Skip to main content

Lofoten i norrsken - en vinterresa

Henningsvær, Lofoten. Foto: Making View - Visitnorway.com

Vintrigt fjäll och fiskeläge speglar sig i fjorden. Foto: Pete Oswald / Visitnorway.com

Lofotr Vikingmuseum i Borg. Foto: CH/ - Visitnorway.com

Lofotr Viking Museum. Foto: CH/ - Visitnorway.com

Norrsken över Svolvær. Foto: Stockshots - Visitnorway.com

Liten fiskestuga - rorbu på Lofoten. Foto: Pete Oswald / Visitnorway.com

Fiskebåt vid Svolvær. Foto: CH/ - Visitnorway.com

Norrsken över Lofoten. Foto: Bjørn Jørgensen

Pris från:
15 495:-
Dagar:5
 • Guide, whispers, flyg Evenes t/r inkl flygskatt, bussresor i Norge, logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt i Harstad, 3 Svolvaer), 4 frukostar, 4 middagar, 2 luncher (dag 3 & 4), båtresa Hurtigruten Sortland-Svolvaer, inträde Hurtigrutemuseet, glasshytta Vikten, Lofotr Vikingamuseum och Lofotakvariet, rundtur på Lofoten med lokalguide, norrskensutflykt (en av kvällarna).
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Lofotens vilda, vackra natur med mäktiga fjäll som likt en vägg reser sig ur havet är kanske som allra mest betagande på vintern - speciellt under det magiska norrskenet, Aurora Borealis. Tusen färger i skarpa kontraster, nyanser och toner strålar från detta sagolika örike format av istiderna. Omslutna av fjällspetsar samsas här i dalar och vikar små jordbruksbygder med pittoreska rödmålade fiskelägen som speglar sig i de djupa fjordarna. Vi ankommer till Lofoten med Hurtigruten från Vesterålen och gör spännande utflykter med små nedslag för närmre inspektion och reflektion. När väderutsikterna är som bäst sker resans höjdpunkt – en tur för att uppleva norrskenet!

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg Evenes t/r inkl flygskatt
 • Bussresor i Norge
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt i Harstad, 3 Svolvaer)
 • 4 frukostar
 • 4 middagar
 • 2 luncher (dag 3 & 4)
 • Båtresa Hurtigruten Sortland-Svolvaer
 • Inträde Hurtigrutemuseet, Glasshytta Vikten, Lofoten Vikingamuseum och Lofotakvariet
 • Rundtur på Lofoten med lokalguide
 • Norrskensutflykt (en av kvällarna)

Tillägg

 • Enkelrum 1.550 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr

Dagsprogram

 • Dag 1: Flyg till Evenes-Harstad

  Under eftermiddagen anländer vi med flyg via Oslo till Harstad-Narviks flygplats, Evenes, där en buss väntar på att ta oss vidare norrut till Harstad. Här ska vi inkvartera oss på trevliga Thon Hotel Harstad, centralt beläget nära kajen och med vacker utsikt över Vågsfjorden. Middag. Ca 4,5 mil med buss.

 • Dag 2: Harstad-Svolvaer med Hurtigruten

  Efter frukost tar vi plats i bussen och sätter kurs mot Sortland på Langøya, som liksom Hinnøyas västra del tillhör ögruppen Vesterålen. I Sortland, ”den blåa staden” – ett smeknamn som uppstod i samband med festligheterna vid milleniumskiftet då man fick idén att måla staden blå, embarkerar vi MS Nordnorge för att njuta av en vacker seglats på Hurtigruten till Svolvær, Lofotens huvudort. Klockan 13 kastar vi loss och styr via Sortlandssundet ut på Hadselfjorden. Ombord ges tillfälle att äta lunch.

  Vi angör strax Stormarknes på Hadseløya, där vi ska göra ett intressant besök på Hurtigrutemuseet, som berättar Hurtigrutens historia och dess betydelse för postleveransen, fisket, frakten mm. Det var här i Stormarknes, genom ångbåtsbolaget Vesteraalens Dampskibsselskab, grundat av Richard With, som Hurtigruten föddes. 1893 gick den första resan.

  Vi går så åter ombord och fortsätter vår behagliga resa söderut längs ”riksväg 1”. Vår kapten navigerar oss med van hand genom det smala Raftsundet, en två mil lång passage mellan Vesterålen och Lofoten som kantas av upp till 1 000 meter höga fjäll. Vyerna är betagande! Vi passerar den smala, spektakulära Trollfjorden, som skär in i Austvågøya, och styr med den storslagna naturen ständigt närvarande vidare mot vårt slutmål. Vid 18:30-tiden angör vi slutligen Svolvær, där vi ska bo tre nätter på trevliga Thon Hotel Lofoten, fint beläget vid hamnen. På hotellet intar vi även våra middagar.


  Norrsken över Svolvær. Foto: Stockshots - Visitnorway.com

  Harstad-Svolvaer med Hurtigruten
 • Dag 3-4: Utflykter på Lofoten - norrsken, vikingar, akvarium mm

  Under vår vistelse i Svolvær kommer vi att utforska Lofotens spektakulära värld med nedslag på natursköna, inspirerande platser och spännande museer.

  Utflykt Henningsvær, Leknes & glashytta
  Ackompanjerade av en välinitierad lokalguide åker vi idag söderut på öarna. Vi inleder i det välkända, idylliska fiskesamhället Henningsvær, ofta kallat ”Nordens Venedig”. Byn med sin genuina, färgglada trähusbebyggelse och sina konstgallerier sprider ut sig på flera små öar vid foten av berget Vågakallen och nås via två smala broar. Fram till 1982 var invånarna beroende av en färja för att ta sig till resten av Austvågøya. Efter en promenad går vår färd vidare över till Vestvågøya och Leknes för en gemensam lunch.

  Vi fortsätter därefter till Ramberg, där vi ska besöka Glashytta på Vikten, Nordnorges äldsta glashytta. I glashyttan skapar Anders Tangrand vackra glasföremål inspirerade av Lofotens natur, konst och lokala traditioner. I det angränsande keramiktornet skulpteras lera till skålar, karaffer och andra vardagsföremål. Via väg E10 kommer vi på eftermiddagen åter till Svolvær. Ca 21 mil.

  Utflykt Lofotr vikingmuseum och Lofotakvariet
  Dagens utflykt inleds med ett besök på Lofotr vikingmuseum i Borg, där vi ska få uppleva vikingatiden i en levande miljö. En rik och mäktig hövdingaätt regerade i forna dagar från Borg-høyden, varifrån de hade vidsträckt utsikt över ett fruktbart och storslaget landskap. Det rekonstruerade hövdingahuset utgör en av museets huvuddelar och kompletteras av arkeologiska utställningar och en vikingaskeppshamn. Under en guidad rundvisning tas vi tillbaka till vikingatiden. Vi tar del av aktuella utställningar och får även se en film, innan vi avslutningsvis serveras en vikingainspirerad lunch.

  Första halvan av eftermiddagen tillägnar vi Lofotenakvariet i Kabelvåg. Här får vi bl a lära oss mer om Lofotentorsken – skreien, som varje vinter vandrar från Barents hav till Lofoten. På akvariet kan man också studera de flesta andra fiskarter, skaldjur och havsdjur som finns i havsområdena runt Lofoten och vi möter även uttrar och sälar. Åter i Svolvær får vi tid att upptäcka på egen hand – säkert lockar t ex ett besök på Lofoten Krigsminnemuseum, som genom sin samling av uniformer och objekt från andra världskriget ger en bild av en mycket dramatisk period i historien. Ca 11 mil.

  Utflykt norrsken
  En av kvällarna under vår vistelse i Svolvær, när väderförutsättningarna är som bäst, gör vi en kvällsutflykt (ca 4-5 h) för att uppleva norrskenet. Anförda av en lokalguide och försedda med varm dryck letar vi upp de bästa platserna för att se detta magiska skådespel. Se till att kameran är laddad! Lofoten ligger precis under den s k norrskensovalen, som ligger som en ring ovanför de geomagnetiska polerna – här är chansen att se norrsken som allra bäst.


  Henningsvær, Lofoten. Foto: Making View - Visitnorway.com

  Utflykter på Lofoten - norrsken, vikingar, akvarium mm
 • Dag 5: Svolvaer-Evenes-flyg hem

  Efter frukost och en avkopplande förmiddag på egen hand lämnar vi Svolvaær och tar oss på E10:an, som slingrar sig fram över och längs med sund och fjordar, mot Evenes flygplats. Vi summerar så smått våra intryck av en magisk och minnesvärd vinterresa och kommer med flyg via Oslo åter till våra respektive hemorter. Ca 16 mil med buss.


  Vintrigt fjäll och fiskeläge speglar sig i fjorden. Foto: Pete Oswald / Visitnorway.com

  Svolvaer-Evenes-flyg hem

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
27/2Göteborg, LandvetterLofoten i norrsken - en vinterresa (fr Göteborg), 5 d
Guide: Ingrid Johansson
Mer än 415 495:-BokaMer information
27/2Köpenhamn, KastrupLofoten i norrsken - en vinterresa (fr Köpenhamn), 5 d
Guide: Ingrid Johansson
Mer än 415 495:-BokaMer information
27/2Oslo, GardemoenLofoten i norrsken - en vinterresa (fr Oslo), 5 d
Guide: Ingrid Johansson
Mer än 415 495:-BokaMer information
27/2Stockholm, ArlandaLofoten i norrsken - en vinterresa (fr Stockholm), 5 d
Guide: Ingrid Johansson
Mer än 415 495:-BokaMer information

Resekalender

27/9Stockholm med 'Så som i himmelen'/'Häxorna i Eastwick', 3 dfrån 3 745:-
1/10Toscana med Umbrien (fr Stockholm), 8 dfrån 16 495:-
1/10Toscana med Umbrien (fr Göteborg), 8 dfrån 16 995:-
1/10Toscana med Umbrien (fr Köpenhamn), 8 dfrån 16 995:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo