Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

Mat & kultur i Kalabrien - "tån" på den italienska stöveln

Bild: Blått är Medelhavet. Foto Åse Bjurstam
Bild: Strandpromenaden Reggio Calabria. Foto Åse Bjurstam
Bild: Vino Greco. Foto Åse Bjurstam
Bild: Provsmakning rödlöksgård. Foto Åse Bjurstam
Bild: Borgen Castello Murat. Foto Åse Bjurstam
Bild: Cattolica di Stilo.
Bild: Musaba friluftsmuseum. Foto Åse Bjurstam
Bild: Ödla. Foto Åse Bjurstam
Bild: Hibiskus. Foto Åse Bjurstam
Bild: Härligt i havet. Foto Åse Bjurstam
Status:
Fullt

Mellan Tyrrenska havet och Joniska havet utkristalliserar sig ”Italiens tå”, det hemlighetsfulla Kalabrien. En gång i tiden var detta en central del av Magna Graecia. Grekerna kallade området Oenotria Tellus, Vinlandet, och grundade betydande vinodlingskolonier här. Genom Bo Hagströms kulinariska resor i ”Solens mat” blev Kalabrien ”känt” för en bredare svensk allmänhet. Denna resa på temat mat och vin är inspirerad av Bos strövtåg i området.

Förutom rika smakupplevelser kommer vi också att få uppleva den orörda landsbygden, de vidsträckta stränderna och pittoreska städer omhuldade av mystik. Vi bor på samma hotell under hela resan!

Kortprogram
Dag 1 Flyg till Catania. Båtresa Messinasundet. Buss till Roccella Jonica.
Dag 2-7 Utflykt till den antika staden Gerace med besök i katedralen.
Dag 2-7 Utflykt till Reggio di Calabria och besök arkeologiskt museum.Vinprovning i Bianco.
Dag 2-7 Utflykt till Tropea, besök rödlöksproducent och besök Pizzo.
Dag 2-7 Utflykt till Serra San Bruno och Stilo. Provsmakning bergamottlikör.
Dag 2-7 Utflykt till Mammola och Siderno Superiore med provsmakningar.
Dag 2-7 Utflykt till Ciminà och Locri med provsmakning av ost.
Dag 8 Båtresa Messinasundet. Buss till Catania och flyg hem.

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till till Catania t/r inkl flygskatt
 • Bussresor i Italien
 • Båtresa Messinasundet t/r
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (7 nätter i Roccella Jonica)
 • "Tarantella-dans" 1 kväll 
 • 7 frukostar
 • 5 luncher inkl vin/vatten 
 • 7 middagar inkl vin/vatten 
 • Vinprovning "vino greco"
 • Provsmakning bergamott-likör
 • Besök rödlöksproducent med provsmakning
 • Besök ostproducent med provsmakning
 • Utflykt Siderno Superiore med provsmakning av lokala produkter & vin
 • Utflykt Reggio di Calabria & Bianco
 • Utflykt Pizzo & Tropea
 • Utflykt Serra san Bruno & Stilo
 • Utflykt Mammola & Siderno Superiore
 • Utflykt Ciminà & Locri
 • Utflykt Gerace
 • Inträde till Palazzo Piacentini, Castello Arogonese, Museum of Certosa, Santa Barbaramuséet, katedralen i Gerace, Locri Epizefiri

Tillägg

 • Enkelrum 1.550 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr

Dagsprogram

På den här resan går vi mycket och det är bitvis mycket backar.

Dag 1 Flyg till Catania-Roccella Jonica
Efter ankomst till Catania på den sicilianska ostkusten tar vi oss med buss förbi tjusiga Taormina mot färjeläget i Messina. Vi korsar Messinasundet, som vållade Odysseus sådant huvudbry, och når så slutligen Kalabrien. Målet för dagen är Roccella Jonica och Club Hotel Kennedy, beläget ca 200 m från havet. Hotellet är bl a utrustat med pool. Här ska vi bo under hela vår vistelse och även inta våra middagar. Ca 20 mil med buss. 

Dag 2-7 Utflykter i Kalabrien
Med hotellet som bas ska vi under de kommande dagarna upptäcka det bästa av Kalabrien och smaka på några av regionens många delikatesser.

Gerace & bergamottlikör
På små, slingrande vägar tar vi oss så en bit inåt landet till den antika staden Gerace, belägen på en klippa i Aspromontes nordöstra del. Härifrån har vi en betagande vy över de omkringliggande bergstopparna och dalarna som leder ner till havet. Den medeltida atomsfären är påtaglig. Innanför stadens tjocka stadsmurar leder smala gränder till vackra gamla kyrkor. Vi besöker den imponerande domkyrkan, Kalabriens största. 

Den mesta och bästa av all världens bergamott odlas i Kalabrien. På eftermiddagen besöker vi en plantage och provsmakar likör och andra produkter gjorda på den gulaktiga citrusfrukten.  Åter på hotellet äter vi lunch. Ca 3 mil.

Reggio di Calabria & Bianco
Vi inleder dagen i Reggio di Calabria, Kalabriens forna huvudstad, som återuppbyggts efter flera svåra jordbävningar, den senaste 1908. Här ska vi besöka Museo Archeologico Nazionale di Reggia Calabria som har en förnämlig samling föremål från antikens Grekland – staden grundades av grekiska kolonister ca 720 f.Kr. Samlingens "pièce de resistance" är tveklöst de två unika grekiska bronsstatyer i övernaturlig storlek av krigare, som bärgades från havsbottnen utanför Riace.

Vi får också tillfälle att strosa längs "den vackraste kilometern i Italien", innan vi rundar den kalabriska sydkusten och beger oss till Bianco. Hos en lokal vinproducent ska vi här prova "Gudarnas nektar", regionens söta grekiska vin. Ca 21 mil.

Tropea & Pizzo
Dagens utflykt tillägnar vi den tyrrenska kusten. Vi inleder i pittoreska Tropea. En härlig sandstrand breder ut sig nedanför staden, som balanserar på en platå 70 m över havet. Vi utforskar gamla stans smala gränder, som pryds av 1700- och 1800-talspalats, och strosar på huvudgatan Corso Vittorio Emanuele. Härifrån blickar vi ut över vulkanön Stromboli och kristallklart vatten i en vacker färgskala. Vi besöker den normandiska katedralen och gör även ett stopp för att smaka på lokala "godsaker", däribland Tropeas berömda rödlök.

Vi äter lunch och tar oss därefter vidare norrut, till den charmiga staden Pizzo, som tronar på en brant klippa med tjusig utsikt över Golfo di Santa Eufemia. I centrum ståtar den aragonesiska borgen Castello Murat, uppkallad efter Napoleons svåger som satt fängslad och avrättades här. Efter ett besök i borgen får vi tillfälle att strosa en stund på egen hand och avrundar med att provsmaka stadens kulinariska specialitet, glassen tartufo. Ca 20 mil.

Serra San Bruno &, Stilo
Under förmiddagen ställer vi färden till Serra San Bruno, som fått sitt namn efter munken Sankt Bruno av Köln. 1095 lät denne munk uppföra ett kloster, kring vilket staden växte fram. Under ett besök på klostermuseet får vi veta mer om detta och även beskåda fin 1500- och 1600-talskonst.

Efter en trevlig gårdslunch i rustik miljö fortsätter vi till den lilla medeltidsstaden Stilo, belägen på Monte Consolinos sluttning. Stilo var ett av de viktigaste bysantiska centren i Kalabrien och härbärgerade munkar och eremiter på flykt undan förföljelsen på 900-talet. Bussen tar oss till den säregna kyrkan Cattolica di Stilo, som vilar på en klipphylla. Kyrkan räknas som ett av den bysantiska arkitekturens främsta verk – efter ett besök förstår vi varför! Ca 15 mil.

Mammola & Siderno Superiore
På ruinerna av ett gammalt kloster i Torbido-dalen har två konstnärer låtit uppföra ett friluftsmuseum, MUSABA, där naturen på ett effektfullt sätt samspelar med den lokala konsten och kulturen.

Efter att ha tagit del av detta smått unika "konstrum" fortsätter vi till den måleriska medeltidsstaden Mammola. Här ska vi besöka ett företag som bereder torkad norsk skrei, en lokal specialitet som har stolta traditioner i Kalabrien. Vi serveras en god fisklunch och lämnar därefter Mammola för Siderno Superiore, Sidernos gamla del, belägen på en höjd ett par kilometer inåt landet. Här provsmakar vi vin och andra lokala produkter. Ca 4 mil.

Ciminà & Locri
I medeltidsbyn Ciminà väntar oss nya smakupplevelser i form av bl a Caciocavallo-ost. Vi fortsätter därefter till den gamla grekiska kolonin Locri Epizefiri, som grundades på 700-talet f.Kr. Ruiner av tempel, en teater och grekiska och romerska gravar ger oss en uppfattning om livet under tiden för Magna Graecia, och senare, romarriket. Ca 5 mil.

Dag 8 Roccella Jonica-Catania-flyg hem
På förmiddagen kommer vi med färjan från Villa San Giovanni åter till Sicilien. En upplevelserik och smakrik resa går mot sitt slut. Mitt på dagen lyfter vi från Catania. Under kvällen landar vi på svensk/dansk mark. Ca 20 mil med buss.

Karta

Hotell

Club Hotel Kennedy, Roccella Jonica

Club Hotel Kennedy, Roccella Jonica

Club Hotel Kennedy ligger 80 m från havet. Från hotellet är det ca 1500 m till centrum.

Resekalender

26/11Barcelona - vinprovning & julshopping (fr Göteborg), 5 dfrån 8 245:-
26/11Barcelona - vinprovning & julshopping (fr Köpenhamn), 5 dfrån 8 245:-
26/11Barcelona - vinprovning & julshopping (fr Stockholm), 5 dfrån 8 245:-
29/11Stockholm - 'Peter Jöback - Med hjärtat som insats', 3 dfrån 4 695:-
29/11Stockholm - 'Så som i himmelen', 3 dfrån 4 695:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo