Ljuva Marche, 7 d

Vackra vyer från Marche. Foto Barbro Guaccero
Druvor hos vinkooperativet Moncaro. Foto Barbro Guaccero
Urbino med Palazzo Ducale. Foto Fototeca ENIT

Med vinprovningar & matlagning!

I ett avsides hörn, inramat av Apenninerna och Adriatiska havet och med minirepubliken San Marino i norr, "gömmer" sig det ljuvliga Marche. Regionen må vara mindre känd än grannarna i väst – Umbrien och, inte minst,Toscana – men den är väl så spännande!

Vackra renässansstäder som Rafaels födelsestad Urbino, historiska Ascoli Piceno, mil efter mil av sammetslena sandstränder, böljande kullar och spektakulära grottor, ett fantastiskt kök och utsökta viner – detta är några av anledningarna till varför du bör göra Marche till din nästa semesterdestination!

Vinprofilen Barbro Guaccero tipsade om upplägget på vår resa!

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Status:
Fullt

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Bologna t/r inkl flygskatt
 • Bussresor i Italien
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt i Urbino, 2 Fabriano, 3 Porto San Giorgio)
 • 6 frukostar
 • 2 luncher (inkl vin/vatten)
 • 6 middagar (inkl vin/vatten)
 • Rundtur i Urbino, Camerano, Ascoli Piceno och Offida
 • Inträde till Palazzo Ducale i Urbino, Pappersmuseet i Fabriano, Frasassi-grottorna, Casa Leopardi, Basilikan i Loreto & Santa Maria della Rocca i Offida
 • Besök på tre vinerier med provsmakning
 • Besök i San Marino

Tillägg

 • Enkelrum 1.500 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr

 

Dagsprogram

Dag 1 Flyg till Bologna-Urbino
Med flyg anländer vi till den gamla universitetsstaden Bologna, där en buss väntar på att ta oss vidare söderut genom Emilia-Romagna. Den välkända badorten Rimini passeras och vi följer Adriatiska havet in i Marche. Vi viker så av inåt landet och närmar oss strax en av Italiens främsta arkitektoniska pärlor, renässansstaden Urbino, som breder ut sig på en kulle. Här ska vi övernatta på Hotel Albergo Italia, beläget i hjärtat av den världsarvsklassade staden. Middagen intar vi på hotellet. Ca 18 mil med buss.

Dag 2 Urbino-Fabriano
Tillsammans med en lokalguide bekantar vi oss med Urbino och dess virrvarr av medeltida gator, som löper innanför de tjocka stadsmurarna. Ett stenkast från vårt hotell reser sig den nyklassicistiska domen från 1789 och en bit därifrån Palazzo Ducale, Italiens vackraste renässanspalats, byggt åt Urbinos härskare hertig Federico da Montefeltro under senare delen av 1400-talet. Hertigen var en entusiastisk mecenat för konst och litteratur och under hans tid sökte sig de främsta konstnärerna, poeterna och tänkarna till staden. Betydligt mer anspråkslöst är den store renässansmålaren Rafaels barndomshem, som numera är ett museum innehållande flera av mästarens verk. 

Vi ges tillfälle att strosa på egen hand, besöka palatsets förnämliga konstmuseum och äta lunch innan vi på eftermiddagen lämnar Urbino och sätter kurs mot Fabriano, beläget i Esino-dalen. På trivsamma Hotel Janus finner vi husrum och äter middag. Ca 8,5 mil.

Dag 3 Pappersmuseum, grottor, vinprovning och matlagning
Än idag är Fabriano känt för sitt vattenmärkta, handgjorda papper. På Museo della Carta e delle Filigrana lär vi oss mer om detta ovanliga hantverk, som utövats i staden sedan 1200-talet. En bit utanför Fabriano ligger vårt nästa besöksmål – Grotte di Frasassi, ett jättelikt nätverk av grottor utmejslade av floden Sentino. Fukten tilltar och en ny värld av färger, ljud och ljus möter oss då vi tränger djupare in i berget. Vi träder in i en grottsal, stor nog att rymma Milanos katedral och smyckad med fantasifulla stalaktiter och stalagmiter – en imponerande syn!

Åter ovan jord njuter vi under en promenad av den storslagna naturen i Parco Naturale della Gola della Rossa och forsätter därefter till vinkooperativet Moncaro, beläget i ett strålande vackert landskap utanför den medeltida byn Montecarotto. Här har vi stämt träff med vinmakaren, som ger oss en introduktion till de goda vinerna vi provsmakar. Vi kröner dagen med en sällsynt vällagad middag – lokala råvaror används och vi får se hur matlagningen, som leds av en lokal kock, går till! Ca 8 mil.

Dag 4 Fabriano-Camerano-Porto San Giorgio
Efter frukost tar vi oss ut till Camerano, där vi ska göra ett besök på ett vineri och äta lunch. Under Cameranos stenlagda gränder gömmer sig en över 2000 år gammal underjordisk stad huggen i sandsten och höljd i mystik. En labyrint av tunnlar i tre nivåer binder samman valv- och kupolförsedda kammare utsmyckade med reliefer och symboliska motiv, med uråldriga kyrkor och stenbrott. Staden tillkom troligen i försvarssyfte, men användes tidigt även för vattenutvinning, lagring av mat och religiösa riter. Under andra världskriget tjänade gångarna och grottorna som skydd för ortsbefolkningen. En lokalguide visar oss runt.

Parallellt med havet beger vi oss så söderut mot Porto San Giorgio och 4-stjärniga Best Western David Palace Hotel, där vi ska bo tre nätter. Ca 14 mil.

Dag 5 Utflykt till Recanati & Loreto
Denna dag tillägnar vi den lilla historiska staden Recanati, som med sin placering i en halvcirkel på en kulle omgiven av olivlundar och vinodlingar liknar en gigantisk amfiteater. Såväl den store tenoren Beniamino Gigli som Giacomo Leopardi, som jämte Dante Aligheri anses vara Italiens största poet och filosof, föddes i Recanati, varför staden förärats epitetet "Poesins stad". Vi gör ett besök i Leopardis födelsehem, som numera är ett museum och vineri. Här får vi bl a se fadern Monaldos imponerande bibliotek med över 20.000 böcker, och aktuell utställning om Giacomo. Avslutningsvis äter vi lunch och provsmakar några av vinerna i den gamla vinkällaren. Redan på 1500-talet började Leopardi-familjen plantera vinrankor på sluttningarna runt Recanati.

Innan vi vänder åter till hotellet får vi tid att strosa på egen hand i den vackra staden. Under dagen besöker vi också Basilikan i Loreto. Ca 10 mil.

Dag 6 Utflykt till Ascoli Piceno & Offida
Ackompanjerade av en lokalguide gör vi idag en utflykt till Marches sydligaste delar, till vinområdena Rosso Piceno (DOC) och Falerio dei Colli Ascolani (DOC). Vi inleder med ett besök i den charmiga staden Ascoli Piceno, belägen på en platå omgiven av två floder. Staden grundades av picenerna runt år 300 f.Kr och erövrades drygt 200 år senare av romarna. Under en gemensam promenad ser vi flera prov på Ascolis fina medeltida arkitektur och även spår av den romerska staden. Höjdpunkten är det praktfulla renässanstorget Piazza del Popolo, som är belagt med blankpolerad marmor. Här ståtar Palazzo dei Capitan del Popolo från 1200-talet och den gotiska kyrkan San Francesco. På historiska Café Meletti serveras vi en aperitivo, därefter ges det tillfälle att äta lunch.

Vi fortsätter så ett stycke norrut och når snart den idylliska staden Offida som tronar på ett klipputsprång, krönt av kyrkan Santa Maria della Rocca. Vår guide lotsar oss genom stadens trånga gränder – lägg märke till de många renässansdetaljerna – och dess historia. Kanske avnjuter du ett glas vit pecorino, gjord på en lokal druva, innan vi vänder åter till Porto San Giorgio, där en avslutningsmiddag hägrar? Ca 14 mil.

Dag 7 Porto San Giorgio-Bologna-flyg hem
Då vårt flyg avgår från Bologna först på kvällen hinner vi med ett besök i lilleputtstaten San Marino, Europas äldsta republik. San Marino, som brer ut sig på Monte Titanos sluttningar, är bara 12 km brett, men har den ringa storleken till trots sitt eget myntverk och en egen armé. Ca 28 mil med buss.

Bra att veta

Valuta: Euro

Kommentarer

Trevlig resa som jag skulle rekommendera då jag gillar konceptet. (Guiden Tom) Oerhört kunnig. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Karta

Hotell

N/A

BW David Palace, Porto San Giorgio

Best Western David Palace i Porto San Giorgio.
Hotel Albergo Italia, Urbino

Hotel Albergo Italia, Urbino

Hotel Albergo Italia i Urbino.
Hotel Janus, Fabriano

Hotel Janus, Fabriano

Hotel Janus i Fabriano.
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo