Skip to main content

Möt våren på Algarvekusten - långtidssemster på den portugisiska sydkusten

Den vackra, drygt 15 mil långa Algarvekusten i södra Portugal är som gjord för en avkopplande vintersemester. Det varma havet och luftströmmarna från Afrika gör att det här råder ett milt klimat året runt. Dramatiska klippor övergår i gyllene sandstränder och pittoreska byar och städer med vitkalkade hus. Mandelträd, korkek, blom- och citronodlingar draperar landskapet. Under tre härliga vårveckor laddar vi här batterierna och roar oss med spännande utflykter! Vi bor på det 4-stjärniga lägenhetshotellet Luna Solaqua i den gemytliga kuststaden Albufeira.

Guide på resan är Eva Bruce.

Programmet i korthet


Dag 1: Ankomst till Albufeira. (M)
Dag 2: Guidad stadspromenad i Albufeira. (F,M)
Dag 3-21: Under vistelsen gör vi utflykter – vissa ingår, andra kan man köpa till. (F,M)
Utflykter som ingår:
- Utflykt till Olhão och Tavira. Besök på en olivplantage.
- Halvdagsutflykt till Faro och korkfabrik i São Brás.
- Utflykt till Silves. Besök på det arkeologiska museet. Rundvisning och provsmakning på en vingård.
- Heldagsutflykt till Lagos. Besök i städerna Sagres och Cabo de São Vicente.
Dag 22: Hemresa. (F)

F=Frukost  L=Lunch M=Middag

Bor du långt från flygplatsen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och kan lätt ta dig till flyget.  

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg, Malmö och Stockholm.

 • Fler bilder

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Flyg Faro t/r inkl flygskatt 
 • Bussresor i Portugal
 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/WC  (21 nätter i Albufeira)
 • 21 frukostar
 • 21 buffémiddagar
 • Stadspromenader i Albufeira och Faro
 • Utflykt till Faro och korkfabriken i São Bras de Alpotel
 • Utflykt till Olhão, Tavira och olivplantage
 • Utflykt till Silves inkl inträde till borgen och arkeologiska museet samt visning av vingård
 • 1 vinprovning (3 viner)

Tillägg

 • Enkelrum 3.895:-
 • Dubbelrum/Studio med poolutsikt 1.990:- per studio
 • Enkelrum/Studio med poolutsikt 5.885:- per studio
 • Avbeställningsförsäkring via Europeiska ERV. Kontakta oss för info och bokning.
 • Utflykt Loulé med marknad & vandring (ca 30 €)
 • Båtutflykt till Benagilgrottan - Algar de Benagil (ca 35 €)
 • Utflykt Algarve med vinprovning, keramik och grottor (ca 50 €)

Dagsprogram

 • Dag 1: Flyg till Faro-Albufeira

  Under dagen landar vi på flygplatsen i Faro, Algarves huvudort sedan 1756. Här väntar en buss på att ta oss vidare västerut till den charmiga kuststaden Albufeira och det 4-stjärniga lägenhetshotellet Luna Solaqua, vår bas under hela vår Algarvevistelse. Här kommer vi även att inta våra frukostar och middagar. Hotellet har såväl inomhus- som utomhuspool (ej uppvärmd) och jacuzzi och erbjuder fri wifi. Våra studios har sovrum, badrum, pentry och balkong. Ca 4 mil med buss.

  Albufeira, en vacker kustplats för en långtidssemester i portugal | Jörns Resor
 • Dag 2: Stadspromenad i Albufeira

  Under en guidad stadspromenad ska vi idag lära känna Albufeira, som i forna dagar var en betydande fiskeort. Romarna uppförde en borg här och gav platsen namnet Baltum. Därefter kontrollerades staden under en lång period av morerna, som kallade den al-Buhar, "borgen vid havet". Genom handel med Nordafrika fick de staden att blomstra. På 1200-talet drevs morerna så på flykten av kristna riddare från Santiago. Den stora jordbävningen i Lissabon 1755 fick stora efterverkningar även på Algarvekusten men Albufeira reste sig åter, mycket tack vare den expanderade fiskeindustrin.

  Vi strosar längs Gamla stans kullerstensbelagda gränder, som kantas av vitkalkade hus och mysiga restauranger och barer. I den pittoreska hamnen ligger färgglada båtar för ankar, längre österut på Praia dos Pescadores, tar fiskarna hand om dagens fångst, varav en del kan avnjutas nygrillad på någon närbelägen restaurang.

 • Dag 3-21: Avkoppling och utflykter

  Albufeira har ett milt och behagligt klimat även vintertid med en medeltemperatur på ca 17ºC i mars. Staden har två fina sandstränder och ett brett utbud av restauranger, varav flera som serverar goda fisk- och skaldjursrätter. Prova t ex en cataplana, en portugisk fisk- och skaldjursgryta som serveras i en speciell koppargryta.

  Njut av härliga promenader längs med havet och i stadskärnan, som till stora delar är bilfri, och friska dopp i pool och hav (medeltemperaturen ligger på ca 16ºC). Under vår vistelse gör vi flera spännande utflykter – några ingår, andra kan man köpa till.

  Julresa till Albufeira Algarvekusten med flyg. Nyårsresa till Albufeira Algarvekusten med flyg. Strand.
 • Faro & São Brás med korkfabrik & likör (ingår)

  Vi inleder i Faros historiska centrum, som ramas in av delar av en gammal ringmur. Från bågen Arco da Vila, uppförd på 1800-talet på resterna av den gamla moriska ingången till staden, leder kullerstensgränder till det eleganta biskopspalatset från 1700-talet och katedralen Sé.

  Efter att ha bekantat oss med Faro fortsätter vi inåt landet, till byn São Brás de Alpotel, ett centrum för landets korkindustri. Här besöker vi en korkfabrik och en korkeksodling och lär oss bl a mer om skörden – avskalning av ekens bark görs ungefär vart tionde år, och tillverkningen. Portugal är för övrigt världens största producent av kork. Vi tittar in i fabriksbutiken, som bl a erbjuder fina produkter i korkskinn. Under vårt besök i São Brás provsmakar vi också en av Algarves specialiteter, likören mendronheira, som görs på smultronträdets söta frukt. Ca 11 mil.

 • Olhão, Tavira och olivplantage (ingår)

  Vi strosar en stund i det lilla fiskesamhället Olhão i hjärtat av Ria Fermosas naturreservat. Olhãos vitkalkade hus med platta takterrasser och minareter känns igen från den moriska arkitekturen och har gett staden epitetet "kubiststaden".

  Vår färd går vidare till Montcarpacho, där vi ska få en rundvisning på en olivplantage och ta del av processen att utvinna olivolja av högsta kvalitet. Säkert bjuds vi även på ett smakprov. Vi avrundar dagens utflykt i den vackra staden Tavira, som ligger på bägge sidor om Gilaõ-floden och förenas med en bro av romerskt ursprung. Ca 16 mil.

 • Silves med vinprovning (ingår)

  Idag beger vi oss västerut och upp i bergen. Vår första anhalt är Silves, som blickar ut över en bördig dalgång med apelsinlundar. Romarna byggde en borg här, men blomstringen inföll under morernas tid då staden blev den moriska huvudstaden Xelb och hyllades för sin skönhet. Från borgen, en av de bäst bevarade moriska borgarna i landet, har vi en fin utsikt över staden. Vi gör även ett besök i det arkeologiska museet och får tid att äta lunch innan vi så småningom fortsätter till en lokal vingård för en guidad rundvisning. Avslutningsvis provar vi några av de goda vinerna. Ca 12 mil.

  Det finns även möjlighet att anmäla sig till andra spännande utflykter (se nedan, minst 20 deltagare) och/eller hyra bil för egna "avstickare". Algarve är en av Europas allra främsta golfregioner, så golfentusiasterna har en rad högklassiga banor att välja bland.

 • Loulé med marknad & vandring (ca 30 €)

  På lördagar är det stor marknadsdag i den lilla staden Loulé, ett blomstrande hantverkscentrum. Här får vi tillfälle att handla hantverk, färska grönsaker, frukt, mm. Ackompanjerade av en guide gör vi därefter en vandring (ca 10 km - 5 h, lätt-medelsvår) genom ett grönskande kulturlandskap, som bjuder på tjusiga vyer. Ca 7 mil.

 • Lagos & Sagres (ingår)

  Vackra Lagos hade sin storhetstid under de portugisiska upptäckarnas era då Henrik Sjöfararen gjorde staden till ett viktigt sjöfartscentrum. I Lagos låg Europas första slavmarknad. Vår färd tar oss även till staden Sagres och till Cabo de São Vicente, "världens ände", som har Europas kraftigaste fyr. Ca 19 mil.

 • Båtutflykt till Benagilgrottan - Algar de Benagil (ca 35 €)

  Idag njuter vi av en härlig båttur (ca 3 h) från Albufeira Marina längs med den vackra kuststräckan till Algar de Benagil (Benagilgottan), en av Europas mest imponerande havsgrottor. Vår besättning delar med sig av kustens historiska, kulturella och etnografiska hemligheter medan vi kryssar förbi härliga sandstränder och spektakulära klippformationer och in i grottan, som endast nås från vattnet. OBS! Beroende av goda väderförhållanden.

 • Algarve med vinprovning, keramik och grottor (ca 50 €)

  Vi inleder vår utfärd i den lilla staden Porches, som är känd för sin vackra och originella keramik. Här får vi se när skickliga hantverkare formar lera till fina keramikföremål, som sedan målas för hand. Vi fortsätter därefter till fiskebyn Benagil, som breder ut sig ovanför Atlanten och en pittoresk strand.

  Strax innan byn Carvoeiro stannar vi för att besöka Algar Secos fantasifulla klippformationer och fantastiska grottor, ett resultat av havets möte med kustlinjens kalksten. Vår färd går så vidare till Ferragudo, där vi strosar längs kullerstensbelagda gränder till den lilla hamnen med utsikt över floden Arades mynning och stranden Praia da Rocha. En guidad rundvisning och vinprovning på en lokal vingård avrundar en trevlig dag på vift i Algarve. Ca 8 mil.

 • Dag 22: Albufeira-Faro-flyg hem

  Vår härliga vistelse i Albufeira går mot sitt slut och vi beger oss åter mot Faros flygplats, under dagen lyfter våra flyg med destination Skandinavien. Ca 4 mil med buss.

Karta

Hotell

Luna Solaqua, Albufeira
Luna Solaqua är beläget i hjärtat av Albufeira, endast en promenad på 15 minuter från gatan Oura och Gamla stan. Alla rum är utrustade med AC och har balkong, man har fri tillgång till både hotellets...
Costa Smeralda
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 8this is a picture of the number 4this is a picture of the number 2this is a picture of the number 1