Skip to main content

Midsommar i Schwerin med Beethovens opera Fidelio

Beethovens opera Fidelio står på repertoaren på Schlossfeststpiele Schwerin 2020. Foto: Schlossfestspiele Schwerin

Holstentor i Lübeck. Foto: Thomas Radbruch

Schloss Schwerins orangeri. Foto: DZT

Det sagolika slottet i Schwerin. Foto: DZT

Strandpromenaden i Warnemünde. Foto: René Legrand

Hamnen i Hansastaden Wismar. Foto: Thomas Grundner/Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern

Wismarer Wasserkunst på Marktplatz i Wismar.

Neuer Markt i Rostock. Foto: Nordlicht

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

2020 är det 250 år sedan Ludvig van Beethoven föddes i Bonn, vilket firas stort inte minst i hans hemland Tyskland. Schwerins anrika operafestival Schlossfestspiele Schwerin uppmärksammar händelsen med att sätta upp Fidelio, Beethovens enda opera - vi har biljetter! Detta blir en av de absoluta höjdpunkterna på vårt trivsamma midsommarfirande i Schwerin. Båttur på Schweriner See, sektprovning i Wismar och mycket annat sätter också guldkant på midsommarhelgen.

Guide på resan är Agneta Sporsén.

Avresa från Skåne, Halland och Västkusten.

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till Schwerin. Stopp i Lübeck för guidad stadspromenad. (M)
Dag 2: Båttur på Schweriner Innensee. Guidad stadspromenad. Fri tid. (F,M)
Dag 3: Utflykt till Wismar. Rundvisning i sektkällare samt provsmakning. Opera "Fidelio". (F,M)
Dag 4: Promenad i Rostock. Möjlighet till bad i Warnemünde. Hemresa. (F)

F=Frukost    M=Middag

Bor du långt från påstigningen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och sen är det bara att promenera i lugn och ro för att möta upp övriga resenärer.

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg och Malmö.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Väg-, bro- och färjeavgifter
 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (3 nätter i Schwerin)
 • 3 frukostar
 • 3 middagar (varav en med smak av midsommar)
 • Stadspromenader i Schwerin, Lübeck & Wismar
 • Biljett kat 3 till operan Fidelio på Schlossfestspiele Schwerin
 • Båttur på Schweriner See (1,5 h)
 • Guidad rundvisning hos sektproducent
 • Provsmakning sekt (3 sorter)
 • Midsommaraktivitet
 • Besök i Rostock

Tillägg

 • Enkelrum 850 kr
 • Avbeställningsskydd 500 kr

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten-Schwerin via Lübeck

  Genom Själland och Lolland går färden under förmiddagen mot Rödby-färjan som ska ta oss över Fehmarn Bält till Puttgarden. Väl på tysk mark fortsätter vi ner till Hansastaden Lübeck för ett trevligt uppehåll. Under en guidad promenad i den idylliska stadskärnan, som kantas av idel ädel tegelbebyggelse, lär vi oss mer om staden och dess historia. Stadsporten Holstenstor, Heiliger-Geist-Hospital, rådhuset och Marienkirche är välkända inslag i stadsbilden, liksom Buddenbrookhuset - nära förknippat med nobelpristagaren Thomas Mann, och Niederegger - den världsberömda marsipantillverkaren, som försett såväl kungligheter och andra digniteter som vanliga gottegrisar med marsipan i över 200 år. Säkert unnar man sig en läcker tårtbit här!

  Vi lämnar så Lübeck och Schleswig-Holstein och sätter kurs mot Schwerin, Mecklenburg-Vorpommerns förtjusande huvudstad. Här ska vi inkvartera oss på 4-stjärniga Plaza Schwerin, beläget vid den vackra sjön Ostorfer See, på promenadavstånd från Schwerins historiska stadskärna. En god middag avrundar dagen. Ca 63 mil fr Göteborg & 36 mil fr Malmö.


  Holstentor i Lübeck. Foto: Thomas Radbruch

  Hemorten-Schwerin via Lübeck
 • Dag 2: Schwerin - båttur & stadsrundtur

  Till sjöss och till fots ska vi efter frukost bekanta oss med Schwerin, som grundades av hertigen Henrik Lejonet år 1160. Ett flertal sjöar omger staden, vilket givit den epitetet "de sju sjöarnas stad". Under en behaglig båttur, som tar oss ut på Schweriner Innensee och via kanaler till tre mindre sjöar, njuter vi av de tjusiga perspektiven. Ombord finns det möjliget att inta kaffe och en bit tårta. Innan vi åter lägger till passerar vi alldeles intill stadens sagolika nyrenässansslott, som tronar på en liten ö. Schweriner Schloss, komplett med tinnar och torn, uppfördes på mitten av 1800-talet med inspiration från franska Château Chambord och kallas ofta för "Mecklenburgs Neuschwanstein" efter det berömda bayerska slottet.

  Den måleriska stadskärnan kantas av nyklassicistiska och historiska byggnader, som överlevde andra världskriget relativt oskadda. Domkyrkan Sankt Maria und Sankt Johannes anses vara den gotiska tegelarkitekturens främsta verk i Östersjöregionen. Mitt emot slottet, vid det vackra torget Alter Garten, ligger Staatliches Museum, som rymmer fina konstsamlingar. Efter en gemensam promenad får vi tid att strosa på egen hand. Kanske lockar ett slottsbesök eller en shoppingrunda?

  På eftermiddagen samlas vi åter på hotellet för en liten midsommaraktivitet innan vi så småningom sätter oss till bords för att avnjuta en middag med smak av midsommar.


  Det sagolika slottet i Schwerin. Foto: DZT

  Schwerin - båttur & stadsrundtur
 • Dag 3: Wismar med sektprovning & opera Fidelio i Schwerin

  Efter frukost beger vi oss ett stycke norrut, till vackra Wismar vid Wismarbukten. Efter det trettioåriga kriget etablerade sig svenskarna i staden och gjorde den till en av Europas mäktigaste fästningsstäder. Wismar pantsattes 1803 till Mecklenburg för hundra år framåt, men när tiden för återlösen var inne avstod svenskarna sina anspråk. Ännu återstår en del minnen från svensktiden, t ex Tyghuset, som den svenska garnisonen hade som vapenarsenal, och den svenska överdomstolens praktfulla byggnad. Ett annat "svenskt" inslag är die Schwedenköpfer, "svenskskallarna", som ursprungligen satt på pålar vid hamninloppet. På torget Am Markt står det magnifika borgarhuset Alter Schwede från 1380, som sedan 1878 rymmer en trevlig krog.

  Vi avslutar vår stadspromenad med en guidad rundvisning i Tysklands nordligaste sektkällare. Här får vi prova tre olika sorters sekt och bröd därtill. Därefter ges vi tid att äta lunch och flanera i de mysiga kvarteren vid den gamla hamnen alternativt besöka något museum. Åter i Schwerin får vi en stunds vila innan vi äter middag och beger oss till Alter Markt för resans största begivenhet - Beethovens opera Fidelio! Med Schwerins sagoslott som tjusig kuliss njuter vi av opera av yppersta klass - vi har biljetter i kategori 3 (av 6)! Efter föreställningen, som börjar kl 20 och pågår i ca 3 timmar inklusive paus, tar oss bussen åter till hotellet. Ca 9 mil med buss.


  Beethovens opera Fidelio står på repertoaren på Schlossfeststpiele Schwerin 2020. Foto: Schlossfestspiele Schwerin

  Wismar med sektprovning & opera Fidelio i Schwerin
 • Dag 4: Schwerin-Rostock-Hemorten

  Vi tar farväl av Schwerin och beger oss mot Rostock, som hade etablerade handelsförbindelser med avlägsna hamnar redan på 1400-talet och var en av de rikaste och mäktigaste städerna i Hansan. Stadens universitet, grundat 1419, är Nordeuropas äldsta. På 1400- och 1500-talen studerade många svenskar här, liksom en världsberömd dansk astronom med sargad näsa...

  Djuprött lysande tegelstensbyggnader från hansatiden reser sig i Gamla stan; vid Neuer Markt ståtar rådhuset med sina sju gotiska torn och en barockfasad som tillkom på 1720-talet. Strax söder om ligger Steintor, den mest kända av de tre återstående portarna i stadsmuren, som ursprungligen rymde 22. Ett annat självklart riktmärke är den mäktiga Mariakyrkan, vars främsta sevärdhet är det astronomiska uret från 1472.

  Vid fint väder, och om tiden tillåter det, kör vi även ut till mysiga Warnemünde, Rostocks egen badort, som lockar med en härlig sandstrand och massor med atmosfär. Efter ett stopp för inköp kör vi så ombord på färjan till Gedser och fortsätter våra resa mot våra respektive hemorter. En härlig midsommarhelg som bjudit på ljuva toner går mot sitt slut. Ca 32 mil till Malmö & 59 till Göteborg.


  Neuer Markt i Rostock. Foto: Nordlicht

  Schwerin-Rostock-Hemorten

Karta

Hotell

Plaza Schwerin

Plaza Schwerin

Plaza Schwerin ligger precis vid den vackra sjön Ostorfer See. Schwerin Castle ligger bara en promenad på ungefär 15 minuter bort. De har en restaurang med en stor terrass som ger en helt fantastisk p...

Andra resenärer har också tittat på

Gå på en spännande resa till tyskland och spendera en trevlig helg | Jörns Resor

Advent på Schloss Wedendorf med Lübeck, Schwerin & Rostock

Med naturskönt belägna Schloss Wedendorf - ett ståtligt slott med anor från 1600-talets slut, som hemvist, tillbringar vi en trivsam adventshelg i norra Tyskland. Vi utforskar de gamla hansastäderna L...
Beethoven 250-årsjubileum med Bonn & Köln

Beethoven 250-årsjubileum med Bonn & Köln

2020 är det 250 år sedan den store tyske kompositören Ludwig van Beethoven föddes i Bonn, vilket firas med en rad olika arrangemang. JÖRNS uppmärksammar händelsen med en specialkomponerad resa med Bee...
Berlin - världsmetropolen med Potsdam & Bauhaus-skolan 100 år

Berlin - världsmetropolen med Potsdam & Bauhaus-skolan 100 år

Historia. Kultur. Mångfald. Det finns tusen skäl att åka till Berlin! Denna fängslande metropol sjuder av liv och rörelse, av kreativitet och nyskapande. Att ge en kortfattad bild av staden är inte en...
Bussresor från sverige en av de mest fantastiska platserna i europa | Jörns Resor

Göta kanal - Östergötland med Kinda Kanal & Visingsö

På initiativ av Baltzar von Platen påbörjades i maj 1810 byggandet av Göta kanal. 22 år senare stod den klar; 190 km i hela sin sträckning och komplett med 58 slussar för att överbrygga nivåskillnader...
Kryssning på Rhen - Strasbourg - Amsterdam

Kryssning på Rhen - Strasbourg - Amsterdam

Stillsamt ringlar sig den buteljgröna floden fram genom grönskande dalgångar. Idylliska vinbyar med vackra korsvirkeshus pryder flodbankerna. På sluttningarna växer vinrankorna som blir till de välren...
Leipzig med Bach-festival, Hamburg & Weimar

Leipzig med Bach-festival, Hamburg & Weimar

Kulturstaden Leipzig är den nya innestaden i Tyskland. Hit söker sig de unga och de kreativa. Det var också här som den fredliga revolution tog fart som skulle få muren och kommunismen att falla för 3...
Nyårsfirande i Bremen med galamiddag & vinprovning på Bremer Ratskeller

Nyårsfirande i Bremen med galamiddag & vinprovning på Bremer Ratskeller

Vid floden Weser breder den gamla hamnstaden Bremen ut sig. Här i "stadsmusikanternas stad" ryms mer 1200 år av historia. Världsarv och pittoreska kvarter, stolta öltraditioner, rymdcenter och spännan...
Reseträff 2021 - årets reseinspiration & partymingel!

Reseträff 2021 - årets reseinspiration & partymingel!

Succén började i Lübeck för tolv år sedan – 2021 års reseträff går av stapeln i... en kustnära stad i norra Tyskland, mer avslöjar vi inte för tillfället! Skratten har varit många, lovorden likaså. Oc...
Schleswig-Holstein i julfägring

Schleswig-Holstein i julfägring

Med tjusiga Hotel Waldschlösschen vid den forna vikingastaden Schleswig som hemvist njuter vi av julatmosfären som råder i Schleswig-Holstein så här i adventstider. Vi besöker fyra av regionens charmi...
Resekalender
23/7Äventyr i Ätradalen, 1dfrån 1 175:-
9/8Birgit Nilsson Festkonsert, 1dfrån 1 345:-
17/8Bornholm, 1dfrån 1 095:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo