ligger på Kubas sydöstra sida, inklämd mellan Sierra Maestra och havet. Här ska vi bo två nätter. Kvällen är fri att njuta på egen hand. Ca 4 mil med buss.

Dag 5 Santiago de Cuba
Tillsammans med en lokalguide ska vi idag lära känna Santiago de Cuba, som nog är öns mest passionerade och musikaliska stad, vilket märks inte minst på den festliga gatan Calle Heredia. Besök i stadens grundare Diego Vélazquez's bostad och på Piratmuseet ger oss en god inblick i Santiagos historia. Innan vi äter lunch hinner vi även med att se Santa Ifigenia-kyrkogården, där bl a frihetskämpen och landsfadern José Marti ligger begravd, liksom Fidel Castro.

Eftermiddagen tillägnar vi Moncada-kasernen, som numera rymmer en skola och ett museum som skildrar Kubas historia, med fokus på 1950-talets gerillakrig. Kulhål i fasaden påminner om bröderna Castros misslyckade angrepp och kuppförsök 1953.

Dag 6 Santiago de Cuba-Bayamo-Camagüey
Vi lämnar Santiago och kommer strax till basilikan El Cobre, kubanernas heligaste plats. Hit vallfärdar de troende för att be om skydd och skänka gåvor till jungfrustatyn La Virgen de la Caridad. Ernest Hemingway visade sin kärlek genom att donera sin Nobelprismedalj! Vi sätter så kurs mot Bayamo, som har en lång tradition av uppror. Det var i samband med ett av dessa som den kubanska nationalhymnen föddes.

Efter gemensam lunch tar vi oss via Las Tunas-provinsen mot världsarvsstaden Camagüey, som genomsyras av tjusig kolonialarkitektur och vindlande gränder. Incheckning på vårt hotell. Ca 34 mil.

Dag 7 Camagüey-Trinidad
Från Camagüey reser vi västerut och kommer till Valle de los Ingenios, "sockerbrukens dal", som tack vare sockerplantagen blev en av landets rikaste regioner. På detta världsarvsklassade område ryms 70 gamla sockerfabriker. Vi gör ett besök på gården Manaca Iznaga, komplett med slavhyddor, markägarens hus och ett sju våningar högt vakttorn, från vilket slavarna som slet på sockerrörsfälten övervakades.

Endast få mil återstår nu till Trinidad, där vi ska äta lunch och inkvartera oss i casas particulares. Detta innebär att vi bor hemma hos kubanska familjer med rätt att driva bed & breakfast – en fantastisk möjlighet att lära känna landet ur kubanernas perspektiv. Ca 28 mil.

Dag 8 Trinidad
De nötta kullerstensgatorna och pastellfärgade husen med sina blommande innergårdar ger illusionen av att tiden har stått stilla i Trinidad sedan kolonialtiden. Byggnaderna runt stadens välbevarade hjärta Plaza Mayor ger en antydan om sockerbaronernas rikedomar från 1700- och 1800-talens blomstrande handel med socker och slavar.

Efter en stadsrundtur besöker vi ett lokalt museum och tar därefter något läskande på en trevlig bar. Eftermiddagen är fri.

Dag 9 Trinidad-Cienfuegos-Santa Clara-Cayo Santa Maria
Genom ett vackert landskap går färden från ett världsarv, Trinidad, till ett annat, Cienfuegos. Denna "Söderns pärla", tjusigt belägen vid en av Karibiska havets mest fängslande vikar, är centrum för handeln med socker, kaffe och tobak. Vi gör ett besök i en tobaksfabrik  för att se hur cigarrtillverkningen går till; från torkning till rullning (fabriken är stängd lördagar, om resans dag 9 är en lördag besöker vi istället en tobaksfabrik i Havanna). Efter en gemensam lunch fortsätter vi inåt landet mot Santa Clara. Det var här, 1958, som det sista slaget i Che Guevaras gerillakrig ägde rum.

Vi besöker monumentet Tren Blindado, som står på den plats där "Che" lät ett pansartåg med soldater spåra ur, hans mausoleum och ett museum tillägnat gerillaledaren och hans kamrater.

Vår resa går nu vidare till den underbara ön Cayo Santa Maria som bjuder på kilometer efter kilometer av fin, vit sand och turkost hav. Här ska vi bo tre nätter på ett fint all-inclusive-hotell vid stranden. Middag. Ca 26 mil.

Dag 10-11 Sol & bad i Cayo Santa Maria
Koppla av och njut av "lata" dagar med sol och härliga bad från Cayo Santa Marias fantastiska stränder! Kanske roar du dig också med vattensporter? Frukost, lunch, snacks, middag och drycker (ej dyra drycker, t ex whisky) på hotellet ingår! 

Dag 12 Cayo Santa Maria-Remedios-Havanna
Efter frukost går färden åter till fastlandet. Vi sätter kurs mot Havanna. Efter incheckning på vårt hotell kröner vi dagen med en avslutningsmiddag och avrundar med en drink. Ca 39 mil.

Dag 13-14 Havanna-flyg hem
Vi lämnar efter frukost Havanna för lantegendomen Finca La Vigía, Hemingways hem under 20 år. Här tillkom flera av den store författarens främsta verk. Besökare tillåts inte gå in i huset, men vi tittar in genom fönstren och får även se hans "ögonsten", fiskebåten Pilar.

Vi fortsätter till den lilla fiskebyn Cojímar, scenen för Hemingways roman "Den gamle och havet". Efter lunch beger vi oss mot flygplatsen. På kvällen lyfter vi, mitt på dagen kommer vi efter en mellanlandning åter till Sverige. Ca 6 mil med buss.

Kommentarer

2016

Trevligt, annorlunda land, mycket musik, dans, glada, trevliga och tillmötesgående människor. Bra planering, så vi fick se och uppleva mycket. St. Maria ön med all inklusive, hav, vila och pelikaner blev toppen!  Vi fick lära oss mycket trevligt om Kuba. /Betyg resan 5, guiden 5 /Radojka Lazic

Fantastiskt bra upplägg med mycket insyn i landet Kuba & lite avkoppling med sol & bad & lyx också. Jättebra guider alla fyra!!!! Både de svenska tjejerna Hanna & Bente och de kubanska killarna Daniel & Victor. Övernattningar i Casa Particular (boende hos privata familjer) i Trinidad var en av resans absoluta höjdpunkter! Fantastisk chans att komma i kontakt med kubanerna. Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

En resa som man alltid kommer att ha med sig. 2 svenska guider som kompletterade varandra. Vi hade mycket kul under resan och fick reda på mycket fakta om landet och kulturen. De 2 kubanska guiderna var också trevliga och hjälpsamma. Betyg resan 5, guiden 5 /Siv Svensson

Bra att veta

Visum

JÖRNS söker visum åt våra resenärer. Passet måste vara giltigt 6 månader räknat från hemresedagen.

 • Vi skickar ut information om visumhanteringen till dig ca 2 månader innan avresa. Vi behöver en kopia på passet samt ifylld visumansökan.
 • När visumet är klart skickar vi det till dig som rekommenderad post. Vanligtvis ca 2-3 veckar innan avresa.

Tidsskillnad

- 6 timmar

Valuta

I Kuba används två valutor parallellt:

 • Peso Cubano (MN, CUP) är den lokala valutan som används av kubaner till exempel för inträde till biografer och teatrar samt på grönsaksmarknader. 1 Peso Convertible, CUC = 24 Pesos Cubanos.
 • Peso Convertible (CUC) är den enda valuta som används av utländska besökare och den används även av kubaner i de flesta affärer. Kuba håller numera fast växelkurs mot dollarn med kursen 1 CUC = 1 USD. Som utlänning förväntas du oftast betala i CUC även på platser där kubaner kan använda MN, dock undantaget grönsaksmarknaderna där betalning alltid sker i MN. Sedan den 8 november 2004 kan US-dollar inte användas som betalningsmedel i Kuba.

Det finns växlingskontor (CADECA) på flygplatserna och i alla större städer. En särskild straffavgift på tio procent tas ut för att växla USD i kontanter till CUC. Euro omfattas dock inte av denna straffskatt, varför Euro generellt rekommenderas som valuta för växling till CUC i hotellens växlingskontor eller på flygplatsen. Bankerna tar ut en kommission för all växling eller betalning med kreditkort. Observera att CUC inte går att växla utanför Kuba.

Bankomater och växlingskontor accepterar MasterCard och Visa kort utgivna av icke-Amerikanska banker och betalar ut i CUC. American Express,och Diners Club fungerar inte i Kuba då de är amerikanska och faller under det amerikanska embargot (För information om USA:s embargo gentemot Kuba se ambassadens landrapport). Ambassaden har fått rapporter om att kort utgivna av Swedbank har haft problem att fungera på Kuba.

Kontantbetalning är praxis på de flesta inrättningar. Räkna därför inte med att alltid kunna betala med kort. På flera håll i Havanna finns bankomater. Dessa fungerar dock inte alltid.

Vacciner

Inga vaccinationer förutom grundskydd behövs. Myggmedel bör tas med.

Kort om Kuba

Kuba, som är den största ön i Stora Antillerna, ligger endast 18 mil från Florida och 21 mil från Mexiko och omges av Atlanten, Karibiska havet och Mexikanska golfen. Till Kuba hör förutom huvudön Kuba även ön Isla de Juventud och närmare 200 mindre öar. Temperaturen är subtropisk året om – i januari ligger medeltemperaturen på ca 22 grader. Av landets ca 11,3 miljoner invånare bor drygt 2 miljoner i huvudstaden Havanna. Det officiella språket är spanska.

Karta

 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo