Skip to main content

Leipzig med Bach-festival, Hamburg & Weimar

Augustusplatz i Leipzig. Foto: LTM-PUNCTUM

Världsarvsklassade Speicherstadt i Hamburg. Foto: Shutterstock

Johanna Park i Leipzig. Foto: LTM-PUNCTUM

Båttur på Karl-Heine-Kanal i Leipzig. Foto: LTM/Tom Schulze

Gewandhaus, "hemmaarena" för den högt ansedda Gewandhausorkestern. Foto: LTM-PUNCTUM

Leipzig opera på Augustusplatz. Foto: LTM/Tom Schulze

Mädler-Passage & Thomaskyrkan i Leipzig. Foto: LTM-PUNCTUM & Andreas Schmidt

Bach-statyn vid Thomaskyrkan i Leipzig & Bach-museet inrymt i Bosehaus. Foto: Andreas Schmidt

Leipzigs skyline och den världsberömda gosskören Thomaskören i Leipzig. Foto: LTM/Tom Schulze & LTM/Peter Hirth

Den pampiga Nikolaikirche, där vi går på Bach-konsert. Foto: LTM-PUNCTUM

Rådhuset i Leipzig. Foto: LTM-PUNCTUM

Vy över Leipzig med Thomaskirche till vänster. Foto: Andreas Schmidt

Rådhuset i Weimar. Foto: Peter Olséni

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

Kulturstaden Leipzig är den nya innestaden i Tyskland. Hit söker sig de unga och de kreativa. Det var också här som den fredliga revolution tog fart som skulle få muren och kommunismen att falla för 30 år sedan. Men framförallt förknippas Leipzig med en blomstrande musiktradition med stora kompositörer som Johan Sebastian Bach, Richard Wagner, Felix Mendelssohn och Robert Schumann! Med Bach som ledmotiv utforskar vi staden. Vi går på två konserter under Bach-festivalen, varav en i Thomaskirche, där Bach var organist! Guidad stadspromenad i Hamburg och en utflykt till Weimar med rundvisning på Bauhaus-museet förgyller också vår resa, som huvudsakligen sker med tåg.

Guide på resan är Martin Törnebohm.

Programmet i korthet

Dag 1: Via Köpenhamn tar vis oss med tåg till Hamburg. Kort stadspromenad. (M)
Dag 2: Idag fortsätter vi med tåg till Leipzig där vi gör en kortare promenad. (F,M)
Dag 3: Guidad stadsrundtur i Leipzig. Besök till Völkerschachtdenkmal. (F)
Dag 4: Besök till Bach-museet. Konsert Früchte Bachs I: Magnificat doppelt. (F,M)
Dag 5: Utflykt till Weimar med guidat besök på Bauhaus museum. Konsert i Nikolaikirche. (F)
Dag 6: Förmiddagen fri för egna strövtåg. Tåg till Berlin och flyg hem. (F)

F=Frukost    M=Middag

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide

 • Whispers

 • Tåg till Köpenhamn, Köpenhamn-Hamburg, Hamburg-Leipzig, Leipzig-Berlin

 • Tåg under utflykter i Leipzig

 • Flyg hem från Berlin inkl flygskatter

 • Logi i 2-bäddsum med dusch/wc (1 natt Hamburg, 4 i Leipzig)

 • 5 frukostar

 • 3 middagar

 • Stadspromenad i Hamburg

 • Stadsrundtur med lokalguide i Leipzig

 • Besök Völkerschlacht-monumentet

 • Besök och guidning på Bach-museum i Leipzig

 • Utflykt till Weimar med besök och guidning på Bauhaus Museum

 • Biljett kategori 1 Früchte Bachs I: Magnificat doppelt

 • Biljett kategori 3 Roots V: Auserlesenste Kirchen-Stücke

Tillägg

 • Enkelrum 3.195 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr

Dagsprogram

 • DAG 1: Tåg till Hamburg

  Med tåg anländer vi på eftermiddagen till Hamburg, där vi ska övernatta på 4-stjärniga Hotel Europäischer Hof, beläget en kort promenad från Hamburgs centralstation. Efter incheckning bekantar vi oss under en kortare stadspromenad med Hamburg, en välmående stad med bland de högsta BNP per capita inom EU. Inträdet i Hansan på 1300-talet och den väldiga hamnen lade grunden för den starka ekonomiska utvecklingen. Symbolen för staden är det enorma rådhuset i nyrenässans på Rathausmarkt i Altstadt. Eleganta arkader leder härifrån till sjön Binnenalster och den populära boulevarden Jungfernstieg, dit familjer i forna dagar kom för att introducera sina ogifta döttrar, flanera längs med vattnet och njuta av en kaffe med utsikt i Alsterpavilion.

  Ett stycke söderut breder den nya häftiga stadsdelen HafenCity ut sig. I detta, Hamburgs gamla hamnkvarter med det världsarvsklassade Speicherstadt - de forna lagerhuskvarteren, ligger bl a populära Miniatur Wunderland, världens största modelljärnväg, och det nya, enastående konserthuset Elbphilharmonie. En god middag på hotellet avrundar dagen.


  Världsarvsklassade Speicherstadt i Hamburg. Foto: Shutterstock

  Tåg till Hamburg
 • DAG 2: Tåg Hamburg - Leipzig

  Efter frukost beger vi oss till fots till tågstationen för att inta våra platser ombord på Deutsche Bahns bekväma tåg till kulturstaden Leipzig, resans huvudmål. Mitt på dagen, efter ca 3 timmars tågresa, ankommer vi till Hauptbahnhof i Leipzig - Europas största järnvägsstation, varifrån vi promenerar till vårt centralt belägna hotell, 4-stjärniga penta Hotel Leipzig.

  Vi ges tid att äta lunch och får därefter under en promenad en första introduktion till Leipzig, som fick sina stadsprivilegier 1165. Leipzig är centrum för kultur och utbildning med ett universitet grundat 1409. Här har bl a Goethe och förbundskanslern Angela Merkel studerat. I närheten av vårt hotell ligger två verkliga musikinstitutioner; Oper Leipzig och konserthuset Gewandhaus, "hemmaarena" för den högt ansedda Gewandhausorkestern, som verkat i 250 år. I staden ligger också det tyska nationalbiblioteket Deutsche Bücherei. Middag på hotellet.


  Leipzig opera på Augustusplatz. Foto: LTM/Tom Schulze

  Tåg Hamburg - Leipzig
 • DAG 3: Leipzig. Stadsrundtur.

  Ackompanjerade av en lokalguide gör vi efter frukost en mer omfattande stadsrundtur i Leipzig och får också höra mer om stadens stora musikaliska arv. Leipzigs praktfulla rådhus i renässansstil uppfördes 1556 och rymmer en imponerande balsal och stadsmuseet med ett rum tillägnat den store kompositören och dirigenten Felix Mendelssohn-Bartholdy. Runt hörnet står det gamla börshuset Alte Handelsbörse, som numera är en konserthall. Strax söder därom finner man den berömda modernistiska arkaden Mädler-passage - ursprungligen använd som utställningshall för porslin-, vin- och lädermässor, och där under, de magnifika 1500-talsvalven i den historiska restaurangen Auerbachs Keller, som odödliggjordes av Goethe i Faust.

  Vi ser även några av stadens välkända kyrkor; den sengotiska Thomaskirche, där Bach var dirigent från 1723 och även ligger begravd, Nikolaikirche - symbolen för den Fredliga Revolutionen 1989, och Russische Kirche, som uppfördes för att hedra de 22 000 ryska soldater som dog i slaget vid Leipzig 1813. Vår rundtur tar oss också till stadsdelen Plagwitz, som förr var en blandning av industrier och sömnig förort, men numera sjuder av kreativitet och vitalitet och kännetecknar det som gett Leipzig epiteten "Nya Berlin" och "Hypezig". De vackra gamla tegelfabrikerna har blivit konstkolonier och utställningslokaler och överallt poppar nya barer och restauranger upp.

  Vi ges tid att äta lunch och tar därefter spårvagnen till Bruno Schmitz jättelika monument Völkerschlachtdenkmal, som stod fädigt 1913, 100 år efter slaget i Leipzig, där de preussiska, österrikiska, ryska och svenska arméerna stred mot Napoleon. 600 000 soldater deltog i striderna, som krävde offer i form av 100 000 dödade eller skadade. Kvällen är fri för egna aktiviteter.


  Rådhuset i Leipzig. Foto: LTM-PUNCTUM

  Leipzig. Stadsrundtur.
 • DAG 4: Bach-museum och konsert på Bach-festivalen

  Efter frukost promenerar vi till det historiska Bose-huset som rymmer Bach-arkivet och Bach-museet. Här bodde tidigare den välbemedlade köpmansfamiljen Bose, nära vänner till familjen Bach, som själva bodde på andra sidan gatan. Det interaktiva museet har 12 utställningsrum dedikerade åt Johan Sebastian Bachs liv och verk, hans familj mm, liksom en fin samling musikinstrument från Bachs tid, däribland hans favoritinstrument, orgeln. Bach var barockmusikens kanske allra främsta kompositör och sin tids främste orgelvirtuos. Han komponerade ett flertal verk för detta instrument och inspekterade också orglar under hela sitt liv, däribland den som visas på museet. En guide visar oss runt och berättar mer.

  Eftermiddagen disponeras fritt - säkert lockar såväl shopping som museibesök, t ex Mendelssohn-Haus där Felix Mendelssohn levde med sin familj fram till sin död 1847, och Schumannhaus, där Clara och Robert Schumann spenderade de fyra första åren av sitt äktenskap. I huset komponerade Robert Schumann också några av sina främsta verk.

  På kvällen samlas vi för en gemensam middag på en gemytlig restaurang och därefter ska vi ta del av en verklig höjdpunkt - en Bachkonsert i Thomaskirche! Konserten Früchte Bachs I: Magnificat doppelt är en del av den anrika Bachfestivalen Bachfest Leipzig, som anordnas i juli varje år sedan 1908. Vi får höra två Magnificat, det ena komponerat av Johan Sebastian och det andra av hans son Carl Philipp Emanuel Bach, på sin tid mer berömd än fadern. Konserten leds av den franske dirigenten Christophe Rousset.


  Mädler-Passage & Thomaskyrkan i Leipzig. Foto: LTM-PUNCTUM & Andreas Schmidt

  Bach-museum och konsert på Bach-festivalen
 • DAG 5: Bauhaus-museum Weimar och konsert på Bach-festivalen

  På dagens program står en utflykt med tåg till en annan verklig kulturklenod - Weimar, som gav namn åt Weimarrepubliken; det tyska riket som varade från första världskriget till 1933. Vi befinner oss i centrum av Tyskland, såväl geografiskt som kulturellt. Goethe, Schiller, Liszt, Strauss och Nietzsche är bara några av de många stora kulturpersonligheter som bodde i staden. I fjol var det 100 år sedan Walter Gropius grundade Bauhaus, den världsberömda, oerhört inflytelserika skolan för konsthantverk, formgivning och arkitektur, här i Weimar. Bauhausskolan var bara verksam i 14 år – nazisterna tvingade verksamheten att stänga 1933, men stod för en revolution inom konst, design och arkitektur och kan ses som en föregångare till funktionalismen. Sedan 1996 utgör Bauhaus-byggnaderna i Weimar och Dessau ett Unesco världsarv.

  Vi får en spännande rundvisning på det nya Bauhaus-museet i Weimar, som invigdes i april 2019 och ersatte det tidigare museet från 1995. Med tåg kommer vi under eftermiddagen tillbaka till Leipzig, där vi får tillfälle att äta middag på egen hand. Vi kröner kvällen med att gå på ytterligare en konsert på Bach-festivalen, denna gång i Nikolaikirche. Den internationellt mycket ansedda Amsterdam Baroque Orchestra & Choir under ledning av dess grundare Ton Koopman kommer framföra Bachkantaten Gott ist mein König. Därutöver får vi höra kyrkomusik av Schütz, Buxtehude samt ytterligare två av Bachs söner.


  Rådhuset i Weimar. Foto: Peter Olséni

  Bauhaus-museum Weimar och konsert på Bach-festivalen
 • DAG 6: Tåg till Berlin. Flyg hem

  Förmiddagen disponeras fritt i Leipzig. På eftermiddagen tar vi oss så med tåg till Berlin och vidare ut till flygplatserna Schönefeld och Tegel, varifrån våra respektive flyg med destination Skandinavien lyfter.

  © JÖRNS RESOR AB


  Leipzigs skyline och den världsberömda gosskören Thomaskören i Leipzig. Foto: LTM/Tom Schulze & LTM/Peter Hirth

  Tåg till Berlin. Flyg hem

Andra resenärer har också tittat på

Beethoven 250-årsjubileum med Bonn & Köln

Beethoven 250-årsjubileum med Bonn & Köln

2020 var det 250 år sedan den store tyske kompositören Ludwig van Beethoven föddes i Bonn, vilket firas med en rad olika arrangemang under 2021. JÖRNS uppmärksammar händelsen med en specialkomponerad...
Berlin - världsmetropolen med Potsdam & Bauhaus-skolan 100 år

Berlin - världsmetropolen med Potsdam & Bauhaus-skolan 100 år

Historia. Kultur. Mångfald. Det finns tusen skäl att åka till Berlin! Denna fängslande metropol sjuder av liv och rörelse, av kreativitet och nyskapande. Att ge en kortfattad bild av staden är inte en...
Schleswig-Holstein i julfägring

Schleswig-Holstein i julfägring

Med tjusiga Hotel Waldschlösschen vid den forna vikingastaden Schleswig som hemvist njuter vi av julatmosfären som råder i Schleswig-Holstein så här i adventstider. Vi besöker fyra av regionens charmi...
Wales & Lake District med Liverpool, York & Manchester

Wales & Lake District med Liverpool, York & Manchester

Vår resa tar sin början i de norra delarna av Wales, ett uråldrigt land med storslagen natur, dramatisk historia och spännande myter. Vi utforskar måleriska Conwy, Llandudno och Portmeirion, åker tåg...
Vandring i Cornwall & Devon

Vandring i Cornwall & Devon

Smäckra kustlinjer sockrade med magiska vikar, dramatiska klippor och romantiska fiskebyar stöpta i historia. Vidsträckta hedar höljda i mystik och exotiska trädgårdar. Devon och Cornwall, Englands sy...
Människor som besöker warszawa och krakow på en musikresa | Jörns Resor

Warszawa & Kraków med Chopinkonsert

Den 22:a februari eller 1:a mars 1810, uppgifterna varierar, föddes den världsberömde polske kompositören och pianisten Fryderyk Chopin. För att hylla sin store son arrangeras sedan 2005 i augusti var...
Resa till sankt petersburg i ryssland världens största land för en långsiktig semester | Jörns Resor

St Petersburg med Eremitaget & Katarinapalatset, flyg

På ruinerna av en svensk 1600-talsstad vid floden Neva i Finska viken grundade den ryske tsaren Peter den store 1703 en stad. Rysslands ”fönster åt väst” var tanken. Han gav den namnet St. Petersburg...
Paris - med tåg från London under Engelska kanalen

Paris - med tåg från London under Engelska kanalen

London och Paris - två världsmetropoler med en alldeles speciell dragningskraft, platser man kan återvända till om och om igen utan att tröttna! Vi inleder med en heldag i det ständigt trendiga London...
Reseträff 2022 - årets reseinspiration & partymingel!

Reseträff 2022 - årets reseinspiration & partymingel!

Succén började redan 2008 i Lübeck – 2022 års reseträff går av stapeln i... en kustnära stad i norra Tyskland, mer avslöjar vi inte för tillfället! Skratten har varit många, lovorden likaså. Och vi ho...
Resekalender
2/4Påsk på Schloss Wedendorf, 4 dfrån 5 495:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo